Casablanca

Recensent:
Arnold van Oostrum
03-12-2008

Totaalbeoordeling:

8.5
Blu-ray

Casablanca (Blu-ray)
Samenvatting

Het verhaal speelt zich af tijdens de tweede oorlog in Casablanca, een Frans-Marokkaanse plaats die nog niet door de Duitsers is bezet. Rick Blaine (Humphrey Bogart) is hier de eigenaar van het drukbezochte café Rick’s Café Américain. Rick komt in het bezit van twee waardevolle papieren, de zogenaamde ‘Letters of Transit’. Wie zo’n brief heeft, kan rekenen op een veilige reis naar Amerika. De Nazi majoor Strasser (Conrad Veidt) arriveert in Casablanca, op zoek naar de leider van de Tsjechische ondergrondse Victor Laslo (Paul Henreid). Tot grote verrassing van Rick ontmoet hij deze Victor in zijn café in gezelschap van de knappe Ilsa (Ingrid Bergman). Rick is vooral verrast door de aanwezigheid van Ilsa, want hij heeft in Frankrijk met haar een relatie gehad. Toen zij samen Frankrijk zouden ontvluchten, is Ilsa nooit komen opdagen. Ilsa probeert Rick uit te leggen wat er toen gebeurd is. Zal Rick zijn vroegere geliefde helpen met de twee brieven, om zo de Duitsers te kunnen ontvluchten?

Commentaar

De film Casablanca behoeft bij weinigen meer een introductie te hebben. En als je de film nog niet hebt gezien, de titel van de film ken je zonder meer. Casablanca wordt in het algemeen als één van de grootste Hollywood klassiekers beschouwd. De film is de meest succesvolle film van de jaren ’40 van de vorige eeuw. In 1943 was de film genomineerd voor acht Oscars en ontving uiteindelijk drie van deze beeldjes. De gewonnen Oscars zijn die voor de beste film, de beste regie en het beste scenario. Het scenario is gebaseerd op het toneelstuk Everybody comes to Rick’s van Murray Burnett en Joan Alison. In basis is het een verhaal over een liefdesdriehoek, dat zich hier afspeelt tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. .
Terwijl het toneelstuk nog niet in productie was gegaan, bood MGM studio producer Samuel Marx de beide auteurs Murray Burnett en Joan Alison 5000 dollar om de filmrechten te verkrijgen. Dit aanbod werd door een hoge baas van MGM ongedaan gemaakt. Daarna heeft Warner Brothers de rechten voor 20.000 dollar gekocht. .
Casablanca is geregisseerd door Michael Curtiz, een Hongaarse regisseur die in 1926 naar Amerika was geëmigreerd. Curtiz heeft veel heel uiteenlopende films op zijn naam staan. Met Casablanca in 1942 en Mildred Piece in 1945 heeft hij twee regelrechte Hollywood klassiekers afgeleverd. Dat Casablanca een klassieker geworden is, heeft natuurlijk te maken met het samenvallen van vele puzzelstukjes op de goede plaats. Natuurlijk is het uitstekende verhaal en script daar een aspect van. Casablanca is vooral bekend om zijn sterke oneliners. Een mooi voorbeeld is: “What in heaven\'s name brought you to Casablanca? - My health. I came to Casablanca for the waters. - The waters? What waters? We\'re in the desert. - I was misinformed.”. Het is slechts een voorbeeld van vele sterke dialogen in de film. Een bepaalde zinsnede wordt onterecht geassocieerd met Casablanca en dat is het overbekende “Play it again Sam”. Dit is echter geen oneliner die uit Casablanca komt, maar deze uitspraak komt uit A Night in Casablanca (1946) van de Marx Brothers. In Casablanca zegt Ilsa “Play it Sam, play ‘As Time Goes By’”. Deze song ‘As Time Goes By’ was al in 1931 geschreven door Herman Hupfeld voor de Broadwayshow “Everybody’s Welcome”. Na de release van Casablanca werd dit liedje een grote hit en stond 21 weken in de hitparade.
Maar Casablanca is meer dan oneliners. De cast met hoofdrolspelers Humphrey Bogart en Ingrid Bergman is ontzettend goed. Niet alleen deze twee hoofdrolspeler, eigenlijk de gehele cast zet sterke rollen neer. Maar het is vooral de wisselwerking tussen Bogart en Bergman als de geliefden Rick en Ilsa die hier alle aandacht trekt. Waarbij regisseur Curtiz dit nog eens bijzonder sfeervol in beeld heeft gebracht. Een deel van de kracht van de film is ook de sfeer die het zwart / wit beeld oproept. In kleur zou het toch een heel andere uitstraling hebben gekregen. Volgens filmcriticus Roger Ebert, die op deze release de film van een audiocommentaar voorzien heeft, is Casablanca een van de beste film ooit. En daar kunnen we ons als filmliefhebber van harte bij aansluiten. Casablanca is bijzonder door zijn sfeervolle verfilming van een intrigerend romantisch drama dat gelardeerd is met intriges en spanning en op topniveau geacteerd is door een bijzondere topcast.

