Pinocchio / Pinokkio (DE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
05-03-2009

Totaalbeoordeling:

9.2
Blu-ray

Pinocchio / Pinokkio (DE) (Blu-ray)
Samenvatting

De oude, vriendelijke houtsnijder Gepetto woont alleen met zijn zelfgemaakte meubels en speelgoed. Hij heeft net een nieuwe houten marionetpop gemaakt, die hij Pinokkio noemt. Ach, denkt hij bij zichzelf, zou het niet mooi zijn als Pinokkio een echte jongen zou zijn. Die nacht laat de blauwe fee de wens van Gepetto in vervulling gaan. Ze kan Pinokkio laten leven. Maar eerst moet Pinokkio als levende pop bewijzen dat hij een goed karakter heeft. Japie Krekel, die toevallig in de buurt is, wordt aangesteld als zijn ‘geweten’. Gepetto, die wakker is geworden van het lawaai, weet niet wat hem overkomt. Hij is dolblij. Uiteraard gaat Pinokkio als goede jongen de volgende ochtend naar school. Twee gewiekste oplichters zien Pinokkio als hij naar school loopt. Een levende pop zonder touwtjes, daar is geld mee te verdienen. Zij maken Pinokkio wijs dat hij een grote ster kan worden en verkopen hem aan de gemene Stromboli. De eerste levensles van Pinokkio is daarmee begonnen en er zullen er nog meer volgen alvorens hij een echte jongen kan worden.

Commentaar

In 1937 verraste Walt Disney vriend en vijand met zijn eerste lange tekenfilm Snowwhite and the Seven Dwarfs (Sneeuwwitje in de Zeven Dwergen). De film werd een ongekend succes en veranderde de geschiedenis van de tekenfilm. Mede door dit grote succes was Disney al snel begonnen aan een tweede lange tekenfilm, genaamd Pinocchio (Pinokkio). Wederom bracht Disney een bestaand sprookjesverhaal op magische wijze tot leven. Het verhaal van de film is gebaseerd op het gelijknamige, wereldberoemde boek van de Italiaan Carlo Lorenzini Collodi. Qua tekentechnieken overtrof deze tweede Disney film zijn voorganger. Toen de film in 1940 in Amerika in de bioscoop uitkwam was iedereen diep onder de indruk van de prachtige, vloeiende animatie, de schitterende kleuren, de diepte en detaillering in de achtergronden, de artistieke inbreng en het betoverende script. Besef dat deze film gemaakt is in de beginperiode van de tekenfilm zonder computers. Elk frame, elk detail is met de hand ingetekend. Meer dan 750 kunstenaars werkten intensief samen aan dit zeer tijdrovende proces. Bijna 1 miljoen tekeningen werden vervaardigd waarvoor 1500 verschillende kleuren gebruikt werden. 80 muzikanten werden in stelling gebracht voor de muziek. Aan de totstandkoming van Pinocchio werkten beroemde animators mee als Franklin Thomas, Milt Kahl, Ward Kimball, Eric Larson, Fred Moore en Wolfgang Reitherman. De film is geregisseerd door Hamilton Luske en Ben Sharpsteen. Het resultaat is dan ook ongeëvenaard. Hoe mooi tegenwoordig de tekenfilms dankzij computeranimatie ook zijn, zij missen de schoonheid zoals je die in de traditioneel gemaakte tekenfilms als Pinokkio tegenkomt. In tegenstelling tot de Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen was het voor Walt Disney een veel grotere opgave het geïnvesteerde geld weer terug te verdienen. De film heeft uiteindelijk meer dan 2.6 miljoen dollar gekost. Mede door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog moest een fors bedrag worden afgeschreven. Muziek is altijd een belangrijk onderdeel geweest bij de Disney tekenfilms. De filmmuziek van Pinokkio heeft, evenals het liedje ‘When You Wish Upon A Star’, in 1941 een Oscar onderscheiding gekregen.
In 1992 is de film voor een re-release in de Amerikaanse bioscopen geheel gerestaureerd. Beeldje voor beeldje zijn de originele negatieven opgeknapt, een proces waarvoor men bijna een jaar nodig had. In 2000 werd Pinocchio in Nederland en België voor het eerst uitgegeven op DVD. In 2003 werd een verbeterde uitgave van Pinocchio voor de tweede keer uitgegeven op een Special Edition DVD uitgave. Onze recensie van deze SE release kun je hier nog eens terugkijken. Nu deze prachtige animatiefilm zijn 70-jarig jubileum viert, heeft Walt Disney Studio Home Entertainment de film in de Milestone serie in de vorm van een “Platinum Editie” opnieuw uitgebracht. Kenmerkend voor de Milestone releases is de bijzondere aandacht voor de kwaliteit van het beeld en het geluid en de toevoeging van vele extra’s. En of deze release bijzonder is. Voor het eerst kun je nu genieten van deze klassieker in al zijn pracht met een indrukwekkend gerestaureerd beeld. Tevens is Pinocchio ook in High Definition op Blu-ray Disc uitgegeven. In deze recensie bekijken we deze Blu-ray Disc uitgave. Onze recensie van de 2-Disc Deluxe Edition DVD uitgave kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie
Regio: B
Jaar: 1940
Speelduur: 88 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.33:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • DTS 5.1 - Nederlands
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • DTS 5.1 - Italiaans
 • DTS 5.1 - Spaans
 • DTS-HD MA 7.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Italiaans, Spaans
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418202835

