Chronos

Recensent:
Arnold van Oostrum
19-07-2008

Totaalbeoordeling:

7
Blu-ray

Chronos (Blu-ray)
Samenvatting

Chronos is een visuele en muzikale reis door de tijd. De film toont de grootsheid van de natuur tegenover de scheppingen van de mens. Chronos toont het jachtige leven in de moderne metropolen als contrast zien op de rust van majestueuze Stonehenge of de oude piramides van Egypte en de Grand Canyon in Amerika. De geschiedenis van onze cultuur als opponent van de ontwikkelingen in de natuur. De met muziek omringde beelden vormen zo een visuele symfonie in zeven delen met beelden van landschappen, beelden van wereldwonderen en beeld van monumenten van steden in de werelddelen Afrika, Amerika, Azië en Europa. Chronos eindigt met een duizelingwekkende tocht voor de kanalen in Venetië en over de Parijse Seine.

Commentaar

Chronos was in 1985 de eerste niet gesproken, niet fictieve film die geheel werd opgenomen met de timelapse techniek. Deze techniek waarin uren en dagen teruggebracht worden tot minuten en seconden. Met deze techniek worden de beelden niet met 24 beelden per seconden opgenomen, maar wordt één beeldje per seconde of nog langzamer opgenomen. Door het daarna op gewone snelheid af te spelen, krijg je feitelijk een versnelling van de tijd. Je ziet daardoor een proces dat uren of dagen kan duren, zich in slechts enkele seconden voltrekken. Regisseur Ron Fricke debuteerde met Chronos als regisseur. Een paar jaar eerder werd een vergelijkbare film gemaakt genaamd Koyaanisqatsi. Fricke ging echter met Chronos is het toepassen van de timelaps techniek nog weer een stukje verder en reisde de hele wereld over om de beelden voor Chronos te maken. De beelden van Chronos zijn van muziek voorzien door Michael Stearns. Chronos is een IMAX presentatie, dus een film bedoeld voor het projecteren op een reusachtig groot scherm. Het Omniversum in Den Haag is een grootbeeld filmtheater met een reusachtige koepelscherm van 840 m2 als ‘projectiedoek’. Deze wijze van projecteren zorgt ervoor dat je midden in de film zit en versterkt natuurlijk de grootsheid van de getoonde beelden.

Chronos is door Video Film Express in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc. Of deze HD beelden in je eigen thuisopstelling net zo indrukwekkend zijn als in een IMAX theater? Waarschijnlijk niet, maar High Definition beelden maken een grootbeeld vertoning in je eigen woonkamer wel mogelijk.

Filmspecs

Regisseur

Ron Fricke

Acteurs

Medium: Blu-ray
Jaar: 1985
Speelduur: 43 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Muziek
  • DTS-HD MA 5.1 - Muziek
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Video Film Express
EAN: 8717729900086

Extra's

  • Audiocommentaar
  • Gedetailleerde informatie bij locaties
  • Kiezen van locaties
  • Wereldbol met locaties

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het 1.78:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progessief is opgebouwd uit 1920 * 1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat er geen PAL versnelling is toegepast. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-2 compressiemethode.

Voor de Blu-ray Disc uitgave is, volgens de informatie op de inlay, de originele 65 mm film minutieus gerestaureerd en digitaal ingescand. Dit alles is onder supervisie van regisseur Ron Fricke gedaan. Het voorgeschotelde beeld ziet er zeer fraai uit. Het beeld ziet er helder uit, heeft een uitstekende kleurverzadiging en een prima contrast. De scherpte en mate van detaillering van het beeld zijn bijzonder goed. Ook de kleinste details zijn in het beeld te onderscheiden. Het beeld oogt zeer zuiver zonder ongerechtigheden in het beeld. Wel is continue een lichte vorm van beeldruis te zien, maar op normale kijkafstand valt die eigenlijk niet op. Er is geen ondertiteling aanwezig.

Onderstaande screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daardoor niet representatief voor de hoge kwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven slechts een indruk van de beeldkwaliteit.

