Radeloos


Radeloos (Blu-ray)
Samenvatting

Yara (Marloes van der Wel) heeft al een poosje een oogje op haar klasgenootje Paco (Marius Gottlieb). Maar Paco heeft wat met Floor (Robin Martens) en heeft geen oog voor Yara. In zijn vrije tijd brengt Paco veel tijd door met zijn vader (Victor Löw). Samen knappen ze oude auto’s op. Daarnaast is hij DJ op schoolfeesten. Als geluidsman verzorgt hij het geluid bij een filmpje, dat hij samen met enkele klasgenootjes maakt. Voor dit filmpje maakt Yara de tekeningen. Yara wil graag naar de kunstacademie, maar haar moeder (Renée Soutendijk) vindt dat maar niets. Zij pusht Yara in de modellenwereld. Hier krijgt Yara het zelfbeeld dat ze te dik is en begint stiekem af te vallen. Wanneer Paco er samen met zijn vader erop uit is om onderdelen voor een auto te kopen, krijgt zijn vader onderweg een hartaanval en overlijdt in het ziekenhuis. Paco overlaadt zichzelf met schuldgevoelens over de dood van zijn vader. Daarbij laat Floor hem in de steek en vindt zijn moeder (Monic Hendrickx) troost bij een vriend (Kees Boot), die hij niet uit kan staan. Terwijl Paco troost in alcohol zoekt, slikt Yara pillen om nog verder af te vallen. Kunnen Paco en Yara elkaar helpen en steun bij elkaar vinden?

Commentaar

Radeloos is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van kinderboekenschrijfster Carry Slee. Carry Slee is een veelgelezen schrijfster, vooral onder de tienerjeugd. Voor deze leeftijdsgroep schrijft zij boeken met verhalen over tieners die een probleem met hun omgeving hebben en zich steeds dieper in de nesten werken. In Radeloos worden schuldgevoel, alcoholgebruik en anorexia als problemen aangesneden. Maria Peters schreef het scenario voor de film. Zij deed dit ook voor de twee eerder verfilmde boeken van Carry Slee, Afblijven en Timboektoe. De film is geregisseerd door Dave Schram, die hiervoor ook de regie van Timboektoe heeft gedaan. Beide hebben ook al samengewerkt bij Nederlandse successen als Kruimeltje en Pietje Bell. Evenals bij Afblijven en Timboektoe is de film geproduceerd door de filmproductiemaatschappij van Dave Schram, Maria Peters en Hans Pos. De KRO is ook nu weer coproducent van de film. De hoofdrollen worden vertolkt door Marius Gottlieb en Marloes van der Wel. Voor Marloes van der Wel was dit haar filmdebuut en ze laat hier een prima gespeelde rol zien. Marius Gottlieb is al wat vaker in een film te zien geweest en is op dit moment regelmatig te zien in de TV serie Spangas. De jeugdige cast bestaat verder uit Robin Martens, Roos Smit, Ilias Ojja en Niels Oosthoek. Ook voor hen is Radeloos het filmdebuut, behalve Illias Ojja die al in eerdere Nederlandse films heeft meegespeeld. De jeugdige cast wordt in hun spel ondersteund door een aantal bekende volwassen acteurs. Zo zie je Renée Soutendijk, Monic Hendrickx, Victor Löw, Hugo Haenen, Kees Boot, Kees Hulst, Aart Staartjes, Kurt Rogiers en John Buisman. Elk van hen behoeft natuurlijk geen introductie meer gezien hun staat van dienst. Het moge dan ook geen verrassing zijn dat Radeloos een prima film is geworden. Het spel is verfrissend dankzij de jeugdige nieuwkomers, maar heeft ook genoeg volwassenheid en overtuiging. Ditzelfde geldt ook voor de verhaalontwikkeling, al is die zeker naar het einde toe wat aan de lieve kant. Toch kunnen jongeren zich goed herkennen in de gespeelde problematiek. De film sluit op een positieve manier af. Radeloos is weer een uitstekend Nederlands filmproduct geworden en zeker leuk om een keer te bekijken.

Bridge Entertainment heeft Radeloos in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc en in standaard kwaliteit op DVD. Wij bespreken hier de Blu-ray Disc uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: B
Jaar: 2008
Speelduur: 116 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080i
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • PCM 5.1 - Nederlands
 • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: Bridge Entertainment
EAN: 8711983000063

Extra's

 • The making of
 • verwijderde scenes
 • Trailers
 • Videoclip
 • Audiocommentaar
 • Bloopers
 • Fotogalerij
 • Storyboard
 • Commercials
 • De audities
 • De catwalk

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 1.85:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/50i resolutie. De beeldfrequentie van deze uitgave is 50i (interlaced), hetgeen dus 50 halve beeldjes per seconde inhoudt. Het beeld is dus niet 1080p, zoals voor op de cover staat. De oorspronkelijke beeldfrequentie van de film is 24 hele beeldjes per seconde. Dit betekent dat bij deze HD transfer van de film, net als bij de standaard PAL DVD release, een 4% afspeelversnelling is toegepast. De speelduur van de film op deze Blu-ray Disc is dus net als bij de PAL DVD uitgave 116 minuten. De toepassing van het interlaced beeld heeft tot gevolg dat vooral bewegende beelden een verminderde beeldscherpte hebben. Wanneer de de-interlacer van je weergever, die de halve beeldjes weer samenvoegt tot één heel beeld, van mindere kwaliteit is, kun je last hebben van het kameffect. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de oudere MPEG-2 compressiemethode.

