Dark Knight, The (Collector's Edition)

Recensent:
Arnold van Oostrum
12-12-2008

Totaalbeoordeling:

9.3
Blu-ray

Dark Knight, The (Collector's Edition) (Blu-ray)
Samenvatting

Met de hulp van Lt. Jim Gordon (Gary Oldman) en officier van justitie Harvey Dent (Aaron Eckhart) stelt Batman (Christian Bale) zich ten doel de georganiseerde misdaad in Gotham City eens en voor altijd uit te roeien. Dit driemanschap werkt heel goed en dwingt de georganiseerde misdaad tot een bijzondere stap. Op dit moment doet een opkomend misdadig meesterbrein, The Joker (Heath Ledger) zijn intrede. Met zijn duivelse acties zet hij niet alleen de georganiseerde misdaad onder druk. Hij dwingt Batman zijn identiteit kenbaar te maken onder dwang van een totale anarchie in Gotham City. Het lijkt erop dat Batman, ofwel Bruce Wayne, geen andere keuze heeft.

Commentaar

Met The Dark Knight overtreffen regisseur Christopher Nolan en schrijver David S. Goyer hun eerste Batman verfilming Batman Begins. En dat is een hele prestatie, want de lat lag na het uitstekend ontvangen Batman Begins erg hoog. Op alle fronten is The Dark Knight een waardige opvolger. Nolan en Goyer hebben de film een uitstekende basis gegeven door een sterk verhaal. Een verhaal waarin niet alleen de acties centraal staan, maar waarin karakterontwikkeling, complexiteit en intelligentie ook een plaats hebben gekregen. Daardoor is The Dark Knight zonder meer een film die je gemakkelijk zonder verveling een tweede of een derde keer kunt bekijken. Een van de meest besproken karakters in The Dark Knight is natuurlijk The Joker. Niet in de laatste plaats vanwege de dualiteit in het karakter, maar ook de bijzondere vertolking door Heath Ledger. Erg wrang hierbij is dat deze vertolking de beste rol van Heath Ledger ooit is, maar door zijn overlijden begin 2008 dit ook meteen zijn laatste rol is. De kans is erg groot dat Heath Ledger voor deze rol postuum een Oscar krijgt uitgereikt. Voor Nolan en Ledger was de invulling van The Joker geen sinecure. Want bij dit karakter denkt iedereen natuurlijk direct aan Jack Nicholsons vertolking van The Joker in Tim Burtons Batman (1989). Maar de vertolking van Heath Ledger is fenomenaal. Zo duivels, zo psychopathisch maar tegelijkertijd evenzo donker en geniaal. Zijn prachtige vertolking van The Joker drukt een hele belangrijke stempel op het succes van The Dark Knight. Laten we edoch de andere acteurs ook niet vergeten. Christian Bale is weer overtuigend de rijke Bruce Wayne, alias Batman. De dualiteit waarmee zijn karakter worstelt weet Bale met verve naar boven te brengen. Michael Caine en Morgan Freeman zijn weer van de partij als respectievelijk de butler Alfred en Lucius Fox. Beide weten in hun rol weer precies de juiste toon te zetten. Ook Gary Oldman is weer terug als politieman Jim Gordon. Zijn karakter is duidelijk gegroeid in deze film en daarmee een zeer welkome aanvulling. Nieuw zijn Aaron Eckhart als officier van justitie Harvey Dent en Maggie Gyllenhaal als Rachel Dawes. De rol van Rachel Dawes werd in Batman Begins gespeeld door Katie Holmes en het is jammer dat zij niet terug is gekomen. Alhoewel Nolan haar de rol had aangeboden, koos Holmes voor een rol in andere film, die gelijktijdig werd gemaakt. Voor haar in de plaats is dus Maggie Gyllenhaal gekomen.
Naast alle rustige momenten in de film met goede, diepzinnige dialogen, natuurlijk ook veel aandacht voor actie en special effects. En die mogen er zijn, dankzij het grotere budget dat Nolan beschikbaar had. De film heeft een aantal spectaculaire vervolgingsscènes en een bijzondere transformatie van de “Batmobile”. Een ander bijzonder aspect van de film is het gebruik van de IMAX scènes. Een unicum in de filmgeschiedenis is dat een aantal scènes in de film in het IMAX beeldformaat zijn gefilmd. Iets dat Nolan al enige tijd graag wilde doen. De actiescènes en overzichtscènes die in het IMAX beeldformaat gefilmd, hebben op deze Blu-ray Disc een beeldvullend beeld, waardoor je tijdens het kijken naar de film het beeldformaat af en toe ziet veranderen. Maar waarschijnlijk ben je zo geboeid door de film dat het nauwelijks opvalt. Zie verder ook onder “Beeldkwaliteit”. Een andere bijzonderheid van de film is dat de film geen begintitels heeft, maar je direct in het verhaal wordt meegezogen. En voor het eerst wordt het woord “Batman” niet in de titel van de film gebruikt. Componisten James Newton Howard en Hans Zimmer hebben ook deze film weer van een prima soundtrack voorzien.
Als afsluiting: regisseur Christopher Nolan is er weer in geslaagd ons als kijkers te trakteren op een puike Batman film. Een prachtige verfilming die recht doet aan het stripverhaal, de kijker serieus neemt met een fraaie mix van actie, drama, donker getinte fantasie en enkele humoristische kwinkslagen. Een film die een uitstekende aanvulling is op zijn eerste Batman film.

