Matrix Reloaded, The


Matrix Reloaded, The (Blu-ray)
Samenvatting

Ongeveer zes maanden na de gebeurtenissen uit The Matrix heeft Neo nachtmerries waarin Trinity wordt vermoord door een Agent. Zoals kijkers van The Animatrix en spelers van het videospel Enter the Matrix al weten, wordt Zion bedreigd door grote graafmachines, ondersteund door duizenden Sentinels. De data, doorgegeven door het schip de Osiris (zie de Animatrix-episode: Final Flight of the Osiris) is schokkend en de laatste stad van de mensen wordt nu bedreigd met de ondergang. Neo (Keanu Reeves) zoekt hulp bij The Oracle, waar hij zoals gewoonlijk naast wat antwoorden, ook wat raadsels van meekrijgt. Neo moet op zoek naar de Keymaker, die hem de sleutel tot The Source kan bezorgen; het mainframe van The Matrix. Alleen op die manier kunnen de machines voor eens en voor altijd gestopt worden.

Commentaar

Na het overweldigende grote succes van het eerste deel was voor regisseurs Andy en Larry Wachowski (ook wel bekend als de Wachowski Brothers) het pad geëffend om de overige twee delen van de The Matrix trilogie te gaan verfilmen. The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions werden ‘back-to-back’ geschoten, achter elkaar dus. Beide delen kwamen in 2003, met een tussenpauze van ongeveer 6 maanden, in de bioscoop. De verschillen tussen The Matrix Reloaded en de The Matrix film zijn groot. Vooral de nadruk op de actie is groter geworden en de actiescènes zijn langer en uitgebreider dan in het eerste deel. Ook het filosofische karakter van het verhaal is uitgebreider. De afwisseling tussen actie en praatscènes is minder briljant dan in het eerste deel, waardoor de film wat meer fragmentarisch en rechtlijniger overkomt. Ook is het nut van sommige actiescènes soms wat vergezocht. De verrassing is er natuurlijk ook wel een beetje af. Wat overblijft is een zeer vermakelijke popcornfilm, waarbij je het ene moment van je stoel geblazen wordt door werkelijk fenomenale vechtscènes en actie en het andere moment met je oren zit te klapperen vanwege het filosofische gebabbel. De vele verwijzingen naar mythologische verhalen zijn een welkome afwisseling op de actie en geven de film juist dat stukje extra diepte. Niet iedereen slikt het “oorzaak-gevolg” thema van de film even makkelijk, maar de causaliteitstheorieën die ten toon worden gespreid in de film zijn zeker voer voor discussie achteraf. Kortom, The Matrix Reloaded is een prachtig gefilmd actiespektakel met een filosofisch randje. De cliffhanger aan het einde van de film maakte toentertijd erg nieuwsgierig naar het derde deel. The Matrix Reloaded is wellicht niet zo baanbrekend en vernieuwend als de eerste The Matrix film, maar is zeker garantie voor een adembenemende kijkavond.

In 2005 werd The Matrix Reloaded door Warner opnieuw op DVD uitgebracht. Met de digitale scans voor die re-release film heeft Warner natuurlijk ook de basis gelegd voor een High Definition uitgave. Al eerder verscheen The Matrix Reloaded in High Definition op HD DVD. Nu is het dan eindelijk zover dat The Matrix Reloaded in High Definition op Blu-ray Disc uitgebracht is. In deze recensie bekijken we de kwaliteit van de Blu-ray Disc uitgave en maken we een korte vergelijking met de The Ultimate Matrix DVD uitgave. Die laatste kun je hier nog eens teruglezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Science fiction
Regio: B
Jaar: 2003
Speelduur: 138 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
 • Dolby Digital 2.0 - Portugees
 • Dolby Digital 2.0 - Spaans
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Portugees, Spaans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906115289

Extra's

 • Bioscooptrailers en TV-spots
 • Twee audiocommentaren
 • In Movie Experience
 • Enter The Matrix: The Game
 • P.O.D. Sleeping Awake muziekvideo
 • Achter The Matrix documentaire reeks

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is op Super 35 mm film geschoten. Het filmbeeld staat in de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.40:1 op deze Blu-ray Disc uitgave. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de SMTPE VC-1 videocoding methode.

