Beowulf (DC)

Recensent:
Arnold van Oostrum
13-04-2008

Totaalbeoordeling:

7.8
Blu-ray

Beowulf (DC) (Blu-ray)
Samenvatting

In het Denemarken van de 6e eeuw teert een dronken koning Hrothgar (Anthony Hopkins) met zijn manschappen nog steeds op de tijd van hun overwinningen. Tijdens de festiviteiten wordt de feestende menigte in de feestzaal overvallen door een afzichtelijk monster, die met veel geweld en lawaai een slachting onder de feestgangers aanricht. Het monster genaamd Grendel (Crispin Glover) heeft al vaker, maar dan alleen bij feesten, zijn toorn gericht op Hrothgar en zijn mannen. Hrothgar looft een grote beloning uit aan degene die het monster doodt. Dan verschijnt aan de kust een schip met Geaten. Hun leider, de onverschrokken Beowulf (Ray Winstone) claimt al menig monster gedood te hebben en belooft Hrothgar het monster Grendel voor hem te doden. Na de laatste slachting is de feestzaal gesloten, maar die avond wordt weer luidruchtig feest gevierd om Grendel uit zijn schuilplaats te lokken. Het komt die nacht tot een harde confrontatie tussen Beowulf en Grendel. Samen met zijn steun en toeverlaat Wiglaf (Brendan Gleeson) gaat Beowulf achter Grendel aan naar de schuilplaats van het monster. Daar komt Beowulf oog in oog te staan met Grendels moeder (Angelina Jolie), een zeer aantrekkelijk waterdemon. Zij probeert Beowulf te verleiden en doet hem een voorstel. Korte tijd later komt Beowulf terug met de melding dat het monster en zijn moeder zijn gedood. Als beloning voor zijn heldendaad krijgt Beowulf de hand van Wealthow (Robin Wright Penn), de jonge vrouw van Hrothgar, en volgt Hrothgar op als koning. Vele jaren later wordt Beowulf opnieuw geconfronteerd met een monster, nog verschrikkelijker als Grendel.

Commentaar

Beowulf is een Angelsaksisch episch heldendicht uit de 8e eeuw. In deze heldendicht wordt in rijmvorm verteld over een Scandinavische held die het Deense volk redt uit de klauwen van het monster Grendel. Het zou het oudste geschrift in de Engelse taal zijn dat er bestaat. In principe zijn de personages in het gedicht fictief, maar het is niet uitgesloten dat het op bestaande personen en gebeurtenissen is gebaseerd. Het gedicht is geschreven in de allitererende rijmvorm. Dit is een rijmvorm die ook wel bekend staat als de beginrijm ( = gelijkheid van klank aan het begin van de beklemtoonde lettergrepen). Beginrijm wordt ook wel Germaans rijm genoemd, vanwege het vele gebruik in de Germaanse en Noordse mythologie en literatuur. Goed, tot zover deze les in letterkunde. Terug naar het verhaal en de film.
Het verhaal van Beowulf is al vaker verfilmd. De laatste verfilming in 2005 was van de IJslandse regisseur Sturla Gunnarsons, lees hier onze recensie van zijn Beowulf & Grendel. Deze verfilming bleef redelijk dicht bij het originele verhaal, maar bleef qua karakteruitwerking wat oppervlakkig. De visuele kant was daarentegen wel mooi verzorgd. In de hier voorliggende verfilming van regisseur en producent Robert Zemeckis is het visuele aspect ook het meest opvallende aan zijn verfilming. We maken even een klein stapje terug in de tijd. In 2004 liet Robert Zemeckis met de kerstfilm The Polar Express zien wat er al mogelijk was met de techniek “performance capture”. The Polar Express is een animatiefilm die gemaakt is met de computer. De karkaters lijken net echt acteurs en zijn dat feitelijk deels ook. Echt acteurs maken de bewegingen die met allerlei sensoren worden vastgelegd en in een computer worden ingevoerd. Vervolgens worden animatietechnieken gebruikt om de karakters en de rest van de film gestalte te geven. Deze vorm van CGI (Computer Generated Images) wordt “performance capture” genoemd. Op deze wijze heb je het gevoel naar echte acteurs te kijken, maar heeft het beeld toch een soort gekunstelde surrealistische aanblik. Deze techniek van “performance capture” is ook toegepast in Beowulf, de nieuwste creatie van Zemeckis. In Beowulf gaat de techniek weer een paar grote schreden verder. Volgens Jerome Chen, de man die verantwoordelijk is voor de visuele effecten, zijn bij Beowulf 300 camera’s gebruikt om alle bewegingen vast te leggen terwijl bij The Polar Express zo’n 64 tot 72 camera’s gebruikt zijn. Het is ook wel even vreemd als je naar Beowulf gaat kijken. Je herkent de verschillende acteurs als Anthony Hopkins, Robin Wright Penn, Ray Winstone, John Malkovich en Angeline Jolie. Maar je ziet ook dat ze toch anders dan anders zijn. Het geheel ziet er op een bepaalde manier surrealistisch en toverachtig uit. Het grote voordeel is natuurlijk dat je het verhaal een hele apart aanblik kunt meegeven en natuurlijk ongelimiteerd allerlei bijzondere visuele aspecten kunt toevoegen. Het geheel ziet er op een bepaalde manier wonderschoon uit.
Zoals gezegd, het visuele element is duidelijk het meest in het oog springende element van deze verfilming. Scenarioschrijvers Roger Avary en Neil Gaiman hebben bij het verhaal gekozen voor actie en spektakel en minder voor karakterdiepgang. Hoewel het op gebied van karakterontwikkeling de film ook wel wat te bieden heeft. In tegenstelling tot de animatiefilm The Polar Express is Beowulf zeker niet voor ‘alle leeftijden’ geschikt. De film heeft een leeftijdsadvies van 16 jaar meegekregen, met name vanwege de enkele wrede scènes waarin ledematen worden afgerukt en het bloed rijkelijk vloeit. Door de digitale animatie komt dat wrede aspect toch weer anders over. Dat de Denen het in de 6e eeuw nog niet zo nauw namen met de zeden, is in het begin van de film ook te zien. En voor de mannen die een bepaald droombeeld van Angelina Jolie hebben; zij is in deze film zeer fraai geanimeerd.
Beowulf is voor de IMAX bioscopen ook in 3D geanimeerd. De diepte-effecten die het 3D aspect vooral moeten benadrukken zijn duidelijk te herkennen. Ook bij het bekijken van deze ‘platte’ animatie op televisie geven deze scènes ook wel een vorm van dieptewerking. Advies is wel om het visuele spektakel van Beowulf vooral op een groot scherm te bekijken. De visuele effecten komen dan nog beter tot hun recht.

