Batman

Recensent:
Arnold van Oostrum
28-01-2009

Totaalbeoordeling:

8.1
Blu-ray

Batman (Blu-ray)
Samenvatting

De misdaad tiert welig in Gotham City en wordt beheerst door Grissom (Jack Palance). Een onbekende held in vleermuisgedaante probeert het tij te keren en probeert met zijn naam Batman (Michael Keaton) angst in te boezemen bij het gespuis. De stad, die op het punt staat zijn 200ste verjaardag te vieren, heeft in de persoon van Harvey Dent (Billy Dee Williams) een nieuwe officier van justitie. Dent wil als eerste Grissom gaat aanpakken. Grissom heeft ondertussen zijn eigen sores met zijn eerste man Jack Napier (Jack Nicholson). Omdat Jack een relatie met zijn vriendin Alicia (Jerry Hall) heeft, heeft Grissom voor Napier een val opgezet in een chemische fabriek. Daar wacht de corrupte politieman Eckhardt (William Hootkins) op Napier om hem te doden. Batman komt tussen beide, maar kan niet voorkomen dat Napier in een bad met zuur valt. Ondertussen probeert de journalist Alexander Knox (Robert Wuhl), samen met fotografe Vicky Vale (Kim Basinger) te ontdekken wie achter Batman schuilt gaat. Bij een gelegenheidsfeestje op het landgoed van de miljonair Bruce Wayne (Michael Keaton) loopt Vicky Bruce tegen het lijf. Zij voelen zich allebei tot elkaar aangetrokken.
Bruce komt erachter dat Jack Napier niet dood blijkt te zijn, maar wel zwaar in zijn gezicht is verminkt. Als het karakter The Joker neemt Napier de misdaadorganisatie in Gotham City over van Grissom. Het wrange gevoel voor humor van The Joker is een gevaar voor iedereen in Gotham City. Daarbij heeft deze misdadiger ook nog eens persoonlijk zijn zinnen gezet op Vicky. Batman gaat met hem de strijd aan.

Commentaar

In 1989 verfilmde regisseur Tim Burton het verhaal van Batman, de als vleermuis verklede man die strijdt tegen het kwaad. De film is gebaseerd op het originele verhaal van Batman, dat in 1939 in de stripboekserie Detective Comics verscheen. Tim Burton koos voor een serieuze, donkere en tegelijkertijd ietwat cartooneske verfilming. Dat cartooneske komt vooral tot uiting door de licht overdreven en evenzo cartooneske wijze waarop Jack Nicholson schitterend de slechterik The Joker speelt. Bijzondere sfeertekening en artistieke visuele aspecten zijn kenmerkend voor de films van Burton. Batman is geen uitzondering, ook in deze film zet Burton een aparte donkere sfeer neer met een sterk visueel aspect. Heel fraai heeft Burton de stad Gotham City en de grot van Batman vormgegeven. Niet voor niets kregen ‘art direction’ en setontwerp een Oscar beeld toebedeeld. De donkere sfeer staat in fraai contrast met het kleurrijke en clowneske aan The Joker. Het verhaal is tamelijk simpel en de karakteruitwerking blijft oppervlakkig. We krijgen wel iets te zien van de beweegredenen van Bruce Wayne, maar dat is slechts een glimpje. De nieuwere Batman Begins verfilming gaat juist dieper in op de beweegredenen van de hoofdrolspeler. Bij Burton’s Batman is het meer een fraai gevisualiseerde verfilming met prima actie afgewisseld met bizarre humor.
Burton’s Batman ontving vele onderscheidingen voor tal van aspecten van de film. De cast met Michael Keaton, Kim Basinger en Jack Nicholson in de hoofdrollen zetten fraaie rollen neer. Michael Keaton speelt in de film de getormenteerde Bruce Wayne en zijn alter ego Batman. Jack Nicholson en Kim Basinger ontvingen elk verschillende nominaties voor hun rollen. De film is ook bekend geworden door enkele prachtige uitspraken van het karakter ‘The Joker’, zoals: “Batman... Batman... Can somebody tell me what kind of a world we live in, where a man dressed up as a bat gets all of my press?” of “Tell me something, my friend. You ever dance with the devil by the pale moonlight?”. Deze gevleugelde uitspraken en meer worden natuurlijk prachtig gebracht door acteur Jack Nicholson.
De muziek van de film werd verzorgd door componist Danny Elfman. Zoals Steven Spielberg en John Williams altijd samenwerken, zo zijn Tim Burton en Danny Elfman ook een vast samenwerkend duo. De soundtrack is herkenbaar Elfman en is fraai en opzwepend van karakter. Elfman kreeg voor de soundtrack een nominatie voor een Grammy Award. Popartiest Prince zingt enkele songs in de film, waarbij de song ‘The Partyman’ eveneens een nominatie voor een Grammy Award kreeg.

