Dark Knight, The (Collector's Edition)

Recensent:
Arnold van Oostrum
12-12-2008

Totaalbeoordeling:

8.6
DVD

Dark Knight, The (Collector's Edition) (DVD)
Samenvatting

Met de hulp van Lt. Jim Gordon (Gary Oldman) en officier van justitie Harvey Dent (Aaron Eckhart) stelt Batman (Christian Bale) zich ten doel de georganiseerde misdaad in Gotham City eens en voor altijd uit te roeien. Dit driemanschap werkt heel goed en dwingt de georganiseerde misdaad tot een bijzondere stap. Op dit moment doet een opkomend misdadig meesterbrein, The Joker (Heath Ledger) zijn intrede. Met zijn duivelse acties zet hij niet alleen de georganiseerde misdaad onder druk. Hij dwingt Batman zijn identiteit kenbaar te maken onder dwang van een totale anarchie in Gotham City. Het lijkt erop dat Batman, ofwel Bruce Wayne, geen andere keuze heeft.

Commentaar

Met The Dark Knight overtreffen regisseur Christopher Nolan en schrijver David S. Goyer hun eerste Batman verfilming Batman Begins. En dat is een hele prestatie, want de lat lag na het uitstekend ontvangen Batman Begins erg hoog. Op alle fronten is The Dark Knight een waardige opvolger. Nolan en Goyer hebben de film een uitstekende basis gegeven door een sterk verhaal. Een verhaal waarin niet alleen de acties centraal staan, maar waarin karakterontwikkeling, complexiteit en intelligentie ook een plaats hebben gekregen. Daardoor is The Dark Knight zonder meer een film die je gemakkelijk zonder verveling een tweede of een derde keer kunt bekijken. Een van de meest besproken karakters in The Dark Knight is natuurlijk The Joker. Niet in de laatste plaats vanwege de dualiteit in het karakter, maar ook de bijzondere vertolking door Heath Ledger. Erg wrang hierbij is dat deze vertolking de beste rol van Heath Ledger ooit is, maar door zijn overlijden begin 2008 dit ook meteen zijn laatste rol is. De kans is erg groot dat Heath Ledger voor deze rol postuum een Oscar krijgt uitgereikt. Voor Nolan en Ledger was de invulling van The Joker geen sinecure. Want bij dit karakter denkt iedereen natuurlijk direct aan Jack Nicholsons vertolking van The Joker in Tim Burtons Batman (1989). Maar de vertolking van Heath Ledger is fenomenaal. Zo duivels, zo psychopathisch maar tegelijkertijd evenzo donker en geniaal. Zijn prachtige vertolking van The Joker drukt een hele belangrijke stempel op het succes van The Dark Knight. Laten we edoch de andere acteurs ook niet vergeten. Christian Bale is weer overtuigend de rijke Bruce Wayne, alias Batman. De dualiteit waarmee zijn karakter worstelt weet Bale met verve naar boven te brengen. Michael Caine en Morgan Freeman zijn weer van de partij als respectievelijk de butler Alfred en Lucius Fox. Beide weten in hun rol weer precies de juiste toon te zetten. Ook Gary Oldman is weer terug als politieman Jim Gordon. Zijn karakter is duidelijk gegroeid in deze film en daarmee een zeer welkome aanvulling. Nieuw zijn Aaron Eckhart als officier van justitie Harvey Dent en Maggie Gyllenhaal als Rachel Dawes. Om even bij deze laatste te blijven. De rol van Rachel Dawes werd in Batman Begins gespeeld door Katie Holmes en het is jammer dat zij niet terug is gekomen. Alhoewel Nolan haar de rol had aangeboden, koos Holmes voor een rol in andere film, die gelijktijdig werd gemaakt. Voor haar in de plaats is dus Maggie Gyllenhaal gekomen.
Naast alle rustige momenten in de film met goede, diepzinnige dialogen, natuurlijk ook veel aandacht voor actie en special effects. En die mogen er zijn, dankzij het grotere budget dat Nolan beschikbaar had. De film heeft een aantal spectaculaire vervolgingsscènes en een bijzondere transformatie van de “Batmobile”. Een ander bijzonder aspect van de film is het gebruik van de IMAX scènes. Een unicum in de filmgeschiedenis is dat een aantal scènes in de film in het IMAX beeldformaat zijn gefilmd. Iets dat Nolan al enige tijd graag wilde doen. De IMAX gefilmde scènes zijn op deze DVD in het gewone brede filmformaat opgenomen, waardoor je ze niet direct herkent. De IMAX scènes zijn op de Blu-ray Disc wel beeldvullend opgenomen, op deze DVD uitgave staan ze in volledig formaat onder de extra\'s. Een andere bijzonderheid van de film is dat de film geen begintitels heeft, maar je direct in het verhaal wordt meegezogen. En voor het eerst wordt het woord “Batman” niet in de titel van de film gebruikt. Componisten James Newton Howard en Hans Zimmer hebben ook deze film weer van een prima soundtrack voorzien.
Als afsluiting: regisseur Christopher Nolan is er weer in geslaagd ons als kijkers te trakteren op een puike Batman film. Een prachtige verfilming die recht doet aan het stripverhaal, de kijker serieus neemt met een fraaie mix van actie, drama, donker getinte fantasie en enkele humoristische kwinkslagen. Een film die een uitstekende aanvulling is op zijn eerste Batman film.

