Batman Begins (Collector's Edition)

Recensent:
Arnold van Oostrum
14-07-2008

Totaalbeoordeling:

9
Blu-ray

Batman Begins (Collector's Edition) (Blu-ray)
Samenvatting

Als kleine 8-jarige jongen is Bruce Wayne ervan getuige hoe zijn ouders, als zij een operabezoek op verzoek van Bruce eerder afbreken, door een overvaller wordt vermoord. Zijn vader was een rijke zakenman en dokter die ervoor streed dat ook de armen in Gotham een goede toekomst konden krijgen. Maar als Bruce (Christian Bale) wat ouder is en de moordenaar van zijn ouders na 14 jaar gevangenisstraf vroegtijdig wordt vrijgelaten, wordt het hem duidelijk dat de misdaad het voor het zeggen heeft in Gotham.
Bruce verlaat Gotham en reist de wereld rond op zoek naar de kracht om zijn ouders te wreken. In het verre Oosten komt hij terecht in de gevangenis, waar hij door toedoen van ene Henri Ducard (Liam Neeson) uit gered wordt. Henri introduceert Bruce bij Ra’s Al-Ghul (Ken Watanabe), leider van een soort Ninja school. Bruce ondergaat hier een zware training in diverse gevechtstechnieken en leert hier ook zijn eigen angsten onder ogen te komen. Dan vraagt Ra’s Al-Ghul Bruce iets te doen, wat hem tegen staat en is gedwongen te vluchten.
In Gotham aangekomen ziet Bruce ook de stad steeds verder in de handen van de georganiseerde misdaad is terecht gekomen. Met steun van de butler Alfred Pennyworth (Michael Caine), die als ene vader over Bruce heeft gewaakt, transformeert Bruce zich tot een symbool voor de strijd tegen het onrecht: Batman. Hij krijgt hierbij ook hulp van Lucius Fox (Morgan Freeman), een vroeger bondgenoot in het bedrijf van zijn vader maar nu door de huidige topman Earle (Rutger Hauer) aan de kant gezet. Binnen het politieapparaat vindt Batman een medestrijder in de politieman Jim Gordon (Gary Oldman) en de assistent openbare aanklager Rachel Dawes (Katie Holmes). Als kind waren Bruce en Rachel bevriend, maar Rachel ziet in de Bruce van nu een verveelde playboy. Samen met deze bondgenoten begint Batman de strijd tegen misdaadbaas Falcone (Tom Wilkinson) en de vreemde dokter Jonathan Crane (Cillian Murphy). Als Batman heeft Bruce al zijn hightech wapenarsenaal, zijn gestaalde lichaam en zijn scherpe geest nodig om de strijd aan te binden met de duistere krachten die de stad Gotham in haar voortbestaan bedreigt.

