Tinker Bell

Totaalbeoordeling:

5.9
DVD

Tinker Bell (DVD)
Samenvatting

Wanneer een pasgeboren baby voor de allereerste keer lacht, gebeurt er iets wonderbaarlijks. Zwevend op het dons van de paardenbloem wordt deze lach door de wind ver over zee naar de Elfenvallei, diep in Nooitgedachtland, geblazen. Met het uitstrooien van een klein beetje Elfenstof verandert Koningin Clarion, de heerseres over het koninkrijk, de lach in een nieuw elfje. En omdat er steeds nieuwe baby’s worden geboren, ontstaan ook steeds nieuwe elfjes. Alle in het koninkrijk wonende elfjes beschikken over een bijzonder talent. Daarom zijn deze elfjes zo magisch. Hun talenten staan ten dienste van de natuur, want de elfjes zorgen ervoor dat de seizoenen wisselen. Ze veranderen de kleuren van de bladeren, zorgen ervoor dat een zonnestraal sneeuw doet smelten of wekken dieren uit hun winterslaap. Een van de nieuwe elfjes is Tinker Bell. Ten overstaan van alle elfjes moet zij haar talent ontdekken. Met hulp van de Toverstofboom leert Tinker Bell dat ze een Knutselelfje is en krijgt zij een plekje bij de knutselelfjes. Maar of dat nu de juiste keuze is geweest. Ze wil liever naar mensenland, maar daar gaan Knutselelfjes juist niet naar toe. Als door haar toedoen van alles fout gaat, krijgt ze hulp van de elfjes Rosetta, Silvermist, Fawn en Iridessa. En zo leert Tinker Bell dat als ze gelooft in haar eigen kracht, er magische dingen gebeuren.

Commentaar

Tinker Bell, in het Nederland Tinkel Bell, is van origine een karakter uit de Disney veertiende klassieker Peter Pan. Zoals ook de andere karakters uit Disney klassieker, krijgt Tinker Bell een eigen verhaal. In Tinker Bell ga je terug in de tijd, heel lang voordat Peter Pan en Tinker Bell elkaar leren kennen. Het bijzondere van Tinker Bell is wel dat het qua verhaal en animatie in positieve zin uitstijgt boven de kwaliteit van de meeste Disney vervolgen. Dat komt omdat tweevoudig Oscar winnaar en voormalig Pixar baas John Lasseter zelf zich ging bemoeien met Tinker Bell. Ten tijde van de overname van Pixar door Disney en daarmee de toetreding van John Lasseter als hoofd animatie bij Disney, was Tinker Bell een animatiefilm in wording. Edoch, John Lasseter had geheel andere ideeën over hoe het verhaal en het karakter Tinker Bell zich moesten ontwikkelen. Met zijn komst en inmenging werd dan ook besloten om van Tinker Bell een 3D computer animatie te maken. En zoals het resultaat toont, laten we blij zijn met zijn inmenging. Want persoonlijk vond ik een zeer aangename verrassing. Tinker Bell is een animatiefilm geworden die welhaast het niveau van een Disney klassieker heeft. Tinker Bell heeft een leuk verhaal met een gepast gebracht moraal. De karakters zijn leuk, grappig, humoristisch en inventief gevonden. De keuze om de Knutselelfjes een Keltische achtergrond te geven met bijbehorende muziekstijl, werkt erg goed. De animaties zijn prachtig. Ook hier toont zich de bijdrage van de Pixar mensen in het proces. De originele Engelse stemmen zijn van Mae Whitman (Tinker Bell), America Ferrera (Fawn), Lucy Liu (Silvermist), Raven Symoné (Iridessa), Kristin Chenoweth (Rosetta), Pamela Adlon (Vidia) Jane Horrocks (Fairy Mary), Anjelica Huston (Queen Clarion) en Jeff Bennett (Clank), Rob Paulsen (Bobble) en Jesse McCartney (Terence). In het Nederlands zijn dat dan Angela Schijf (Tinkel Bell), Eline Demunck (Fauntje), Rilke Eykermans (Zilverdauw), Nurlaila Karim (Iridessa), Anneke Beukman (Rosetta), Lien van de Kelder (Vidia), Hetty Heyting (Vrouwtje Knutsel), Anne Mie Gils (Koningin Clarion) en Jop Joris (Bel), Peter Thyssen (Hamel) en Jonas van Geel (Timo). Zoals elke klassieker heeft ook deze film een paar leuke liedjes in het verhaal. Tinker Bell is de eerste uit een serie van vier animatiefilms. Waar de lente in dit eerste avontuur centraal staat worden in de
volgende drie Tinker Bell animatiefilms in de komende jaren de seizoenen herfst, zomer en winter belicht. Maar nu eerst genieten met Tinker Bell

Tinker Bell is door Walt Disney Studios Home Entertainment in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc en in ‘gewone’ kwaliteit op DVD . We bekijken in deze recensie de DVD uitgave. De recensie van de Blu-ray Disc uitgave kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 75 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Kroatisch
  • Dolby Digital 5.1 - Tsjechisch
Ondertiteling: Engels, Frans, Japans, En vele andere
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418186128

