Perfect Creature

Recensent:
Marcel den Haan
01-09-2008

Totaalbeoordeling:

5.9
Blu-ray

Perfect Creature (Blu-ray)
Samenvatting

Nuovo Zelandia is een land in een wereld vergelijkbaar met de onze. Hier leven mensen en vampiers samen in harmonie. De vampiers werden vele jaren geleden geschapen door experimenten en nu houden ze toezicht en beschermen ze de mensen met hun bovennatuurlijke krachten. De mensen geven ook vrijwillig bloed, zodat de vampiers hier van kunnen eten en in ruil hiervoor voorzien zij de mensen met geneesmiddelen tegen ziektes. In deze harmonie, die al jaren bestaat, dreigt een scheur te komen door het uitbreken van een nieuw virus. Edgar (Leo Gregory) is en vampier en hij begint zich te voeden met mensen, iets dat het wankele evenwicht in gevaar kan brengen. Zijn broer Silus (Dougray Scott) wordt achter hem aangestuurd om hem te stoppen. Hiervoor moet Silus samenwerken met een aantrekkelijke agente. Zij heeft al eerder te maken gehad met de vampiers, maar samen met Silus moet ze proberen de steeds gekker wordende Edgar tegen te houden. Lukt het de twee om hem te vinden, voordat de wereld waarin zij leven niet meer te redden is?

Commentaar

In het horrorgenre zijn films over vampiers waarschijnlijk wel de meest gemaakte. Steeds maar weer worden er films uitgebracht die dit bloedzuigende volk onder de loep nemen. Ook in Perfect Creature is dit weer het geval, hoewel ze hier geen vampiers genoemd worden. De wezens vertonen echter wel grote overeenkomsten met de met lange tanden bewapende nachtdwalers. Zo leven ze van mensenbloed, leven ze oneindig lang en zijn ze ook uitgerust met een paar flinke hoektanden. Schrijver en regisseur Glenn Standring wou misschien proberen om het eens over een andere boeg te gooien, wat betreft de verhalen over vampiers, maar helaas weet hij hierin niet helemaal te slagen. Al vrij snel wordt duidelijk dat het visuele aspect van de prent erg belangrijk is en misschien zelfs wel té belangrijk. Standring is namelijk vergeten om echt pakkend en spannend verhaal te vertellen en zelfs met een speelduur van slechts 87 minuten voelt de film te lang en te langdradig aan. Ook is het geheel een vreemde mengeling van stijlen en ook dit werkt niet altijd even goed. Duidelijk is ook dat hij tijdens het schrijven van het verhaal niet overliep van originaliteit, want hij heeft uit meerdere films zijn inspiratie gehaald. Het uiterlijk van de stad lijkt direct gekopieerd uit diverse science fiction films en tijdens het lezen van het plot komt de vergelijking met Underworld al snel bovendrijven. Dit zou nog niet eens zo’n probleem zijn, zolang de film maar wist te vermaken en dat doet het geheel dus maar matig. Verschillende genres passeren de revue, maar voor een horrorfilm is de film niet eng genoeg, bevat de prent te weinig actie voor een actiefilm en spannend wordt al helemaal niet. Vooral het midden van de film is redelijk saai en wordt er teveel gepraat en gebeurd er te weinig. In de hoofdrollen zien we twee redelijk bekende gezichten en mensen die veel films kijken, hebben deze acteurs ongetwijfeld voorbij zien komen. De rol van vampier Silus wordt neergezet door Dougray Scott, die we nog kennen als tegenstander van Tom Cruise in Mission: Impossible 2 en van zijn rol in de serie Desperate Housewives. Saffron Burrows speelt de rol van agente Lilly en zij is vooral bekend van haar rol in Deep Blue Sea. Beiden spelen hun rol naar behoren, maar echt kans om er iets van te maken krijgen ze niet. Ze weten echter te overtuigen en delen een onderlinge chemie. De rest van de cast is voldoende, maar is van ondergeschikt belang. We kunnen dus stellen dat Perfect Creature typisch zo’n film is waar, bedoeld of onbedoeld, gekozen is voor stijl over inhoud. De film is slechts matig vermakelijk en daarom ook maar geschikt om één keer te kijken. Het mengen van verschillende genres gaat vaak mis en dat is ook hier het geval. Het visuele aspect maakt een hoop goed en levert enkele fraaie beelden op, maar zelfs met een speelduur van 87 minuten voelt de prent te lang aan en dat is nooit een goed teken.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Drama, Horror
Regio: B
Jaar: 2006
Speelduur: 87 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch Filmworks
EAN: 8715664055021

Extra's

  • Trailer
  • Trailers
  • Interviews

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft een 2.35:1 beeldformaat. Het beeld op deze Blu-ray Disc heeft een resolutie van 1920*1080p, waarbij het beeld progressief opgebouwd is. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 videocodering. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

