War and Peace (2007)

Recensent:
Arnold van Oostrum
04-03-2009

Totaalbeoordeling:

6.2
Blu-ray

War and Peace (2007) (Blu-ray)
Samenvatting

Aan de vooravond van Napoleons invasie in Rusland, ontmoet Natasha Rostova (Clémence Poésy) op een feest ter ere van haar naamdag prins Andrej Bolkonsky (Alessio Boni). Ze wordt stapelverliefd op hem, maar hij is reeds getrouwd met Lise, die hun eerste kind verwacht. Op deze avond wordt bekend gemaakt dat Rusland met de Oostenrijkers ten strijde trekt tegen de Fransen. Prins Andrej Bolkonsky (Alessio Boni) heeft het wel gehad met alle feesten en wil niets liever dan Tsaar Alexander (Igor Kostolevsky) dienen in de strijd tegen de Fransen. Op het feest ziet Andrej zijn goede vriend Pierre Bezukhov (Alexander Beyer), die net is teruggekeerd vanuit Parijs, weer terug. Pierre is de bastaardzoon van de zeer welgestelde graaf Bezukhov (Laimonas Noreika), die op sterven ligt. Geheel tegen de zin van Vasilii Kuragin (Toni Bertorelli), die alle financiële belangen van graaf Bezukhov behartigt en hoopt het vele geld te krijgen, heeft de graaf op het laatste moment Pierre als zijn wettige zoon geaccepteerd. Pierre erft daarmee de titel, het fortuin en het grote landgoed. Via zijn dochter Helene (Violante Placido) probeert Vasilii alsnog de macht over het fortuin van Bezukhov te krijgen. Het is voor de mooie Helene niet moeilijk om de goedige en naïeve Pierre te verleiden tot een huwelijk. Terwijl Helene daarna geen oog meer heeft voor Pierre, stort Pierre zich op liefdadigheid. De hardvochtige prins Bolkonsky (Malcolm McDowell) ontvangt het slechte nieuws dat zijn zoon Andrej bij een veldslag als held gestorven is. Groot is dan ook de verrassing als Andrej weken later weer thuiskomt, net op tijd om de geboorte van zijn zoon mee te maken. Als Lise in het kraambed sterft, is Bolkonsky maandenlang aan het treuren. Op een bal ter ere van een wapenstilstand tussen Rusland en Frankrijk ziet Bolkonsky de mooie Natasha weer. Na een prachtige dans met haar ziet hij weer de zin van het leven in en wordt verliefd op haar. Ze willen trouwen, maar vader Bolkonsky bedingt dat zijn zoon eerst een jaar lang zal dienen aan de grens met Polen, waar de Franse troepen nog steeds gelegerd zijn. Als Frankrijk de wapenstilstand verbreekt en Rusland binnenvalt heeft Bolkonsky geen tijd om terug te keren naar Natasha. Hun liefde wordt behoorlijk op de proef gesteld, zeker als er nog een man is die dingt naar de hand van Natasha. Voor wie zal ze kiezen?

Commentaar

Het boek War and Peace (bij ons bekend als Oorlog en Vrede) van de Russische schrijver Leo Tolstoj (1828-1910) wordt, samen met Anna Karenina, beschouwd als een van zijn grootste literaire meesterwerken. De oorspronkelijke Russische titel is Война и Мир, ofwel Vojna i Mir. Velen zullen de titel van het boek herkennen, maar weinigen zullen deze lijvige roman ook daadwerkelijk in zijn geheel hebben gelezen. Het boek werd gepubliceerd in 1869 en gaat over de aristocratische families Rostov, Bolkonsky, Bezukhov en Kuragin in het Rusland van 1805 tot en met 1813, de periode waarin Napoleon een aanval doet op Rusland. Tolstoj maakt duidelijk dat het geluk en verdriet van de mens wordt bepaald door de geschiedenis. In War and Peace worden de toekomst en het geluk van de adellijke families bepaald door de oorlog tegen Napoleon. Natasha Rostova en Andrej Bolkonsky willen trouwen, maar de oorlog belet dit, met uiteindelijk verstrekkende gevolgen.
Het beroemde boek van Tolstoj is al meerdere keren verfilmd, zowel voor de bioscoop als voor televisie. De beroemdste (en misschien ook wel beste) versie is Vojna I Mir uit 1967 van Sergei Bondarchuk. Ook is er een televisieserie uit 1972 met Anthony Hopkins in de rol van Pierre Bezukhov. In 1956 was er al de lange speelfilm War and Peace van King Vidor met Henry Fonda, Audrey Hepburn en Mel Ferrer. In 2007 is War and Peace voor televisie verfilmd. Deze nieuwe versie, die onderwerp is van deze bespreking, kan zich redelijk meten met z\'n voorgangers. Met ongeveer zeven uur speeltijd verdeeld over vier afleveringen, is de serie een lange zit. Af en toe is het tempo wat laag, maar er gebeurt ontzettend veel in het verhaal. Het scenario voor deze serie is geschreven door Enrico Medioli (Once Upon a Time in America). In deze verfilming ligt de nadruk op de persoonlijke beslommeringen van de aristocratische families. Romantiek wisselt af met drama. De oorlog tegen Napoleon is alom aanwezig, maar voornamelijk op de achtergrond. Gedurende de hele serie zijn er eigenlijk maar drie scènes die zich op het slagveld afspelen. Regisseur Robert Dornhelm (Into the West) legt de nadruk op het persoonlijke vlak en benadrukt de onderlinge liefdesverhoudingen en conflicten, wat vaak boeiende confrontaties oplevert.
Visueel is de serie prachtig gemaakt. Met een budget van ruim 25 miljoen euro zijn zichtbaar kosten noch moeite gespaard om er een prachtig schouwspel van te maken. De decors en kleding doen erg authentiek aan. Voor de opnames is men redelijk trouw gebleven aan het originele landschap uit het boek. De serie is namelijk opgenomen in Rusland (St. Petersburg), Litouwen en Polen. De internationale coproductie is opgezet vanuit Italië, Rusland, Frankrijk, Duitsland en Polen. De cast uit deze landen bevat nauwelijks bekende namen, of het zou de inmiddels bejaarde Malcolm McDowell (A Clockwork Orange) moeten zijn. Over het algemeen wordt er goed geacteerd, met Alexander Beyer als Pierre Bezukhov en Clémence Poésy (In Bruges, Harry Potter and the Goblet of Fire) als positieve uitschieters. De prachtige, klassiek getinte muziek is gecomponeerd door Oscar winnaar Jan A.P. Kaczmarek.
Deze televisieserie van War and Peace is een goed gemaakte verfilming van het beroemde boek. Door z\'n manier van vertellen is deze versie het meest geschikt voor mensen die van romantisch drama met intriges houden.

