Matrix Revolutions, The

Totaalbeoordeling:

8.3
Blu-ray

Matrix Revolutions, The (Blu-ray)
Samenvatting

Nadat Neo (Keanu Reeves) door Morpheus (Laurence Fishburne) gered wordt uit de virtuele greep van de Matrix komt hij terecht in een wereld waar machines en mensen tegen elkaar strijden. En de mensheid, die door de machines gebruikt wordt als onuitputtelijke bron van energie, is aan de verliezende hand. Morpheus is echter overtuigd dat Neo hun voorbestemde redder is, omdat dit hem is voorspeld door het Orakel (Mary Alice). Bij de strijd voor deze vrijheid, die zich afspeelt binnen, maar ook buiten de Matrix, is Neo echter in een soort van coma geraakt. Hij bevindt zich in ‘het treinstation’, de schemerzone tussen de echte en de virtuele wereld. Ontsnappen lijkt onmogelijk, maar Neo’s geliefde Trinity (Carrie-Ann Moss) doet er alles aan om hem terug te halen. Ondertussen zijn de machines hun weg aan het boren naar de ondergrondse stad Zion, de laatste veilige haven van de mensheid. Er is nog maar 20 uur te gaan voordat de oneindige stroom allesverwoestende Sentinels de stad zal bereiken. Was de voorspelling van het Orakel een leugen?

Commentaar

Na het overweldigende grote succes van het eerste deel was voor regisseurs Andy en Larry Wachowski (ook wel bekend als de Wachowski Brothers) het pad geëffend om de overige twee delen van de The Matrix trilogie te gaan verfilmen. The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions werden ‘back-to-back’ geschoten, achter elkaar dus. Beide delen kwamen in 2003, met een tussenpauze van ongeveer 6 maanden, in de bioscoop. De hype was echter zo enorm groot geworden, dat het eindresultaat alleen maar tegen kon vallen. Toch was het tweede deel, The Matrix Reloaded, eveneens een groot financieel succes. Al waren de meningen over de film sterk verdeeld. De een vond het een prima film en logische voortzetting van zijn voorganger, de ander herkende in The Matrix Reloaded slechts een matige sciencefiction actieprent vol langdradige actiescènes en quasidiepzinnig filosofisch gewauwel. En dan waren er nog mensen die de tweede film tegen vonden vallen, maar hoopten dat alles met het derde deel op zijn plaats zou vallen. Dit laatste is met The Matrix Revolutions, zoals de afsluiter van de trilogie voluit heet, slechts deels gelukt. Want The Matrix Revolutions is weliswaar een goed gemaakte sciencefiction actiefilm, maar niet de alles verhelderende ‘revolutionaire’ afsluiting van de trilogie. In tegenstelling tot The Matrix Reloaded, waarin enkele grote actiescènes werden afgewisseld met lange dialoogscènes met een pseudofilosofische inslag, is in The Matrix Revolutions de balans doorgeslagen naar de actiekant. Met als klapstuk ongetwijfeld ‘The Siege’, oftewel de belegering van Zion, een indrukwekkend epische actiescène. Qua actie zit het dus wel snor, maar dit heeft wel tot gevolg dat de ontwikkeling van de personages en de spirituele/filosofische elementen relatief gezien op een laag pitje staan. Nu moet The Matrix Revolutions natuurlijk gezien worden als deel van het geheel. Wat dat betreft voldoet de film zeker aan de regel dat elk verhaal na introductie (The Matrix) en escalatie van het conflict (The Matrix Reloaded) toe moet werken naar een climax. En dus is het min of meer logisch dat The Matrix Revolutions vooral draait om actie en spektakel. Dat het verhaal daarbij wat tekort schiet zul je helaas voor lief moeten nemen. Want ook in het afsluitende derde deel zijn er op het gebied van de overkoepelende plot nog steeds vele ‘gaten’, of beter gezegd: zaken die niet op een bevredigende manier uitgelegd worden. Al met al is The Matrix Revolutions dus niet perfect, maar toch wel een vermakelijke, actiegerichte afsluiter van de trilogie. Een film die je zeker gezien moet hebben als je het tweede deel enigszins wist te waarderen

