Control X

Recensent:
Ludo Keeris
21-09-2008

Totaalbeoordeling:

6
DVD

Control X (DVD)
Samenvatting

De 16-jarige Sébastian, (Bruno Borsu) is na zijn geboorte geadopteerd. Hij leeft in onmin met zijn pleegouders, wat hem doet besluiten om op zoek te gaan naar zijn echte vader. Via het adoptiebureau komt hij in het bezit van zijn dossier. Daarin staat de naam van zijn vader, Pierre Van Hove, maar geen adres. Sébastian\'s vriend Sam helpt hem om op zoek te gaan naar alle Pierre Van Hove\'s in Brussel en omstreken. Er blijken er een paar te zijn, maar het is niet duidelijk wie van deze mannen zijn vader is. Een oude man van in de 80 is het zeker niet. Maar misschien de man van de bank? Of de gokverslaafde man van de klimmuur? In ieder geval kan Sébastian het met hem het beste vinden. Hij raakt met hem in contact, maar vermijdt te vertellen dat hij in hem z\'n vader zoekt. Alles lijkt voor elkaar te zijn, totdat hij Julie, de dochter van Pierre (en is het dan zijn zus?) ontmoet.

Commentaar

Control X is de eerste lange speelfilm van het Waalse regisseursduo Bernard Declercq en Thomas François. In 2000 maakten ze samen de korte film L\'Hotel Des Thermes (zie bij de extra\'s). Control X kostte slechts € 300.000,- om te maken. Met dit budget een film maken was mogelijk door een hele goede voorbereiding en door de lokaties zo dicht mogelijk bij elkaar te houden. In 28 dagen werd de film opgenomen, met een voornamelijk jonge en onbekende cast. De film gaat over een jongen die op zoek gaat naar zijn echte vader, omdat hij niet overweg kan met zijn pleegvader. Declercq en François wilden een film maken over het milieu waarin de jonge Sébastian (Seb voor z\'n vrienden) leeft, omdat er in België geen films over dit thema worden gemaakt. Maar ondanks het, voor de Belgische cinema, unieke thema komt de film niet helemaal uit de verf. Het voornaamste probleem is het karakter van Seb, gespeeld door de jonge Bruno Borsu. Seb is namelijk een heel vervelende jongen en daardoor heb je als kijker maar weinig sympathie voor de hoofdpersoon. En daarmee voor de film. Op zich speelt Borsu de rol heel goed, daar ligt het niet aan, maar het karakter van Seb is niet zo fijn. De keuzes die hij maakt zijn op zich wel te begrijpen, want hij heeft het thuis niet gemakkelijk. Hij is gefrustreerd en heeft een hekel aan z\'n pleegvader en dan doe je wel eens iets wat niet hoort. Maar Seb gooit daarbij steeds z\'n eigen glazen in. Hij probeert het goed, maar als het hem maar even tegen zit doet hij iets onuitstaanbaars. En daarnaast heeft hij een paar vrienden waar hij ook weinig aan heeft en die hem alleen maar dwarsliggen. Alleen zijn meest trouwe vriend, Sam (gespeeld door Simon Fraud), is een aardige en hulpvaardige jongen. De rol van Sam in de film is niet zo groot, maar wel heel belangrijk. Hij komt daarbij veel sympathieker over dan Seb. Dat lijkt me toch niet helemaal de bedoeling van de film. Het is jammer dat het karakter van Seb niet wat sympathieker is uitgewerkt, want potentie heeft de film zeker. Het verhaal heeft wel een aantal behoorlijke ongeloofwaardigheden, wat het geheel er niet beter op maakt. De film is vrij sober gemaakt. Redelijk standaard camerawerk met een eenvoudige, maar doeltreffende belichting. Het past goed bij de sfeer van de film en is een goede keuze voor dit soort films. Qua stijl hebben Bernard Declercq en Thomas François goed gekeken naar de broers Dardenne (Rosetta, L\'Enfant) en Gus Van Zandt, maar het niveau van die films halen ze met Control X nog niet.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 82 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Filmfreak Distributie
EAN: 9789058494528

