Blade Runner (The Final Cut)

Recensent:
Marcel den Haan
15-01-2008

Totaalbeoordeling:

9.2
DVD

Blade Runner (The Final Cut) (DVD)
Samenvatting

In de 21e eeuw ligt een toekomst vol hightech mogelijkheden, maar het leven is aangetast door stedelijk en sociaal verval. Voor het zware, gevaarlijke of eentonige werk in ruimtekoloniën zijn replicants, kunstmatige mensen met superieure eigenschappen, ontwikkeld. Deze replicants mogen niet op aarde komen. De replicants worden op aarde opgejaagd en geëlimineerd door speciale agenten, de Blade Runners. Rick Deckard (Harrison Ford) is zo’n ‘blade runner’, maar heeft genoeg van zijn werk. Rust krijgt hij niet, als hij door agent Gaff (Edward James Olmos) meegenomen wordt naar zijn vroegere baas Bryant (M. Emmet Walsh). Op één van de koloniën zijn zes geavanceerde Nexus replicants ontsnapt. Deze Nexus groep staat onderleiding van de geharde Roy Batty (Rutger Hauer). Hij is met drie overlevende Nexus replicants, Leon Kowalski (Brion James), Zhora (Joanna Cassidy) en Pris (Daryl Hannah) al op aarde om hun maker, dr. Eldon Tyrell (Joe Turkel) op te zoeken. Deckard moet deze Nexus replicants opsporen en elimineren. Bij de Tyrell Corporation, die de Nexus ontwikkeld en gemaakt heeft, kan Deckard een ander Nexus model, de mooie Rachael (Sean Young) aan een test onderwerpen, de zogenaamde Voight-Kampf test. Deze test wordt gebruikt om replicants op te sporen. De mooie Rachael stelt Deckard voor een lastig dilemma.

Commentaar

De sciencefiction thriller Blade Runner is de laatste 25 jaar uitgegroeid tot een cultfilm en van grote invloed geweest op vele films uit het genre. De film is gebaseerd op het boek ‘Do Androids Dream of Electric Sheep?’ van de Amerikaanse schrijver Philip K. Dick, die in 1968 gepubliceerd werd. Het werk van Dick is al vele malen verfilmd en vaak met groot succes. Titels als Total Recall en Minority Report zijn bij veel filmliefhebbers wel bekend. Het verhaal speelt zich, zoals vaker bij verhalen van Dick, af in de toekomst en deze toekomst wordt niet echt rooskleurig neergezet. De wereld is overbevolkt en de vele technologische snufjes hebben ervoor gezorgd dat de samenleving kil en afstandelijk is geworden. Om dit koele beeld te onderstrepen is de prent vrij donker van aard en regent het gedurende de speelduur eigenlijk constant. Dit visuele aspect geeft de film een zekere lading mee en het geheel is in ieder geval een lust voor het oog. Regelmatig worden we getrakteerd op indrukwekkende shots van het Los Angeles van de toekomst. Mede door de overtuigende speciale effecten ogen deze scènes zeer overtuigend. Ook de filmmuziek, gecomponeerd door de bekende synthesizer virtuoos Vangelis, is erg sterk en past prima bij de beelden op het scherm. De cast is verder erg goed op dreef en zij weten het verhaal erg overtuigend neer te zetten. In de hoofdrol zien we Harrison Ford en hij speelt de ‘blade runner’ agent die de deserterende replicants moet opsporen en vernietigen. Ford was tijdens het maken van de film al een bekend gezicht door zijn rol als Han Solo in eerste twee Star Wars films en Indiana Jones in Raider of the Lost Ark. De makers namen dus een duidelijk risico met het inhuren van Ford, maar hij laat zien dat hij moeiteloos een ander karakter geloofwaardig neer kan zetten. Ook zien we onze nationale trots in Hollywood, Rutger Hauer, in de film voorbij komen en hij speelt de leider van de deserterende replicants. Deze rol betekende voor hem een belangrijke mijlpaal in zijn toen nog jonge carrière in Amerika. Verder spelen nog acteurs Edward James Olson, Daryl Hannah, M. Emmet Walsh, Brion James, Joanna Cassidy, James Hong, William Sanderson en Sean Young een rol in de film. Een indrukwekkende cast dus, die allen een goede rol neerzetten.