Commentaar

In 1989 verfilmde regisseur Tim Burton op bijzondere wijze het verhaal van Batman, de als vleermuis verkleedde man in strijd tegen het kwaad. Michael Keaton speelde de getormenteerde Bruce Wayne en zijn alter ego Batman. Tim Burton koos voor een cartooneske verfilming, waarin Jack Nicholson o plicht overdreven evenzo cartooneske wijze de slechterik The Joker speelde. De verfilming van Burton werd een groot succes, zodat een vervolg drie jaar later geen verrassing was. Wederom regisseerde Burton de film en wederom speelde Keaton de hoofdrol.
Regisseur Joel Schumacher maakte daarna in 1995 en 1997 nog twee vervolgfilms, met Val Kilmer en George Clooney in de rol van Batman. De films van Joel Schumacher waren veel serieuzer van toon.
En nu is het acht jaar later. We leven in een periode waarin Hollywood vooral ‘prequels’ maakt. Films die gebruik maken van een eerder succes met een verhaal dat zich afspeelt voor het oorspronkelijke verhaal. Denk hierbij aan George Lucas met zijn laatste drie Star Wars films die zich in de tijd afspelen voor de drie originele Star Wars films.
Met Batman Begins vertelt Christopher Nolan de ontstaansgeschiedenis van de legendarische ‘dark knight’. Nolan schreef samen met schrijver David S. Goyer (bekend van onder andere Blade) het script. Bij dit script zijn ze tamelijk nauwgezet trouw gebleven aan de ontstaansgedachte zoals verwoord in het originele verhaal van Batman, dat in 1939 in een nummer van de Detective Comics verscheen. De wijze waarop Nolan het karakter tot leven brengt is indrukwekkend. Met grote aandacht voor details en ontwikkeling van de karakters heeft Nolan een zeer serieuze maar ook zeer geloofwaardige verfilming van dit ‘comicbook’ verhaal gemaakt. Een verhaal met precies de juiste dosering van actie, de kracht van de onverschrokken held maar ook de onzekerheid en kwetsbaarheid van de mens achter de held, een goed opgezet misdaadverhaal, hightech gadgets, special effects, drama en enkele perfect geplaatste humoristische kwinkslagen. Een film waarin de sfeer van het stripverhaal tot leven komt, met een realistisch vormgegeven Gotham City als achtergrond.
In de persoon van Christian Bale heeft Nolan een uitstekende vertolker van de vliegende held gevonden. Charmant en kwetsbaar als Bruce Wayne, onverschrokken als de held Batman. Maar ook voor de andere rollen heeft Nolan uitstekende spelers gecast. Puike rollen van Michael Caine, Morgan Freeman, Tom Wilkinson, Katie Holmes en Gary Oldman. Uiteraard nog vele andere acteurs, waarbij onze eigen Rutger Hauer zeker niet vergeten mag worden.
De vele special effects in de film komen (gelukkig) niet alleen maar uit de computer. Zo is de ‘Batmobile’ een echt gebouwde auto die op hoge snelheid het bijzondere bochtenwerk kan uitvoeren zoals vertoond in de film.
Als afsluiting heeft Nolan een zeer geslaagde koppeling gemaakt naar de eerste Batman verfilming van Tim Burton. En hiermee verdient Nolan ons respect. Een prachtige verfilming die recht doet aan het stripverhaal, de kijker serieus neemt met een fraaie mix van actie, drama, donker getinte fantasie en enkele humoristische kwinkslagen. Een film die een uitstekende aanvulling is op de eerdere Batman films.

Batman Begins is door Warner Home Video eerder op DVD uitgebracht als een 2-DVD Special Edition. Nu is de film in High Definition beeldkwaliteit op de Blu-ray Disc te zien. We bekijken in deze recensie de Blu-ray Disc uitgave en maken een korte vergelijking met de eerdere 2-DVD uitgave. De recensie van de DVD uitgave kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie
Regio: B
Jaar: 2005
Speelduur: 140 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906115210

Extra's

 • Trailer
 • Still Gallery
 • Confidential Files
 • In Movie Experience
 • IMAX proloog The Dark Knight
 • Behind the Story featurettes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van SMPTE VC-1 videocodering. Zoals gebruikelijk bij High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

De High Definition uitgave doet de film alle recht aan. Bij de DVD waren we al zeer te spreken over de geboden beeldkwaliteit. Maar deze Blu-ray Disc voegt op alle gebieden nog een stuk kwaliteit toe. De sinistere donkere sfeer van Gotham wordt dankzij een goed contrast en zeer goed schaduwdetail uitstekend weergegeven. In de vele donkere scènes ziet het beeld er zeer goed uit en hier is de Blu-ray Disc ook duidelijk beter. Dat geldt ook voor de scherpte van het beeld en de hoge mate van detaillering. Beeld ziet er mooi scherp uit, maar ook niet te scherp zodat het allemaal erg natuurlijk en filmisch oogt. De kleuren zien er natuurlijk en goed verzadigd uit. Ten opzichte van de DVD is het beeld nog wat kleurrijker met meer nuanceringen. Er is geen edge enhancement toegepast om de scherpte-indruk te verhogen. Filmgrain is geen issue, het beeld ziet er zuiver en schoon uit. Uiteraard is het beeld volledig vrij van ongerechtigheden. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk leesbaar en netjes onder in het beeld geplaatst.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Warner heeft voor de originele Engelse soundtrack twee keuzemogelijkheden gegeven. De Engelse soundtrack te beluisteren in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 640 kb/s) en als een lossless gecomprimeerde Dolby True HD 5.1 surroundtrack (48 kHz / 16 bit). De vier nasynchronisaties – Duits, Frans, Spaans en Italiaans - zijn in Dolby Digital 5.1 (bitrate 640 kb/s).