Dat ook een zwart/wit klassieker een High Definition uitgave rechtvaardigt laat Warner Home Video met deze Blu-ray Disc uitgave van Casablanca zien. Eerder al in gerestaureerde uitgave verschenen op een 2-DVD Special Edition. Wij maken hiermee een korte vergelijking. Onze recensie van de 2-DVD Special Edition uitgave kun je hier teruglezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Oorlog, Romantiek
Regio: B
Jaar: 1942
Speelduur: 103 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.37:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 1.0 - Duits
 • Dolby Digital 1.0 - Engels
 • Dolby Digital 1.0 - Frans
 • Dolby Digital 1.0 - Italiaans
 • Dolby Digital 1.0 - Spaans
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321931797917

Extra's

 • Audiocommentaren
 • Fotogalerij
 • Inleiding door Lauren Bacall
 • You Must Remember Me: A Tribute to Casablanca
 • Bacall On Bogart
 • Cartoon Carrotblanca
 • Radioversie van Casablanca
 • Recent ontdekte scènes en filmfragmenten
 • Pilotaflevering van tv-bewerking
 • Galerij niet gebruikte muziekfragmenten

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Casablanca is op 35 mm film vastgelegd, waarbij het negatief een beeldverhouding heeft van 1.37:1. In deze beeldverhouding staat de film dan ook op de Blu-ray Disc. Op de DVD had de film een iets bijgesneden verhouding van 1.33:1. Bij directe vergelijk van de screenshots met die van de DVD uitgave zul je ook zien dat er op deze Blu-ray Disc links en rechts iets meer beeld zichtbaar is. Bij High Definition is het standaard beeldframe 1.78:1 (16x9). Omdat het 1.37:1 beeld van Casablanca smaller is dan het beeldframe, zie je dus links en recht een zwarte balk. Men heeft dus het volledige beeld in de originele beeldverhouding op de Blu-ray Disc gezet, maar daardoor heb je dus links en rechts een zwarte balk. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 coderingsmethode.

De zwart/wit film is enkele jaren geleden al volledig gerestaureerd door Lowry Digital Images. De Special Edition DVD release overtuigde al met een prachtig zwart/wit beeld. Niet verwonderlijk gezien de indrukwekkende staat van dienst die Lowry heeft als het gaat over het digital restaureren van films. De zwart/wit film ziet er op deze High Definition uitgave nog weer beter uit. Niet alleen zie je nu het volledige beeldframe, maar ook de detaillering van het beeld is erg mooi. Scherpte en detaillering van het beeld zijn zo goed als ze zijn kunnen, natuurlijk rekening houdend met het gebruikte filmmateriaal. Het zwart/wit beeld van deze ruim 60 jaar oude film ziet er werkelijk perfect uit. Geen spetter, krasje of ander ongerechtigheden te zien. Het contrast, voor een zwart/wit film nog belangrijker voor het juist weergeven van alle grijstinten, is uitstekend. Ook hier oogt de High Definition transfer nog weer iets beter dan de DVD. Kortom, Casablanca staat met een supermooi beeld op deze Blu-ray Disc uitgave. De film is netjes verdeeld in 32 chapterstops. De ondertiteling is wit en staat netjes onder in het beeld, maar heeft wel een iets te groot lettertype.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Het oorspronkelijke mono geluid van de film is ook onderhanden genomen en staat in Dolby Digital 1.0 (bitrate 192 kb/s) op de DVD. Dit betekent dat al het geluid alleen maar uit de centerspeaker komt. Het zal geen verrassing zijn dat ook de geluidstrack uitstekend klinkt. Natuurlijk kun je horen dat het een oude geluidstrack is. Met name door de beperkingen in het frequentiebereik waar de hoge tonen wat minder zijn en de lage tonen nauwelijks aanwezig zijn. Maar de geluidstrack is wel volledig ruisvrij, geen spetter of kraakje te horen. En alle dialogen zijn prima te volgen. Vergeleken met de DVD uitgave is het voordeel niet zo groot. Bitrate van de soundtrack is gelijk, alleen heb je nu geen last van de PAL speedup. Met in achtneming van de leeftijd van de film, een prima klinkende soundtrack.