The Dark Knight is door Warner Home Video op DVD uitgebracht als een 2-DVD Special Edition of 1-disc uitgave. En de film is verkrijgbaar in High Definition beeldkwaliteit op Blu-ray Disc. Dit is de recensie van de Blu-ray Disc uitgave. Onze recensie van de DVD uitgave kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie
Regio: B
Jaar: 2008
Speelduur: 152 min
Verpakking: Steelbook
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - EAD
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Portugees
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906176570

Extra's

 • Trailers
 • Movie Focus Points
 • Batman Tech
 • Batman Unmasked
 • Gotham Tonight
 • The Galleries

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De serie staat in de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.40:1 op deze Blu-ray Disc uitgave. De IMAX geschoten scènes hebben een beeldverhouding van 1.78:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. De Blu-ray Disc is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 coderingsmethode.

Deze High Definition uitgave ziet er perfect uit. Wat een prachtig scherp en gedetailleerd beeld. De sinistere donkere sfeer van de film wordt dankzij een goed contrast en zeer goed schaduwdetail uitstekend weergegeven. In de donkere scènes ziet het beeld er zeer goed uit. Het beeld ziet er mooi scherp uit met een uitstekende detaillering. De IMAX scènes zijn op dat gebied nog beter (screenshot 2). Hier is duidelijk te zien dat scherpte en detaillering nog een graadje beter zijn. De kleuren zien er natuurlijk en goed verzadigd uit. Uiteraard is het beeld vrij van ongerechtigheden. Een geweldige fraaie filmische transfer die de film alle recht aandoet en je van alle facetten optimaal laat genieten.
De film is netjes opgedeeld in 40 chapterstops. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk leesbaar en onder in het beeld geplaatst.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Warner heeft voor de originele Engelse soundtrack twee keuzemogelijkheden gegeven. De Engelse soundtrack te beluisteren als een lossless gecomprimeerde Dolby True HD 5.1 surroundtrack (48 kHz / 16 bit) en in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s). De vijf nasynchronisaties – Duits, Frans, Spaans, Portugees en Italiaans - zijn in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s).

De totale surround beleving is prachtig, zeker wanneer je naar de lossless Dolby TrueHD track luistert. De filmmuziek, waar topcomponisten Hans Zimmer en James Newton Howard samen aan gewerkt hebben, heeft een fraaie stereospreiding met een zeer ruimtelijke dimensie door de surround speakers. Het LFE kanaal ondersteunt daarbij nog eens in het laag. De filmgeluiden doen daar nog eens een flinke schep boven op, waar alle kanalen optimaal worden benut. Alle speakers dragen op gelijke wijze bij aan de totale surround beleving. Bij de actiescènes, zeker weer bij de scène met de Batmobile, heeft een stevig maar goed gedoseerd laag. Het LFE kanaal ondersteunt het diepste laag uistekend. Bij al het actiegeweld blijven de dialogen prima te volgen, waarvoor traditiegetrouw de centerspeaker wordt gebruikt. De lossless DolbyTrueHD klinkt subliem en is dé track die je als een fraaie demonstratie van je surround installatie kunt gebruiken.

Extra's

De Blu-ray Disc start automatisch direct met de film. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een licht transparante ‘overlay’ op het filmbeeld. De extra’s op deze Blu-ray Disc uitgave zijn Nederlands ondertiteld en alles is in 1080i HD beeldresolutie.

BD-1

Play Movie with Focus Points (64 min)
Wanneer je deze optie activeert, verschijnt gedurende de film op achttien verschillende momenten een icoon in het beeld. Als je dan op OK drukt, krijg je een korte achter de schermen featurette te zien. Je kunt deze Focus Points ook apart selecteren op het pop-up menu van de schijf.

BD-2

Behind The Story

Batman Tech (46 min)
In deze documentaire ligt de focus op de technische aspecten van Batman met aandacht voor de Batmobile, het Batman pak en andere bijzondere gadgets.

Batman Unmasked (46 min)
Met uitleg van allerlei experts over de psyche van Bruce Wayne en Batman.

Extras

Gotham Tonight (47 min)
Het Gotham Tonight journaal met zes nieuwsberichten inzake de laatste ontwikkelingen in Gotham City.