Blade Runner verscheen in 1982 in de bioscoop en sinds die tijd zijn er verschillende versies van de film verschenen, onder andere een explicietere internationale bioscoopversie. Naast deze bioscoopversies verscheen er in 1992 een zogenaamde ‘Director’s Cut’ met onder andere het weglaten van de voice-over vertelstem van Deckard en het toevoegen van de Unicorn scène. Hoewel deze versie de naam ‘Director’s Cut’ droeg, was regisseur Ridley Scott allerminst tevreden met deze versie van de film. Nu na 25 jaar is er dan de hier besproken ‘Final Cut’ en deze versie van de film is zoals Scott hem altijd al had willen zien. Deze versie is een uitbreiding van de eerdere Director’s Cut met een groot aantal kleinere wijzigingen en toevoegingen van niet eerder vertoonde speciale effecten in de film. Beeld en geluid zijn bovendien onder supervisie van Scott aan een opknapbeurt onderworpen en samen met erg informatieve extra’s op deze 2 Disc Special Edition gezet. Deze uitgave verdient dan ook een dikke aanbeveling, zeker voor fans van de film.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 1982
Speelduur: 113 min
Verpakking: Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (3)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906144821

Extra's

  • Introductie door Ridley Scott
  • Drie audiocommentaren door filmmakers
  • Dangerous Days: Making Blade Runner

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Zoals gezegd is het beeld gerestaureerd onder supervisie van Ridley Scott en het moet gezegd worden, de film heeft er nog nooit zo goed uitgezien. Het 2.40:1 anamorfe beeld is een lust voor het oog en op geen enkel moment is te zien dat we hier te maken hebben met een film van 25 jaar oud. De transfer is haarscherp gedurende de gehele speelduur en bevat erg veel detail. Dit is het geval voor de vele close-ups, maar ook voor de prachtige overzichtsscènes van de stad. De prent is vrij donker van aard, maar alle scènes zijn prima te volgen dankzij een uitstekend contrast en schaduwdetail. Hierdoor bevatten ook deze donkere momenten erg veel detail en gaat er niks verloren van de mooie sets. Ook de kleuren zien er prima uit, goed verzadigd en mooi fel. De transfer is verder, op enkele momenten van beeldruis na, vrij van artefacten. Een uitstekende beeldkwaliteit waar veel recente films nog voor onderdoen.
De film is verdeeld in 36 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk te lezen. Deze staat echter wel geheel in het actieve beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

Net als het beeld heeft ook het geluid een opknapbeurt gehad en het resultaat is wederom verbluffend. De film had bij release in 1982 oorspronkelijk een Dolby Stereo soundtrack, maar voor deze uitgave is er nieuwe 6-kanaals geluidsmix gemaakt. Deze 6-kanalenmix is de basis geweest voor de geheel vernieuwde en digitaal geremasterde 5.1 surroundtrack die in Dolby Digital formaat (bitrate 448 kb/s) op de DVD te vinden is. Het eerste wat direct opvalt, is het zeer dynamische geluidsbeeld dat uitstekend gebruik maakt van alle aanwezige kanalen. Gedurende een groot gedeelte van de film is er regen aanwezig en deze hoor je constant als een ‘natte deken’ om je heen. Ook bij de actiescènes wordt er goed gebruik gemaakt van alle aanwezige kanalen en langsvliegende ruimteschepen worden goed gevolgd over de kanalen. Het LFE kanaal ondersteunt het gehele geluidsbeeld met een goed gedoseerd en diepgaand laag. De prachtige filmmuziek van Vangelis komt prima tot zijn recht en hier valt de grote mate van detail op. De dialogen zijn goed te volgen en komen netjes uit de centerspeaker. De track klinkt bovendien mooi helder, beschadigingen en ruis zijn geheel afwezig. Een erg goede track die het onderste uit de kan haalt wat betreft het DVD formaat.

