Star Wars Episode I: The Phantom Menace

Recensent:
Eric van Ballegoie
07-10-2001

Totaalbeoordeling:

9.2
DVD

Star Wars Episode I: The Phantom Menace (DVD)
Samenvatting

Lang geleden in een galaxy hier ver vandaan leefden meerdere volken vreedzaam samen binnen de republiek. De republiek wordt echter gedwarsboomd door de federatie, die een handelsblokkade heeft opgeworpen. Omdat de besluitvorming binnen de federatie erg lang op zich laat wachten worden twee Jedi's op pad gestuurd om het geschil op te lossen. Het wordt hen echter al snel duidelijk dat de federatie niet uit is op een oplossing, maar aast op de controle over de gehele republiek. Hiertoe hebben ze de handtekening van koningin Amidala nodig. De jedi's krijgen nu als taak om koningin Amidala te beschermen en haar uit handen van de federatie te houden. Wanneer hun ruimteschip problemen krijgt moet de groep noodgedwongen stoppen op de planeet Tatoine waar kennis wordt gemaakt met de jonge Anakin Skywalker, de latere Darth Vader. Anakin is een slaaf en de oudere Jedi, Quai Gon Jin, voelt dat The Force sterk is bij hem. Nadat hij de vrijheid van de jongen heeft weten te winnen bij een weddenschap vergezeld Anakin de groep gedurende de rest van hun reis die aan het het eind van de film leidt tot een confrontatie met Darth Maul, de rechterhand van federatieleider Darth Siddius.

Commentaar

Star Wars Episode I: The Phantom Menace is het eerste deel uit een zesdelige serie. De originele Star Wars trilogie bestaat chronologisch gezien uit het vierde, vijfde en zesde deel van de serie. Deel 1 speelt zich dan ook geruime tijd voor de andere films af.
Toen Star Wars Episode I in de bioscopen verscheen waren de verwachtingen zeer hoog gespannen maar ondanks de liefde voor de saga viel de film voor veel fans erg tegen. Niet alleen is het verhaal moeilijk te volgen en trekt het de kijker in vijf richtingen te gelijk, maar ook de maffe Jar Jar Binks en het ronduit belabberde acteerwerk van Jake Loyd speelden de film parten. Toch is Star Wars Episode I zeker de moeite waard en persoonlijk vind ik hem elke keer dat ik de film zie beter worden. Qua special effects is deze film tot op heden onovertroffen. Het is niet te zien waar de werkelijkheid ophoudt en waar de computer begint en visa versa. Deze film bevat vele malen meer special effects shots dan welke film ook en dat maakt Episode I tot een belevenis op zich.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 1999
Speelduur: 113 min
Verpakking: Amaray Duo Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 EX - Engels
 • Dolby Digital 5.1 EX - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626010272

Extra's

 • Deleted Scenes
 • TV Spots
 • Audiocommentaar
 • Trailers (2)
 • Muziektrailer
 • Documenataire 'The Beginning'
 • Multi Angle scenes (2)
 • Productie documentaires (5)
 • Posters en reclame materiaal
 • Making of StarFighter
 • DVD-ROM links
 • Starwars.com content