Bij de gewone DVD kon de soundtrack, ondanks de lage bitrate van 384 kb/s, al overtuigen met een zeer dynamische soundtrack, die intensief gebruik maakt van alle beschikbare kanalen met een
bijzonder fraai surround geluidsbeeld. Het team van regisseur Nolan had voor de DVD release de geluidsmix opnieuw gemixt, om het geluidsspektakel in de (kleine) huiskamer optimaal tot zijn recht te laten komen. De totale surround beleving is prachtig, zeker wanneer je naar de lossless Dolby TrueHD track luistert. De filmmuziek, waar topcomponisten Hans Zimmer en James Newton Howard samen aan gewerkt hebben, heeft een fraaie stereospreiding met een zeer ruimtelijke dimensie door de surround speakers. Het LFE kanaal ondersteunt daarbij nog eens in het laag. De filmgeluiden doen daar nog eens een flinke schep boven op, waar alle kanalen optimaal worden benut. Let maar eens op enkele specifieke geluidseffecten, zoals de stem van Batman die een rondje langs de speakers maakt. En wanneer auto van Batman rijdt, wat een heerlijk laag komt er dan, mede dankzij het LFE kanaal uit je speakers. Heel fraai. Bij dit alles blijven de dialogen prima te volgen, waarvoor traditiegetrouw de centerspeaker wordt gebruikt.

Als gevolg van de hogere bitrate en de afwezigheid van de PAL speedup, klinkt de Dolby Digital 5.1 track al fraaier dan de lage bitrate audiotrack op de gewone DVD. De lossless DolbyTrueHD klinkt nog een stukje mooier en is dé track die je moet gaan beluisteren op demonstreren aan je vrienden en kennissen.

Extra's

De Blu-ray Disc start automatisch direct met de film. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een licht transpante ‘overlay’ op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt dezelfde extra’s als de 2-disc Special Edition DVD uitgave van de film te bieden heeft plus nog meer. Het merendeel van deze extra’s heeft op deze Blu-ray Disc een 480i NTS resolutie. De extra’s zijn Nederlands ondertiteld.
In-Movie Experience
Dit is meteen wel het meest fraaie extra dat eerder al terug te vinden was op HD DVD uitgaven. Bij de DVD uitgave misten we al het gesproken commentaar van regisseur Christopher Nolan. Nolan heeft in een interview aangegeven dat het gemis van dit commentaar een bewuste keuze was. Volgens Nolan maakt het publiek de film en heeft voor release inspreken van een commentaar daarom geen zin. Deze Blu-ray Disc maakt dit goed met deze In-Movie Experience. Gedurende de film kun je op gezette tijden een soort picture-in-picture (PiP) video bekijken met allerlei informatieve fragmenten over de productie van de film. Zie screenshot 6. Een bijzondere filmbeleving met feitelijk een soort van visuele toelichting tijdens de film. Beeldresolutie 1080p HD.
LET OP: deze optie kan alleen afgespeeld worden op Blu-ray Disc speler met de Bonus View functie (de zgn. BD 1.1 spelers) of met een BD Live functie (de zgn. BD 2.0 spelers).