Extra's

De Blu-ray Disc start direct met de film. De Blu-ray Disc heeft een statisch discmenu waar alle extra’s op staan. Tijdens de film kun je het optiemenu oproepen voor keuze van alle beschikbare opties. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Op deze Blu-ray Disc staan dezelfde extra’s als op de eerdere 2-DVD Special Edition uitgave. De extra’s zijn in NTSC 480i/p resolutie en zijn Nederlands ondertiteld.

Het verhaal achter het verhaal
Met keuze uit:

Introduction by Lauren Bacall (2 min)
Een korte inleiding van Lauren Bacall op de film.

Commentaar van filmcriticus Roger Ebert
Het eerste audiocommentaar is afkomstig van filmcriticus Roger Ebert. Ebert is één van de meest bekende Amerikaanse filmcritici en weet veel over deze film te vertellen. In zijn commentaar geeft Ebert aan dat hij Citizen Kane de beste film aller tijden vindt, maar Casablanca de meest onderhoudende film aller tijden.

Commentaar van filmcriticus Rudy Behlmer
Het tweede audiocommentaar is afkomstig van filmhistoricus Rudy Behlmer. Ook hij weet genoeg over de film te vertellen. Behlmer deed ook bij de recent door Warner uitgegeven klassieker The Adventures of Robin Hood het audiocommentaar.

As Time Goes By: De herinnering van de kinderen (7 min)
Een korte documentaire waarin de kinderen van de acteurs en andere toenmalige betrokkenen vertellen welke invloed de film op hun leven en dat van hun ouders heeft gehad.

Bacall on Bogart (84 min)
Een zeer uitgebreide documentaire uit 1988 over de acteur Humphrey ‘Bogey’ Bogart (1899-1957). Lauren Bacall is de gastvrouw in deze documentaire, die in 22 chapterstops is opgedeeld. Zeer de moeite waard!

You Must Remember This: A Tribute to Casablanca (37 min)
Een prima documentaire die gemaakt is voor de re-release van de film in 1992. Uitgebreide informatie over de realisatie van de film met de nodige interviewfragmenten en filmfragmenten.

Productie Research (13 min)
Een fotogalerij met 94 afbeeldingen, foto’s en andere afbeeldingen gepresenteerd in een breedbeeld kader.

Trailers

Bioscooptrailer (2 min)
De originele bioscooptrailer uit 1942.

Trailer nieuwe release uit 1992 (3 min)
De trailer van de heruitgave in 1992.

Trailer: Adventures of Robin Hood
Trailers van andere opgeknapte Warner klassieker.

Extra Materiaal

Extra Scènes (2 min)
Twee extra scènes zonder geluid maar wel met Engelstalige ondertiteling afkomstig uit het script. In zwart/wit.

Filmfragmenten (5 min)
Verwijderde scènes, ook zonder geluid en zonder ondertiteling. Ook in zwart/wit.

Televisieserie uit 1955 “Who Holds Tomorrow” (18 min)
De pilotaflevering van de televisieserie Casablanca uit 1955 met Charles McGraw. In zwart/wit.

Carrotblanca (8 min)
De Looney Tunes versie van Casablanca uit 1995 met Bugs Bunny, Daffy Duck, Tweety, Pepe Le Pew en andere Looney Tunes figuren. Geluid is DD5.1 (384 kb/s).

Geluid

Muzikale Fragmenten (16 min)
Met keuze uit acht geluids-/muziekfragmenten die voor de film zijn opgenomen maar niet zijn gebruikt. De fragmenten zijn met een Play All optie ook achter elkaar te beluisteren.

Radio Show uit 1943 (alleen geluid)
Een geluidstrack, het menu blijft staan, waarin je een radioprogramma hoort dat 26 april 1943 is uitgezonden en waarin de Humphrey Bogart, Ingrid Bergman en Paul Henreid te gast waren.

