Total Recall


Total Recall (Blu-ray)
Samenvatting

In een nabije toekomst, het jaar 2084, is Douglas Quaid (Arnold Schwarzenegger) een hardwerkende mijnbouwwerker die angstaanjagende nachtmerries heeft over de planeet Mars. Daardoor heeft hij een enorme drang om naar de rode planeet af te reizen. Maar zijn vrouw Lori (Sharon Stone) voelt daar niet veel voor. Dan hoort hij van het bedrijf Recall, dat op een ingenieuze wijze een (vakantie)droom kan implanteren. Quaid gaat erheen en boekt een \"virtuele reis\" naar de kolonie op Mars. Als extraatje neemt hij de ‘geheim agent’ fantasie erbij. Tijdens het manipuleren van zijn brein gaat er iets mis. Het lijkt erop alsof Quaid eerder op Mars is geweest. Als hij Lori vertelt wat er gebeurd is, probeert zij hem te vermoorden. Quaid moet vluchten voor een groep huurmoordenaars, onder leiding van de sadistische Richter (Michael Ironside). Hij komt erachter dat hij eigenlijk een geheim agent is, die op Mars in dienst was van de dictator Cohaagen (Ronnie Cox). Quaid ontsnapt naar Mars, waar hij in contact komt met de rebellen die strijden tegen de macht van Cohaagen. Is Quaid wel wie hij denkt te zijn of is hij in werkelijkheid iemand anders? En waarom wil Cohaagen met alle geweld Quaid levend te pakken krijgen?

Commentaar

Total Recall is één van Paul Verhoeven’s succesvolle Amerikaanse meesterwerken. Deze film uit 1990 kreeg in 1991 een Special Achievements Award Oscar voor de visuele effecten, die voor die tijd bijzonder waren. Voor de geluidseffecten en het geluid kreeg de film een Oscar nominatie. Total Recall is gebaseerd op het korte verhaal \"We Can Remember It For You Wholesale\" van de Amerikaanse schrijver Philip K. Dick. Bekende andere verfilmde verhalen van Philip K. Dick zijn onder andere Blade Runner en Minority Report. Deze laatste had trouwens als werktitel Total Recall 2. Goed, weer even terug naar Total Recall. Philips K. Dick schreef het korte verhaal al in 1974. Er werden zo’n 45 verschillende scriptversies voor de film geschreven. Initieel zou David Cronenberg de film regisseren. Toen Paul Verhoeven het project kreeg, liet hij het script door Gary Goldman herschrijven. Goldman heeft later ook Minority Report geschreven. Volgens Paul Verhoeven heeft het uiteindelijke script nog de meeste overeenkomst met de allereerste versie die Ronald Shusett en Dan O\'Bannon (Alien) hadden geschreven. Voor de hoofdrol van Douglas Quaid worden diverse acteurs genoemd die zouden zijn overwogen. Naar het schijnt zou hoofdrolspeler Arnold Schwarzenegger al in Verhoeven’s Robocop (1987) de hoofdrol spelen, maar dat ging niet door vanwege problemen met het kostuum. Schwarzenegger wilde graag met Verhoeven werken, wat dus bij Total Recall een feit was. Schwarzenegger had eerder al de productiemaatschappij Carolco de rechten voor film voor hem laten kopen.
Total Recall is een echte Verhoeven film. Een film met veel expliciet geweld. Er vallen heel wat doden in de film en met het grootste gemak worden de automatische geweren (of wat het dan ook is in de toekomst) met één had rond gemaaid en harde vuist- en kopstoten uitgedeeld. Het expliciete geweld, waarbij mensen met enige achteloosheid worden neergeschoten, gaf natuurlijk het nodige protest. Maar onderhuids zit veel meer in het verhaal dan alleen de harde actie. Zoals ook bijvoorbeeld in Starship Troopers neemt Verhoeven door de overdreven harde actie bepaalde normen en waarden van de huidige (Amerikaanse) maatschappij op de korrel. Zoals het totalitaire systeem met absolute macht bij de industrie. Dit aspect liet Verhoeven ook zien in Robocop. En dan de afkeer van mensen die niet perfect zijn. In Total Recall de mutanten in de Last Resort zone. Meer nog dan dit, laat Verhoeven je vooral in verwarring wat nu realiteit is en wat de geïmplanteerde droom. Want wat de hoofdpersoon allemaal meemaakt op Mars, is dan nu de werkelijkheid? Het laatste shot van de film laat je als kijker nog steeds in diezelfde verwarring achter.
Zoals gezegd, de hoofdrol wordt gespeeld door Arnold Schwarzenegger. Een echt goed acteur is hij niet. En zijn niet Amerikaanse afkomst is in deze film nog duidelijk te vernemen. Sommige woorden spreekt Schwarzenegger toch met een merkwaardig accent uit, zoals bijvoorbeeld het woordje “air” (lucht). Andere rollen zijn voor Sharon Stone, met wie Verhoeven twee jaar later de film Basic Instinct maakte. De bad guy wordt gespeeld door Michael Richter. Verder nog rollen voor Ronnie Cox en Rachel Ticotin. Al kregen de visuele effecten in 1991 een Special Achievement Award, nu zie je in sommige ‘blue screen’ scènes toch wel de beperkingen. Maar enkele special effects zien er nu nog steeds bijzonder uit. Total Recall is een harde, maar gelijk ook bijzondere sciencefiction actiefilm van Paul Verhoeven, die veel meer te bieden heeft dan alleen maar harde actie. Een aanrader.