The Dark Knight Imax Prologue (6½ min)
De openingsscène van de nieuwe Batman film The Dark Knight, in fraaie HD Imax beeldkwaliteit.

Additional Footage
Met drie keuzemogelijkheden met aanvullende informatie

Reflections on Writing (2 min)
Scriptschijver David S. Goyer vertelt iets over het schrijven van het script

Digital Batman (1 min)
Paul Franklin geeft wat info over een specifiek special effect.

Batman Begins Stunts (2½ min)
En in dit stukje nog wat aandacht voor de stunts.

Trailers (1 min)
Met de bioscooptrailers in 1080p HD beeldresolutie.

Behind The Story
Waaronder alle extra’s terug te vinden zijn van de eerdere DVD uitgave.

Tankman Begins (5 min)
Parodiefilmpje voor de MTV Movie Awards

The Journey Begins (14 min)
Een korte documentaire waarin regisseur Christopher Nolan en schrijver David S. Goyer uitleg geven hoe de film tot stand gekomen is en enkele specifieke voorbereidingen op het project. Waaronder dus de keuze voor de hoofdrolspeler, wat Christian Bale is geworden.

Shaping Mind and Body (13 min)
Waarin de choreografie van de vechttechnieken centraal staat. Hierin aandacht voor ‘Keysi’, een soort martial art techniek die gebruikt is.

Gotham City Rises (13 min)
Featurette over het ontwerp van Gotham City, waarvan het groot gedeelte op de set is nagebouwd. Uiteraard ook aandacht voor de special effects die ook gebruikt zijn.

Cape and Cowl (8 min)
Korte featurette waarin het (nieuwe) ontwerp van het Batman kostuum centraal staat.

Batman – The Tumbler (14 min)
Ofwel, de Batmobile. In deze featurette dus hoe dit vehikel gerealiseerd is en wat het allemaal kan. En het is dus een echte automobiel of iets dat er op lijkt in ieder geval. Maar niet een CGI ontwerp dus.

Path to Discovery (14 min)
Featurette over de ‘Ninja school’, die in de film in het verre Oosten hoog op een besneeuwde berg ligt. Ook hier natuurlijk weer aandacht voor de setconstructie en de speciale effecten. Ook aandacht voor het vechtscènes die zich hier afspelen.

Saving Gotham City (13 min)
Gaat over de stunts en special effects in de scènes waarin Batman zijn best doet Gothman te redden. Zeker niet bekijken voordat je de film gezien hebt.

Genesis of the Bat (15 min)
Ofwel: Ontstaan van de vleermuis. Met hierin uiteraard aandacht voor het stripboek, waarin Batman tot leven is gekomen. Nu valt dat een beetje tegen. Dit onderdeel is vooral ook reclame voor een nieuwe stripboekserie van Frank Miller en Jim Lee.

Stills Gallery
Waar je drie vervolgkeuzes hebt: U.S., International en ”Verkenningen”. Achter elke keuze een groot aantal promotieachtig beeld- en postermateriaal van Batman.

Confidential Files
Met alle feiten en beelden over Batman. Op een vervolgscherm heb je keuze uit de onderwerpen Uitrusting, Vijanden en Bondgenoten en mentors.

Conclusie

In Batman Begins neemt regisseur Christopher Nolan en schrijver David S. Goyer je mee in een verhaal over de ontstaansgeschiedenis van Batman. De jonge Bruce Wayne is getuige hoe zijn ouders wordt vermoord. Als jongeman ervaart hij hoe de misdaad het voor het zeggen heeft in Gotham City. Hij onderneemt een reis naar het Verre Oosten en wordt daar door de Ra’s Al-Ghul getraind diverse vecht- en beheersingstechnieken. Gesterkt komt hij terug in Gotham, alwaar hij in het geheim als de ‘vleermuis’ Batman de strijd tegen het kwaad aangaat. Een prachtige verfilming die recht doet aan het stripverhaal. Christopher Nolan had een fantastische cast tot zijn beschikking met acteurs als Christian Bale, Gary Oldman, Katie Holmes, Morgan Freeman, Tom Wilkinson, Michael Caine en Rutger Hauer.
Beeld en geluid van deze Warner High Definition Blu-ray Disc uitgave zijn dik in orde. De Blu-ray Disc herbergt bovendien een mooie verzameling informatieve extra’s, met een bijzondere ‘in-movie experience’ als nieuwe bonus.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Tarkus  |  30-11-2012

