Sixth Sense, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
21-08-2008

Totaalbeoordeling:

8.9
Blu-ray

Sixth Sense, The (Blu-ray)
Samenvatting

Dr. Malcolm Crowe (Bruce Willis) is een kinderpsycholoog, zojuist onderscheiden voor zijn prestaties. Diezelfde avond staat opeens Vincent (Donnie Wahlberg) in zijn slaapkamer. Vincent was 10 jaar geleden patiënt bij Malcolm, maar hij heeft de jongen niet kunnen helpen. Vincent schiet met een pistool op Malcolm en pleegt daarna zelfmoord. Ruim een jaar later ontmoet Malcolm de achtjarige jongen Cole Sear (Haley Joel Osment), die psychische problemen heeft. Wat de problemen zijn, weet Malcolm nog niet, maar de angstige jongen doet hem erg denken aan Vincent. Dit keer is Malcolm vastberaden de jongen te echt te helpen. Het kost Malcolm veel moeite het vertrouwen van Cole te winnen. Maar langzaam groeit het vertrouwen en vertelt Cole Malcolm eindelijk zijn grote geheim. Zal het Malcolm lukken dit keer wel de goede hulp te geven?

Commentaar

De film The Sixth Sense is één van de meest besproken films van het afgelopen decennium. Ontzettend knap heeft regisseur M. Night Shyalaman een film gemaakt die een perfecte illusie neerzet en daarbij een mooie balans creëert tussen drama en mysterie. De mysterieuze sfeer houdt je de hele film in spanning. Pas in de allerlaatste minuten vallen alle puzzelstukjes op zijn plaats en wordt de kracht van de film versterkt. Het einde is zo fraai, dat je eigenlijk de film direct nog wel een keer wilt zien. Kijken of alles klopt. Nu de film door Buena Vista op Blu-ray Disc is uitgegeven en ik de film wederom bekeken heb, merk ik dat de film nog niets aan kracht heeft ingeboet. Wederom word je gevangen door het intrigerende verhaal. Naast een uitstekend verhaal wordt de film ook gedragen door het uitstekende spel van Bruce Willis als de psycholoog en de jonge Haley Joel Osment als de angstige jongen. Vooral de casting van Osment is perfect. Zoals in al zijn films heeft regisseur M. Night Shyalaman ook een korte rol in de film. Filmmuziek componist James Newton Howard heeft de film van een zeer fraaie, subtiele muziek voorzien, die het spannende en mysterieuze karakter van de films nog eens extra versterkt. The Sixth Sense is overladen met nominaties en prijzen voor bijna alle grote filmprijzen, waaronder zes Oscar nominaties en twee nominaties voor een Golden Globe.

Buena Vista heeft The Sixth Sense nu uitgebracht in High Definition kwaliteit beeld en geluid. In deze recensie bekijken we deze uitgave en maken we een korte vergelijking met de eerdere 2-DVD Delxue Edition. De recensie van deze DVD uitgave kun je hier nog eens teruglezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Thriller
Regio: B
Jaar: 1999
Speelduur: 107 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • DTS 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Spaans
 • PCM 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418158910

Extra's

 • Deleted Scenes
 • Gedachten van de set
 • Tussen twee werelden
 • Muziek en geluid
 • Hoe bereik je het publiek
 • Regels en aanwijzingen
 • Publiciteit
 • Het storyboardproces

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 1.85:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