Extra's

  • Muziekvideo
  • Niet gebruikte scènes
  • De magische gids naar Elfenvallei
  • Heb je je weleens afgevraagd
  • Het ontstaan van de Elfenvallei

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Je zou bij een digitale animatiefilm, waar de digitale bron rechtstreeks wordt overgezet naar DVD, een perfecte beeldkwaliteit verwachten. Maar het 1.78:1 anamorfe beeld ziet er weliswaar heel mooi uit, maar heeft wat last van de toegepaste compressie. Het beeld van Tinker Bell ziet er wel erg fraai kleurrijk uit. Scherpte en detaillering zijn goed, alleen bij snelle bewegingen verliest het beeld aan scherpte en zie je soms kleine compressiefoutjes. Gelukkig is de rest als contrast, kleurverzadiging en zwartniveau dik in orde. Het beeld oogt verder zeer zuiver. De film is netjes verdeeld in 16 chapters. De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk, maar staat iets te hoog geplaatst onder in het beeld.

Geluidskwaliteit

Bij het geluid heb je keuze uit de originele Engelse track in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 384 kb/s) en een Nederlandse nasynchronisatie in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 384 kb/s). Daarnaast nog drie buitenlandse nasynchronisaties die we verder buiten beschouwing laten.
De soundtrack klinkt goed en heeft een mooi breed en ruimtelijk geluidsbeeld. De geluidsmix is met gevoel voor richting en subtiele details gemaakt, waarbij alle speakers bijdragen aan het ruimtelijke geluidsbeeld. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste speakers, de surroundspeakers voegen hier subtiel omgevingsgeluiden en effectgeluiden in split-surround aan toe. De meeste dialogen komen uit de centerspeaker, maar afhankelijk van de plaats in het beeld komen de stemmen ook wel eens uit de frontspeakers en af en toe zelfs uit de surroundspeakers. Het LFE-kanaal wordt af en toe gebruikt om de soundtrack een lekker laag te geven. Uiteraard is de Nederlandse nasynchronisatie ook van goede kwaliteit.

Extra's

De DVD begint uiteraard eerst met de nodige previewtrailers. Ze zijn ook te vinden onder de keuze Vooruitblik. Een druk op de menuknop brengt je echter direct bij het hoofdmenu van de DVD.

De magische gids naar de Elfenvallei
Een soort geheugenspel waarbij je aan de hand van opdrachten meer leert over de Elfjes.

Heb je je weleens afgevraagd… (4 min)
Een leuke invulling van de rol van de Elfjes op onze (realistische) omgeving.

“Fly To Your Heart” Muziekvideo uitgevoerd door Selena Gomez (3 min)
Liedje uit de film in muziekvideo met filmfragmenten.

Dan zijn er nog twee extra’s “verborgen” onder de keuze Naar het Mensenland

Het ontstaan van de Elfenvallei (10 min)
Een making of van de film waarin je meer leert over het de film tot stand is gekomen.

Niet-gebruikte scènes (10½ min)
Zes scènes die niet gebruikt zijn, inclusief optionele toelichting.

De blauwe keepcase is verpakt in een kartonnen omslag met een chique glanzende uitstraling en een fraaie Elfen opdruk. De keepcase heeft dezelfde opdruk als de cover.

Conclusie

Tinker Bell is een erg leuke Disney computeranimatie, waarin het elfje Tinker Bell uit de film Peter Pan de hoofdrol speelt. Het verhaal begint met de geboorte van Tinker Bell en je ziet en leeft mee hoe Tinker Bell haar talenten ontwikkeld. De film is veel meer dan de gebruikelijk Disney sequel. Los van het bekende karakter kun je deze zeer fraaie animatiefilm als een volwaardige Disney animatiefilm zien met een leuke, humoristisch verhaal waarin natuurlijk ook een moraal verwerkt zit. De film is geregisseerd door Bradley Raymond, maar Pixar oprichter John Lasseter heeft een grote invloed op de filmproductie gehad. Op het technische vlak scoort deze DVD uitgave van Walt Disney Studios Home Entertainment niet de hoogste punten met een goede kwaliteit beeld en geluid. De extra’s vormen een aardige aanvulling.

Laatste reacties

Lagomorph  |  24-11-2008

Om dat het vermakelijk is voor de doelgroep hoeft het nog geen hoogstaand product te zijn. Ik veronderstelde altijd dat de inhoud stond voor hoe kwalitatief go...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  24-11-2008

Weer wat uitgemolken shit zul je bedoelen... Moet toch zeggen dat, ondanks dat de kwaliteit van de animatie stijgt, Disney tot een steeds dieper niveau zakt... ...
Lees meer >

Lagomorph  |  24-11-2008

Weer wat uitgemolken shit zul je bedoelen... Moet toch zeggen dat, ondanks dat de kwaliteit van de animatie stijgt, Disney tot een steeds dieper niveau zakt... ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
4.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 11
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.