Extra's

De fraai vormgegeven menu’s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1. Het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Deze uitgave bestaat uit twee schijven die geleverd worden in een duo keepcase, die op zijn beurt weer verpakt zit in een slipcase. Op de eerste schijf is de film te vinden, inclusief de hieronder besproken audiocommentaren. De tweede schijf wordt geheel gebruikt voor overige aanwezige extra’s.

Disc 1

Introduction by Ridley Scott (35 sec.)
Regisseur Ridley Scott geeft een korte inleiding op de film waarin hij onder andere aangeeft hoe blij hij is met deze nieuwe en voor hem finale versie van de film.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Audiocommentaren
Je hebt bij de film keuze uit drie nieuw ingesproken audiocommentaren:

Director Ridley Scott
Een goed ingesproken commentaar van de regisseur van de film en hij vertelt veel over de film en de verschillende versies die er in de loop van de jaren verschenen zijn. Ook geeft hij veel commentaar bij wat er op het scherm te zien is en gaat diep in op onder andere de sets, de cast, de effecten en kostuums.

Executive Producer/ Screenwriter Hampton Fancher, Screenwriter David Peoples, Producer Michael Deeley and Production Executive Katherine Haber
In deze track gaan vier leden van de crew in op het maken van de film. Aangezien zij meer te maken hebben met de productie van de film, is dit ook waar zij het meest over vertellen. Onder andere het aanpassen van het verhaal voor de film, problemen tijdens de opnames, budgetten en de optredens van de cast komen aan bod. Iets minder informatief dan het vorige commentaar en bovendien, door de manier van inspreken, ook een stuk saaier.

Visual Futurist Syd Mead, Production Designer Lawrence G. Paull, Art Director David Snyder and Special Photographic Effects Supervisors Douglas Trumbull, Richard Yuricich and David Dryer
Het derde commentaar is ingesproken door enkele leden van de crew die verantwoordelijk zijn voor het uiterlijk van de film. De vele sets komen aan bod, evenals de speciale effecten en bovendien de nieuwe effecten die speciaal voor deze versie zijn gemaakt.

Disc 2

Dangerous Days: Making Blade Runner (214 min)
Een nieuwe 3½ uur durende making of van de film waarin letterlijk alles over Blade Runner aan de orde komt. Van de moeizame creatie en productie van de film tot en met de impact die de film heeft gehad op alle soortgelijke films daarna. In de documentaire komen een indrukwekkend aantal mensen aan het woord die op een of andere wijze betrokken zijn geweest bij de film. Je ziet in de documentaire ook filmfragmenten die niet in de film terecht zijn gekomen. Ook heel veel beeldfragmenten van de filmset ten tijde van het maken van de film. De documentaire is in acht hoofdstukken opgedeeld:
1. Incept Date – 1980: Screenwriting and Dealmaking
2. Blush Response: Assembling the Cast
3. A Good Start: Designing the Future
4. Eye of the Storm: Production Begins
5. Living in Fear: Tension on the Set
6. Beyond the Window: Visual Effects
7. In Need of Magic: Post-Production Problems
8. To Hades and Back: Release and Resurrection.
Elk hoofdstuk is apart te bekijken. De documentaire heeft een hoge informatieve waarde. Vanwege de lengte en de hoeveelheid informatie die je krijgt, is dit een documentaire die je gemakkelijk nog een tweede keer zou kunnen bekijken, waarbij je alsnog weer nieuwe informatie opdoet. Een van de beste en meest uitgebreide documentaires die we op een DVD zijn tegengekomen.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Blade Runner is ook in een Collector’s Edition uitgebracht die uit vijf schijven bestaat. Een belangrijke toevoeging daarbij is dat de verschillende filmversies in die uitgave zijn opgenomen, naast nog veel meer informatieve featurettes. Deze Collector’s Editie is in Nederland niet overal verkrijgbaar.

