Matrix, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
29-10-2008

Totaalbeoordeling:

8.9
Blu-ray

Matrix, The (Blu-ray)
Samenvatting

Het is het jaar 2199. Thomas Anderson (Keanu Reeves) is een computerhacker, die bekend staat onder de naam Neo. Zijn leven verandert drastisch als hij met Morpheus (Laurence Fishburne) en Trinity (Carrie-Ann Moss) in contact komt. Zij vertellen hem dat de wereld waarin hij leeft een virtuele wereld is, die gedomineerd wordt door robots. Vanaf dat moment komt het leven van Thomas in een stroomversnelling en moet hij vechten voor zijn leven in een virtuele wereld waarin andere wetten gelden.

Commentaar

In 1999 verscheen The Matrix, een spectaculaire sciencefiction film geregisseerd door de broers Andy en Larry Wachowski. The Matrix was een verrassende actiefilm met een bijzonder doordacht en intelligent verhaal, dat bol stond van baanbrekend visueel spektakel. Het meest bekende is wel de ‘bullet-time’ techniek, met de vertraagd afgeschoten kogels, en 360 graden driedimensionale camerabewegingen. Critici en publiek waren lovend over de film, die als zeer vernieuwend werd gekarakteriseerd. Commercieel en artistiek was de film een groot succes. Vele prijzen vielen de makers ten deel. Dankzij het grote (financiële) succes van de film, kregen de gebroeders Wachowski de gelegenheid de beide, door henzelf al geplande, vervolgdelen te maken. Begin 2001 begonnen ze met de back-to-back productie van de twee vervolgfilms The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions, die beide in 2003 in de bioscoop verschenen.

De DVD versie van The Matrix was één van de eerste DVD schijfjes die liet zien waartoe het medium DVD in staat was. De DVD uitgave van deze film heeft een sterke positieve impuls gegeven aan de acceptatie van de DVD. De DVD uitgave van The Matrix behoort tot één van de best verkochte DVD uitgaven tot nu toe.
In 2005 werd de film door Warner opnieuw op DVD uitgebracht. Het beeld was digitaal gerestaureerd, waarbij het kleurenpalet aangepast was om de film qua uitstraling aan te laten sluiten bij de twee vervolgdelen. Met deze digitale restauratie van de film heeft Warner natuurlijk meteen de basis gelegd voor een High Definition uitgave. Al eerder verscheen The Matrix in High Definition op HD DVD. Nu is het dan eindelijk zover dat The Matrix in High Definition op Blu-ray Disc uitgebracht is. In deze recensie bekijken we de kwaliteit van de Blu-ray Disc uitgave en maken we een korte vergelijking met de The Ultimate Matrix DVD uitgave. Die laatste kun je hier nog eens teruglezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Science fiction
Regio: B
Jaar: 1999
Speelduur: 136 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (4)
 • Dolby Digital 2.0 - Portugees
 • Dolby Digital 2.0 - Spaans
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Italiaans, Portugees, Spaans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906115302

Extra's

 • Muziekvideo
 • Follow The White Rabbit
 • Trailers en TV-spots
 • Geschreven inleiding door de broers Wachowski
 • Vier audiocommentaren
 • In Movie Experience
 • Achter The Matrix documentaire reeks
 • The Music Revisited
 • Take The Red Pill

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is op Super 35 mm film geschoten. Het filmbeeld staat in de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.40:1 op deze Blu-ray Disc uitgave. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de SMTPE VC-1 videocoding methode.

De kwaliteit van het High Definition beeld is buitengewoon mooi en laat een nagenoeg perfect beeld zien. De mate van detaillering is bijzonder hoog, wat resulteert in een zeer scherp beeld met veel detail en een fraaie dieptewerking. Edge enhancement is totaal afwezig. Wel is filmgrain af en toe nog zichtbaar. Het filmbeeld heeft een donkere sfeer met een bijzonder stilistisch aangepast groenachtig kleurenpalet in de virtuele wereld en een paarsblauwe uitstraling in de echte wereld. De donkere sfeer van de film vertaalt zich in een beeld dat overwegend donker is. Het beeld heeft een uitstekend contrast met evenzo uitstekende zwartwaarde. Alle nuanceringen in de donkere beelden worden uiterst gedetailleerd weergegeven. Kort gezegd, een zeer goede kwaliteit beeld. In vergelijking met de DVD heruitgave, waarvan het beeld ook al hoge kwaliteit had, scoort deze High Definition uitgave met zichtbaar betere detaillering, meer diepte in het beeld, fraaiere kleurverzadiging en kleurdetaillering en nog betere nuancering in de donkere scènes. De optionele ondertiteling (wit) heeft een goed leesbaar, mooi klein en haarscherp lettertype en staat geheel onder in het beeld geplaatst.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Je kunt de originele Engelse soundtrack beluisteren via een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) of via een hoog resolutie lossless gecomprimeerde Dolby True HD 5.1 surroundtrack (48 kHz / 16 bit).