Geluidskwaliteit

De beelden worden alleen ondersteund door muziek. Filmgeluiden, omgevingsgeluiden of dialoog is niet in de mix aanwezig. Voor het beluisteren van de muziek heb je keuze uit een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en een Engelstalige DTS HD Master Audio 5.1 surroundtrack (96 kHz, 24 bit, bitrate gemiddeld 6.2 Mb/s). Ook de soundtrack is voor deze release geheel gerestaureerd. Componist Michael Stearns heeft de analoge master tapes gebruikt om een geheel nieuwe surround remix te maken. De remix is vervolgens in zeer hoge kwaliteit op de schijf gezet. De DTS HD Master Audio 5.1 surroundtrack is een 96/24 track. Voor een documentairefilm is het een verbluffend mooi klinkende soundtrack met een zeer ruimtelijk geluidsbeeld. Nadruk ligt op de voorste kanalen, maar de surrounds worden zeer nadrukkelijk gebruikt voor een mooi driedimensionaal geluidsbeeld met geluidseffecten. Laag is ook in voldoende mate in de soundtrack aanwezig, waarbij ook het LFE kanaal op gepaste momenten wordt aangesproken. De soundtrack klinkt mooi gedetailleerd. De hoog resolutie DTS HD track klinkt, niet verrassend, het beste met een grotere dynamiek en helderheid, meer detail en een strakker laag.

Extra's

De Blu-ray Disc start met een eenvoudig menuscherm om de film te starten, Voor de instellingen en diverse opties maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken.
Commentaar van de regisseur, producent en de componist
Onder de menukeuze Audio Selection kun je een keuze maken voor de twee audiotracks en de geluidstrack met het audiocommentaar. Regisseur Ron Fricke, producent Alton Walpole en componist Michael Stearns geven een zeer informatief commentaar dat de moeite van het beluisteren waard is.

Locations
Wanneer je deze optie aanzet, krijg je onder in het beeld een aardbol te zien, die aangeeft waar de bewuste locatie zich op aarde bevindt. Zie screenshot 4.

Annotations
Ook deze keuze kun je aanzetten, waarbij dan in het beeld een popup venster verschijnt met aanvullende informatie over de gefilmde locatie. Zie screenshot 5.

Search by Location
Bij deze keuze heb je een keuzelijst van alle locaties in de film en kun je hier rechtstreeks naar toe navigeren. Zie screenshot 6.

About
Met informatie over de betrokken bij de productie

ROM
Geeft in de BD-Rom speler en een webbrowser aanvullende informatie tijdens de film met daarbij verschillende links naar internet.

Conclusie

Chronos is een visuele en muzikale reis door de tijd. De film toont de grootsheid van de natuur tegenover de scheppingen van de mens. Chronos was in 1985 de eerste niet gesproken, niet fictieve film die geheel werd opgenomen met de timelapse techniek. Deze techniek waarin uren en dagen teruggebracht worden tot minuten en seconden.
Voor de High Definition Blu-ray Disc uitgave van Video Film Express zijn beeld en geluid geheel gerestaureerd en is de muziek opnieuw in surround gemixt. Het beeld ziet er zeer fraai uit en het geluid klinkt dankzij de hoog resolutie audiotrack uitstekend. De toegevoegde extra’s vormen een leuke aanvulling.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Video Film Express.

Lees meer

Laatste reacties

Ron-G  |  16-01-2009

Tja.....na lekker gemaakt te zijn door de IMAX beelden bij Batman's The Dark Night, ben ik opzoek gegaan naar meer IMAX op Blu Ray, en nu is niet een ducumantai...
Lees meer >

Jurriaan Wittenberg  |  23-07-2008

Interessant, waar heb je deze informatie vandaan? Ze moeten alleszins beter zijn dan de huidige MGM uitgaves, die zijn ver beneden de maat. 4K is uiteraard vold...
Lees meer >

BrianB  |  23-07-2008

Ik ben het heeelemaal eens met Zoolander en BrianB. Deze "docu's" kun je inderdaad vaker zien, je eigen stemming bepaald eigenlijk wat je er op dat moment uit h...
Lees meer >

Jurriaan Wittenberg  |  22-07-2008

Ik ben het heeelemaal eens met Zoolander en BrianB. Deze "docu's" kun je inderdaad vaker zien, je eigen stemming bepaald eigenlijk wat je er op dat moment uit h...
Lees meer >

BrianB  |  19-07-2008

Ik ben hier juist benieuwd naar. Koyaanisqatsi vind ik absoluut geweldig, dus ik weet wat ik ongeveer kan gaan verwachten. Dat de film oorspronkelijk in 65MM is...
Lees meer >

Zoolander  |  19-07-2008

In mijn ervaring niet. Ik vind films zoals Chrons, Baraka en Koyaanisqatsi een hoog herkijkwaarde gehalte hebben, juist door het ontbreken van een strakke verha...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  19-07-2008

Ziet er wel grappig uit, maar wat is de herkijkwaarde hiervan? Heb je dit niet na één keer wel gezien.
Lees meer >

-Jaap-  |  19-07-2008

Op de achterkant van het doosje staat het DVD logo. Zeer slordig.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:6
7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.