De wereld waarin de film zich afspeelt is donker van aard en daarom is ook de tranfser overwegend donker. De scherpte van deze Blu-ray Disc is voldoende, maar het detail valt helaas wat tegen. Het echte High Definition gevoel ontbreekt en het beeld mist vooral de diepte die we vaak zien bij andere titels. Dit heeft ook te maken met het donkere beeld, maar ook het schaduwdetail valt wat tegen. Het gebruikte kleurenpalet is somber van toon, met veel bruine tinten. De huidtinten laten die tinten ook zien en ogen daarom soms wat onnatuurlijk. Het contrast is verder vrij laag en het zwartniveau is voldoende. De transfer laat op sommige momenten een behoorlijke hoeveelheid filmgrain zien, maar dit kan ook een bewuste keuze geweest zijn van de regisseur. De hoeveelheid en grofte is namelijk vrij constant. Verder is een constant beeldruis aanwezig en lijkt er een soort wazige deken over het beeld te hangen. Hierdoor oogt het beeld wat uitgewassen en dit gaat ook ten koste van het detail. Verder zijn er geen artefacten aanwezig.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid is er de keuze uit twee audiotracks in de originele Engelse taal, namelijk een standaard Dolby Digital 5.1 track (640 kb/s) en een DTS HD MA track (48 kHz /16 bit). De Dolby Digital track laat een prima geluidsbeeld horen met goed gebruik van alle kanalen en een mooi diep laag dat de actiescènes goed ondersteund. De track klinkt helder en dynamisch tijdens de actieve momenten. De DTS HD MA track voegt hier nog meer detail toe, waar meer klanken te onderscheiden zijn en de effecten beter verdeeld zijn over de aanwezige kanalen. De track laat een ruimtelijker geluid horen en vooral het laag uit de subwoofer is nadrukkelijker aanwezig. De dialogen zijn goed te volgen en komen uit de centerspeaker. De surroundkanalen laten de effecten horen in split-surround en geven de track een dynamisch karakter. Twee prima tracks waar vooral de DTS track indruk maakt en de film prima voorziet van een dynamisch en ruimtelijk geluid.

Extra's

Na het opstarten van de schijf wordt direct gestart met de film. De opties voor het geluid en het selecteren van de extra’s zijn te doen via een pop-up menu dat tijdens het afspelen van de film opgeroepen kan worden. Dit menu wordt weergegeven over het actieve beeld. Aan het einde van de film schakelt de schijf over naar een menu waarin alle extra’s te selecteren zijn. De extra’s worden weergegeven in een soort verkleind beeld waarbij het actieve beeld in soort venster weergegeven worden. De resolutie van deze extra’s is 1080i.

Trailer (1 min.)
De bioscooptrailer van de film.

Interviews
De volgende extra’s worden allen apart vermeld in het menu, maar kunnen feitelijk als één extra beschouwd worden. Hier zijn namelijk zes interviews te bekijken met de makers van de film en in elk onderdeel wordt ingegaan op het maken van de film. De onderwerpen en namen van deze onderdelen zijn: The Story, The Actors, The Characters, The World, The Crew en The Director. Er zijn ook beelden uit de film tussen de interviews door gemonteerd. De betrokkenen vertellen dus iets over het onderwerp, hun eigen aandeel hierin en hoe het was om de film te maken.

Trailers
Vijf trailers van andere Dutch Filmworks uitgaven.

Conclusie

In een wereld die te vergelijken is met de onze, leven vampiers en mensen in harmonie met elkaar samen. Ze geven elkaar wat de ander nodig heeft en zo bestaat er al jaren een balans die goed blijkt te werken voor beide soorten. Dan is er opeens een vampier die zich direct met mensen begint te voeden. Hiermee dreigt hij de fragiele balans te verstoren en daarom wordt zijn broer op pad gestuurd om hem tegen te houden. Samen met een agente moet hij proberen zijn broer tegen te houden, voor het te laat is en de mensen voor altijd het vertrouwen in de vampiers kwijtraken. Perfect Creature is een film die meerdere genres probeert te combineren. Science fiction, horror, actie, het komt allemaal voorbij. Helaas werkt dit gegeven niet echt goed en wat overblijft, is een prent die niet goed weet welke kant op te gaan. De film is verder niet spannend genoeg om echt te onderhouden en voor een horrorfilm niet eng genoeg. Zelfs met een vrij korte speelduur van 87 minuten voelt het allemaal nog te lang aan en dat is nooit een goed teken. Deze Blu-ray Disc heeft een beeldkwaliteit die maar net een voldoende scoort, dit door de vele grain, beeldruis en tegenvallende detail. Het geluid is beter verzorgd, vooral de DTS HD MA track. De extra’s stellen niet veel voor en duren vrij kort.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch Filmworks.

Lees meer

Laatste reacties

Werner  |  01-09-2008

Ik vind de film al bij al nog meevallen.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
6.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 19
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.