Batman Forever

Recensent:
Arnold van Oostrum
28-01-2009

Totaalbeoordeling:

7
Blu-ray

Batman Forever (Blu-ray)
Samenvatting

Gotham City heeft een nieuwe schurk. Voormalig openbaar aanklager Harvey Dent gaat nu door het leven als maffiabaas Two-Face (Tommy Lee Jones) en wil niets liever dan Batman ten gronde richten. Bruce Wayne daarentegen maakt ook een vijand als hij zijn werknemer Edward Nygma (Jim Carrey) te verstaan geeft niet geïnteresseerd te zijn in zijn uitvinding van hersenmanipulatie. Edward wil het Wayne betaald zetten en ontpopt zich als The Riddler, die Wayne allemaal raadsels op te lossen geeft. En dan is er nog de psychologe Chase Meridian (Nicole Kidman). Uit professioneel oogpunt is zij geïnteresseerd in Batman. Maar op het liefdesvlak gaat haar interesse uit naar Bruce Wayne en Batman, niet wetende dat beide dezelfde persoon zijn. Door een bomaanslag van Two-Face, verliest de circusacrobaat Dick Grayson (Chris O’Donnell) zijn familie. Wayne’s butler Alfred Pennyworth (Michael Gough) biedt Dick onderdak. Two-Face en The Riddler spannen samen in hun strijd tegen Batman, die op zijn beurt hulp krijgt vanuit een onverwachtse hoek.

Commentaar

Na twee succesvolle Batman films nam regisseur Joel Schumacher de plaats in de regiestoel over van Tim Burton. Burton bleef als medeproducent wel betrokken bij de realisatie van deze derde Batman film. Op een aantal belangrijke onderdelen verschilt de film nogal van beide vorige delen. Joel Schumacher koos voor een andere aanpak, waarbij hij van Batman een ‘levend stripboek’ en een soort fantasiewereld wilde maken. De serieuze, donkere toon van Burton maakt in deze film plaats voor een meer luchtige en bombastische aanpak. Cynische humor en kleurrijk (met fluorescerende kleuren) actiespektakel zijn nu belangrijke ingrediënten. Verhaal en karakters zijn aan het actiespektakel ondergeschikt. Daarnaast neemt Batman het niet meer alleen op tegen de misdaad, hij krijgt in deze film een partner. Een ander nieuw aspect is de wisseling van hoofdrolspeler. Acteur Val Kilmer speelt nu de rol van Bruce Wayne en alter ego Batman. Persoonlijk vind ik Val Kilmer in deze rol minder overtuigend in vergelijking tot Michael Keaton. Ook deze Batman film heeft weer klinkende namen op de castlijst. Tommy Lee Jones speelt de rol van Two-Face. Een karakter met enige overeenkomsten met The Joker uit de eerste Batman film. Daarnaast natuurlijk Jim Carrey, die als geen ander de rol van The Riddler speelt. Nicole Kidman speelt de psychologe. Met al deze veranderingen aan Batman wilden de makers van de film meer het jongere publiek aanspreken. Zijn de makers in hun doel geslaagd? Mogelijk, want de film kreeg zes nominaties voor een MTV Award.
Uiteraard zijn in deze nieuwere film de special effects en decors weer fraaier en zijn het Batman pak en de diverse Batman gadgets nog strakker en moderner vormgegeven. De filmmuziek komt nu van de hand van componist Elliot Goldenthal. Evenals Danny Elfman kreeg ook Goldenthal een nominatie voor een Grammy Award. Ook deze derde Batman verfilming was financieel een succes, zodat twee jaar later Joel Schumacher de vierde Batman film uit de reeks maakte, genaamd Batman & Robin.

Na Tim Burton’s verfilming van Batman en Batman Returns vervolgde regisseur Joel Schumacher drie jaar later de Batman verfilming met Batman Forever en twee jaar daarna met Batman & Robin.

Warner heeft elk van deze vier Batman films enkele jaren geleden in opgeknapte versie op een 2-DVD Special Edition uitgebracht. Nu zijn deze vier films in High Definition op Blu-ray Disc uitgekomen. In bovenstaande opsomming van de vier Batman films, zijn verwijzingen opgenomen naar onze 2-DVD SE besprekingen, Klik op de cursieve titel en je kunt de DVD bespreking lezen. Hieronder vervolgen we met onze bespreking van Tim Burton’s Batman verfilming op Blu-ray Disc.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie
Regio: B
Jaar: 1995
Speelduur: 121 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Portugees
 • Dolby Digital 2.0 - Spaans
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Japans
 • Dolby Digital 5.1 - Spaans
 • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888000731

Extra's

 • Deleted Scenes
 • Audiocommentaar
 • Music Video
 • Theatrical trailer
 • Shadows of the Bat: The Cinematic Saga of the Dark Knight
 • Beyond Batman
 • Batman: The Villans
 • Batman: The Heroes
 • Riddle Me This: Why is Batman Forever?