De verfilming van Tim Burton was een groot commercieel succes. Burton maakte derhalve drie jaar later een vervolg op Batman, genaamd Batman Returns. Wederom met Michael Keaton in de hoofdrol. Twee andere acteurs zijn dan ook weer van de partij. Dit zijn Michael Gouhg als de butler Alfred Pennyworth en Pat Hingle als commissaris Gordon. Deze twee acteurs blijven dit karakter ook spelen in de beide Batman verfilmingen, die regisseur Joel Schumacher daarna maakte, te weten: Batman Forever en Batman & Robin.

Warner heeft elk van deze vier Batman films enkele jaren geleden in opgeknapte versie op een 2-DVD Special Edition uitgebracht. Nu zijn deze vier films in High Definition op Blu-ray Disc uitgekomen. In bovenstaande opsomming van de vier Batman films, zijn verwijzingen opgenomen naar onze 2-DVD SE besprekingen, Klik op de cursieve titel en je kunt de DVD bespreking lezen. Hieronder vervolgen we met onze bespreking van Tim Burton’s Batman verfilming op Blu-ray Disc.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur
Regio: B
Jaar: 1989
Speelduur: 126 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 1.0 - Portugees
 • Dolby Digital 1.0 - Spaans
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Duits
 • Dolby Digital 2.0 - Frans
 • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
 • Dolby Digital 2.0 - Japans
 • Dolby Digital 2.0 - Spaans
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888001226

Extra's

 • Audiocommentaar
 • Theatrical trailer
 • Music Videos
 • On The Set with Bob Kane
 • Legends of the Dark Knight: The History of Batman
 • Shadows of the Bat: The Cinematic Saga of the Dark Knight
 • Beyond Batman
 • Batman: The Villans
 • Batman: The Complete Robin Storyboard Sequence

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft een 1.78:1 beeldformaat. Dat is nagenoeg gelijk aan de oorspronkelijke bioscoop beeldverhouding van 1.85:1 (zoals op de cover staat aangegeven). Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van SMPTE VC-1 videocodering methode.

Voor de Special Edition DVD heruitgave was het beeld opnieuw geremasterd in High Definition kwaliteit. Deze transfer is ook de basis geweest voor de Blu-ray Disc uitgave. Dit blijkt uit het feit dat de telecine wobble (het wiebelen van het beeld), dat we bij de DVD Special Edition zagen, ook bij deze High Definition uitgave op dezelfde wijze zichtbaar is. Vooral bij de begintitels is het wiebelen van het beeld erg zichtbaar. De film heeft verder een grauw en donker aanzien. In de overwegend donkere scènes ziet het beeld er voldoende gedetailleerd uit en hier is de Blu-ray Disc ook iets beter dan de DVD uitgave. Al is dit niet de meest scherpe beeldpresentatie die we hebben gezien op Blu-ray Disc, toch oogt het allemaal wel natuurlijk en filmisch. De hogere resolutie van de Blu-ray Disc vertaalt zich ook in iets meer scherpte en meer detaillering dan de bij de DVD uitgave. De kleuren zien er natuurlijk en goed verzadigd uit, zij het ook erg ingetogen. Ten opzichte van de DVD ogen de kleuren wat natuurlijker en iets helderder. Er is geen edge enhancement toegepast om de scherpte-indruk te verhogen. Het beeld ziet er verder zuiver en schoon uit, met slechts een minimale filmgrain. De film is ruimschoots verdeeld in 38 chapterstops. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk leesbaar en netjes onder in het beeld geplaatst.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Warner heeft voor de originele Engelse soundtrack twee keuzemogelijkheden gegeven. De Engelse soundtrack is te beluisteren in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 640 kb/s) en als een lossless gecomprimeerde Dolby True HD 5.1 surroundtrack (48 kHz / 16 bit). De vele nasynchronisaties – Duits, Frans, Spaans, Portugees en Japans - zijn in Dolby Digital 2.0 surroundkwaliteit (bitrate 192 kb/s).