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De THX gecertificeerde DVD behoudt het originele beeldformaat van 2.35:1 en is uiteraard anamorf opgenomen zodat u met een breedbeeld TV van 33% meer beeldlijnen kunt genieten. De DVD draagt het THX keurmerk wat zou moeten betekenen dat we superieure beeld- en geluidskwaliteit krijgen, maar helaas is deze DVD wederom een voorbeeld dat aangeeft dat het THX keurmerk weinig om het lijf heeft. De kwaliteit van het beeld is zeker goed, maar niet geweldig goed. Het contrast is over het algemeen goed, met name de scenes die zich buiten afspelen spatten werkelijk van het scherm. Ook op de kleurbalans valt niets aan te merken. Zeer volle kleuren drukken de zachte nuances niet weg en zorgen voor een zeer plezierig beeld. De stabiliteit van de print is zeer goed. Toch zijn er ook een aantal minpunten. Ten eerste is egde enhancement bij deze DVD een groot probleem, iets wat absoluut niet nodig is en het resultaat is van onzorgvuldige codering van de MPEG stream.
Edge Enhancment (zichtbaar als lichte randen rondom rondere objecten) treedt namelijk op tijdens het verscherpen van het beeld, iets wat niet nodig is wanneer de transfer vanaf de high-definition master met zorg wordt gedaan. Naast de af en toe hinderlijke egde enhancement kent de film ook een aantal scenes waar scherpte en contrast niet optimaal zijn. De scene waarin Quai Gon Jin en Obi Wan zich onderwater begeven in de wereld van Jar Jar Binks doet 'soft' aan en mist iets aan contrast.
Bovenstaand relaas klinkt wellicht erg negatief, maar over het algemeen is het beeld gewoon erg goed, de verwachtingen waren echter hoog gespannen en helaas voldoet het beeld niet helemaal aan ons hoge verwachtingspatroon.

Geluidskwaliteit

Konden we aanmerkingen maken op de kwaliteit van het beeld, dan stokt al het commentaar wanneer het op de soundtrack aankomt. De Dolby Digital Surround EX soundtrack heeft een bitrate van 448 kbps en klinkt ronduit sensationeel. Dit was de eerste film die gebruik maakte van Surround EX waarbij een center-achter kanaal wordt toegevoegd aan de 5.1 kanalen van een normale Dolby Digital track. Dit extra surroundkanaal wordt door speciale Surround EX apparatuur naar een zesde kanaal geleid. Wij hebben de DVD bekeken op een Surround EX installatie en de effecten zijn werkelijk sensationeel. Niet alleen tijdens de Pod race, maar gedurende de gehele film worden we omgeven met geluid wat zeer nauwkeurig is gemixt en uitermate hoog in kwaliteit is. Voor de muziek van de film werd getekend door John Williams, een werkelijke legende in de wereld van de filmmuziek. Topgeluid!

Extra's

De fans hebben lang moeten wachten op de Episode I DVD en de reden die George Lucas gaf voor het uitstel van de DVD was dat hij er iets heel speciaals van wilde maken. En dat is gelukt. Niet alleen beschikt de DVD over verschillende variaties van de geanimeerde menu's, ook de hoeveelheid en de kwaliteit van de extra's is opmerkelijk. Deze DVD uitgave bevat twee DVD's. Op de eerste is de film terug te vinden, op disc twee vinden we de extra's. Eigenlijk beginnen de extra's al op de eerste disc waar we een commentaar track krijgen met George Lucas, Rick McCallum, Ben Burtt, Rob Coleman, John Knoll, Dennis Muren en Scott Squires. De heren hebben niet gezamenlijk een 'sit-down' gedaan maar het commentaar is afkomstig van verschillende opnamen. Op deze track wordt een schat aan informatie gegeven, niet alleen over de techniek van de film, maar ook over het verhaal en de plaats van deze film binnen de saga. Op de eerste DVD is tevens een 'geheim' filmpje met bloopers te vinden.

Op disc 2 vinden we de eigenlijke extra's. Om te beginnen krijgen we twee trailers van de film (2.35:1 anamorf, DD2.0) en een muziek clip van 'dual of the fates' (1.85 letterbox, DD2.0). Ook zeven TV spotjes (1.85:1 letterbox, DD2.0) ontbreken niet op de DVD.