Heb deze prent naar aanleiding van het verschijnen van de derde film, en ook omdat ik hem nu op blu-ray heb opnieuw bekeken. Het is en blijft een prachtfilm, en...
Lees meer >

SuperDre  |  09-12-2011

Koop jezelf een speler met 'subtitle shift' dan hoef je er nooit meer op te letten!! helaas zijn er maar weinig merken die dit hebben.. alleen philips en oppo.....
Lees meer >

peptalk  |  09-12-2011

Koop jezelf een speler met 'subtitle shift' dan hoef je er nooit meer op te letten!!
Lees meer >

SuperDre  |  09-12-2011

oh gadver ook hier de ondertiteling op een zwaar irritante locatie.. genoeg ruimte om een 2e subspoor erop te zetten die wel netjes in beeld staat.. Dit is voor...
Lees meer >

scorpius  |  06-07-2009

Ik had deze film al eens op hd-dvd gezien en vandaag dan eindelijk op blu-ray. Op beide formaten is het sowieso topkwaliteit. Zowel beeld als geluid als de film...
Lees meer >

crocs  |  19-07-2008

Nee. Dat duurt mij iets te lang. Mijn vermoeden is dat TDK BR ergens in december uitkomt. Ivm met de feestdagen zullen er waarschijnlijk meer BR spelers word...
Lees meer >

chelk  |  19-07-2008

Ik wacht toch even af met de aanschaf van BB op BR. Misschien dat er een duo verpakking komt (dus samen met TDK). Andere mogelijkheid is dat BB goedkoper wordt ...
Lees meer >

crocs  |  19-07-2008

Ik wacht toch even af met de aanschaf van BB op BR. Misschien dat er een duo verpakking komt (dus samen met TDK). Andere mogelijkheid is dat BB goedkoper wordt ...
Lees meer >

Digi-gek  |  16-07-2008

Hebben wij dezelfde films gezien? Die cartooneske neonkermissen met schmierende villains die je geen enkel moment ook maar als een serieuze bedreiging kunt zien...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  16-07-2008

Overigens ben ik het ermee eens dat TDK het enige echte vervolg is en ik vind het einde van Begins dan ook meer een voorbode op TDK dan op Batman. BB is dan ook...
Lees meer >

jeanreno  |  15-07-2008

WOW, de IMAX Trailer van de Dark Knight deed me toch wel watertanden. Wat een dreiging gaat er uit van Heath Ledger's Joker!! Kan niet wachten...
Lees meer >

rogue  |  15-07-2008

Hebben wij dezelfde films gezien? Die cartooneske neonkermissen met schmierende villains die je geen enkel moment ook maar als een serieuze bedreiging kunt zien...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  14-07-2008

En hoe houdt hij zich ten opzichte van de al eerder uitgebrachte HD DVD? Volgens diverse sites is het min of meer een poort. Dus geen HD PIP. Alleen met een toe...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  14-07-2008

Het is inmiddels al veranderd zie ik. Ik weet nog hoe ik moet lezen. Ok, dan is er verwarring ontstaan. Maar je laatste zin vind ik een beetje vreemde uitin...
Lees meer >

Mark de Jong  |  14-07-2008

er wordt alleen gesproken over de 2-disc DVD edition, over een 2-disc BD uitgave wordt nergens over gesproken... Het is inmiddels al veranderd zie ik. Ik weet ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 55
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.