10,000 BC

Recensent:
Arnold van Oostrum
22-08-2008

Totaalbeoordeling:

7
Blu-ray

10,000 BC (Blu-ray)
Samenvatting

10.000 jaar voor Christus leeft de primitieve stam Yaghal van het jagen op de machtige Mannak. Een oude wijze vrouw (Mona Hammond) in de stam voorspelt een donkere toekomst, als de jagers een jong meisjes met helder blauwe ogen vindt. Volgens haar voorspelling is zij de voorbode van donkere demonen en het naderende einde van het leven zoals zij dat kennen. De jonge D’Leh is van het eerste moment verliefd op dit mooie meisje, dat Evolet heeft. Jaren later dromen D’Leh (Steven Strait), nu 21 jaar, en Evolet (Camilla Belle) van een toekomst met elkaar. Maar dan D’Leh haar wel voor zich winnen in een strijd met leeftijdsgenoten om de Witte Speer. D’Leh is in de stam een soort outsider, sinds zijn vader de stam heimelijk heeft verlaten en niemand meer iets van hem vernomen heeft. De wijze Tic’Tic (Cliff Curtis), eens de vriend van D’Leh’s vader, is nu de houder van de Witte Speer. Na een verbeten strijd weet D’Leh een grote Mannak te verslaan en wint daarmee niet alleen de Witte Speer, maar ook Evolet voor zich. Kort daarna wordt de stam door agressieve mannen te paard aangevallen, die alles vernietigen en alle jonge mannen van de stam gevangen nemen en afvoeren. Tot grote ontzetting van D’Leh, die zich verschuilen kon, wordt ook Evolet door de wrede mannen meegenomen. D’Leh zet samen met Tic’Tic en Ka’Ren (Mo Zinal) de achtervolging is. De jonge Baku (Nathanael Baring) volgt hen en sluit zich bij hen aan. De tocht leidt hen over de grote berg naar een onbekende wereld. Het viertal ontmoet andere stammen en D’Leh vormt met vele speren een waar leger. Dit alles om zijn Evolet te bevrijden en te voldoen aan zijn voorspelde bestemming.

Commentaar

Regisseur Roland Emmerich staat met zijn films (Godzilla, Independence Day, Day After Tommorow) bekend om twee aspecten. Het zijn spektakelfilms met grootse speciale effects en hij neemt het met de (historische) feiten niet zo nauw. Zijn nieuwste film 10,000 BC voldoet ook aan deze twee kenmerken. Nu is het wel zo dat Roland Emmerich bij elke film vooraf ruimhartig vertelt dat hij geen historische accuratesse nastreeft. Dat is zeker een understatement. 10,000 BC moet je zien als een luchtige, ruim 100 minuten durende popcornfilm. Hier is trouwens niets mis mee, als je maar ook niet meer verwacht. De tijdszetting van 10,000 BC, zoals de naam aangeeft in een verre prehistorie zo’n 10.000 jaar voor Christus, geeft Emmerich wel de ruimte om een andere wereld te scheppen en prehistorisch gevaar in het verhaal te brengen. Gevaar in de vorm van een grote mammoet olifanten genaamd Mannak, een evenzo grote sabeltandtijger en grote mensverslindende vogels. Maar ook gevaar van een onbekende, blijkbaar niet zo menslievende beschaving. Dat er eigenlijk het nodige niet klopt of logisch is in de film moet je proberen voor lief nemen. In 10,000 BC staat een avontuurlijke reddingsactie voor een geliefde en voor stamgenoten centraal. Is 10,000 BC dan een leuke, onderhoudende film? Hier lopen de meningen van pers en publiek heel erg en in het extreme uiteen. De film is veroordeeld op vele punten. Zoals de al genoemde historische onjuistheid, maar ook op zwakke punten in het scenario of de in kwaliteit wisselende special effects. Het scenario is geschreven door Roland Emmerich en Harald Kloser. Emmerich en Kloser werkten met Day After Tomorrow ook al samen. Niet met het script, maar Kloser componeerde samen met Thomas Wanker de filmmuziek van Day After Tomorrow. En zij deden dit voor 10,000 BC ook weer. Een film als deze moet het ook hebben van veel met computer gemaakte beelden. En in het algemeen ziet dat er bij 10,000 BC toch wel overtuigend en goed uit. Zoals de met kleurenfilters gecreëerde prehistorische wereld, of de grote mammoet olifanten. De grootse bouwplaats van piramideachtige tempels is indrukwekkend en moet je gewoon op een heel groot filmdoek zien. De hoofdpersoon heeft D’Leh, dat is de omkering van het Duitse (en Nederlandse) woord ‘held’. De held wordt gespeeld door de nog niet zo bekende acteur Steven Strait. De evenzo jonge actrice Camilla Belle speelt de mooie Evolet. Camilla heeft zelf bruine ogen, haar karakter heeft helder blauwe ogen. Andere acteurs zijn Cliff Curtis, Mo Zinal, Marco Khan, Affif Ben Badra en Mona Hammond. Omar Sharif is de verteller van het verhaal, je hoort alleen zijn stem. De film is in New Zealand en Zuid Afrika opgenomen. Als je het allemaal niet zo serieus neemt is 10,000 BC een groots avonturendrama met een verhaal dat zich afspeelt in een prehistorische tijd. Een spektakelfilm om lekker onderuitgezakt zittend te bekijken.