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft een 1.78:1 beeldformaat. Dat is nagenoeg gelijk aan de oorspronkelijke bioscoop beeldverhouding van 1.85:1 (zoals op de cover staat aangegeven). Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van SMPTE VC-1 videocodering methode.

In het algemeen ziet het beeld er op deze Blu-ray Disc erg mooi uit. Maar scherpte en detaillering zijn wat wisselend. Close ups en scènes die zich overdag buiten afspelen hebben een uitstekende scherpte en detaillering. Af en toe ziet het beeld er een klein beetje soft uit, maar dat lijkt dan zo in de opname bedoeld te zijn. De nachtscènes zien er wat minder scherp en gedetailleerd uit. Dat komt vooral omdat het beeld dan meer “geplaagd” wordt door de grovere filmkorrel, inherent aan het gebruikte filmmateriaal voor minder goede lichtomstandigheden. Door de hogere resolutie van de Blu-ray Disc valt dit verschil in scherpte en detaillering nu ook meer op dan bij de DVD uitgave. De kleuren zijn helder, goed verzadigd en ogen natuurlijk. Ook bij deze High Definition uitgave zie je dat de kleurrijkdom groter is dan bij de DVD. Contrast en zwartniveau zijn prima in orde, in de veelal donkere scènes blijven ook de details goed zichtbaar. Hier een enkele moment dat detailniveau in het zwart iets minder is. Het filmbeeld is vrij van ongerechtigheden, waarbij het beeld mooi schoon oogt. De film is netjes in 38 chapterstops opgedeeld. De optionele ondertiteling (wit) heeft een goed leesbaar, mooi klein en haarscherp lettertype. De ondertiteling staat geheel onder in het beeld geplaatst.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Warner heeft voor de originele Engelse soundtrack twee keuzemogelijkheden gegeven. De Engelse soundtrack is te beluisteren in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 640 kb/s) en als een lossless gecomprimeerde Dolby True HD 5.1 surroundtrack (48 kHz / 16 bit). Er is ook een groot aantal nasynchronisaties beschikbaar die we verder buiten beschouwing laten.

In vergelijking met de twee eerste Batman films, is de soundtrack nu meer surround georiënteerd. Alle kanalen worden intensief gebruikt voor zowel de omgevingsgeluiden als de speciale effecten. De filmmuziek van Elliot Goldenthal heeft een mooi ruimtelijk stereobeeld. Het LFE kanaal wordt regelmatig gebruikt voor het diepere laag. De soundtrack is goed gedetailleerd in het hoog, wat bijdraagt in het totale surroundgevoel. De dialogen komen netjes via de centerspeaker en zijn prima te volgen. In vergelijking met de DVD levert de lossless gecomprimeerde Dolby TrueHD 5.1 track een betere detaillering waardoor ook het surround gevoel beter is. En de grotere dynamiek en het stevige maar ook goed gecontroleerde laag geven de soundtrack meer ‘punch’ en impact.

Extra's

De Blu-ray Disc start automatisch direct met de film. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een licht transparante ‘overlay’ op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt dezelfde extra’s als de eerdere 2-disc Special Edition DVD uitgave. De extra’s hebben op deze Blu-ray Disc een 480i NTSC resolutie. De extra’s, met uitzondering van het audiocommentaar, zijn Nederlands ondertiteld.

Commentary by Joel Schumacher
Ook regisseur Joel Schumacher geeft een gesproken toelichting bij zijn film. Naast de nodige complimentjes over en weer, geeft Schumacher ook veel informatie over hoe de film geworden is zoals hij geworden is. Ook dit is een interessant commentaar. Helaas alleen Engels ondertiteld.

Riddle Me This: Why is Batman Forever? (23 min)
Acteur Chris O’Donnell neemt je mee in deze fraai vormgegeven promotionele featurette, die ten tijde van de filmrelease ter promotie werd gemaakt. De bekende mix van achter de schermen beelden, introductie van de hoofdrolspelers en karakters en natuurlijk filmfragmenten.

Shadows of the Bat: The Cinematic Saga of the Dark Knight (29 min)
Met Pt. 5: Reinventing a Hero, het vijfde deel van de totaal zesdelige, alles omvattende documentaire over de Batman verfilmingen. In dit deel praten verschillende betrokkenen over de veranderingen die Schumacher in de Batman verfilming maakte.

Beyond Batman (46 min)
Ook in deze set weer een uitgebreide en informatieve achter de schermen documentaire over het maken van de film, waarbij verschillende aspecten van de productie aan de orde komen. Er is een Play All optie. Maar alles is ook los te kiezen.

Out of the Shadows (12½ min)
Waarin de ‘production design’ van Batman Forever besproken wordt.

The Many Faces of Gotham City (14 min)
Met focus op de vele veranderingen in de stad Gotham City. Bijvoorbeeld de bewoners van Gotham City, die bij Batman Forever zeer extravagant gekleed en met fluorescerende kleuren ook extreem kleurrijk zijn geworden.

