Hancock

Recensent:
Alexander de Mol
20-01-2009

Totaalbeoordeling:

7.8
Blu-ray

Hancock (Blu-ray)
Samenvatting

Er zijn helden, er zijn superhelden, en dan heb je Hancock. Iedereen weet dat bij grote macht een grote verantwoordelijkheid komt kijken…behalve John Hancock (Will Smith). Hancock is niet bepaald het toonbeeld van wat een superheld moet zijn: hij is sarcastisch, depressief, drankverslaafd en wordt niet begrepen. Hij zal de wereld redden, of ze het nu willen of niet. Hoewel hij al talloze levens heeft gered, krijgen de inwoners van Los Angeles langzamerhand genoeg van de verwoestende acties van hun lokale held, maar Hancock is niet het soort man dat zich iets aantrekt van wat mensen van hem denken. Daar komt echter verandering in als hij op een dag het leven redt van PR-agent Ray Embrey (Jason Bateman). Uit dankbaarheid wil Ray Hancock’s imago oppoetsen en de held weer geliefd maken bij het publiek. Rays vrouw Mary (Charlize Theron) is er echter rotsvast van overtuigd dat haar man voor een hopeloze zaak strijdt. Hancock staat nu misschien wel voor zijn grootste uitdaging ooit. Hij moet zich realiseren dat zijn manier misschien toch niet de juiste manier is, wil hij het volhouden als held.

Commentaar

De reacties op Hancock lopen sterk uiteen. De één vind het prima vermaak en de ander heeft er geen goed woord voor over. Persoonlijk val ik meer in de eerste categorie. Al heb ik nog wel het een en ander op te merken op één van de grote films van de zomer van 2008. Will Smith is op zijn manier eigenlijk altijd wel okay. Niet zozeer in de zin van continu Oscar-waardige rollen, maar in de zin dat hij met zijn charisma in staat is om grote films te dragen. Charlize Theron is veelal (Monster en Destroyer uitgezonderd) een prettige verschijning. Al zal haar rol als Mary in Hancock vermoedelijk niet het personage zijn die haar fans het meeste zal bijblijven. Maar dat is niet zozeer te wijten aan Theron zelf. Jason Bateman zet een ambitieuze PR-man neer die het imago van Hancock met succes opvijzelt. De zogenaamde \'bad guys\' in de film (waaronder Eddie Marsan) zijn niet echt indrukwekkend te noemen. Een grommende reus en een gefrustreerde bankovervaller met een haak zijn niet voldoende om schurken van enig belang neer te zetten. Die maken een teveel komische indruk om later in de film serieus genomen te worden. Wellicht had men toch wat meer nadruk moeten leggen op de haat-liefde verhouding van Hancock met het publiek. De leukste momenten in de film zijn in mijn beleving die waarin de aan alcohol verslaafde en in een identiteitscrisis verkerende Hancock het aan de stok heeft met klagende omstanders. Door zijn persoonlijke problemen richt hij namelijk vaak meer schade aan dan hij tracht te willen voorkomen. Het tweede gedeelte van de film maakte op mij een ietwat rommelige indruk. De mythologische twist die wordt geïntroduceerd komt krampachtig over en lijkt uiteindelijk (zonder dat ik het einde hier wil verklappen) geen echt doel te hebben. Even lijkt een link te worden gelegd naar zijn ongecontroleerde gedrag uit het eerste gedeelte van de film, maar echt overtuigend komt dat niet over. Het slotakkoord van Hancock voelt dan ook wat gehaast aan. Regisseur Peter Berg (The Kingdom, Very Bad Things) heeft samen met cameraman Tobias Schliessler wellicht gedacht dat een bij tijd en wijlen onrustig en nerveus draaiend camerabeeld iets toevoegt aan de sfeer van de film. Ik ben er niet echt fan van. Het eerste gedeelte van Hancock was absoluut vermakelijk. Het tweede deel van de film hinkt op teveel gedachten tegelijkertijd, waardoor de film een goede uitwerking ontbeert.

