P.S. I Love You

Recensent:
Arnold van Oostrum
15-09-2008

Totaalbeoordeling:

7.8
Blu-ray

P.S. I Love You (Blu-ray)
Samenvatting

Gerry (Gerard Butler) en Holly (Hilary Swank) leven een gelukkig leven in een klein appartement. Zoals alle getrouwde stellen hebben ook zij hun ups en downs. Maar ieder ruzie of woordenwisseling wordt al snel weer bijgelegd. Dan overlijdt Gerry aan een hersentumor en blijft Holly ontroostbaar achter. De herdenking voor de overleden Gerry in het café van Holly’s moeder Patricia (Kathy Bates) is zoals Gerry het graag zag, niet zwaarmoedig maar het leven omarmend. In de navolgende weken sluit Holly zich helemaal op in haar appartement en begraaft zich in haar eenzaamheid. Een paar weken later is Holly jarig en staan haar moeder en zussen Denise (Lisa Kudrow) en Sharon (Gina Gershon) voor de deur. Zij schrikken van de rommel in Holly’s appartement en maken zich zorgen om Holly. Dan krijgt Holly een verjaardagspakketje met een kleine bandrecorder. Op het bandje hoort zij tot haar grote schrik een ingesproken boodschap van Gerry. Gerry vertelt haar dat zij de komende maanden meerdere brieven zal ontvangen. In deze brieven staan instructies van Gerry die zij op moet opvolgen. Zo begint voor Holly een jaar vol avonturen, van karaokeavonden met vrienden tot een reis terug naar waar alles begon. Alles blijkt zorgvuldig voorbereid te zijn door Gerry, die elke brief eindigt met “P.S. I love you”.

Commentaar

Als je P.S. I Love You gaat kijken, houd dan je zakdoek maar gereed. Want dit is romantiek en tragiek met een hoofdletter, waar het moeilijk droog houden is. Of je moet een vreselijke hekel aan dit soort films hebben, dat kan natuurlijk ook. Ondanks het hoge emotionele gehalte is P.S. I Love You een mooi gemaakte film. P.S. I Love You is gebaseerd op de gelijknamige roman van schrijfster Cecelia Ahern. Regisseur Richard LaGravenese maakte hierop samen met Steven Rogers een filmscript en nam vervolgens plaats in de regiestoel. Het verhaal van P.S. I Love You gaat over het verwerken van het verlies van een dierbare. Een bijzonder aspect hierin is dat de overledene voor zijn dood een heel plan met brieven heeft uitgedacht om zijn geliefde, die hij dus heel goed kent, er weer bovenop te helpen. Hilary Swank speelt mooi gespeeld de rol van treurende echtgenote, die het verlies van haar man nauwelijks kan verwerken. Zij klampt zich vast aan de brieven die komen, waarbij je als kijker daarmee ook steeds meer te zien krijgt van het leven van beide. Hilary Swank kreeg van een Irish Film and Television Award voor haar rol. Gerard Butler speelt de echtgenoot, die overleden is. Zijn rol is nagenoeg de hele film in de flashbacks die je ziet op het leven van Holly en Gerry. De rol van Gerard Butler kon geen groter contrast vormen met zijn heldenrol in de actiefilm 300. In P.S. I Love You is hij een gevoelige, liefhebbende man. Een man met zangtalent, die zijn vrouw zelfs na zijn dood blijft verrassen. Ook op het vlak van ondersteunende rollen biedt P.S. I Love You prima gespeelde rollen. Lisa Kudrow en Gina Gershon zijn de twee zussen van Holly en Kathy Bates de moeder. Harry Connick Jr. speelt Daniel, die helpt in het café van Holly’s moeder en waar Holly een luisterend oor vindt. En dan is er nog Jeffrey Dean Morgan, bij de meesten waarschijnlijk bekend van zijn rol als Danny Duquette in Grey’s Anatomy. Jeffrey Dean Morgen schijnt in de film zelf gitaar te spelen, wat hem in korte tijd is aangeleerd door Nancy Wilson van de popgroep Heart. Het is niet alleen maar tragiek en tranen in de film. Ook de humor is ruimschoots aanwezig en verluchtig het romantische verhaal op een leuke manier. P.S. I Love You is daarmee een mooi gespeeld gevoelig en humoristisch romantisch drama.

Warner heeft P.S. I Love You in standaard kwaliteit op DVD uitgebracht en in High Definition kwaliteit uitgebracht op Blu-ray Disc (BD). In deze recensie bespreken we de Blu-ray Disc uitgave. De recensie van de DVD uitgave kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: B
Jaar: 2007
Speelduur: 126 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
 • DTS-HD MA - Engels
 • PCM 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321932039160

Extra's

 • Trailer
 • Deleted Scenes
 • Making Of
 • Behind the Scenes
 • Muziekvideo
 • Gesprek met Cecelia Ahern
 • The Name of the Game is Snaps

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft een 1.85:1 beeldformaat. Dit is een kleine verbetering ten opzichte van de DVD, die een 1.78:1 beeldformaat heeft. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van MPEG4/AVC videocodering. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

Het beeld van de film ziet er sfeervol uit en is een zichtbare voorbetering ten opzichte van de DVD uitgave. Het beeld ziet er kleurrijk uit met goed verzadigde kleuren. Vooral de scènes in Ierland hebben een mooie kleurrijke uitstraling. De scherpte en detaillering van het beeld wisselt een beetje. De buitenscènes zien er mooi scherp en goed gedetailleerd uit. De binnenopnames, die veelal bij gedimd licht afspelen, hebben een wat meer softe uitstraling. Het beeld is dan minder gedetailleerd en het beeld heeft dan duidelijk een wat grovere korrel. Hier is speelt dus duidelijk het bronmatieraal mee. Als geheel ziet het beeld er wel mooi filmisch uit. Het beeld is vrij van ongerechtigheden. De film is verdeeld in 16 chapterstops. De optionele Nederlandstalige ondertiteling (wit) staat onder in het beeld geplaatst.