De tekstpagina’s met Cast & Crew en het Awards overzicht zijn beide niet overgenomen op de Blu-ray Disc.

Conclusie

Casablanca is één van de grootste klassiekers uit de Hollywood studio. In de film schitteren acteurs Humphrey Bogart en Ingrid Bergman in een bijzonder liefdesverhaal, dat zich afspeelt ten tijde van de tweede wereldoorlog. De 60 jaar oude zwart/wit film is door Lowry Digital Images gerestaureerd en daarmee in ere te herstellen. De beeldkwaliteit van deze High Definition uitgave is uitstekend. De mono filmsoundtrack klinkt erg goed. De kwalitatief goede en informatieve extra’s van de eerdere 2-DVD uitgave zijn overgenomen op deze Blu-ray Disc. Voor de echte filmliefhebber is deze prima HD uitgave een must.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Ludo Keeris  |  18-06-2011

Jammer dat Arnold van Oostrum niet reageert op mijn prive bericht. De kans dat Arnold nog gaat reageren is heel klein. Arnold is niet meer actief op de site va...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  18-06-2011

Ashhole bij Unforgiven wordt lachwekkend vertaald. 'Ashhole'?
Lees meer >

Marc T.  |  12-06-2011

Schitterende film. Ik vind het echter wel jammer dat diverse BD's (deze ook) zonder wat voor menu dan ook meteen beginnen te spelen. Ik zie liever eerst een men...
Lees meer >

pjblack  |  31-05-2011

Jammer dat Arnold van Oostrum niet reageert op mijn prive bericht. Ik schreef dat de ondertiteling van de SDI media group belabberd slecht was. Van Oostrum zet ...
Lees meer >

BrianB  |  27-05-2011

Klopt in zoverre heb je gelijk, maar hij had feitelijk gewoon gearresteerd moeten worden of gedood door een kogel. Hij komt er nu makkelijk mee weg. ;) Dat was...
Lees meer >

pjblack  |  27-05-2011

Ik vond het einde juist niet echt typisch Hollywood. In een Hollywood einde zou Bogart in dat vliegtuig zitten. Klopt in zoverre heb je gelijk, maar hij had f...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  27-05-2011

Ik vond het einde juist niet echt typisch Hollywood. In een Hollywood einde zou Bogart in dat vliegtuig zitten.
Lees meer >

pjblack  |  27-05-2011

Zojuist deze klassieker op blu ray gezien. Indrukwekkend dat zo'n oude film uit 1943 zo mooi gerestaureerd kan worden. Geen streepjes en vlekjes alleen bij beel...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  19-01-2011

Ik heb deze blu-ray in de bioscoop mogen bekijken en het was geweldig zowel beeld als geluid. Wel heeft de blu-ray een kleine mankement, op momenten valt de ot ...
Lees meer >

Marc T.  |  19-01-2011

Is deze uitgave de moeite waard of komt er (zoals bij zovelen) een gloednieuwe blu ray uitgave om de hoek kijken?
Lees meer >

Pieter Kleine  |  01-02-2009

Niet dat 't een grote ramp is maar de NL ondertiteling is soms even een paar minuten weg. Zoals je wel eens hebt met TV uitzendingen. Of 't moet aan mijn speler...
Lees meer >

Frank  |  01-02-2009

Het commentaar is inderdaad niet ondertiteld, dat is standaard bij Warner Bros. Hoewel... afgelopen week The Goonies op blu-ray gekocht en die heeft wel onderti...
Lees meer >

Gandalf the funny  |  01-02-2009

Bij de recensie staat dat alle extra's Ned. ondertiteld zijn. Het commentaar is volgens mij toch niet ondertiteld! (jammer)
Lees meer >

misterfun  |  04-12-2008

Dan hoop ik maar voor jou dat het aan je schijfje ligt en niet aan je speler en voor ons hoop ik dat het niet aan het schijfje ligt.... want dat zou wel erg sle...
Lees meer >

Edwin V  |  04-12-2008

Niet dat 't een grote ramp is maar de NL ondertiteling is soms even een paar minuten weg. Zoals je wel eens hebt met TV uitzendingen. Of 't moet aan mijn speler...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Dolby Digital
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:7
Extra's:10
7.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 19
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.