De film heeft een mooie filmische High Definition beeldkwaliteit. De kleur van het beeld ziet er goed verzadigd en natuurlijk uit. Het beeld is iets te helder. De daglichtscènes zien er goed helder en vol van kleur uit. Maar bij een paar donkere avondscènes is het zwartniveau iets minder waardoor het diepe zwart meer donkergrijs aandoet. Het beeld is veel scherper en gedetailleerder dan de DVD uitgave. Toch oogt het beeld niet altijd gestoken scherp en heeft het beeld, net als bij de eerdere DVD uitgave, een licht softe aanblik. Mogelijk is dit door de regisseur zo bedoeld. De bij de DVD geconstateerde edge enhancement is nu geheel verdwenen. Net als bij de DVD uitgave wiebelt het beeld lichtjes. Het beeld oogt mooi schoon en is vrij van ongerechtigheden. De film is opgedeeld in 19 chapterstops. De Nederlandse ondertiteling (wit) is goed, maar staat te hoog geplaatst in het beeld.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelse soundtrack kun je beluisteren in Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en ongecomprimeerd in PCM 5.1 surround (16 bit / 48 kHz – 4.6 Mb/s). De Franse en Spaanse nasynchronisaties zijn beschikbaar in Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en in DTS 5.1 ( bitrate 1509 kb/s).

De kracht van de soundtrack van The Sixth Sense zit in de subtiliteit van de muziek en de filmgeluiden. Hier blinkt vooral de ongecomprimeerde PCM 5.1 surroundtrack uit, die alle subtiele details even subtiel tot gehoor brengt. Ook de erg fraaie en sfeervolle muziek van James Newton Howard, die sterk bijdraagt aan het mysterieuze karakter van de film, komt via de PCM 5.1 track zeer fraai tot zijn recht. De nadruk van de soundtrack ligt op de drie voorkanalen. De surround speakers worden in split-surround (stereo) gebruikt voor de subtiele omgevingsgeluiden en de ruimtelijkheid van de muziek. Het laag gaat niet extreem diep door, maar dat is in deze film ook niet nodig. De dialogen komen zoals gebruikelijk via de centerspeaker en zijn prima te volgen.
De Dolby Digital track is dankzij de hogere bitrate en de afwezigheid van de PAL speedup een lichte verbetering ten opzichte van de DVD uitgave. De ongecomprimeerde PCM 5.1 surroundtrack weet door een veel betere detaillering in het hoog de soundtrack beter het mysterieuze karakter te geven. Het surround gevoel is daarbij beter en de subtiele geluidjes komen nog beter tot hun recht.

Extra's

De Blu-ray Disc begint met een waarschuwing dat het laden van de schijf met de menuopties enige tijd kan duren. Daarna volgen de gebruikelijke HD trailers van Buena Vista Blu-ray Disc uitgaven. De Blu-ray Disc maakt gebruikt van pop-up menuschermen, waarbij het menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. De film wordt dan in een klein venster rechtsboven in het scherm getoond. De extra’s zijn nagenoeg hetzelfde als van de 2-DVD Special Deluxe Edition uitgave van de film. Alle extra’s zijn in 480p NTSC beeldresolutie. De extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

Gedachten van de set (39 min)
Een informatieve making of documentaire met interviews, beelden achter de schermen en filmfragmenten. Interessant om te zien dat Shyalaman enorm heeft geworsteld met de eerste versies van zijn eigen script, die hij zelf betitelt als rotzooi.

Tussen twee werelden (37 min)
Mog een prima documentaire waarin uitgebreid wordt ingegaan op het thema geesten, paranormale verschijnselen en het leven na de dood (after live). Aan het woord komen diverse schrijvers van ‘Ghost Stories’.

Film: het storyboard proces (15 min)
Featurette waarin regisseur Shyalaman en storyboardtekenaar Brick Mason vertellen over de rol van storyboardproces en hoe uitgebreid dat bij deze film is toegepast.

Muziek en geluid (6 min)
Featurette over de mooie beklemmende muziek van James Newton Howard. Met enkele scènes uit de film waarbij nu alleen de geluiden en de muziek te horen zijn.

Het bereiken van het publiek (3 min)
Korte featurette waarin Shyamalan en anderen ingaan op het enorme succes van de film. Heeft iets weg van jezelf op de borst kloppen.

Regels en aanwijzingen (6 min)
Featurette waarin de betrokkenen uitleggen hoe je het publiek in het ongewisse moet laten maar tegelijkertijd in de film allerlei aanwijzingen geeft.