Warner Home Video heeft 10,000 BC in standaard kwaliteit uitgebracht op DVD en in High Definition op Blu-ray Disc. Dit is de recensie van de Blu-ray Disc uitgave. Onze recensie van de DVD uitgave kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur, Drama
Regio: B
Jaar: 2007
Speelduur: 109 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Portugees
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Italiaans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906139674

Extra's

 • Additional Scenes
 • Alternate ending
 • A Wild and Wooly Ride
 • Inspiring an epic
 • Journey to 10,000 BC

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van SMPTE VC1 videocodering. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

Vergeleken met de DVD uitgave valt direct op dat de kwaliteit van het High Definition beeld op alle aspecten zichtbaar beter is. Duidelijk is te zien dat de scherpte en de detaillering van het beeld veel groter is dan op de DVD. Dit is vooral zichtbaar met de hele fijne details en de detaillering van de achtergronden bij de vele overzichtsbeelden die in de film zitten. Het beeld heeft hierdoor een fraaie dieptewerking. Ook de kleuren ogen nu voller, met meer nuancering en een uitstekende verzadiging. Het High Definition beeld ziet er fraai filmisch uit en geeft de in sfeer aangepaste filmbeelden heel mooi weer. Het eerste gedeelte van de film is qua kleurstelling aangepast met een sterk blauwachtige tint en nauwelijks groen in het beeld. Toch blijven ook hier de huidkleuren, een belangrijke graadmeter, natuurlijk ogen. Contrast en zwartniveau van het beeld zijn beide prima in orde. Ook in de donkere filmbeelden blijven details goed zichtbaar. Het beeld oogt mooi schoon en is vrij van fouten.
De film is verdeeld in 26 chapters (hoofdstukken). De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk met een goede vertaling. De optionele Nederlandse ondertiteling is onder in het beeld geplaatst. Bij een aantal scènes in de film staat een ingebrande Engelse ondertiteling onder in het zichtbare filmvlak en is de Nederlandse ondertiteling in de bovenste zwarte balk geplaatst.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Warner heeft voor de originele Engelse soundtrack twee keuzemogelijkheden gegeven. De Engelse soundtrack te beluisteren in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 640 kb/s) en als een lossless gecomprimeerde Dolby True HD 5.1 surroundtrack (48 kHz / 16 bit). De vijf nasynchronisaties – Duits, Frans, Spaans, Portugees en Italiaans - zijn in Dolby Digital 5.1 (bitrate 640 kb/s).
De Dolby Digital 5.1 track klinkt dankzij de hogere bitrate en de afwezigheid van de PAL speedup hoorbaar beter dan de Dolby Digital track op de DVD. Maar het echte genieten doe je met de Dolby TrueHD track, die klinkt geweldig mooi. Ook hier een enorme verbetering in vergelijk met de DVD. Wat vooral opvalt is dat kleine details in de soundtrack beter hoorbaar zijn. Maar ook dat de surrounds veel nadrukkelijker aanwezig zijn. En het laag, dat veel dieper en strakker is. Kortom, de Dolby TrueHD is een geweldig klinkende soundtrack met een fraai surround geluidsbeeld. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste kanalen. De fraaie filmmuziek komt met een goede stereospreiding uit beide frontspeakers, de surrounds voegen daar een ruimtelijke dimensie aan toe. De filmgeluiden beperken zich niet alleen tot de voorste speakers, de surrounds worden frequent en zeer duidelijk gebruikt voor de omgevingsgeluiden en menig geluidseffect. Als geheel geeft dit een fraai klinkende soundtrack met veel richtingsgevoel en ruimtelijkheid. De grote Mannaks zijn nog indrukwekkender dankzij het laag dat via het LFE kanaal komt. En bij dit alles blijven de dialogen, soms in een vreemde taal, via de centerspeaker goed te volgen.