Sony Pictures Home Entertainment heeft Hancock zowel op DVD als op Blu-ray Disc uitgebracht. Hieronder een bespreking van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Komedie/Humor
Regio: B
Jaar: 2008
Speelduur: 92 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Oekraïens
 • Dolby Digital 5.1 - Russisch
 • Dolby TrueHD 5.1 - Duits
 • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Fins, Turks, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609663112

Extra's

 • BD Live
 • Preview Trailers
 • Hancock – Extended Version
 • On Set Visual Diary – Picture in Picture
 • Making of Hancock: Superhumans
 • Seeing the Future
 • Building A Better Hero
 • Bumps And Bruises
 • Home Life
 • Suiting Up
 • Mere Mortals – Behind The Scenes With “Dirty Pete”
 • D-Box Motion Code

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld op deze Blu-ray disc heeft de oorspronkelijke verhouding van 2.40:1 meegekregen. Het High Definition beeld heeft een beeldresolutie 1080/24p resolutie. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB dual layer disc. Voor encodering van het beeld heeft Sony gebruikt gemaakt van de MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) coderingsmethode.

De beeldkwaliteit van Hancock op Blu-ray is zeer bevredigend. Over het algemeen is de scherpte goed, maar tijdens de actiescènes met CGI ondersteuning nooit messcherp. Dit is wellicht mede om de overgang met de CGI scènes niet te groot te maken. Want bij die fragmenten waar computeranimatie een belangrijke rol speelt oogt het beeld wat softer. Close-up opnamen zijn daarentegen wel goed bedeeld qua detaillering. Het lijkt er bijvoorbeeld sterk op dat Charlize Theron contactlenzen draagt. De kleurweergave is op sommige punten gemanipuleerd om scènes kracht bij te zetten. Bijvoorbeeld de scène in de gevangenis. Het contrast is goed en het zwartniveau is mooi diep en solide. De Nederlandstalige ondertiteling is prima leesbaar en op de juiste plaats in het beeld geplaatst.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Deze Blu-ray bevat, naast een aantal voor ons niet relevante audiotracks, het originele Engelstalige geluid in een Dolby TrueHD 5.1 uitvoering (48 kHz, 16 bit).

Hancock is een film die vanwege de actie een overdonderende ervaring zou kunnen bieden waarvan de Blu-ray disc als referentiemateriaal zou kunnen dienen. Op basis van deze formulering valt al op te maken dat dit niet helemaal het geval is. Het Dolby TrueHD 5.1 spoor mist daarvoor net de finesse en gecontroleerde dynamiek die een lossless HD-track zou kunnen herbergen. Iets dat je bij een recente ‘big budget’ popcornfilm als Hancock misschien zou mogen verwachten. Dat gezegd hebbende is de geluidsbeleving verder uitstekend en knalt bij de actierijke scènes stevig de huiskamer in. Er zijn een aantal lekker klinkende passages met heftig surroundgebruik en een dreunende bas, waaronder bij de bankoverval. De dialogen zijn goed te volgen. Er is in het HD tijdperk geen sprake meer van ‘pal speedup’ waardoor het geluid de juiste toonhoogte heeft meegekregen.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een geanimeerd menu (fragmenten uit Hancock) dat voorafgaande aan de film getoond wordt. Tijdens de film kun je het pop-up menu oproepen voor het kiezen van de extra’s, zonder dat de film onderbroken wordt. Het bonusmateriaal staat in high definition en met een Dolby Digital 2.0 track (192 Kbit/s) op deze disc. De extra’s zijn voorzien van Nederlandstalige ondertiteling.

Hancock – Extended Version
Via het menu heb je de optie om de film af te spelen in de zogenaamde ‘extended’ versie. Deze versie, welke 102 minuten (i.p.v. 92 minuten) duurt en door middel van zogenaamde ‘seamless branching’ wordt weergegeven, geeft iets meer achtergronden.