Hierna komen komen we terecht bij de veelbesproken 'deleted scenes'. Dit zijn niet zomaar verwijderde scenes, het grootste deel van deze scenes was namelijk niet afgemaakt en bestond dus voor een groot deel uit blue-screen beelden waar nog veel computer animatie bij nodig was. Speciaal voor deze DVD uitgave (aldus Lucas) zijn er nu een zevental scenes afgemaakt en op de tweede DVD geplaatst. De zeven scenes staan anmorf op de DVD in 2.35:1 formaat met Dolby Digital 5.1 EX geluid. De kwaliteit van deze scenes is net zo goed als de rest van de film, maar het is dus niet mogelijk om de scenes samen met de film te bekijken omdat de scenes alleen op disc twee staan. Waarschijnlijk komt Lucas over een paar jaar met een 'Special Edition' versie van de film waarin een gedeelte van deze scenes is teruggeplaatst.
De zeven deleted scenes zijn zowel direct te bekijken alsook als onderdeel van een documentaire over de verwijderde scenes. In deze documentaire wordt elke scene apart behandeld en voorzien van uitleg waarna we naar de scene in kwestie kunnen kijken.
De eerste verwijderde scene is een uitgebreidere versie van de voorbereidingen van de Pod race. In deze scene worden alle coureurs uitgebreid voorgesteld waarna we ook extra beelden uit de eerste ronde van de race te zien krijgen. Deze eerste scene is voorzien van zeer goed gemixt Surround EX geluid (geen muziek) en duurt zes en een halve minuut.
Deleted scene nummer twee gaat ook over de POD race, maar dan over de tweede ronde. De scene bevat onder andere beelden van robo-sondes die gecrashte racers opruimen en uiteraard veel meer POD actie. De scene duurt 3.40 minuten.
Scene nummer drie, de 'waterval scene' (1:40 min), is een komische scene waarin Obi Wan, Quai Gon en Jar Jar met hun voertuig van een waterval af dreigen te vallen. Omdat deze scene niet goed paste in het tempo van de film is deze verwijderd. Deze scene wordt begeleidt door uitstekend commentaar en uitleg over de totstandkoming van de scene.
Scene nummer vier laat Jar Jar, Anakin en Padme zien die in een luchttaxi. Ook deze scene was niet af ten tijde van de release van de film. Omdat de scene uiteindelijk erg goed is gelukt is deze als enige extra scene aan de film toegevoegd. De scene zit dus ook in de film op disc 1.
Scenes nummer vijf en zes zijn korte scenes die plaatsvinden voor de Pod race en tijdens een klein gevechtje tussen Anakin en Greedo die later ook de zien is in A New Hope.
De laatste deleted scene laat Qui Gon Gin en Anakin zien die achtervolgt worden door een kleine droid op Tatione. Nadat ze de droid ontdekt en vernietigt hebben maken ze zich snel uit de voeten.

Het beste van onderdeel van de extra's is echter niet de collectie deleted scenes, maar de documentaire 'the beginning'. Dit is voor de verandering een ECHTE documentaire en geen aaneenschakeling van 'gemaakte' interviews en opgeklopte reclame-praat. Deze documentaire die meer dan een uur duurt geeft een echte blik achter de schermen tijdens het gehele proces van de film. George Lucas heeft tijdens de productie van de film een documentaire crew ingehuurd die meer dan 600 uur film gedraaid hebben tijdens de pre-productie, de productie en de post-productie. Het resultaat is een prachtige blik achter de schermen die een zeer goed beeld geeft van alle problemen en de inventieve oplossingen die deze film heeft gekend. Deze documentaire alleen is het kopen van de DVD al waard.

Naast deze lange documentaire zijn er ook een vijftal kortere documentaires over de special effects, de kostuums, de decors de gevechten en de geschiedenis van de saga. Al deze documentaires zijn, net als de lange documentaire, opgenomen in 16:9 formaat met Dolby Digital 2.0 geluid.

Het volgende onderdeel van de extra's behandeld de 'animatics', ruwe computerfilmpjes die zijn gemaakt om in indruk te geven van de scenes. Hierna krijgen we een multi-angle blik op de pod race waarbij we deze scene in verschillende stadia kunnen bekijken. Erg interessant en zeker de moeite waard. Ook van de onderwater scene is een multi angle versie opgenomen. Ook hier kunnen we kijken naar de storyboards, de animatics, het uiteindelijke beeld en een overzicht hiervan.
Om de DVD af te sluiten krijgen we een fotogalerie, een galerie met filmposters uit de gehele wereld en een documentaire over het Playstation 2 spel 'StarFighter'.

Het mag duidelijk zijn dat de extra's bij deze dubbel DVD set van ongekende kwaliteit zijn en dat deze de moeite meer dan waard zijn.