The Dark Knight is door Warner Home Video op DVD uitgebracht als een 2-DVD Special Edition of 1-disc uitgave. En de film is verkrijgbaar in High Definition beeldkwaliteit op Blu-ray Disc. Dit is de recensie van de 2-DVD Special Edition uitgave. Onze recensie van de Blu-ray Disc uitgave kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 146 min
Verpakking: Steelbook
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321916176584

Extra's

  • Trailers
  • Fotogalerij
  • Gotham Tonight
  • Gotham Onthuld: Creatie van een scene
  • The Dark Knight IMAX scènes
  • Digitale kopie van de film

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.40:1 anamorf op DVD. De IMAX geschoten scènes hebben ook 2.40:1 beeldformaat. De kwaliteit van de transfer is bijzonder hoog, mede doordat alle extra’s op de tweede DVD staan. De sinistere donkere sfeer van de film wordt dankzij een goed contrast en goed schaduwdetail prima weergegeven. In de donkere scènes ziet het beeld er ook zeer goed uit. Het beeld is scherp en gedetailleerd. De kleuren zien er natuurlijk en goed verzadigd uit. Uiteraard is het beeld vrij van ongerechtigheden. Een mooie filmische transfer die de film alle recht aandoet. De film is netjes opgedeeld in 40 chapterstops. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk leesbaar en onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De originele Engelse soundtrack is in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 384 kb/s) op DVD gezet. De twee nasynchronisaties – Duits, Spaans - zijn ook in Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 kb/s).
Ondanks de lagere bitrate voor het geluid is de totale surround beleving prachtig. De filmmuziek, waar topcomponisten Hans Zimmer en James Newton Howard samen aan gewerkt hebben, heeft een fraaie stereospreiding met een zeer ruimtelijke dimensie door de surround speakers. Het LFE kanaal ondersteunt daarbij nog eens in het laag. De filmgeluiden doen daar nog eens een flinke schep boven op, waar alle kanalen optimaal worden benut. Alle speakers dragen op gelijke wijze bij aan de totale surround beleving. Bij de actiescènes, zeker weer bij de scène met de Batmobile, heeft een stevig maar goed gedoseerd laag. Het LFE kanaal ondersteunt het diepste laag uistekend. Bij al het actiegeweld blijven de dialogen prima te volgen, waarvoor traditiegetrouw de centerspeaker wordt gebruikt.

Extra's

De DVD start met enkele reclame trailers, waarna het menu voor de film wordt getoond. De extra’s staat op een tweede DVD. De extra’s zijn Nederlands ondertiteld en in 1.78:1 anamorf breedbeeld formaat.

DVD-2

Gotham Onthuld: Creatie van een scène (64 min)
Met vijf vervolgkeuzen, die elk een aspect van de filmproductie belicht. Tezamen vormen ze een goede achter de schermen documentaire met beelden op de set en uitgebreide toelichting van Christopher Nolan en anderen op het filmproces.

The Dark Knight IMAX scènes
Met keuze uit de zes scènes die in de film zitten en die gefilmd zijn in het IMAX beeldformaat van 1.43:1. Hier kun je deze scènes in zijn volledigheid bekijken in het volledige 1.43:1 beeldformaat. Geluid is Dolby Digital 5.1 surround.

Gotham Tonight (47 min)
Het Gotham Tonight journaal met zes nieuwsberichten inzake de laatste ontwikkelingen in Gotham City.

Fotogalerij
Een verzameling van foto’s, posters, concept tekeningen en ander grafisch materiaal. Netjes gerangschikt in verschillende thema’s.