Universal Pictures heeft Total Recall eerder in High Definition uitgebracht op HD DVD. Nu is de film dan in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc. Lees hieronder wat wij van de Blu-ray Disc uitgave vinden.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Science fiction
Jaar: 1990
Speelduur: 114 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 2.0 - Spaans
  • DTS-HD 5.1 - Duits
  • DTS-HD 5.1 - Frans
  • DTS-HD 5.1 - Portugees
  • DTS-HD MA - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582576856

Extra's

  • Audio/video configuratie

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het net als de DVD uitgave een 1.85:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 videocodering. Bij deze High Definition uitgave heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij de PAL DVD is toegepast.

Het beeld van deze Blu-ray Disc uitgave er zeer goed uit. Deze High Definition uitgave heeft de beste beeldkwaliteit van deze film tot nu toe. Het beeld ziet er zeer kleurrijk uit met goed verzadigde kleuren. Lettend op de huidtinten ziet het beeld er ook natuurlijk uit. Het rood van de planeet Mars komt in deze transfer zeer fraai tot uiting, zonder dat het overdreven is. Het beeld oogt mooi helder met prima contrast. Ook het zwartniveau is prima met goede detaillering in donkere scènes. Scherpte en detaillering van het beeld zijn in het algemeen zeer goed. Sommige scènes, met name die voor een blue screen zijn opgenomen, zien er wat minder gedetailleerd uit. Het beeld is in ieder geval zichtbaar gedetailleerder dan de eerdere DVD release(s), zelfs wanneer het HD beeld in sommige scènes een beetje soft aandoet. Het beeld oogt ook mooi schoon, waarbij het beeld vrij van ongerechtigheden is. Slechts af en toe is nog wat filmgrain in het beeld te zien. De Nederlandstalige ondertiteling heeft een klein goed leesbaar lettertype en staat netjes onder in het beeld geplaatst. De Nederlandse ondertiteling is niet uit te schakelen (zie ook onder extra’s).

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelse taal is alleen beschikbaar in DTS HD Master Audio 5.1 (bitrate variërend van 2.0-2.7 Mb/s). Er is ook een aantal nasynchronisaties beschikbaar, te weten een Franse, Duitse en Portugese DTS-HD High Resolution 5.1 surroundtrack en nog een Spaanse DTS 2.0 track.
De keuze voor

We beperken onze bespreking tot de originele Engelse soundtrack. Bij deze soundtrack ligt de nadruk overwegend op de voorste drie kanalen. Filmgeluiden en muziek hebben een overwegend stereokarakter. De surround kanalen worden nauwelijks en slechts subtiel gebruikt. De fraaie filmmuziek van Jerry Goldsmith klinkt goed gedetailleerd en heeft een goede stereospreiding. De filmgeluiden klinken soms wat gedateerd en wat schel. Mogelijk dat de digitale remastering geresulteerd heeft in een wat scherpte in het hoog. Bij enkele actiescènes heeft het geluid een bijzonder nadrukkelijk aanwezig laag. Er is een scène met grote drilboren, waarbij het laag via het LFE zeer diep en nadrukkelijke aanwezig is. Je kunt de drilboren gewoon ‘voelen’. De soundtrack klinkt verder zuiver en is ruisvrij. Dialogen komen via de centerspeaker en zijn goed te volgen. Als geheel een goed klinkende soundtrack, maar ook de leeftijd van de film verraadt.

Extra's

Bij de start van de Blu-ray Disc moet je kiezen voor een land/taal. Deze keuze bepaalt niet alleen de taal van de menuschermen, maar ook de keuze voor het geluid en de ondertiteling. Als je op dit eerst scherm voor Nederland kiest, krijg je dus Nederlandstalige menuschermen. Je hebt dan geen keuzescherm voor taal en ondertiteling, die worden in dit geval automatisch ingesteld op de originele Engelse taal met Nederlands ondertiteling. De ondertiteling is niet uitschakelbaar. Wil je geen Nederlandse ondertiteling, kies dan op het eerste keuze scherm voor United Kingdom en dan bij Languages voor English 5.1 geluid (zonder ‘subtitles’).
Het menuscherm is een pop-up menuscherm, zoals gebruikelijk op de Blu-ray Disc. Bij de weergave van dit menu wordt het afspelen van de film niet onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld.