Warner Home Video heeft Beowulf in “Directors Cut” versie op DVD uitgebracht. Deze versie duurt enkele minuten langer dan de bioscoopversie, waarbij het vooral de actie is die nu wat meer in beeld komt. Beowulf is een visueel spektakel en spannend episch avontuur met een sterrencast. De film is door Warner Home Video uitgebracht op een 2-DVD steelbook uitgave en in High Definition op Blu-ray Disc. In deze bespreking bekijken we de Blu-ray Disc uitgave. De 2-DVD bespreking kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Animatie
Regio: 0
Jaar: 2007
Speelduur: 115 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (Blinden)
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Spaans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906210939

Extra's

 • Extra scènes
 • Beowulf: Mapping the Journey
 • De oorsprong van Beowulf
 • Beasts of Burden: Wezens ontwerpen voor Beowulf
 • The Art of Beowulf
 • Het tot stand komen van de ultieme Beowulf

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van Microsoft’s VC-1 compressiemethode. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

De digitale bron van de film is rechtstreeks overgezet naar DVD. De High Definition beeldkwaliteit laat niets te wensen over. Wat een prachtig mooi beeld. Het beeld is bijzonder mooi kleurrijk en de kleurverzadiging is uitstekend. Het surrealistische karakter van de film komt in deze HD transfer prachtig tot zijn recht. De scherpte en detaillering van het beeld zijn beide ook uitstekend. Bij deze HD transfer is scherp wat scherp moet zijn en soft wat soft moet zijn. De detaillering is uitstekend, waarin zelfs de kleinste details gestoken scherp te zien zijn. De film heeft hierdoor een beeld dat er bijzonder filmisch uitziet. De dieptewerking van de scènes die bij de 3D uitgave dat speciale diepte-effect moeten geven, hebben ook in deze HD uitgave een gevoel van 3D diepte. De fraaiheid van animatie in combinatie met deze HD beeldkwaliteit geeft je haast de illusie dat dit geen computeranimatie is. Uiteraard zijn zaken als contrast en zwartniveau ook prima en is het beeld verder smetteloos. De meerwaarde van deze HD transfer ten opzichte van DVD zie je eigenlijk direct. Vooral op het gebied van de detaillering en daardoor ook betere dieptewerking van het beeld, zie je direct het verschil. De film is netjes verdeeld in 24 chapters. De optionele Nederlandse ondertiteling is goed verzorgd en staat netjes geplaatst onder in het beeld.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelse soundtrack van deze film kun je naar keuze beluisteren via een Dolby TrueHD 5.1 surroundtrack (16 bit / 48 kHz) of een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) . De lossless gecomprimeerde Dolby TrueHD audiotrack zorgt voor een zeer hoge geluidskwaliteit. Deze hoge kwaliteit is wel afhankelijk van de mogelijkheden van je BD speler of AV receiver. Een van beide moet in staan zijn deze hoog resolutietrack te decoderen. Mocht dit niet zo zijn, dan wordt de Dolby TrueHD track gedecodeerd als een Dolby Digital track met een bitrate van 640 kb/s.
Er zijn ook nog vier nasynchronisaties in Dolby Digital 5.1 beschikbaar en een Engelstalige Dolby Digital 2.0 Audio Descriptive track voor slechtziende mensen.