Trailers en meer (9 min)
Met keuze uit de drie (bioscoop)trailers en zes TV spotjes. Alles in 2.40:1 beeldformaat.

Digitale kopie
In de verpakking zit nog een waardebon met unieke autorisatiecode voor het downloaden van een digitale kopie van de film

De beide DVD’s zijn verpakt in een fraai ogende steelbook verpakking.

Conclusie

Met The Dark Knight zetten regisseur Christopher Nolan en schrijver David S. Goyer het succes van hun eerste Batman verfilming voort. Op alle fronten is de film een waardige opvolger. Batman krijgt in dit vehaal te maken met een duivels meesterbrein genaamd The Joker. De chaos die The Joker in Gotham City weet ter creëren is zo geniaal, dat Batman geen andere keuze lijkt te hebben dan toegeven aan de eisen van The Joker. Christian Bale is weer Bruce Wayne, alias Batman. De begin 2008 overleden acteur Heath Ledger speelt een sublieme rol als The Joker en zet daarmee belangrijk de toon van de film. Een prachtige verfilming met een uitgekiende mix van actie, drama, donker getinte fantasie en enkele humoristische kwinkslagen.
Beeld en geluid van deze Warner Special Edition uitgave zijn uitstekend. De extra’s vallen een beetje tegen, maar zijn desalniettemin een redelijke aanvulling. The Dark Knight is een uitstekende aanvulling op Batman Begins.

Laatste reacties

Jordy van Buel  |  27-12-2008

Slap verhaal. Te veel special effects. Kinder(achtige) film. Teveel op Winterland geweest? ;)
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  27-12-2008

Slap verhaal. Te veel special effects. Kinder(achtige) film. De kerstborrel goed gesmaakt Henk ? :mrgreen:
Lees meer >

Roy Langeveld  |  27-12-2008

Zoals gezegd, bij nadere beschouwing een tamelijk zwak verhaal. De schijnbare complexiteit verhult de plotgaten. Aardig als actiefilm, maar het onderscheid t.o....
Lees meer >

Andrew-Kenneth  |  25-12-2008

Voor de liefhebbers ; Todd Alcott (scenarioschrijver van "Antz") ontleed in zijn blog scenarios van diverse films in groot detail. Onlangs plaatse hij zij...
Lees meer >

HUYG  |  25-12-2008

Er is een cameo van een volgens mij bekende acteur in het stuk met die veerboten. In het schip met de burgers, wie is ook al weer die acteur die opstaat en gaat...
Lees meer >

e-shole  |  25-12-2008

http://www.dvdbeaver.com/film2/DVDReviews43/the_dark-knight_blu-ray.htm
Lees meer >

e-shole  |  25-12-2008

cgi 2face goed gedaan? oordeel zelf: http://www.dvdbeaver.com/film2/DVDReviews43/the%20dark%20knight%20blu-ray%20bale%20ledger/large1/dark%20knight%20blu-ray7.j...
Lees meer >

TheGodfather  |  25-12-2008

Slap verhaal. Te veel special effects. Kinder(achtige) film. :lol: :lol:
Lees meer >

Wim S.  |  25-12-2008

Ik lees dit allemaal, maar moet een film als Batman dan een diepgaand verhaal hebben en geloofwaardig zijn, liever niet. Geef mij maar aktie en spektakel, ook a...
Lees meer >

freaky  |  25-12-2008

Slap verhaal. Te veel special effects. Kinder(achtige) film. Jij grapjas
Lees meer >

Henk Heideveld  |  25-12-2008

Slap verhaal. Te veel special effects. Kinder(achtige) film.
Lees meer >

mark t  |  23-12-2008

En al was de Joker al van tevoren ingelicht door corrupte agenten, dan nog acht ik hem in staat om zich moedwillig te laten oppakken, zodat hij meteen kon ontsn...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  23-12-2008

Bovendien mag je verwachten dat Batman, Dent en de politie zich juist hun verantwoordelijkheid nemen i.p.v. te zwichten voor de publieke opinie(....) Het blijf...
Lees meer >

mark t  |  23-12-2008

Het gaat hier dan ook om de publieke opinie... Volgens mij zwicht Batman zelf voor de druk. En de politie ook, want tijdens de persconferentie schreeuwen ze ook...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  23-12-2008

De 'chantage' door de Joker om Batman te dwingen zich bekend te maken slaat eigenlijk nergens op. Hoe zou je met gezond verstand kunnen verwachten dat zo'n psyc...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
8.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 35
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.