Deze Blu-ray Disc uitgave biedt slechts één extra, een videoconfiguratie en een audioconfiguratie optie. Bij de vidoeconfiguratie krijg je één testscherm getoond voor het instellen van helderheid en contrast, voor het geluid wordt een ‘pink noise’ (=ruis waarin alle frequenties zijn verwerkt) signaal gestuurd over de 5.1 speakers voor het instellen van de luidheid

Conclusie

Total Recall is een knappe Paul Verhoeven sciencefiction verfilming van een Philip K. Dick verhaal met Arnold Schwarzenegger in de hoofdrol. Schwarzenegger speelt een bouwvakker die er achter komt dat hij eigenlijk een geheim agent van Mars is. Vanaf het moment dat hij dit beseft wordt hij achtervolgt door moorddadige mannen. Hij gaat op Mars op zoek naar antwoorden en komt daarbij in contact met het ondergrondse verzet. Maar wat is nu werkelijkheid en wat niet?
Universal Pictures heeft de film met een zeer fraaie High Definition beeldkwaliteit op Blu-ray Disc uitgebracht. De soundtrack is alleen te beluisteren als een DTS HD MA track en is van goede kwaliteit. Behoudens een instelscherm heeft deze uitgave geen extra’s. Dat is jammer, zo’n klassieker verdient meer, ondanks dat deze Blu-ray Disc uitgave deze filmklassieker erg mooi tot zijn recht laat komen.

Laatste reacties

Mathieu Ghekiere  |  08-11-2008

Dan wacht je toch gewoon wat langer met de overstap naar Blu-ray? Des te lager worden de prijzen en des te groter is de kans dat er al betere versies beschikbaa...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  15-10-2008

Een mooie commentaar/triviatrack bij deze vermakelijke film had van mij wel gemogen. Er gaat idd niks boven een Paul Verhoeven director's commentary. Ik heb die...
Lees meer >

HUYG  |  12-10-2008

Een mooie commentaar/triviatrack bij deze vermakelijke film had van mij wel gemogen. Heb de vrijwel identieke hd-dvd uitgave al, dus laat ik deze aan mij voorbi...
Lees meer >

intexor  |  12-10-2008

Daar doen ze het weer, de filmmaatschappijen. Net nu ze iedereen al geld afgetroggeld hebben met 4 dvd edities van dezelfde films, brengen ze Blu-Ray uitgaves ...
Lees meer >

Mathieu Ghekiere  |  10-10-2008

Kijk jij echt naar de extra's? Toen dvd net uit was kocht ik ze vaak alleen om de extras. maar nu kijk ik echt niet meer naar de extras. Ja, ik kijk af en toe ...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  09-10-2008

Ja extra's, leuk!. Maar eeh, als ik ook nog eens tijd had om al die exta's te kunnen zien zou het mij nog kunnen boeien. Toen ik nog dvd's kocht moest het altij...
Lees meer >

Werner  |  09-10-2008

Daar doen ze het weer, de filmmaatschappijen. Net nu ze iedereen al geld afgetroggeld hebben met 4 dvd edities van dezelfde films, brengen ze Blu-Ray uitgaves...
Lees meer >

Zaltman  |  08-10-2008

Daar doen ze het weer, de filmmaatschappijen. Net nu ze iedereen al geld afgetroggeld hebben met 4 dvd edities van dezelfde films, brengen ze Blu-Ray uitgaves ...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  08-10-2008

Blijft het een leuke film vinden (Toen was Stone nog echt strak (y) )vooral de scene als de reactor in werking wordt gesteld blijft waanzinnig en klinkt en ziet...
Lees meer >

Jurriaan Wittenberg  |  08-10-2008

Ik beschik al over een goede DVD en een prima HD-DVD versie ... en sla deze kale BluRay versie voorlopig dus even over. Of tot hij in de 10euro bakken ligt OF t...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  08-10-2008

Ik vind dit ook een redelijk geniale sf-film, maar net geen meesterwerk. Daar is het IMO net weer wat te karikaturaal voor. In dat geval nomineer ik Starship Tr...
Lees meer >

hstadman  |  08-10-2008

Daar doen ze het weer, de filmmaatschappijen. Net nu ze iedereen al geld afgetroggeld hebben met 4 dvd edities van dezelfde films, brengen ze Blu-Ray uitgaves ...
Lees meer >

hstadman  |  07-10-2008

Is de term meesterwerk niet lichtelijk overdreven? :D Wel een vermakelijk actiespektakel. Mischien in de zin van paul verhoeven's werk. Zeker geen slechte sci-f...
Lees meer >

Vogeltje29  |  07-10-2008

Ondertiteling kan je uitzetten of in engels zetten. Ik heb deze film op HD-DVD dus ziet er erg goed uit.
Lees meer >

Mathieu Ghekiere  |  07-10-2008

Daar doen ze het weer, de filmmaatschappijen. Net nu ze iedereen al geld afgetroggeld hebben met 4 dvd edities van dezelfde films, brengen ze Blu-Ray uitgaves ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
6.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.