The Galleries
Een verzameling van foto’s, posters, concept tekeningen en ander grafisch materiaal. Netjes gerangschikt in verschillende thema’s.

Trailers and More (9 min)
Met keuze uit de drie (bioscoop)trailers en zes TV spotjes. Alles in 2.40:1 beeldformaat.

De beide Blu-ray Discs zijn verpakt in een fraai ogende Blu-ray Disc Steelbook verpakking.

Conclusie

Met The Dark Knight zetten regisseur Christopher Nolan en schrijver David S. Goyer het succes van hun eerste Batman verfilming voort. Op alle fronten is de film een waardige opvolger. Batman krijgt in dit vehaal te maken met een duivels meesterbrein genaamd The Joker. De chaos die The Joker in Gotham City weet ter creëren is zo geniaal, dat Batman geen andere keuze lijkt te hebben dan toegeven aan de eisen van The Joker. Christian Bale is weer Bruce Wayne, alias Batman. De begin 2008 overleden acteur Heath Ledger speelt een sublieme rol als The Joker en zet daarmee belangrijk de toon van de film. Een prachtige verfilming met een uitgekiende mix van actie, drama, donker getinte fantasie en enkele humoristische kwinkslagen.
Beeld en geluid van deze Warner High Definition Blu-ray Disc uitgave zijn perfect. De extra’s vallen een beetje tegen, maar zijn desalniettemin een redelijke aanvulling. The Dark Knight is een uitstekende aanvulling op Batman Begins.

Laatste reacties

Tarkus  |  01-12-2012

Opnieuw bekeken op blu-ray, en heb niets toe te voegen aan mijn eerdere commentaar. Fantastische film !! Commentaar 2008: Wederom een prima film van Christophe...
Lees meer >

Jeroen vS  |  07-01-2009

Je moet de Box Office ook naar inflatie (of aantal verkochte tickets) rangschikken. Dan staat Gone With The Wind nog altijd op 1, en die is zeventig jaar oud. S...
Lees meer >

BrianB  |  06-01-2009

Je moet de Box Office ook naar inflatie (of aantal verkochte tickets) rangschikken. Dan staat Gone With The Wind nog altijd op 1, en die is zeventig jaar oud. S...
Lees meer >

Jeroen vS  |  06-01-2009

Er wordt nog één ding vergeten voor een goede box office vergelijking. Tegenwoordig zijn er meer mensen op de aarde, die van een film kunnen genieten in veel me...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  06-01-2009

Filmkwaliteit is als mode! Je door iemand anders laten wijsmaken wat jij mooi hoort te vinden! Ja dag..., dat maak ik lekker zelf wel uit ;-)
Lees meer >

Marc T.  |  06-01-2009

Dit kan natuurlijk een oneindig lang welles nietes spelletjes worden, maar een box-office zegt helemaal niks over de kwaliteit, dat zijn puur harde cijfers dat ...
Lees meer >

Ron-G  |  06-01-2009

Grotendeels wel. Dit kan natuurlijk een oneindig lang welles nietes spelletjes worden, maar een box-office zegt helemaal niks over de kwaliteit, dat zijn puur...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  06-01-2009

Ik heb hem nu zeg maar voor de derde keer gezien! 1 keer in Pathe Arena IMAX 2x op BD Pas bij de laatste keer kon ik echt neutraal kijken! Wat "was" deze Joke...
Lees meer >

Marc T.  |  06-01-2009

En box-office records zeggen natuurlijk niet alles over de kwaliteit van een film. Grotendeels wel.
Lees meer >

Ron-G  |  28-12-2008

Dat kan, maar het hoort er wel bij. Zeker bij een film waar ze twee beeldformaten gebruiken. Blijft altijd een verwarrend verhaal al die beeldformaten, is iet...
Lees meer >

Ron-G  |  28-12-2008

en je bent echt niet de enige die de film vond tegenvallen. Ah gelukkig maar......:-D
Lees meer >

Frank  |  28-12-2008

Volgens mij is dit een recensie draadje, dus dat gezever over aspectratio's werkt erg verwarrend... Dat kan, maar het hoort er wel bij. Zeker bij een film waar ...
Lees meer >

Pulse  |  28-12-2008

Briljante film. Al in de bios gezien, morgen de bluray bekijken. Ennuhh...ik vind widescreen (2.35/2.40) persoonlijk erg mooi. Je kijkt nog breder dan bij 1...
Lees meer >

snoopey  |  28-12-2008

Gisteren de film gezien, en tja.......de film kon me helaas slecht tot matig boeien, had af en toe echt waar gaat de film over :-( ik vond de Joker niet echt ov...
Lees meer >

Ziffnab  |  28-12-2008

Volgens mij is dit een recensie draadje, dus dat gezever over aspectratio's werkt erg verwarrend... Terug naar de film, ik vond hem ook tegenvallen, niet slec...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
9.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 233
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.