In 2005 werd The Matrix Revolutions door Warner opnieuw op DVD uitgebracht. Met de digitale scans voor die re-release film heeft Warner natuurlijk ook de basis gelegd voor een High Definition uitgave. Al eerder verscheen The Matrix Revolutions in High Definition op HD DVD. Nu is het dan eindelijk zover dat The Matrix Revolutions in High Definition op Blu-ray Disc uitgebracht is. In deze recensie bekijken we de kwaliteit van de Blu-ray Disc uitgave en maken we een korte vergelijking met de The Ultimate Matrix DVD uitgave. Die laatste kun je hier nog eens teruglezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Science fiction
Regio: B
Jaar: 2003
Speelduur: 139 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Portugees
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Portugees, Spaans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906115296

Extra's

  • Twee audiocommentaren
  • Trailers en TV-spots
  • In Movie Experience
  • Achter The Matrix documentaire reeks

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is op Super 35 mm film geschoten. Het filmbeeld staat in de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.40:1 op deze Blu-ray Disc uitgave. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de SMTPE VC-1 videocoding methode.

Evenals bij de HD uitgave van The Matrix is ook de High Definition beeldkwaliteit van deze film exemplarisch mooi en laat een nagenoeg perfect beeld zien. Feitelijk kunnen we hier dezelfde beschrijving voor het beeld gebruiken. De mate van detaillering is bijzonder hoog, wat resulteert in een gestoken scherp beeld met veel detail en een fraaie dieptewerking. Edge enhancement is totaal afwezig. Het filmbeeld heeft een donkere sfeer met een bijzonder stilistisch aangepast groenachtig kleurenpalet in de virtuele wereld en een paarsblauwe uitstraling in de echte wereld. De donkere sfeer van de film vertaalt zich in een beeld dat overwegend donker is. Het beeld heeft een uitstekend contrast met evenzo uitstekende zwartwaarde. Alle nuanceringen in de donkere beelden worden uiterst gedetailleerd weergegeven. Kort gezegd, een top kwaliteit beeld. In vergelijking met de DVD heruitgave, waarvan het beeld ook al hoge kwaliteit had, scoort deze High Definition uitgave met zichtbaar betere detaillering, meer diepte in het beeld, fraaiere kleurverzadiging en kleurdetaillering en nog betere nuancering in de donkere scènes. Kortom, een uitstekende HD beeldpresentatie. De optionele ondertiteling (wit) heeft een goed leesbaar, mooi klein en haarscherp lettertype. De ondertiteling staat goed geplaatst onder in het beeld.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Je kunt de originele Engelse soundtrack beluisteren via een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) of via een hoog resolutie lossless gecomprimeerde Dolby True HD 5.1 surroundtrack (48 kHz / 16 bit).

Ook op geluidsgebied vallen we in de herhaling en is de HD uitgave van The Matrix Reloaded gelijk aan The Matrix. Vanwege het grotere actiegehalte bij de film, valt de dynamiek van de soundtrack nog meer op bij deze tweede film. Bij de gewone DVD kon de soundtrack, ondanks de lage bitrate van 384 kb/s, al overtuigen met een dynamische soundtrack, die veel gebruik maakt van alle beschikbare kanalen. De hoog resolutie audio presentatie op deze Blu-ray Disc klinkt veel indrukwekkender dan het geluid van de gewone DVD. De soundtrack klinkt bijzonder mooi met een wijds surround geluidsbeeld waarbij alle kanalen intensief worden gebruikt. Daardoor heeft de soundtrack een fraai klinkend zee ruimtelijk driedimensionaal geluidsbeeld. De veel hogere bitrate doet de actierijke soundtrack veel goed. De totale surround beleving is beter, mede als gevolg van een betere detaillering in de soundtrack. De dynamiek is zeer groot en het diepe laag via het LFE-kanaal klinkt mooi vol en strak. De totale impact van de soundtrack is groots. Bij al het actiegeweld blijft de dialoog nog steeds goed te volgen. Veel lovende woorden voor een soundtrack die geweldig klinkt. Een soundtrack die je zonder meer als demonstratiemateriaal van je hometheater installatie kunt gebruiken.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een statisch menuscherm voor de keuze van de extra’s. De Blu-ray Disc maakt tijdens het kijken naar de film gebruik van een pop-up menu, waarbij het menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt dezelfde extra’s als de eerdere HD DVD uitgave. De extra’s hebben een 480i/p (NTSC) resolutie, wat vergeleken met de DVD een kleine achteruitgang in resolutie is. Beeldformaat van de extra’s is 1.78:1. Alle extra’s hebben Nederlandse ondertiteling.

