I Served the King of England

Recensent:
Ludo Keeris
30-01-2009

Totaalbeoordeling:

5.2
DVD

I Served the King of England (DVD)
Samenvatting

Jan Dite (Oldrich Kaiser) wordt na veertien jaar en negen maanden gevangenschap vrijgelaten. Hij begint aan het opknappen van een vervallen kroeg, die ooit eigendom was van Tsjechische Duitsers. Deze zijn na de oorlog allemaal uit de streek verdreven. Via flashbacks zien we een jonge, blonde, Jan Dite (Ivan Barnev), die er van droomt om miljonair te worden. Hij is echter niet meer dan een kelner in een klein café. Hij ligt goed bij de dames en met één van hen heeft hij een kortstondige affaire. Maar zij is er wel de oorzaak van dat Jan op zoek moet naar een nieuwe baan. Geen enkele baan weet hij erg lang vol te houden. Het gaat pas goed mis als hij verliefd wordt op een mooie jonge vrouw Liza (Julia Jentsch), die echter groot aanhangster is van de nazi-politiek van Hitler. Jan wordt ingepalmd om mee te doen met een arisch fokprogramma van de nazi\'s. Zijn droom om miljonair te worden lijkt verder weg dan ooit.

Commentaar

De Tsjech Jirí Menzel is een van de grootse regisseur uit zijn tijd. In 1968 won hij al een Oscar met zijn film Closely Observed Trains, naar een boek van de Tsjechische schrijver Bohumil Hrabal. Ongeveer 40 jaar later maakt hij weer een film naar een boek van Hrabal: I Served the King of England. Het is zijn eerste speelfilm in meer dan 10 jaar. Hrabal en Menzel waren vrienden en Menzel wilde al eerder dit boek van hem verfilmen. Maar de rechten waren in handen van een commercieel televisiestation en het duurde bijna tien jaar voordat Menzel de rechten in bezit kreeg.
Menzel mag genoemd worden als de grondlegger van de Tsjechische Nouvelle Vague, een filmstijl die zijn oorsprong vond in Frankrijk met grootheden als Jean-Luc Goddard, Alain Resnais en François Truffaut. Menzel is een grootheid in zijn land, maar zijn films zijn in Nederland en België nauwelijks doorgedrongen. Gelukkig blijft I Served the King of England dat lot bespaard. Want dit is een heel humoristische, vlotte film waar het cynisme soms vanaf druipt, maar die naar het einde toe ook schrijnend en meeslepend wordt. In het begin is de jonge Jan Dite, gespeeld door de Bulgaarse acteur Ivan Barnev, een vrolijke gast, die ook op een slinkse manier uit de hoek kan komen en er alles voor over heeft om veel geld te verdienen en hoger op de maatschappelijke ladder wil komen. Hij is niet te beroerd om zijn collega letterlijk een hak te zetten om zijn plek in te nemen. Zijn slechte trekjes weet Menzel op dusdanige manier te maskeren dat de sympathie niet verloren gaat. Jan\'s leven krijgt een hele nieuwe wending als hij verliefd wordt op nazi-aanhangster Liza, een mooie rol van Julia Jentsch (Sophie Scholl). Dan heeft Jan in één keer heel weinig vrienden meer. Menzel weet dit dramatische gebeuren op een luchtige manier te brengen, waardoor de kijker altijd met een glimlach op z\'n gezicht blijft kijken. Jammer is wel dat het grootste deel van het verhaal wordt verteld door middel van een voice-over van de oude Jan Dite. Het is lastig om zo\'n uitgebreid en vlot verhaal in normale dialogen te verwerken, maar in deze film is het aandeel voice-over wel erg groot.
De film ziet er bijzonder mooi uit. Prachtige decors met een uitgebreide aankleding. De Praagse hotels en restaurants zien er magnifiek uit. Menzel heeft ook duidelijk een verschil in belichting aangebracht in de scènes met de oude en met de jonge Jan Dite. De scènes met de jonge Jan zijn licht en helder, terwijl die met de oude Jan veel donkerder zijn. Hiermee wordt de vergankelijkheid van het leven overgebracht. Het leven van Jan is door zijn gevangenschap sterk veranderd en zijn grote dromen zijn vervlogen. Het leven is beperkt en de leefwereld is maar klein. Dat neemt niet weg dat de oude Jan ook, letterlijk, lichtpuntjes ziet. Hij is dan wat ouder, de twinkeling in zijn ogen is er nog steeds. I Served the King of England is een leuke, sympathieke film vol lichtvoetige humor in een sarcastisch jasje.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 115 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Tsjechisch
  • Dolby Digital 5.1 - Tsjechisch
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Living Colour Entertainment
EAN: 8717774231258