Extra's

 • Trailers
 • Audiocommentaar
 • Muziekvideo
 • Spellen en activiteiten
 • Niet gebruikte scènes
 • Liedjesselectie
 • Cine-Explore
 • Disney View
 • De making of Pinocchio
 • Live action als referentie
 • Het meesterwerk Pinocchio
 • Film op DVD

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De tekeningen van Pinocchio zijn op 35 mm film vastgelegd, waarbij het negatief een beeldverhouding heeft van 1.37:1. Op deze Blu-ray Disc uitgave heeft de film een beeldverhouding van 1.33:1.
High Definition heeft een standaard beeldframe van 1.78:1 (16x9). Omdat het 1.33:1 beeld van Pinocchio smaller is dan het 16x9 beeldframe, zie je dus links en rechts een zwarte balk. Dit is dus een correcte weergave.
Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (High Profile 4.1) compressiemethode.

Evenals bij het eerder op Blu-ray Disc verschenen Sleeping Beauty (Doornroosje) is ook hier het High Definition beeld indrukwekkend mooi. De nieuwe DVD uitgave is al heel erg mooi, maar deze Blu-ray Disc is echt prachtig. Ook nu zie je details die je eerder altijd ontgaan zijn. Wat een prachtige gedetailleerde animaties heeft de film. Beeldje voor beeldje is de film opgeknapt, bijgekleurd en ontdaan van vuil en beschadigingen, waarbij zelfs de filmgrain geheel is geminimaliseerd. Dat heeft als resultaat dat je nu 70 jaar later naar een magisch mooi plaatje kijkt. Zie hoe mooi gedetailleerd de schilderachtige achtergronden zijn getekend. De kleurnuanceringen zien er prachtig kleurrijk en verzadigd uit. Uiteraard mankeert niets aan de andere aspecten van het beeld, zoals contrast en scherpte. Het beeld is vrijwel volledig gevrijwaard van welke ongerechtigheid dan ook. Het ziet er bijna te perfect uit. Een indrukwekkend mooie High Definition presentatie van deze 70 jaar oude film. De film is netjes onderverdeel in 25 chapterstops. De Nederlandse ondertiteling is goed leesbaar en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De oorspronkelijk mono audiotrack van de film was voor een eerdere DVD release al geremasterd en geremixt naar 5.1 surround. Voor deze nieuwe uitgave is de soundtrack opnieuw onder handen genomen en met de hoogst mogelijk bitrate opnieuw gemixt Op deze Blu-ray Disc is de originele Engelstalige track een DTS-HD Master Audio 7.1 surroundtrack (48 kHz, 24 bit). De Nederlandse (evenals de Italiaanse en de Spaanse) nasynchronisatie is een DTS 5.1 surroundtrack (bitrate 1509 kb/s).
Bij de Engelse soundtrack is aan de stemmen goed te horen dat het echt een oude soundtrack is. Bij de restauratie heeft men er goed voor gezorgd dat de stemmen uit de centerspeaker komen. De dialogen en zangstemmen zijn goed verstaanbaar. De soundtrack klinkt mooi ‘schoon’ en is vrij van ruis en kraak. De steeds aanwezige muziek komt nu met een redelijk breed stereo geluid uit de frontspeakers, maar sommige momenten verraadt ook de muziek het duidelijke mono karakter van de soundtrack. De surroundkanalen worden zeer minimaal gebruikt om de muziek, met name bij de liedjes, een ruimtelijk karakter te geven. Verder worden zowel de surroundkanalen als het subwoofer kanaal nauwelijks gebruikt. Het beperkte frequentiebereik en de wat schelle stemmen verraden de leeftijd van de film, die verder voor een film van 70 jaar oud verrassend goed klinkt.