In-Movie Experience
Evenals bij The Matrix en The Matrix Reloaded hier hetzelfde fraaie onderdeel van de HD presentatie. Gedurende de film krijg je op gezette tijden een soort picture-in-picture (PiP) video te zien met allerlei informatieve fragmenten over de productie van de film. Grotendeels zijn de fragmenten van deze video’s ook terug te vinden in de featurettes, maar er is ook wat nieuw materiaal. Een bijzondere filmbeleving met deze visuele toelichting tijdens de film.

Commentaries
De Blu-ray Disc biedt de twee audiocommentaren die ook op de Ultimate DVD uitgave staan. De beide regisseurs hebben zich beperkt tot een geschreven commentaar. Je hebt keuze uit:

Written Introduction by The Wachowski Brothers
Tekstschermen met enige uitleg van de beide regisseurs.

Philosophers Commentary by Dr. Cornel West & Ken Wilber
De ‘filosofen’ Dr. Cornel West en Ken Wilber filosoferen verder over The Matrix Reloaded en alles wat daarbij te interpreteren is. Hun insteek is zowel cultureel, technisch, maatschappelijk als religieus van aard.

Critics Commentary by Todd McCarthy, John Powers & David Thomson
De tweede track komt de ‘critici’ Todd McCarthy, John Powers en David Thomson.

Behind the Story

Behind The Matrix (90 min)
Met keuze uit negen korte featurettes, die apart te selecteren zijn of aaneengesloten te bekijken zijn met de optie ‘Play All’:
- Revolutions Recalibrated (27 min) -
- Neo Realism: The Evolution of the Bullet Time (12 min)
- CG Revolutions (16 min)
- Super Big Mini Models (9 min)
- Double Agent Smith (7 min)
- Mind over Matter: The Phisicality of the Matrix Future (8 min)
- Future Gamer: The Matrix Online (11 min)
- Before the Revolution – tekstschermen met informative over ontstaan van The Martrix
- 3-D Revolution – met conceptschetsen, storyboards en filmstills

Crew (25 min)
Vier documentaires over de mensen achter de schermen, zoals productie ontwerper Owen Paterson en Bill Pope. Aandacht voor alle attributen en een aparte documentaire over de belichting. Uiteraard ook weer de optie Alles afspelen.

Hel (27 min)
Een zestal featurettes, met optie Alles Afspelen, die alle aspecten van de actiescènes van
The Matrix Revolutions behandelen.

Super Burly Brawl (17 min)
Vier documentaires over Neo’s finale gevecht met de meervoudige Agent Smith, waarbij ook de link wordt gelegd met de film Fight Club.

New Blue World (26 min)
Vier documentaires over de ‘echte wereld’ met de geografie van Zion, artwork van de schepen, en kijkje in de Neb, Matrix TV en Bewapening en Logos.

Siege (17 min)
Vier documentaires over Neo’s finale gevecht met de meervoudige Agent Smith, waarbij ook de link wordt gelegd met de film Fight Club.

Aftermath (40 min)
Wederom vier documentaires nu met als onderwerp de activiteiten die plaats vinden nadat gefilmd is. Zo zien je onder andere Don Davis over de muziek, editor Zach Staenberg en de gebroeders Dane over de geluidseffecten.

Trailers
Met enkele vervolgkeuzen:
- The Matrix Revolutions Trailer (2½ min), de bioscooptrailer.
- The Matrix Revolutions TV Spots (3 min), met zes televisiereclamespotjes.

Conclusie

The Matrix Revolutions is het afsluitende deel van de Matrix trilogie. De film is een goed gemaakte sciencefiction actiefilm, maar bleek niet de alles verhelderende ‘revolutionaire’ afsluiting van de trilogie. Zwaartepunt van The Matrix Revolutions zijn de indrukwekkende actiescènes, waarbij het filosofische karakter nu nauwelijks aanwezig is. The Matrix Revolutions is de ultieme climax van The Matrix Trilogie. Op deze Blu-ray Disc uitgave staat de film met een perfect uitziend High Definition beeld en een super klinkende surroundgeluid. Beide zijn een grote verbetering ten opzichte van de eerdere DVD heruitgave. De extra’s zijn afkomstig van de eerdere DVD uitgaven, met de In Movie Experience als nieuw extra. Ook deze derde en laatste Matrix film krijgt hier een super HD presentatie voor een totaal hernieuwde kennismaking.


The Matrix films op Blu-ray Disc:
- The Matrix
- The Matrix Reloaded
- The Matrix Revolutions
- The Animatrix

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 16
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.