Extra's

  • Trailer
  • Behind the Scenes
  • Promotietrailers
  • Interview met Jirí Menzel

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van deze DVD staat in het originele formaat van 1.85:1 anamorf op de disc. De kwaliteit van deze transfer is uitstekend. Een goede scherpte met prima contrast en schaduwdetail. Het zwartniveau wisselt een beetje. In de scènes die in het verleden spelen is de helderheid wat aan de hoge kant. In de scènes in het heden is de helderheid wel goed. Filmgrain is in lichte mate aanwezig. Af en toe zijn in de achtergrond kleine compressiefoutjes te zien. De kleuren zijn wat ingetogen, wat past bij het tijdsbeeld van de film.
De film is onderverdeeld in acht hoofdstukken, die ook via het menu zijn te selecteren. De optionele ondertiteling is goed verzorgd en heeft een beetje een verzadigd lettertype, maar is nog wel goed leesbaar.

Geluidskwaliteit

De DVD heeft een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) en een Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluidstrack. De DD 5.1 track is een zeer ruimtelijk klinkende geluidsband waarbij volop gebruik gemaakt wordt van alle beschikbare kanalen. De dialogen klinken heel helder en zijn vol van klank. Veel is nagesynchroniseerd, maar het past uitstekend in het geluidsbeeld. Ze komen niet alleen uit de centerspeaker, maar vaak ook uit de frontspeakers en zelfs de surroundkanalen. Het LFE kanaal komt wat minder aan bod. De mooie atmosferen en geluidseffecten zorgen voor een dynamisch geheel. De muziek is heel divers, maar bijna altijd vrolijk van toon.

Extra's

De DVD heeft een geanimeerd menu in 1.78:1 anamorf beeldformaat en Dolby Digital 2.0 geluid. Naast een aantal promotionele trailers staat er ook een aantal extra\'s op deze DVD. Alle extra\'s zijn Nederlands ondertiteld. Het beeldformaat is 1.33:1, behalve waar vermeld.

Trailer (2½ min)
De bioscooptrailer van de film in 1.85:1 anamorf beeldformaat.

Behind the Scenes (6 min)
Dit is niet meer dan een B-roll montage. Een aantal beelden van de set, zonder begeleidend commentaar. Het grootste gedeelte bestaat uit repetities en opnames van één scène in een café.

Interview met Jirí Menzel (7½ min)
Een kort gesprek met regisseur Jirí Menzel. Hij vertelt over schrijver Bohumil Hrabal, de samenwerking met zijn acteurs en kort over de manier hoe hij de film heeft kunnen maken.

Conclusie

Jan Dite heeft een droom: hij wil miljonair worden. Maar voor een kelner is dat geen makkelijke opgave. Hij ontmoet veel vrouwen en op één ervan wordt hij stapelverliefd. Zij is echter aanhangster van het nazi-regime. De wereld van Jan verandert daardoor volkomen.
I Served the King of England van de Tsjechische regisseur Jirí Menzel is een leuke, humoristische film met een cynische ondertoon. Het verhaal wordt vlot verteld en verveelt geen moment. Er wordt goed in geacteerd. Jammer is dat het grootste deel van het verhaal wordt verteld door middel van een voice-over. De DVD heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit. De extra\'s zijn wat beperkt, maar de film op zich is al meer dan de moeite waard.

Laatste reacties

Verhoeven  |  06-02-2009

Het word eens tijd dat deze film door meerdere mensen gezien gaat worden. Het was voor mij de eerste aanraking met Menzel en daar gaat het niet bijblijven......
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:3
2.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.