De eerste release van Pinokkio in de Nederlandse bioscopen had een Nederlandse bewerking van Martine Bijl met stemmen van Piet Ekel, Henk van der Molen, Ger Smit en Martine Bijl. Voor de re-release begin jaren ’90 is de Nederlandse nasynchronisatie opnieuw ingesproken en is het taalgebruik aangepast aan de ‘moderne’ tijd. Deze laatste nasynchronisatie staat op deze Blu-ray Disc. De Nederlandse nasynchronisatie is duidelijk van een latere leeftijd. De muziek klinkt hetzelfde als bij de Engelse versie, maar de stemmen klinken veel voller. De stemmen zijn ten opzichte van de rest van de soundtrack wel iets nadrukkelijker. De originele Engelse track klinkt wat dat betreft beter in balans. Desalniettemin is de nasynchronisatie zoals gebruikelijk bij Disney van zeer goede kwaliteit.

Extra's

Pinocchio is uitgebracht als een 2 Disc Platinum Editie met film en extra’s op twee Blu-ray Disc schijven. De extra’s zijn te vinden op beide discs. De eerste disc begint met diverse promotie trailers. De Blu-ray Disc heeft een leuk vormgegeven menu dat vooraf aan de film getoond wordt. Tijdens de film kun je het pop-up menu oproepen voor het kiezen van de extra’s, zonder dat de film onderbroken wordt. Op deze Blu-ray Disc staan iets meer extra’s dan op de 2-DVD uitgave. De extra’s zijn nu in 1080i HD beeldkwaliteit (tenzij anders aangegeven) en voorzien van Nederlandse ondertitels.

Blu-ray Disc 1

Film afspelen
Bij het bekijken van de film heb je twee extra opties om de film met additionele informatie te bekijken:

Disney View
Zoals je onder “Beeldkwaliteit” als kon lezen zie bij het bekijken van Pinocchio links en rechts een zwarte rand. Mocht je dit nu vervelend vinden, dan kun je met de Disney View optie deze zwarte randen laten opvullen met schilderingen van Toby Bluth. Optioneel kun je wat informatie over Toby Bluth krijgen. Zie screenshot 4. Persoonlijk vind ik deze steeds wisselende randen lelijk en erg afleiden van de pracht van de film. Niet gebruiken dus.

Cine-Explore
Optie waarmee de gesproken toelichting (zie hieronder) wordt verrijkt met extra’s die tijdens het kijken naar de film worden getoond. De getoonde beelden zijn allerlei tekeningen, schetsen, storyboards en nog veel meer materiaal. De film loopt dan gewoon door. Andere extra’s betreffen korte documentaires, waarbij de film wordt onderbroken en na het extra weer verder gaat. Voor dit extra heb je een minimaal een BD Profile 1.1 Bonus View speler nodig. Zie screenshot 2.