De serie is door Dutch Filmworks zowel op DVD als op Blu-ray uitgebracht. Onze bespreking van de DVD uitgave kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, TV
Jaar: 2007
Speelduur: 425 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch Filmworks
EAN: 8715664062180

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 1.78:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie (op de cover staat onjuist 1080i). Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920 * 1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat er geen PAL versnelling is toegepast. De vier lange afleveringen van elk ongeveer 106 minuten zijn geplaatst op twee Blu-ray Disc (50GB double layer) schijven. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 (Advanced Profile 3) coderingsmethode.

De kwaliteit van het High Defintion beeld is in het algemeen goed. Op de cover staat heel vreemd de vermelding “B&W Version”. Deze nieuwe televisieserie heeft echter, niet verrassend, een mooi helder en kleurrijk beeld met goed verzadigde kleuren. Scherpte en detaillering zijn beide goed, al oogt het beeld niet gestoken scherp. De buitenopnames zijn wat dat betreft wat beter met goed contrast, volle kleuren en goede detaillering. De scènes die met meer gedimd licht zijn gefilmd, hebben iets fletsere kleuren en zijn wat minder detailrijk. Dit ligt meer aan de bron dan aan de High Definition transfer. Het beeld oogt mooi zuiver zonder ongerechtigheden, alleen is continue een lichte beeldruis aanwezig. Elk van de vier afleveringen is onderverdeeld in 13 chapterstops. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) heeft een goed leesbaar klein lettertype.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De serie is te beluisteren via een Engelstalige Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s). De serie heeft een goed klinkende surround geluidstrack. Bij de rustige, meer dialooggedreven scènes ligt de nadruk sterk op de voorste kanalen en zijn de surrounds minder actief. De fraaie filmmuziek heeft een prima klinkend stereobeeld, waarbij de surroundspeakers er een gevoel van ruimtelijkheid aan geven. Bij de actiescènes worden de surrounds nadrukkelijker gebruikt. De soundtrack is voldoende dynamisch met een goede verhouding tussen luide en zachte passages. Het LFE kanaal wordt effectief gebruikt voor een aanvullend strak en diep laag, voornamelijk bij de actiescènes. Dialogen komen goed verstaanbaar uit de centerspeaker. Soms is merkbaar dat Engelse dialogen achteraf zijn ingesproken, maar echt storend is dit niet.

Extra's

De film start direct zonder tussenkomst van een menuscherm. Deze Blu-ray Disc heeft een eenvoudig pop-up menu, met alleen keuze voor een aflevering (geen scènes) en activering van de Nederlandse ondertiteling. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Deze Blu-ray Disc biedt net als de DVD uitgave geen extra’s. De uitgave is voorzien van een licht glanzende kartonnen slipcase.

Conclusie

War and Peace is een zeven uur durende miniserie gemaakt voor televisie. In vier afleveringen volg je het wel en wee van drie adellijke Russische families tegen de achtergrond van Napoleons oorlog tegen Rusland. De serie is gebaseerd op het evenzo lijvige literaire werk van Leo Tolstoj. Deze groots opgezette Europese televisieserie in vier delen is met een ruim budget gemaakt en dat zie je zeker af aan de sfeervolle verfilming. Dutch Filmworks heeft deze miniserie op Blu-ray Disc uitgebracht met goede kwaliteit High Definition beeld en geluid. Extra’s zijn niet aanwezig.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.