Bij de gewone DVD kon de soundtrack, ondanks de lage bitrate van 384 kb/s, al overtuigen met een zeer dynamische soundtrack, die intensief gebruik maakt van alle beschikbare kanalen. De hoog resolutie audio presentatie op deze Blu-ray Disc klinkt veel indrukwekkender dan het geluid van de gewone DVD. De soundtrack klinkt bijzonder mooi met een wijds surround geluidsbeeld waarbij alle kanalen intensief worden gebruikt. Daardoor heeft de soundtrack een fraai klinkend zee ruimtelijk driedimensionaal geluidsbeeld. De veel hogere bitrate doet de actierijke soundtrack veel goed. De totale surround beleving is beter, mede als gevolg van een betere detaillering in de soundtrack. De scène in de hal, met de rondvliegende kogels en neervallende patroonhulzen is een schitterend voorbeeld van de grote detaillering in de soundtrack. Ook de dynamiek is zeer groot en het diepe laag via het LFE-kanaal klinkt mooi vol en strak. De totale impact van de soundtrack is groots. Bij al het actiegeweld blijft de dialoog nog steeds goed te volgen. Veel lovende woorden voor een soundtrack die geweldig klinkt. Een soundtrack die je zonder meer als demonstratiemateriaal voor je hometheater installatie kunt gebruiken.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een statisch menuscherm voor de keuze van de extra’s. De Blu-ray Disc maakt tijdens het kijken naar de film gebruik van een pop-up menu, waarbij het menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt dezelfde extra’s als de eerdere HD DVD uitgave. De extra’s hebben een 480i/p (NTSC) resolutie, wat vergeleken met de DVD een kleine achteruitgang in resolutie is. Beeldformaat van de extra’s is 1.78:1. Alle extra’s hebben Nederlandse ondertiteling.

In-Movie Experience
Dit is meteen wel het meest fraaie extra en een uniek onderdeel van de Blu-ray Disc presentatie. Gedurende de film krijg je op gezette tijden een soort picture-in-picture (PiP) video te zien met allerlei informatieve fragmenten over de productie van de film. Grotendeels zijn de fragmenten van deze video’s ook terug te vinden in de featurettes, maar er is ook wat nieuw materiaal. Een bijzondere filmbeleving met deze visuele toelichting tijdens de film.

Commentaries
De Blu-ray Disc biedt de twee audiocommentaren die ook op de Ultimate DVD uitgave staan, maar daarbij ook twee nieuwe commentaren. De beide regisseurs hebben zich beperkt tot een geschreven commentaar. Je hebt keuze uit:

Written Introduction by The Wachowski Brothers
Een negental tekstschermen met enige uitleg van de beide regisseurs.

Philosophers Commentary By Dr. Cornel West & Ken Wilber
De ‘filosofen’ Dr. Cornel West en Ken Wilber gaan dieper in op de gedachte achter The Matrix en alles wat daarbij te interpreteren is. Hun insteek is zowel cultureel, technisch, maatschappelijk als religieus van aard.

Critics Commentary By Todd McCarthy, John Powers & David Thomson
De ‘critici’ Todd McCarthy, John Powers en David Thomson geven een tamelijk positief commentaar over het vernieuwende en natuurlijk het commerciële succes.

Cast and Crew Commentary By Carrie-Anne Moss, Zach Staenberg & John Gaeta
Actrice Carrie-Anne Moss, editor Zach Staenberg en visual effects supervisor John Gaeta vertellen meer over de productie van de film.

Composer Commentary by Don Davis with Music-Only Track
Heel fraai gedaan. Je bekijkt de film feitelijk met alleen de filmmuziek, dus zonder de filmgeluiden en de dialogen. Tijdens de stiltes die vallen in de muziek geeft componist Don Davis enige uitleg.

Behind the Story

The Matrix Revisited (123 min)
Deze twee uur durende documentaire behandelt vrijwel alle aspecten van de eerste The Matrix film; van pre- tot postproductie. Deze twee uren worden voornamelijk gevuld met interviews met de betrokkenen (regisseurs, acteurs, producer, editor, music supervisor, director of photography, enz.) en opnames achter de schermen. Je ziet hierin veel interessante zaken, zoals de diverse problemen die bij de productie opdoken. Zo komen we bijvoorbeeld te weten dat de vechtscènes bijna geen doorgang konden vinden omdat Keanu Reeves vóór de opnames een nekoperatie had moeten ondergaan. Hij wilde echter kostte wat kost meetrainen en doet dit dus ook, met een nekband om. Je ziet veel fragmenten over de zware vier maanden durende vechttraining, die de uitputtende voorbereiding van de cast tonen (inclusief blauwe plekken en gekneusde enkels). Dit is echter slechts het topje van de ijsberg wat informatie betreft. Verder komen namelijk ook de kostuums, de storyboards, het setontwerp en vele andere zaken aan bod.

Behind The Matrix (43 min)
Bevat negental vervolgkeuzen met korte making of featurettes. Ook met Play All in één keer te bekijken.