Conclusie

De sciencefiction actiefilm Blade Runner is in vijfentwintig jaar tijd uitgegroeid tot een cultklassieker. Regisseur Ridley Scott schetst in deze film een donkere toekomst waarin het op aarde slecht toeven is en kunstmatige robotachtige mensen, replicants, het lastige werk van mensen hebben overgenomen. Deze replicants mogen niet op aarde komen, ze worden dan opgespoord en geëlimineerd door speciale agenten, de ‘blade runners’. Harrison Ford speelt zo’n ‘blade runner’ die een aantal bijzondere replicants moet opsporen en doden. Naast Ford zien we onder andere ook Rutger Hauer, die één van de rebellerende replicants speelt. Ter gelegenheid van het 25ste jubileum van de film heeft regisseur Ridley Scott een zogenaamde “Final Cut” versie van de film gemaakt. Een iets uitgebreidere versie van de eerdere “Director’s Cut”. De film is door Warner volledig digitaal gerestaureerd, waarbij nieuwe beelden en speciale effecten zijn toegevoegd. De beeld en geluidskwaliteit van deze uitgave zijn werkelijk subliem en een betere versie van de film zal je niet tegenkomen. Ook is er een erg uitgebreide making of te vinden op de tweede schijf die werkelijk alle facetten van het maken van de film behandelt. Een erg fraaie uitgave die voor een ieder aan te raden is.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Roy Langeveld  |  18-01-2008

'hij had het niet moeten doen'... . Het zijn zijn films, zijn geesteskinderen, dus hij heeft daar het recht toe. Hij wilde dat de oude trilogie goed zou aanslu...
Lees meer >

Jeroen D  |  18-01-2008

Gisteren even opgehaald bij de MM. Beeld is werkelijk verbluffend goed voor een film van 25 jaar oud..........
Lees meer >

Lagomorph  |  17-01-2008

En wat betreft het veelbekritiseerde "happy end": de wetenschap dat Rachel uiteindelijk toch snel dood zal gaan geeft de film juist een bitterzoet randje. In ...
Lees meer >

mark t  |  17-01-2008

(al heeft Lucas deel 4 en 5 technisch gezien niet geregisseerd, maar okey)5 en 6.
Lees meer >

SuperDre  |  17-01-2008

de Star Wars films: die laatste zijn ook gewoon gedaan door de regisseur naar ideeën die hij altijd al had, maar technisch/financiëel niet kon uitvoeren. Dus di...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  17-01-2008

De outtakes van de voice-over, waarvan er een aantal tijdens de documentaire te horen zijn, zijn soms echt hilarisch. Sommige regels zijn echt heel beroerd, en ...
Lees meer >

Richard B.  |  16-01-2008

Terwijl hij dat totaal onbewust heeft gedaan omdat ie er vanuit ging dat ze toch niet gebruikt werden.:mrgreen: De outtakes van de voice-over, waarvan er ee...
Lees meer >

Ge_Someone  |  16-01-2008

link naar vergelijkende screenshots http://www.bulletsnbabesdvd.com/forums/viewtopic.php?t=4199 Het valt hier wel op dat bepaalde scenes van de nieuwe versie nu...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  16-01-2008

Eigenlijk begin ik die versie beter te waarderen nu ik hem weer eens gezien heb. Ergens in de documentaire word door iemand benoemd waarom de originele versie t...
Lees meer >

spiff  |  16-01-2008

Omdat ik van mezelf weet dat ik toch niet naar 4 verschillende versies van dezelfde film zal kijken koop ik deze degelijke dubbeldiscversie waar het allerintere...
Lees meer >

Peter van 't Wout  |  16-01-2008

Deze komt er zeker in bij mij,straks even kijken bij de Media Markt! Dit is een Topper,eindelijk met gelikt beeld en geluid!!!
Lees meer >

Dennis  |  16-01-2008

Heb de 5 disc NL DVD box al in huis en vandaag binnengekomen de speciale blu-ray koffer uit Amerika. De DVD versie zag er al goed uit, vanavond genieten van de ...
Lees meer >

steven van dijk  |  16-01-2008

Ik heb vorige week bij de Free Record Shop de 5-disc Nederlandse versie gekocht. Als deze al het predicaat Topper krijgt op dvd.nl dan zou ik graag willen weten...
Lees meer >

raampie  |  15-01-2008

Heb zelf de 5 disk versie bij FRS gehaald, anders had ik hem in de UK besteld. Ik heb begrepen dat deze versie in NL speciaal voor FRS is en dus alleen daar te ...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  15-01-2008

Eindelijk een goede versie(y) . kan ik die ouwe barrel wegmieteren.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
9.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 76
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.