Evenals bij de HD uitgave van The Matrix is ook de High Definition beeldkwaliteit van deze film exemplarisch mooi en laat een nagenoeg perfect beeld zien. Feitelijk kunnen we hier dezelfde beschrijving voor het beeld gebruiken. De mate van detaillering is bijzonder hoog, wat resulteert in een gestoken scherp beeld met veel detail en een fraaie dieptewerking. Edge enhancement is totaal afwezig. Het filmbeeld heeft een donkere sfeer met een bijzonder stilistisch aangepast groenachtig kleurenpalet in de virtuele wereld en een paarsblauwe uitstraling in de echte wereld. De donkere sfeer van de film vertaalt zich in een beeld dat overwegend donker is. Het beeld heeft een uitstekend contrast met evenzo uitstekende zwartwaarde. Alle nuanceringen in de donkere beelden worden uiterst gedetailleerd weergegeven. Kort gezegd, een top kwaliteit beeld. In vergelijking met de DVD heruitgave, waarvan het beeld ook al hoge kwaliteit had, scoort deze High Definition uitgave met zichtbaar betere detaillering, meer diepte in het beeld, fraaiere kleurverzadiging en kleurdetaillering en nog betere nuancering in de donkere scènes. Kortom, een uitstekende HD beeldpresentatie. De optionele ondertiteling (wit) heeft een goed leesbaar, mooi klein en haarscherp lettertype. De ondertiteling staat goed geplaatst onder in het beeld.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Je kunt de originele Engelse soundtrack beluisteren via een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) of via een hoog resolutie lossless gecomprimeerde Dolby True HD 5.1 surroundtrack (48 kHz / 16 bit).

Ook op geluidsgebied vallen we in de herhaling en is de HD uitgave van The Matrix Reloaded gelijk aan The Matrix. Vanwege het grotere actiegehalte bij de film, valt de dynamiek van de soundtrack nog meer op bij deze tweede film. Bij de gewone DVD kon de soundtrack, ondanks de lage bitrate van 384 kb/s, al overtuigen met een dynamische soundtrack, die veel gebruik maakt van alle beschikbare kanalen. De hoog resolutie audio presentatie op deze Blu-ray Disc klinkt veel indrukwekkender dan het geluid van de gewone DVD. De soundtrack klinkt bijzonder mooi met een wijds surround geluidsbeeld waarbij alle kanalen intensief worden gebruikt. Daardoor heeft de soundtrack een fraai klinkend zee ruimtelijk driedimensionaal geluidsbeeld. De veel hogere bitrate doet de actierijke soundtrack veel goed. De totale surround beleving is beter, mede als gevolg van een betere detaillering in de soundtrack. De dynamiek is zeer groot en het diepe laag via het LFE-kanaal klinkt mooi vol en strak. De totale impact van de soundtrack is groots. Bij al het actiegeweld blijft de dialoog nog steeds goed te volgen. Veel lovende woorden voor een soundtrack die geweldig klinkt. Een soundtrack die demonstratiewaardig is.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een statisch menuscherm voor de keuze van de extra’s. De Blu-ray Disc maakt tijdens het kijken naar de film gebruik van een pop-up menu, waarbij het menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt dezelfde extra’s als de eerdere HD DVD uitgave. De extra’s hebben een 480i/p (NTSC) resolutie, wat vergeleken met de DVD een kleine achteruitgang in resolutie is. Beeldformaat van de extra’s is 1.78:1. Alle extra’s hebben Nederlandse ondertiteling.

In-Movie Experience
Evenals bij The Matrix hier hetzelfde fraaie onderdeel van de Blu-ray Disc presentatie. Gedurende de film kun je op gezette tijden een soort picture-in-picture (PiP) video bekijken met allerlei informatieve fragmenten over de productie van de film. Grotendeels zijn de fragmenten ook terug te vinden in de featurettes, maar ook wat nieuw materiaal. Een bijzondere filmbeleving met feitelijk een soort van visuele toelichting tijdens de film.

Commentaries
De Blu-ray Disc biedt de twee audiocommentaren die ook op de Ultimate DVD uitgave staan, maar daarbij ook twee nieuwe commentaren. De beide regisseurs hebben zich beperkt tot een geschreven commentaar. Je hebt keuze uit:

Written Introduction by The Wachowski Brothers
Tekstschermen met enige uitleg van de beide regisseurs.