Opmerking: bij het afspelen op een Samsung BD speler heeft het beeld last van regelmatig terugkerende haperingen. Het geluid loopt gewoon door, alleen het beeld schokt voortdurend kort. We weten niet wat de oorzaak is, probleem is gemeld bij Warner.


De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Bij het beluisteren van de Engelstalige soundtrack heb je heel verrassend maar liefst drie keuzemogelijkheden. Ten eerste een lossless gecomprimeerde Dolby TrueHD 5.1 surroundtrack (16 bit, 48 kHz), een evenzo lossless gecomprimeerde DTS HD Master Audio 5.1 surroundtrack (16 bit, 48 kHz) en een ongecomprimeerde LPCM 2.0 stereotrack (16 bit / 48 kHz - 1.5 Mb/s). Goed, om met deze laatste te beginnen. Het nut van een LPCM 2.0 stereotrack ontgaat ons een beetje bij deze film. Mogelijk dat de enkele liedjes die in de film hiervoor de reden zijn, maar dat kunnen we ons toch niet voorstellen. Het is jammer van de ruimte op de schijf, maar deze LPCM 2.0 track is volledig overbodig.
Dan heb je nog keuze uit twee hoogresolutie 5.1 surround audiotracks. Deze film is niet het type film dat twee lossless gecomprimeerde soundtracks nodig heeft. Welke van de twee je dan ook wilt beluisteren is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Ze klinken beide zeer goed.
Gedurende de gehele film ligt de nadruk van de soundtrack op de voorkanalen. De achterkanalen geven de soundtrack een subtiel ruimtelijk geluidsbeeld met subtiele omgevingsgeluiden. De soundtrack heeft geen extreem laag, het LFE kanaal blijft nagenoeg de gehele film ongebruikt. Vooral bij de muzikale scènes komt de soundtrack goed tot leven, met daarbij ook goed gebruik van subwoofer en surroundspeakers. De stemmen komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker en zijn goed te volgen. Bij de dialogen zijn beeld en geluid niet altijd perfect synchroon.

Extra's

De film begint direct na de gebruikelijke filmpjes over illegale kopieën en een reclametrailer voor Step Up 2 zonder tussenkomst van een menuscherm. De Blu-ray Disc maakt gebruikt van een pop-up menu, waarbij het menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt dezelfde extra’s als de DVD uitgave, met één extra meer. Alles is in standaard resolutie beeldkwaliteit.

The Making of P.S. I Love You (13 min)
Promotionele (HBO First Look) making of featurette van de film. Veel filmfragmenten en interviews met cast en crew die toelichting geven op verhaal en gespeelde karakter.

A Conversation with Cecilia Ahern (7½ min)
Een leuk en informatief stukje met de jonge schrijfster van het boek, dat eigenlijk te kort duurt.

Behind the Scenes (15 min)
Een B-roll achtige kijk op de set.

Deleted scenes (12½ min)
Vijf scènes die niet of korter in de film zijn gekomen. Zonder verder toelichting over het waarom van schrappen.

Trailer P.S. I Love You (2 min)
De trailer van de film. Trailer was genomineerd voor de Golden Trailer Award.

James Blunt ‘Same Mistake’ (4 min)
Liedje uit de film.

The Name of the Game is Snaps (5 min)
Zwart/wit filmpje over het simpele spelletje dat in de film wordt gespeeld.

Conclusie

P.S. I Love You is een gevoelig, romantisch drama over het verwerken van het verlies van een dierbare. Hilary Swank speelt Holly die zielsveel houdt van Gerry, een rol van Gerard Butler. Als Gerry komt te overlijden is ze ontroostbaar en weet zij zich geen raad. Totdat blijkt Holly brieven van Gerry krijgt, waarin hij haar met allerlei opdrachten weer stimuleert van het leven te genieten. P.S. I Love You is een ontroerende film met een sterk emotioneel karakter, die dankzij de ook aanwezig humor niet te zwaarmoedig wordt. Deze Blu-ray Disc uitgave van Warner heeft goede kwaliteit beeld en geluid. De extra’s zijn kort en vrij standaard, met een extra meer dan op de DVD uitgave.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

barend  |  19-10-2008

Werd helemaal gek van deze drukke en zelfvoldaan hip gespeelde film met de diepgang van een afwasteiltje; heb de huur BD na 20 minuten afgezet! Meer "verliesver...
Lees meer >

Bettina  |  15-09-2008

Ja hele mooie film, geen alledaagse romantische commedy Ik heb de blu ray al een hele tijd in de kast staan.
Lees meer >

Vogeltje29  |  15-09-2008

Mooie film!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
7.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.