Audiocommentaar
Een nieuwe opgenomen toelichting tijdens de film van drie mensen die veel van animatiefilms weten. Dit zijn filmcritici Leonard Maltin, Eric Goldberg en J.B. Kaufman. Ze blikken terug in de tijd, geven aan wat de film voor hen betekend heeft en geven daarbij veel nuttig en leuke informatie. Ook zijn stukjes geluidsband ingevoegd met historische opnames van onder andere Walt Disney. De gesproken toelichting is eventueel ook als een Nederlands voice-over te beluisteren.

Muziek en meer
Met de volgende vervolgkeuzen:

Muziekvideo (3½ min)
Met het bekende liedje “When You Wishing on a Star”, nu in een modern jasje gezongen door Meaghan Jette Martin.

Disney Liedjesselectie
Optie om elk van de vijf liedje in de film apart te selecteren, waarbij je optioneel een meezingtekst in het beeld kunt krijgen.

Spellen en activiteiten
Met de volgende vervolgkeuzen:

Pinokkio’s Pientere Pop-ups
Optie waarbij je tijdens het bekijken van de film allerlei leuke weetjes over Pinokkio en aanverwante onderwerpen te zien krijgt. Deze informatie komt in de plaats van de gewone ondertiteling.

Slimme Disney-spellen: Pinokkio weet het Trivia-spel
Vraag en antwoord spel waarmee jij je kennis van Pinokkio en alles wat er mee te maken heeft kunt testen.

Vooruitblik
Met een aantal reclametrailers van Disney.

Blu-ray Disc 2

Spellen en activiteiten

Pinokkio-puzzels
Gastheer Japie Krekel bied je een aantal “houten” Pinokkio-puzzels om in elkaar te zetten.

Kermisspellen op Pleziereiland
Reis naar Pleziereiland en red de kinderen door Koetsier te verslaan in een aantal kermisspellen.

Achter de schermen bij Disney

De touwtjes in handen: Pinokkio- De making-of (56 min)
Zeer uitgebreide documentaire over de productie van Pinokkio met veel interviewfragmenten. Niet alleen de mensen van deze tijd, maar ook interviewfragmenten met nog in leven zijnde animatoren die betrokken waren bij het maken van de film. Zeer de moeite waard.

Niet gebruikte scènes (10½ min)
Met keuze uit een drietal recent ontdekte scènes die niet in de film terecht zijn gekomen. Hier te zien als storyboardtekeningen.

Het zweethokje (6½ min)
Wanneer stukjes animatie in ruwe vorm klaar waren, werden ze getoond aan Walt Disney zelf. En Walt Disney was daarbij niet spaarzaam met kritiek, het moest allemaal perfect worden. De term ‘zweethokje’ (sweatbox) zou zijn oorsprong vinden in het feit dat de tekenaars het warm kregen van alle kritieken van Walt Disney. Maar het kan natuurlijk ook komen doordat de scènes in een kleine, warme ruimte werden bekeken. Beoordeel zelf aan de hand van deze historische beelden.

Live action als referentie (10 min)
Walt Disney maakte bij het animeren gebruik van echte voorbeelden. Hier uniek archiefmateriaal waarin je zit hoe toentertijd het animatieproces bij Pinokkio in zijn werk ging.

Het meesterwerk Pinokkio
Een uitgebreide verzameling bijzondere, soms nog nooit eerder vertoonde, afbeeldingen uit de productie van Pinokkio. Alles is geordend in een aantal apart te selecteren onderwerpen.

Publiciteit (5 min)
Met keuze voor de drie verschillende trailers van de film, te weten de Originele Bioscooptrailer uit 1940, de Bioscooptrailer uit 1984 en de Bioscooptrailer uit 1992.

Niet gebruikt liedje:’Honest John” (3 min)
Een promotieopname uit 1947 van een liedje dat niet in de film is gebruikt.