Philosophers Commentary by Dr. Cornel West & Ken Wilber
De ‘filosofen’ Dr. Cornel West en Ken Wilber filosoferen verder over The Matrix Reloaded en alles wat daarbij te interpreteren is. Hun insteek is zowel cultureel, technisch, maatschappelijk als religieus van aard.

Critics Commentary by Todd McCarthy, John Powers & David Thomson
De tweede track komt de ‘critici’ Todd McCarthy, John Powers en David Thomson. Bij de eerste film waren ze nog tamelijk positief over het vernieuwende en natuurlijk het commerciële succes. Bij deze tweede film zijn de heren minder positief.

Behind the Story

Behind The Matrix (47 min)
Met keuze uit vier featurettes, die apart te selecteren zijn of aaneengesloten te bekijken zijn met de optie ‘Play All’:
- The Matrix Unfolds (5½ min) - Het Matrix-fenomeen als videospel en de The Animatrix.
- Preload – Behind the Scenes (22 min) - Een uitgebreide kijk achter de schermen.
- Get Me An Exit (10 min) - Hier een kijkje in de grote marketing campagne van The Matrix.
- The MTV Movie Awards Reloaded (10 min) - Een MTV bewerking van enkele scènes uit Reloaded.

Car Chase (55 min)
De achtervolgingsscène in Reloaded was één van de belangrijkste stuntscènes in de film. Men heeft hiervoor zelfs een eigen snelweg aangelegd. Alles is te zien in deze documentaire die uit acht onderdelen bestaat.

Teahouse Fight (7 min)
Met meer over het gevecht tussen Neo en Seraph (Collin Chou), als beschermer van Het Orakel. Twee vervolgkeuzen of een Alles Spelen optie.

Unplugged (40 min)
Hier komen alle aspecten naar voren over Neo’s gevecht met honderd Agent Smits. Met vijf vervolgkeuzen of een Alles Spelen optie.

I’ll Handle Them (17 min)
Vier korte documentaires, met een Alles Spelen optie, die ingaan op het creëren van Neo’s gevecht in Merovingian’s hal.

The Exiles (18 min)
Twee documentaires die meer vertellen over alle belangrijke nieuwe karakters in The Matrix Reloaded.

Addiotional Footage

Enter the Matrix – Videogame Making Of (28 min)
In deze zeer uitgebreide Making Of van het spel Enter the Matrix zien we goed het verschil tussen andere spellen. Zowel in productiewaarden, als in de verschillende verhaalelementen die werden geschreven speciaal voor het spel. Ook werd er de nodige motion capture gedaan om de bewegingen in het spel zo realistisch mogelijk te maken.

Enter The Matrix (42 min)
Bestaat uit 23 filmfragmenten die de Wachowsky Brothers speciaal gemaakt hebben voor het videospel Enter The Matrix.

Audio

P.O.D. Sleeping Awake (4 min)
Muziekvideo.

Trailers
Met enkele vervolgkeuzen:
- The Matrix Reloaded Teaser (1 min)
- The Matrix Reloaded Trailer (2½ min), de bioscooptrailer.
- The Matrix Reloaded TV Spots (4 min), met acht televisiereclamespotjes.

Conclusie

In The Matrix Reloaded, het tweede deel uit The Matrix Trilogie, ligt de nadruk op langere en uitgebreidere actiescènes, maar ook veel aandacht voor de filosofische overwegingen over te maken keuzes. The Matrix Reloaded is niet zo baanbrekend en vernieuwend als The Matrix, maar staat garant voor een adembenemend avondje actie en spektakel. Op deze Blu-ray Disc uitgave staat de film met een perfect uitziend High Definition beeld en een super klinkende surroundgeluid. Beide zijn een grote verbetering ten opzichte van de eerdere DVD heruitgave. De extra’s zijn afkomstig van de eerdere DVD uitgaven, met de In Movie Experience als nieuw extra. Ook deze tweede Matrix film krijgt hier een super HD presentatie voor een totaal hernieuwde kennismaking.


The Matrix films op Blu-ray Disc:
- The Matrix
- The Matrix Reloaded
- The Matrix Revolutions
- The Animatrix

Laatste reacties

nlamste3  |  30-10-2008

Ben erg blij met de reviews, en moet zeggen dat ik twijfelde om de "oude" ultieme editie te vervangen, of zelfs uit te breiden met deze Blu-Ray...maar op basis ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 15
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.