Follow The White Rabbit (23 min)
Bij de originele The Matrix uitgave was dit een baanbrekende optie, waarbij je tijdens de film een wit konijn zag en dan een korte achtergronddocumentaire kunt bekijken. Deze optie wordt tegenwoordig bij veel meer films toegepast. Hier kun je de negen korte making of video’s bekijken, die toen te selecteren waren.

Take The Red Pil (18 minuten)
Twee apart te selecteren korte featurettes over een bijzonder aspect van The Matrix:
- What is ‘Bullet Time’?
- What is the Concept?

Audio

Music Revisited
Was op de originele DVD release een easter egg. Met 41 vervolgkeuzen van korte muziekfragmenten, zonder beeld trouwens.

Rock Is Dead (3 min)
Muziekvideo met Marili=yn Manson.

Trailers
Met enkele vervolgkeuzen:
- The Matrix Teaser (1 min)
- The Matrix Trailer (2½ min), de bioscooptrailer.
- The Matrix TV Spots (4 min), met acht televisiereclamespotjes.

Conclusie

In 1999 verscheen The Matrix, een spectaculaire sciencefiction film geregisseerd door de broers Andy en Larry Wachowski. The Matrix was een verrassende actiefilm met een bijzonder doordacht en intelligent verhaal, dat bol stond van baanbrekend visueel spektakel.
De DVD uitgave van The Matrix behoort tot één van de best verkochte DVD uitgaven tot nu toe. In 2005 is de film digitaal in High Definition ingescand, waarbij het kleurenpalet was aangepast om de film qua uitstraling aan te laten sluiten bij de twee vervolgdelen. Deze High Definition scan is de basis voor deze Warner Blu-ray Disc uitgave van The Matrix. Op deze uitgave staat de film met een nagenoeg perfect uitziend High Definition beeld en een super klinkende surroundgeluid. Beide zijn een grote verbetering ten opzichte van de eerdere DVD heruitgave. De extra’s zijn afkomstig van de eerdere Ultimate DVD uitgave met de In Movie Experience als nieuw extra. Een super HD presentatie van een bijzondere film.


The Matrix films op Blu-ray Disc:
- The Matrix
- The Matrix Reloaded
- The Matrix Revolutions
- The Animatrix

Laatste reacties

Mark van L.  |  25-10-2009

Het beeld is super op Blu-Ray. Ik ben alleen bij 1 scene geschrokken, namelijk als Morpheus en Neo de eerste keer samen worden ingeplugd in de "Construct" en vo...
Lees meer >

jeanreno  |  25-10-2009

Het beeld is super op Blu-Ray. Ik ben alleen bij 1 scene geschrokken, namelijk als Morpheus en Neo de eerste keer samen worden ingeplugd in de "Construct" en vo...
Lees meer >

Eric B.  |  23-02-2009

gisteren gezien op Blu-Ray, wat een geweldig beeld en geluid (y) en nog steeds na de tig keren dat ik hem gezien heb een geweldige film!:-D
Lees meer >

Frank  |  29-10-2008

Die Ultimate Matrix Colection (Blu-Ray), daar heb ik ook interesse in. Maar is die nu volledig regiovrij of niet? Want ik lees hier en daar dat dat bij disc 6 e...
Lees meer >

Lucas Camps  |  29-10-2008

Die Ultimate Matrix Colection (Blu-Ray), daar heb ik ook interesse in. Maar is die nu volledig regiovrij of niet? Want ik lees hier en daar dat dat bij disc 6 e...
Lees meer >

TJ Weissel  |  29-10-2008

Jammer dat de ondertiteling nu niet meer volledig in het zichtbare beeld staat. Dit was bij de heruitgave van de dvd's wel het geval, wat voor mij de reden was,...
Lees meer >

jeanreno  |  29-10-2008

Ik heb sinds afgelopen weekend de Ultimate Matrix Colection (Blu-Ray) in huis en inderdaad, de beeld- en geluidskwaliteit is super! Ik ben al 3 avonden aan t ge...
Lees meer >

mark9534  |  29-10-2008

Jammer dat de ondertiteling nu niet meer volledig in het zichtbare beeld staat. Dit was bij de heruitgave van de dvd's wel het geval, wat voor mij de reden was,...
Lees meer >

Edgar Smit  |  29-10-2008

Heb thuis de ultieme giftset met het overbekende Neo beeldje, dus voor mij is dubbel-dippen (voorlopig) geen optie.....die wil ik best voor een vriendenprijsje ...
Lees meer >

Wizz-Art  |  29-10-2008

Is er 'n reden voor waarom de Blu-ray disc 'n half bolletje lager scoort op Beeldgebied dan z'n rode broer? Ik ga deze in ieder geval zeker niet dubbeldippen...
Lees meer >

scheur  |  29-10-2008

Heb thuis de ultieme giftset met het overbekende Neo beeldje, dus voor mij is dubbel-dippen (voorlopig) geen optie.....
Lees meer >

TJ Weissel  |  29-10-2008

Is er 'n reden voor waarom de Blu-ray disc 'n half bolletje lager scoort op Beeldgebied dan z'n rode broer? Ik ga deze in ieder geval zeker niet dubbeldippen....
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 21
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.