On Set Visual Diary – Picture in Picture
Met deze optie geactiveerd spelen er tijdens de film in een klein kader rechts onderin beelden mee die op de set zijn gemaakt van òf interviews gerelateerd aan de bewuste scène. Van standaard opnamen tot trucages. Geinig om te aanschouwen. De ondertiteling is boven in het beeld geplaatst om niet in de knoop te komen met het picture in picture beeld. (zie screenshot 5)

Making of Hancock: Superhumans (12:51 min)
‘Making of Hancock: Superhumans’ is de herkenbare promotionele ‘achter de schermen’- documentaire met interviews en fragmenten uit de film die het filmproject en alle betrokkenen plichtmatig bewierookt.

Seeing the Future (15:11 min)
In deze featurette krijgt de kijker een kijkje in de keuken van de special effects. 3D computeranimaties dienen als basis voor de CGI-rijke actiescènes. De volgende zaken worden belicht:
- Pre Visualisation
- Bank Robbery
- SUV Chase
- Hancock Meets Ray
- Hancock in Jail
- Mary vs. Hancock
- Liquor Store Shoot Out
- Hospital Fight

Building A Better Hero (8:15 min)
In ‘Building A Better Hero’ wordt ingegaan op het werk van John Dykstra die verantwoordelijk is voor de special effects in Hancock. Beelden van de opnamen van de sfx en uit de uiteindelijke film worden afgewisseld met onder andere interviews met de man zelf en regisseur Peter Berg, producer Akiva Goldsman, uitvoerend producent Ian Bryce en producer Michael Mann.

Bumps And Bruises (10:28 min)
De titel van deze 10 minuten durende documentaire suggereert dat de acteurs niet ongeschonden uit de strijd komen bij de opnamen. Dat is dan ook precies wat Peter Berg wil. Hij wil de scènes zoveel mogelijk met de echte acteurs opnemen.

Home Life (10:48 min)
Het huis van de familie Embrey heeft het in de film behoorlijk te verduren. Deze feature toont de bouw van het huis dat speciaal voor de opnamen in elkaar werd getimmerd.

Suiting Up (8:22 min)
Suiting Up belicht de outfits van de diverse personages uit de film, waaronder uiteraard de garderobe van Hancock zelf.

Mere Mortals – Behind The Scenes With “Dirty Pete” (3:57 min)
“Dirty Pete” betreft in dit geval regisseur Peter Berg die er nog wel eens een handje van heeft om uit zijn slof te schieten tijdens de opnamen als er iets niet lukt. In deze feature moet onder andere een cameraman het op ludieke wijze ontgelden.

D-Box Motion Code
De bioscoopversie van Hancock kan worden ervaren met een meebewegend meubelstuk. Er staan bestanden op de disc die naar een D-Box motion controller moeten worden gekopieerd. Door speciale modules aan je bankstel te bevestigen, kan D-BOX ervoor zorgen dat je bank op de juiste manier meebeweegt met de film. Deze modules zijn niet in het bezit van ondergetekende, dus ik kon dit fenomeen niet testen.

Preview Trailers
Op de schijf staan de volgende promotionele trailers: The House Bunny, Lakeview Terrace, Nick and Norah’s Infinite Playlist, Men in Black – Blu-ray Promo en de Blu-ray is High Definition trailer.

BD Live
Optie waarvoor je een BD Profile 2.0 speler nodig hebt met internetverbinding. Je krijgt dan, na enige tijd geduldig wachten, een menu te zien met diverse keuzen. Het is voornamelijk algemeen materiaal van Sony Pictures of Blu-ray Disc en BD titels van Sony Pictures. Voor alle Blu-ray Disc titels van Sony Pictures is de BD Live content op dit moment hetzelfde en is niet meer dan een veredelde promotiewebsite.