Extra's

  • Trailer
  • Korte film
  • Muziekvideos

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het originele formaat van 2.35:1 anamorf op de DVD. De kwaliteit is redelijk, maar er valt toch wel wat op aan te merken. De transfer heeft het meeste last van de hoge compressie. Het beeld wordt wat rafelig en met enige regelmaat zijn er compressiefoutjes zichtbaar. Dat heeft z\'n effect op de scherpte en detaillering, die slechts redelijk zijn. Ook is er flink wat filmgrain aanwezig, vooral in de donkere scènes. Daarnaast is er met enige regelmaat stevige edge-enhancement toegepast. Het contrast is prima in orde, terwijl het zwartniveau ook redelijk goed op niveau is. Ook de kleuren ogen prima verzadigd en naturel. Met name door de hoge compressie dus slechts een redelijke beeldkwaliteit.
De film is onderverdeeld in 12 hoofdstukken. Deze zijn ook via het menu te kiezen. De optionele ondertiteling is goed verzorgd, waarbij er één regel in het beeldvlak staat.

Geluidskwaliteit

Er is de keuze tussen een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) en een Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluidstrack. We concentreren ons hier op het DD5.1 geluid. De film heeft duidelijk verstaanbare dialogen die voornamelijk uit het centerkanaal komen. Een enkele keer is er overspraak naar de frontkanalen. De sfeergeluiden zorgen voor een mooi stereobeeld. In de surroundkanalen komen we muziek en atmosferen tegen. Die staan af en toe uit fase, maar dit is nauwelijks merkbaar en verstoort het geluid niet. De ambiances in de surround zorgen in ieder geval wel voor een goede ruimtelijke werking. De muziek wordt verzorgd door liedjes van de band Flexa Lynda. Die zijn lang niet allemaal even sterk, maar passen over het algemeen wel bij de karakters van de jongens.

Extra's

De DVD heeft een geanimeerd menu in 1.85:1 anamorf beeldformaat. Het menu van het recensie-exemplaar is in het Frans.

Korte Film L\'Hotel Des Thermes (11½ min)
In 2000 maakten regisseurs Bernard Declercq en Thomas François ook al samen de korte film L\'Hotel Des Thermes. Het is een film over een jonge moeder die in een gesticht verblijft en waanbeelden heeft. Of toch niet? Het is een kille, koude film, mede door de blauwe tint van het beeld.
De film staat in 1.85:1 letterboxed op de DVD. Er zijn niet uitschakelbare Engelse ondertitels aanwezig.

Muziekvideo\'s (7 min)
Twee videoclips van de band Flexa Lynda, die ook de liedjes in de film verzorgen. Het zijn twee weinig verheffende alternatieve pop-rock liedjes.

Trailer (1½ min)
De trailer van de film in 2.35:1 anamorf beeldformaat. Er is geen ondertiteling beschikbaar.

Conclusie

De jonge Sébastian gaat op zoek naar zijn echte vader, omdat hij niet overweg kan met zijn pleegvader. Via het adoptiebureau komt hij achter de naam van zijn vader, maar dan heeft hij nog geen adres. Samen met vriend Sam gaat hij op zoek naar alle mannen met de naam van zijn vader.
Control X van het Waalse regisseursduo Declercq en François is een vlot gemaakte film over het middenklasse milieu dat we niet vaak tegenkomen in Belgische films. Helaas heeft de film veel te lijden onder het onsympathieke karakter van de hoofdpersoon, Sébastian. Daardoor doet de film je weinig, ook al wordt er goed geacteerd door de vrij onbekende cast. De beeldkwaliteit wordt nogal negatief bepaald door de hoge compressie die is toegepast. Het geluid is van goede kwaliteit. Als extra staat er een korte film van het regisseursduo op de DVD. Een film alleen voor de fans, de rest zou \'m eens kunnen huren.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:8
Extra's:3
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.