De nadruk van de originele Engelse soundtrack ligt voornamelijk op de voorste speakers, waarbij de dialogen uit de centerspeaker komen. De filmmuziek van Danny Elfman komt met een fraai stereobeeld uit beide frontspeakers. De surrounds worden subtiel gebruikt voor de ruimtelijkheid van de muziek en de omgevingsgeluiden. Bij enkele scènes wordt met effecten subtiel gebruik gemaakt van de surroundspeakers. Bij de explosies en pistoolschoten doet de soundtrack wat gedateerd aan. Hier missen de filmgeluiden een stukje impact. Het LFE kanaal wordt beperkt aangesproken voor het diepere laag. De soundtrack is goed gedetailleerd in het hoog. Ondanks de surrounds heeft de filmmuziek niet zoveel diepte in het geluidsbeeld. De lossless gecomprimeerde DolbyTrueHD klinkt voller, gedetailleerder en natuurlijker vergeleken met de DVD soundtracks. De scherpte in het hoog die op de DVD soundtrack nog aanwezig was, is bij de Dolby TrueHD track veel minder, waardoor de soundtrack aangenamer en rustiger klinkt.

Extra's

De Blu-ray Disc start automatisch direct met de film. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een licht transparante ‘overlay’ op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt dezelfde extra’s als de eerdere 2-disc Special Edition DVD uitgave. De extra’s hebben op deze Blu-ray Disc een 480i NTSC resolutie. De extra’s, behalve het audiocommentaar, zijn Nederlands ondertiteld.

Commentary by Director Tim Burton
Regisseur Tim Burton geeft gedurende de film een zeer rustig gesproken maar ook zeer informatief commentaar op de film. Met veel achtergrondinformatie over het productieproces en een toelichting op gemaakte keuzes. Een bijzonder goede commentaartrack, die niet Nederlands ondertiteld is.

On the Set with Bob Kane (2½ min)
Een korte featurette, waarin je Batman bedenker Bob Kane op de set en achter zijn tekentafel ziet.

Legends of the Dark Knight: The History of Batman (41 min)
Een fraaie uitgebreide documentaire over het karakter Batman en alle verschillende verschijningsvormen van de afgelopen tientallen jaren. Diverse kenners geven hier hun visie op de gemaskerde held, waarbij ook veel historisch materiaal is gebruikt.

Shadows of the Bat: The Cinematic Saga of the Dark Knight Parts 1-3 (72 min)
Een zeer uitgebreide documentaire over alle Batman verfilmingen en alles wat daarbij kwam kijken. De documentaire is in totaal zesdeling, die verspreid zijn over alle vier Batman Blu-ray Disc releases. De drie delen Pt. 1: The Road to Gotham City, Pt. 2: The Gathering Storm en Pt. 3: The Legend Reborn staan op deze Blu-ray Disc.

Beyond Batman (50 min)
Nog een uitgebreide en zeer informatieve documentaire. Deze documentaire gaat over het maken van de film, waarbij verschillende aspecten en stadia van de productie aan de orde komen. Er is een Play All optie. Maar alles is ook los te kiezen.

Visualizing Gotham (10 min)
Ofwel alles over de ‘production design’ van Batman.

Building the Batmobile (9 min)
Met aandacht voor die fantastische raceauto van Batman

Those wonderful Toys (6 min)
Waarin alle handige speeltjes van Batman aan de orde komen.

Designing the Batsuit (7 min)
Meer over het alles beschermende rubberpak van Batman.

From Jack to The Joker (11 min)
Beter gezegd, aandacht voor onder andere de schminkafdeling met de metamorfose van Jack Nicholson in The Joker.

Nocturnal Overtures (7 min)
En als laatste aandacht voor de filmmuziek van Batman, gecomponeerd door Danny Elfman.

Batman: The Heroes (12 min)
De verschillende goede karakters in het verhaal in korte featurettes nader bekeken aan de hand van interviewfragmenten en natuurlijk stukjes film. Keuze uit: Batman, Vicky Vale, Alexander Knox, Commissionar Gordon en Harvey Dent. Ook hier weer een Play All optie.

Batman: The Villans (7½ min)
Hetzelfde als voorgaand, maar nu de twee slechteriken in de film. Dit zijn dus The Joker en Bob the Goon. En ook hier weer een Play All optie.

Batman: The Complete Robin Storyboard Sequence (4½ min)
Een bijzondere storyboard presentatie van een scène die niet in de film gekomen is. De introductie van het karakter Robin, aanwezig in de eerste scriptversies van de film, is uiteindelijk toch geschrapt. Je ziet hier een geanimeerde storyboard, inclusief geluid, effecten en muziek als ware het de film zelf. Storyboards zijn ruwe zwart/wit schetsen.

Theatrical Trailer (2 min)
De originele bioscooptrailer in 1.78:1 anamorf beeldformaat.

Music Videos (15 min)
Drie videoclips met de songs van Prince. Een Play All optie, of apart te kiezen:

Partyman (4 min)
Het bekende nummer van en met Prince. Dit nummer heeft een Grammy Award nominatie gekregen.

Scandalous (4 min)
Nogmaals een nummer van Prince

Batdance (7 min)
Een visueel duidelijk Batman gerelateerde videoclip van dit Prince nummer.