Conclusie

In Hancock speelt Will Smith de nukkige en aan alcohol verslaafde John Hancock. Door zijn onverantwoordelijke gedrag keert de publieke opinie tegen hem. Met behulp van PR man Ray Embrey (Jason Bateman) probeert hij zijn gedeukte imago op te vijzelen.
De film kent een zeer vermakelijk eerste gedeelte en een rommelig tweede bedrijf, waarin niet duidelijk wordt waar het verhaal heen moet gaan. Gegeven het leuke uitgangspunt en de veelbelovende teasertrailers, in de maanden voorafgaande aan de release van Hancock, had er meer ingezeten. De verwachting maakt de film dan ook niet helemaal waar. Superster Will Smith houdt eigenhandig de film overeind en maakt Hancock het bekijken waard.
De beeld- en geluidskwaliteit zijn beide prima, maar halen beide helaas niet het gehoopte referentieniveau. Als we die onvervulde verwachting laten voor wat het is houden we echter een puike beeldkwaliteit en een lekker knallende audiotrack over die de meeste DVD’s laat verbleken. De disc bevat tevens een aantal aardige extra’s die de schijf zeker meerwaarde meegeven.

Laatste reacties

Ron-G  |  06-11-2011

Ga voor 100% mee met bovenstaand antwoord, zonde van je tijd......
Lees meer >

Coen P.  |  10-07-2009

*kuch* kl0tefilm *kuch*
Lees meer >

Daan C  |  05-07-2009

Leuke film, ik snap ook alle negativiteit niet..... Als download gezien, en zoals alle films die ik als download zie en goed vindt...... Deze gaat er zeker kome...
Lees meer >

scorpius  |  30-06-2009

Ik vond Hancok eigenlijk wel een goede film. En ik had de plotwending halverwege dus helemaal niet zien aankomen. Verder vond ik het beeld en geluid van deze b...
Lees meer >

Daan de G.  |  28-01-2009

ach, het was een hartstikke leuke film. Niet zo zeuren iedereen. Sorry :(
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  26-01-2009

haha, ik mag hopen dat je niet enkel om de effecten deze film in huis haalt. Tenminste, een misbaksel van een film (zoals jij het noemt) ga je toch niet kopen z...
Lees meer >

Fonzie  |  26-01-2009

Waarom niet zeuren? afschuwelijke misbaksel van een film. :nono: Gewoon jammer dat de special effects zo goed zijn en ik hem daarom misschien wel wil hebben....
Lees meer >

Spijker21  |  26-01-2009

Ik heb echt genoten van Hancock, super mooie kwaliteit en veel special effects! Je moet geen hoogstandje verwachten, maar dat proberen ze ook niet te zijn. ...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  26-01-2009

Waarom niet zeuren? afschuwelijke misbaksel van een film. :nono: Gewoon jammer dat de special effects zo goed zijn en ik hem daarom misschien wel wil hebben....
Lees meer >

le-nnart  |  26-01-2009

ach, het was een hartstikke leuke film. Niet zo zeuren iedereen.
Lees meer >

Werner  |  22-01-2009

Vond 't wel een vermakelijk filmpje. Niks wereldschokkends, maar kijkt wel aardig weg. Zeker geen hoogstandje, maar toch. Bevat de Nederlandse Blu-Ray trouwe...
Lees meer >

Marc Raps  |  22-01-2009

Vond 't wel een vermakelijk filmpje. Niks wereldschokkends, maar kijkt wel aardig weg. Zeker geen hoogstandje, maar toch. Bevat de Nederlandse Blu-Ray trouwens...
Lees meer >

Rob van Gestel  |  21-01-2009

Ik vond hem wel oke! In het begin moest ik de film wel wennen, maar ik zou zeggen gewoon verstand op 0 zetten en lekker achterover zitten kijken. En als je deze...
Lees meer >

Werner  |  21-01-2009

Verwacht ook geen oscar materiaal bij een actiehelden film. *kuch* The Dark Knight *kuch*
Lees meer >

axmacher  |  21-01-2009

kwestie van smaak, maar heb me bij deze film wel vermaakt. Verwacht ook geen oscar materiaal bij een actiehelden film.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
8.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 26
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.