Conclusie

Het trekken van een conclusie over deze DVD is niet moeilijk. Ondanks de beeldkwaliteit die niet helemaal opleeft aan de hoge verwachtingen is deze DVD set namelijk verplichte kost. Het beeld is redelijk, het geluid is ronduit sensationeel en de extra's zijn van wereldklasse. Niet alleen voor Star Wars fans, maar eigenlijk voor iedereen die zich filmliefhebber noemt is deze DVD een absolute aanrader en het predikaat DVD.nl Topper is meer dan verdient!

Laatste reacties

Ron-G  |  12-02-2010

Toen ik de DVD laatst weer eens bekeek viel me op dat de beeldkwaliteit er naar de maatstaven van 2010 lang niet meer zo goed is. Vergeleken met veel nieuwere D...
Lees meer >

Richard B.  |  11-02-2010

Toen ik de DVD laatst weer eens bekeek viel me op dat de beeldkwaliteit er naar de maatstaven van 2010 lang niet meer zo goed is. Vergeleken met veel nieuwere D...
Lees meer >

Kendorjia  |  21-12-2008

is volgens mij niet standaard, want bij mijn versie is Darth Maul volledig te zien en het schijfje dus volledig bedrukt
Lees meer >

Leijo  |  21-12-2008

Sorry voor het omhoog kicken van zo'n oud topic, maar ik heb van (de ietwat verlate) Sinterklaas de 2-Disc Special Editions van Episode I, II en III gekregen. I...
Lees meer >

Coen P.  |  20-06-2005

geen goede die dood gaat Erm... hehe...lees het ff terug, klopt niet helemaal :wink: wat ik bedoel...in de vuurgevechten tussen de slechten en de goeden...
Lees meer >

Nandor  |  16-06-2005

geen goede die dood gaat Erm...
Lees meer >

Coen P.  |  16-06-2005

De eerste die ik zie van de nieuwe trilogy (logisch ook natuurlijk). De originele trilogy straalt inderdaad veel meer uit. Maar vond deze zeker ook niet tegenva...
Lees meer >

Caledonians  |  15-06-2005

De eerste die ik zie van de nieuwe trilogy (logisch ook natuurlijk). De originele trilogy straalt inderdaad veel meer uit. Maar vond deze zeker ook niet tegenva...
Lees meer >

darthvader  |  14-02-2005

leuke film, haalt in verre wegen niet het niveau van de trilogy, het einde is wel mooi met de gevechten, maar het begin en het midden vind ik niks. wel mooie e...
Lees meer >

MGdutch  |  08-12-2004

Dit vind ik de slechtste SW film tot nu toe uitgebracht. Sowieso vind ik de orginele trilogie stukken beter omdat die simpelweg veel meer sfeer uitstralen.
Lees meer >

theThinWhiteDuke  |  11-11-2004

Je moet alleen de 1e en 2e trilogie niet met elkaar vergelijken, qua effecten is de 2e trilogie veel beter. No Way José! :lol: Schaalmodellen & Matté-pain...
Lees meer >

fredje-astaire  |  11-11-2004

De eerste film van de nieuwe "Star Wars"-trilogy , eigenlijk prequels op de vorige reeks .die de opkomst en ondergang van Anakin Skywalker , z'n overgang naar D...
Lees meer >

Richard B.  |  20-09-2004

Ik moet zeggen dat The Phantom Menace zowaar meevalt als je hem vergelijkt met Attack of the Clones. Er is in het verhaal van deze film tenminste nog sprake van...
Lees meer >

MvdS  |  09-04-2003

Voor een ieder die er interesse in heeft, ik heb hem voor je te koop in nieuwstaat (alleen maar 1x gekeken) voor € 20,= inclusief de verzendkosten.
Lees meer >

Pieter Balk  |  29-11-2002

De tweede TRilogie is zwaar ***, wat een schijt films. Dat mag de naam STAR WARS niets eens dragen. Het is een schande. Die Attack Of The Clowns is minder slech...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
?

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:-
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:10
9.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1565
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.