Knight Moves (6 min)
Waarin de diverse stunts in de film worden besproken.

Imagining Forever (7 min)
Gaat over de bijzondere visuele effecten in Batman Forever.

Scoring Forever (6½ min)
Ofwel aandacht voor de filmmuziek, die nu door Elliot Goldenthal is gecomponeerd.

Batman: The Heroes (9½ min)
Ook nu weer een korte toelichting op de verschillende karakters in de film. Eerst de goede karakters, te weten Batman, Robin en Dr. Chase Meridian. Ook hier weer een Play All optie.

Batman: The Villans (7 min)
En natuurlijk ook weer aandacht voor de slechteriken in de film. Dit zijn dus The Riddler en Two-Face. En ook hier weer een Play All optie.

Deleted Scenes (14 min)
Met keuze uit zeven scènes die niet of anders in de film gebruikt zijn. Alles apart te kiezen of aaneengesloten te bekijken via de Play All optie.

Theatrical Trailer (2½ min)
De originele bioscooptrailer in 1.78:1 anamorf beeldformaat.

Kiss from a Rose Music Video by Seal (4 min)
Muziekvideoclip van het lied dat tijdens de aftiteling te horen is.

Conclusie

Regisseur Joel Schumacher nam plaats in de regisseurstoel voor de derde Batman film, genaamd Batman Forever. Schumacher koos voor een andere, meer bombastische benadering. Hij creëerde een kleurrijke fantasiewereld waarin het actiespektakel centraal staat. Val Kilmer speelt nu de rol van Bruce Wayne en actieheld Batman. Hij moet het opnemen tegen de crimineel Two-Face en een gefrustreerde ex-werknemer, die hem als The Riddler met allemaal raadsels opzadelt. Bij zijn strijd krijgt Batman hulp vanuit een onverwachtse hoek. Naast Val Kilmer spelen onder andere Tommy Lee Jones, Jim Carrey en Nicole Kidman mee.
De Blu-ray Disc uitgave van Warner toont het eerder geremasterd beeld en geluid van de film in High Definition kwaliteit. Beide zijn van goede kwaliteit. De uitgebreide extra’s van de eerdere 2-DVD set zijn integraal overgenomen op deze Blu-ray Disc uitgave.

Een overzicht van de Batman films op Blu-ray Disc:
- Batman (1989)
- Batman Returns (1992)
- Batman Forever (1995)
- Batman & Robin (1997)
- Batman Begins (2005)
- The Dark Knight (2008)

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Franklin1975  |  03-04-2011

Ik vind dit een prima bluray-uitgave en dito voor de film. Vooral Jim Carrey is in vorm en speelt Two-Face helemaal van tafel. Prima beeld en geluid. Zeer verma...
Lees meer >

blraydvd  |  05-03-2011

Hey, Zo gister deel 3 bekeken van de Batman saga, En vond deze film onder mijn verwachting ervan. Dus eigenlijk gezegd niet goed, ... :roll: Zitten best wel e...
Lees meer >

Jeroen vS  |  11-02-2009

Dat komt omdat er twee verschillende pakken worden gedragen. Op het screenshot zie je alleen het Sonar pak, het pak met de tepels is het zogenaamde Panther suit...
Lees meer >

Cor H.  |  11-02-2009

Dat komt omdat er twee verschillende pakken worden gedragen. Op het screenshot zie je alleen het Sonar pak, het pak met de tepels is het zogenaamde Panther suit...
Lees meer >

Jeroen vS  |  10-02-2009

http://www.afistfulofreviews.com/abcd/batmanforever_dn.htm Zie review met bewijs van tepels op de batsuit! Het kan aan mij liggen, maar ik zie op de scree...
Lees meer >

Werner  |  28-01-2009

Ohw ok, blijkbaar wel dus, naja het is al lang geleden dat ik'm nog gezien heb, en ik vond'm, hoewel zeker minder dan de Nolan versies (duh) en ook de Burton ve...
Lees meer >

Kendorjia  |  28-01-2009

Ohw ok, blijkbaar wel dus, naja het is al lang geleden dat ik'm nog gezien heb, en ik vond'm, hoewel zeker minder dan de Nolan versies (duh) en ook de Burton ve...
Lees meer >

Werner  |  28-01-2009

Waren die er al in deel 3 dan? Volgens mij kwamen die er pas op in deel 4, jammer genoeg http://www.afistfulofreviews.com/abcd/batmanforever_dn.htm Zie re...
Lees meer >

Kendorjia  |  28-01-2009

Waren die er al in deel 3 dan? Volgens mij kwamen die er pas op in deel 4, jammer genoeg
Lees meer >

Werner  |  28-01-2009

en zijn het Batman pak en de diverse Batman gadgets nog strakker en moderner vormgegeven. Gaat dit over de tepels op de batsuit???
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
8.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 19
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.