Deleted Scenes (15 min)
Drie scènes die de film niet gehaald hebben en de eindscène die in de film nogal is ingekort. Elke scène wordt ingeleid door Shyalaman.

Publiciteit
Met keuze uit de Bioscooptrailer van de film (2½ min) en twee TV commercials (resp. 33 sec en 18 sec). Hierin zijn ook scènes te zien die niet in de film voorkomen.

De op de cover genoemde Biografieën van filmmakers en acteurs staan niet op de Blu-ray Disc. Dit biografieën is op de DVD een aantal Nederlandstalige tekstschermen. Geen groot gemis dat deze nu afwezig zijn.

Conclusie

The Sixth Sense is één van de meest besproken films van het afgelopen decennium. Regisseur M. Night Shyalaman creëert hierin een verrassende illusie met een mooie balans tussen drama en mysterie. Het verhaal gaat over een kinderpsycholoog (Bruce Willis) die een achtjarige jongen met geestelijke problemen (Haley Joel Osment) probeert te helpen.
Walt Disney Studios Home Entertainment heeft de film uitgebracht op Blu-ray Disc met High Definition beeld en geluid. Het beeld ziet er fraai en gedetailleerd uit. De PCM 5.1 soundtrack laat de subtiele soundtrack fraai tot zijn recht komen. De extra’s van de eerdere 2-DVD uitgave zijn allemaal overgenomen. Een nette HD uitgave van een nog steeds bijzondere film.

Laatste reacties

Richard B.  |  03-02-2009

De film heeft inderdaad weinig aan impact ingeboet. Nadat ik hem na een aantal jaren weer eens opnieuw zie valt het me trouwens op hoe goed de soundtrack is. ...
Lees meer >

Rob van Gestel  |  25-01-2009

Qua film is het een meesterwerk. Ik denk dat ik hem al een keer of 5 heb gezien, en heb hem opnieuw op blu-ray aangeschaft.
Lees meer >

Marcel den Haan  |  15-09-2008

Het verschilt per film of er zwarte strepen te zien zijn, het 2.35:1 beeldformaat dus. Deze film is 1.85:1 van origine en zo staat hij ook op de schijf.Voor dez...
Lees meer >

johnsmeets  |  15-09-2008

marcel "normaal" heb je boven en onder zwarte strepen deze is beeldvullend(niet storend, maar ik heb je indruk dat je links en recht iets mist maar kan me vergi...
Lees meer >

rogue  |  13-09-2008

Hoe bedoel je dit? Wat is normaal blu ray formaat? Hij zal vast 2.35:1 bedoelen (die redelijk veel gebruikt wordt), maar dat heeft inderdaad niets met blu-ray t...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  13-09-2008

geen normaal blu ray formaat(beeldvullend deze) Hoe bedoel je dit? Wat is normaal blu ray formaat?
Lees meer >

Vogeltje29  |  12-09-2008

zo de achterkant(van leest) klopt dus niet:( geen dts hd master audio en geen normaal blu ray formaat(beeldvullend deze) ben eens benieuwd of de nog uit te kome...
Lees meer >

johnsmeets  |  11-09-2008

zo de achterkant(van leest) klopt dus niet:( geen dts hd master audio en geen normaal blu ray formaat(beeldvullend deze) ben eens benieuwd of de nog uit te kome...
Lees meer >

johnsmeets  |  11-09-2008

audio formaten kloppen niet in de test(volgens de achterzijde van de blu ray) dtshd master audio heeft hij ook?
Lees meer >

Vogeltje29  |  29-08-2008

Is al in mijn collectie,ik let niet op de prijs
Lees meer >

Frank  |  23-08-2008

Bij mij ook, als hij een stuk goedkoper is.
Lees meer >

hstadman  |  23-08-2008

Die komt nog wel eens in de collectie.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 17
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.