De soundtrack op deze Blu-ray Disc uitgave is genieten met een uitroepteken en van demonstratiekwaliteit. Een mooi gedetailleerde en zeer dynamische soundtrack, die fantastisch klinkt. De soundtrack heeft een mooi wijds klinkend surround geluid. De geluidsmix is met veel gevoel voor richting en subtiele details gemaakt. Daarbij klinkt de soundtrack mooi homogene, waarbij alle speakers op gelijke wijze bijdragen in een natuurlijk klinkend geluidsbeeld. De dialogen komen uit de centerspeaker en zijn prima te volgen. Het LFE-kanaal wordt frequent gebruikt om het geheel een stevig fundament te geven en gaat mooi diep het laagspectrum in.
De DVD uitgave heeft een Dolby Digital 5.1 soundtrack met de lage 384 kb/s bitrate. Die klinkt ook al zeer goed. Maar het voordeel van deze Blu-ray Disc uitgave is meteen hoorbaar. Dankzij de hogere bitrate van de soundtrack en de afwezigheid van de PAL-speedup klinkt de soundtrack voller, dynamischer en gedetailleerder. Vooral de lossless gecomprimeerde Dolby TrueHD 5.1 track klinkt geweldig.

Extra's

Na de keuze voor de menutaal, start de film automatisch. Tijdens de film kun je het optiemenu oproepen. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Op deze Blu-ray Disc staan dezelfde extra’s als op de DVD uitgave. De extra’s hebben allemaal 1080i HD beeldresolutie en zijn Nederlands ondertiteld.

A Hero’s Journey: The Making of Beowulf (25 min)
De bekende achter de schermen ‘making of’ featurette met beelden van de set, waarin je dit keer de acteurs met allerlei sensoren op het lijf aan het werk ziet. Natuurlijk afgewisseld met interviewfragmenten waarin betrokken over de productie vertellen en enkele filmfragmenten.

Beowulf: Mapping the Journey (21 min)
Een kijkje achter de schermen van onder meer de special art techniek, acteertechnieken en stunts voor deze special feature. Dit onderdeel bestaat uit tien los te selecteren korte stukje.

The Origins of Beowulf (5 min)
De geschiedenis rond Beowulf, de uitdagingen en bestudering van de filmmakers, van concept tot uiteindelijke filmcreatie.

Beasts of Burden: Designing the Creatures of Beowulf (7 min)
Met een nadere blik op de monster in de film.

Creating The Ultimate Beowulf (2 min)
Waarin je ziet hoe acteur Ray Winstone via computer omgevormd is tot held Beowulf. Alhoewel zijn fysieke kenmerken niet met die van Beowulf overeenkomen, waren het juist andere kenmerken van Ray Winstone de reden dat regisseur Robert Zemeckis hem voor deze rol wilde.

The Art of Beowulf (5½ min)
Ontwerper Doug Chiang geeft toelichting over enkele gebruikte rekwisieten en de kunstzinnige aspecten van de film.

Additional Scenes (11½ min)
Zeven niet gebruikte scènes, merendeel nog in zeer ruwe animatievorm.

Conclusie

Regisseur Robert Zemeckis laat met Beowulf zien dat de ‘performance capture’ techniek weer een grote stap voorwaarts heeft gemaakt. Met deze techniek zijn de acteurs in Beowulf in digitale vorm vastgelegd in de computer en is vervolgens een surrealistische visualisatie van het Denemarken van de 8e eeuw gerealiseerd. Het verhaal van Beowulf is een epische vertelling over een onverschrokken held, Beowulf, die een alles verslindend monster verslaat en zo koning wordt van het land dat door dit monster geteisterd wordt. Jaren later krijgt hij als koning wederom te maken met een verschrikkelijk monster en blijkt wel geheim hij al jaren met zich meedroeg. De acteurs die meegewerkt hebben aan deze film zijn Ray Winstone, Anthony Hopkins, Robin Wright Penn, John Malkovich en Angelina Jolie.
Deze Director’s Cut Blu-ray Disc uitgave van Warner biedt een iets verlengde versie van de film aan in geweldige High Definition kwaliteit beeld en geluid. De extra’s van de DVD uitgave zijn eveneens in High Definition kwaliteit overgenomen. Een bijzondere film gepresenteerd in prima HD kwaliteit.

Laatste reacties

Ron-G  |  10-08-2010

had deze film al poosje in huis....jammer dat ik hem zo lang heb laten liggen, heerlijke spektakel film, met een apart sfeertje door de toegepaste "animatie" ik...
Lees meer >

Xander Rühl  |  14-04-2008

Ik heb net per ongeluk 'n stem geplaatst - rating 5 - en wilde eigenlijk klikken op de link voor dit forum-artikel. Toen scrollde de pagina automatisch weer om...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:5
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 26
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.