Gepetto’s toen en nu (11 min)
Een kort overzicht van de ontwikkeling van speelgoed, van de eerste houten figuurtjes tot de hightech creaties van vandaag.

DVD-1

Heel uniek krijg je bij deze Blu-ray Disc ook de film op DVD. Handig voor in de auto of als je nu nog geen Blu-ray Disc speler hebt. Het betreft hier alleen de eerste DVD uit de 2-DVD Deluxe Edition uitgave. Voor gedetailleerde informatie over deze DVD, raadpleeg onze recensie van de 2-Disc Deluxe Edition DVD uitgave. Je kunt deze hier lezen.

De blauwe Blu-ray Disc keepcase is voorzien van een fraaie, licht glanzende kartonnen slipcase met relief. De opdruk is hetzelfde als de cover.

Conclusie

Na het grote succes van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen in 1937 bracht Walt Disney drie jaar later in 1940 opnieuw een avondvullende tekenfilm uit, genaamd Pinocchio (Pinokkio). In deze tweede Disney klassieker wordt wederom een sprookjesverhaal op magische wijze tot leven gebracht. Walt Disney Studios Home Entertainment heeft deze 70 jaar oude animatiefilm geheel digitaal gerestaureerd en in High Definition kwaliteit uitgebracht op Blu-ray Disc. Beeld en geluid zijn geweldig. Evenzo de extra’s die deze Platinum Editie heeft meegekregen. Voor mensen die nog geen Blu-ray Disc speler hebben, of het gewoon handig vinden om de film ook op DVD te hebben, heeft Disney de film op DVD bijgesloten. Een prachtige animatie in een prima High Definition uitgave. Aanrader!

Laatste reacties

Frank  |  26-04-2009

Ja, dat is normaal. Pinocchio is niet in breedbeeld opgenomen (dat bestond in 1940 nog niet), dus heb je links en rechts balken. Het ligt dus niet aan de softwa...
Lees meer >

Marco1983  |  26-04-2009

Is het normaal dat je aan de zijkant zwarte balken hebt? Of kan dat aan de speler software liggen?
Lees meer >

Filmfan Leroy  |  16-03-2009

Het verhaal is leuk maar niet geweldig. De krekel vond ik een beetje een zeur. Helemaal met je eens, gister ook Pinocchio gekeken verhaal ging me allemaal wa...
Lees meer >

Thomas Gabriel  |  16-03-2009

Met de 3-disc versie kon ik goed de dvd vergelijken met blu-ray en nu zag ik echt wel het verschil! :razz:
Lees meer >

Bettina  |  08-03-2009

Heb de blu ray gisteren gekeken. Erg mooi allemaal weer. Het verhaal is leuk maar niet geweldig. De krekel vond ik een beetje een zeur. Maar erg mooi om te zi...
Lees meer >

SuperDre  |  07-03-2009

Het is net als de BD van Doornroosje weer een juweel van een uitgave. Beter dan dit zal de film er (in een thuisbioscoop dan) nooit meer uitzien denk ik. En d...
Lees meer >

Werner  |  07-03-2009

Net gezien, zeer mooie restauratie, bijna niet te doen wat ze met die kleuren hebben gedaan. Die zeeanemonen... prachtig. Alleen zie ik het nut van een 7.1 trac...
Lees meer >

HUYG  |  06-03-2009

Verplichte aanschaf voor mij, heel mooie uitgave, ook een betere policy bij Disney dan destijds met die kale dvd's.
Lees meer >

Frank  |  06-03-2009

Zeer nette uitgave. De DVD had er echter voor mij niet bij hoeven zitten. Persoonlijk vind ik deze steeds wisselende randen lelijk en erg afleiden van de prach...
Lees meer >

Richard B.  |  06-03-2009

Het is net als de BD van Doornroosje weer een juweel van een uitgave. Beter dan dit zal de film er (in een thuisbioscoop dan) nooit meer uitzien denk ik. En ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 DTS HD Master Audio 7.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:9
Extra's:9
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 29
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.