Conclusie

Met de film Batman van regisseur Tim Burton startte een reeks van vier films waarin de als vleermuis verkleedde held Batman centraal staat. Deze eerste film van Batman is met afstand de beste van deze films. We maken hierin kennis met de miljonair Bruce Wayne, die in het geheim als Batman tegen de misdaad strijdt. De misdadiger is in dit geval The Joker, zo genaamd omdat zijn verminkte gezicht een verstarde lach heeft. The Joker gaat de strijd aan met Batman, die hij schuldig acht aan zijn verminking. Ondertussen probeert een mooie fotojournaliste te ontdekken wie er achter Batman schuil gaat. Michael Keaton speelt de hoofdrol in deze film en wordt daarbij subliem ondersteund door Jack Nicholson en Kim Basinger.
De Blu-ray Disc uitgave van Warner toont het eerder geremasterd beeld en geluid van de film in High Definition kwaliteit. Beide scoren een ruime voldoende. De uitgebreide extra’s van de eerdere 2-DVD set zijn integraal overgenomen op deze Blu-ray Disc uitgave.

Een overzicht van de Batman films op Blu-ray Disc:
- Batman (1989)
- Batman Returns (1992)
- Batman Forever (1995)
- Batman & Robin (1997)
- Batman Begins (2005)
- The Dark Knight (2008)

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

blraydvd  |  01-03-2011

Hey, Gister deze film bekeken, ... Is erg wennen om dan even te denken dat het wel om een film uit de jaren 80tig gaat kwa special effects etc, Als je de film...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  16-04-2009

Ik mocht recentelijk van een ouder vernemen dat mijn dochter haar rug keerde naar het beeldscherm waarop tijdens een verjaardagpartijtje van een vriendinnetje ...
Lees meer >

Olaf van der Kroon  |  15-04-2009

Nee ik en mijn kinderen zijn hopeloos verloren Sorry hoor, maar moest hier even hard om lachen....;) Kom toch op Olaf, nog nooit in een bios gezeten terwijl ...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  14-04-2009

Hoop dat jij als ouder wat verstandiger bent met je kinderen dan de jouwe:wink: . Vind dat kinderen die op jonge leeftijd bepaalde genre's kijken later als ze o...
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  12-04-2009

maar de kijkwijzer is vaak overdreven. En nogal biased als je het mij vraagt. Zo kan er een behoorlijke portie sex in de film zitten, zonder bijbehorend logo, ...
Lees meer >

BrianB  |  12-04-2009

Hoop dat jij als ouder wat verstandiger bent met je kinderen dan de jouwe:wink: . Vind dat kinderen die op jonge leeftijd bepaalde genre's kijken later als ze o...
Lees meer >

Olaf van der Kroon  |  11-04-2009

Heb mij nog nooit iets van die leeftijdsindicatie aangetrokken. Zat dan ook al op mijn 15e in de porno bios, keek op mijn 13de zombie films bij de fleet....gheg...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  11-04-2009

Heb mij nog nooit iets van die leeftijdsindicatie aangetrokken. Zat dan ook al op mijn 15e in de porno bios, keek op mijn 13de zombie films bij de fleet....gheg...
Lees meer >

Werner  |  11-04-2009

Zo'n leeftijdskwotering is altijd een beetje een gok die afhangt van het humeur van de keurders van het ogenblik.
Lees meer >

BrianB  |  11-04-2009

Hij heeft het over de SE, waar inderdaad 12 op staat.
Lees meer >

freaky  |  11-04-2009

Wat mij is opgevallen is dat de kijkwijzer van 12 (dvd) naar 6 (blu ray) is gedaan. Heeft iemand daar iets zinnigs op te zeggen? De wereld is misschien een ...
Lees meer >

Olaf van der Kroon  |  09-04-2009

Wat mij is opgevallen is dat de kijkwijzer van 12 (dvd) naar 6 (blu ray) is gedaan. Heeft iemand daar iets zinnigs op te zeggen?
Lees meer >

johnsmeets  |  03-02-2009

Beetje oudbollig maak best leuk voor een cheapo prijsje vind het beeld en geluid best goed voor zo,n oude serie:) Heb alleen deel 1 en 2 en persoonlijk vind ik ...
Lees meer >

Arriejj  |  29-01-2009

Als je nou Take 3 codes heb kan je er 3 van de 4 voor niks krijgen!;)
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  29-01-2009

Ten opzichte van de 2-disc dvd editie biedt deze blu-ray niets nieuws..... Jammer.... en om alleen voor een klein beetje beter beeld en geluid weer 25-30 uit te...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:9
8.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 28
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.