Extra's

De Blu-ray Disc start automatisch direct met de film. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een licht transpante ‘overlay’ op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt dezelfde extra’s als de DVD uitgave, met nog een uitgebreid extra meer. De extra’s hebben een 480p NTSC resolutie. De extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

A Wild and Wooly Ride (13 min)
Waarin Roland Emmerich en mensen van de CGI uitleg geven over de met computer gecreëerde prehistorische beesten en hoe men de prehistorische sfeer heeft gecreëerd.

Inspiring an Epic (12½ min)
Roland Emmerich en andere vertellen waar de inspiratie van het verhaal van 10,000 BC vandaag komt.

Alternate Ending (3 min)
Een ander einde van de film met acteur Omar Sharif.

Additional Scenes (10½ min)
Een tiental korte scènes die op de snijtafel gesneuveld zijn.

Journey to 10,000 BC (90 min)
Een extra dat niet op de DVD uitgave stond. Dit is een History Channel documentaire over leven op aarde in de prehistorische tijd.

Conclusie

In 10,000 BC ga je terug naar de prehistorische tijd waar een Mammoet jager achter zijn ontvoerde geliefde gaat om haar te bevrijden. De reis brengt hem ver buiten zijn eigen leefwereld, waarbij hij kennis maakt met andere stammen, andere roofdieren en een wrede, vooruitstrevende beschaving. Zoals ook in zijn voorgaande films presenteert regisseur Roland Emmerich hier een spektakelfilm met grootse speciale effecten en neemt hij het met de historische feiten niet zo nauw.
Beeld en geluid van deze Warner High Definition Blu-ray Disc uitgave zijn dik in orde. De extra’s van de DVD zijn op deze Blu-ray Disc overgenomen, met additioneel nog een uitgebreide Historie Channel documentaire.

Laatste reacties

Roy de Jong  |  10-10-2008

Ik sluit me helemaal aan bij de recensie. Beeld en geluid zijn fantastisch :bier: , alleen is de film inhoudelijk niet erg best... alhoewel de film wel vermak...
Lees meer >

Vogeltje29  |  29-08-2008

Beeld en geluid is erg super!
Lees meer >

DefiantOne  |  27-08-2008

Niet op de Blu-ray Disc, dan is het je TV of BD speler die dit veroorzaakt. Nou, echt waar dude, ik heb de BD versie thuis liggen & ik zie duidelijk color ba...
Lees meer >

DefiantOne  |  27-08-2008

Niet op de Blu-ray Disc, dan is het je TV of BD speler die dit veroorzaakt. Nou, echt waar dude, ik heb de BD versie thuis liggen & ik zie duidelijk color ba...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  22-08-2008

Goede review. Alhoewel je echt duidelijk artifacten & color banding ziet bij een paar scenes. Al en al is de film mooi opgenomen. Niet op de Blu-ray Disc, dan i...
Lees meer >

DefiantOne  |  22-08-2008

Goede review. Alhoewel je echt duidelijk artifacten & color banding ziet bij een paar scenes. Al en al is de film mooi opgenomen. En de DVD cover is mooier d...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:5
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 22
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.