De beeldkwaliteit van het High Defintion beeld is in het algemeen redelijk goed te noemen. De film ziet er kleurrijk uit met natuurlijk ogende kleuren en een prima verzadiging. De scherpte en detaillering van het beeld zijn redelijk tot voldoende. Dit is zeker niet de scherpste HD presentatie die we hebben gezien, maar toch nog wel scherper en gedetailleerder dan bij de DVD uitgave. Constant is een lichte mate van ruis in het beeld zichtbaar is, maar storend is dit niet. Verder oogt het beeld mooi zuiver en heeft het een fraaie filmische sfeer. De film is verdeeld in 12 chapterstops. De film is optioneel te bekijken met een Nederlandstalige ondertiteling voor doven en slechthorenden of een Engelstalige ondertiteling.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Deze Blu-ray Disc heeft een Nederlandstalige Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en een ongecomprimeerde LPCM 5.1 surroundtrack (24 bit, 48 kHz – 6.9 Mb/s).
Bij Radeloos ligt de nadruk op de dialogen en daarmee op de voorste geluidskanalen. De filmmuziek en de filmgeluiden hebben een overwegend stereokarakter. Het ruimtelijke karakter van de soundtrack komt eigenlijk alleen maar van de muziek, dankzij een subtiel gebruik van de surroundkanalen. De filmgeluiden beperken zich voornamelijk tot de voorste kanalen. Het laag is voldoende, waarbij het LFE kanaal alleen bij de muziek wordt aangesproken. De dynamiek in het geluid komt vooral van de muziek, die wat harder klinkt dan de rest van de soundtrack. De detaillering van de soundtrack is goed. De stemmen komen netjes via de centerspeaker en zijn prima te volgen. Uiteraard klinkt de soundtrack het mooiste bij beluistering van de ongecomprimeerde LPCM 5.1 track.

Extra's

Voor de film wordt een traditioneel statisch menuscherm getoond. Verder heeft deze Blu-ray Disc een pop-up menu, dat weergegeven wordt zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Deze Blu-ray Disc biedt dezelfde extra’s als de DVD uitgave. De extra’s hebben 1080i HD resolutie en DD2.0 (bitrate 320 kb/s) geluid.

Audiocommentaar
Via het Instellingen menu te selecteren. Regisseur Dave Schram en de jeugdige hoofdrolspelers Marius Gottlieb en Marloes van der Wel geven gezamenlijk een begeleidend commentaar bij de film. Leuk commentaar, waarbij ze duidelijk reageren op datgene wat op dat moment te zien is. Geluid is DD2.0 (bitrate 320 kb/s).

Trailer (2½ min).
De bioscooptrailers van de film.

The Making Of (12 min)
Meer een soort korte rondleiding van hoofdrolspeelster Marloes van der Wel op de set, met informatie over de film en korte ontmoetingen met de andere betrokkenen bij de film.

Commercial
Met keuze uit twee korte reclamefilmpjes, eentje gericht op Paco en de ander op Yara.

Bloopers (18 min)
Natuurlijk is ook weer het nodige materiaal met versprekingen en anderen fouten verzameld.

De audities (30 min)
Een rol krijg je niet zomaar, daar moet je wel wat voor doen. En dat zie je hier.

De catwalk (2 min)
De catwalk komt even in de film voor. Hier zie je hoe het moet.

Storyboard (6 min)
Twee korte scènes waarbij je in beeld het storyboard van de bewuste scène ziet.

Setopnames (23 min)
Een \'B-roll\' kijkje op de set.

Verwijderde scènes (3 min)
Korte fragmenten die niet in de film gebruikt zijn, zonder verdere uitleg.

Videoclip \"Life Is A Festival\" Don Diablo (4 min)
De videoclip van een liedje uit de film.

Fotogaleries
Een grote verzameling foto’s en andere afbeeldingen, netjes gerubriceerd naar onderwerp.

Reeds / binnenkort verkrijgbaar
Drie trailers van nieuwe Nederlandse films.

Conclusie

In Radeloos hebben tieners Paco en Yara zo hun problemen. Wanneer Paco’s vader na een hartaanval komt te overlijden, verwijt hij zichzelf schuldig te zijn aan de dood van zijn vader. Daarbij laat zijn vriendinnetje hem ook nog eens zitten. Hij zoekt troost in de alcohol. Yara is al een tijdje verliefd op Paco, die haar helaas niet ziet staan. Zij wil graag naar de kunstacademie, maar haar moeder pusht haar het modellenwereldje in. Hier krijgt zij het zelfbeeld te dik te zijn en begint pillen te slikken om af te vallen. Beide zakken steeds dieper weg in de problemen. Radeloos is gebaseerd op een boek van kinderboekenschrijfster Carry Slee en geregisseerd door Dave Schram. De cast bestaat uit jong onbekend talent en een aantal bekende volwassen acteurs.
De (eerste) Blu-ray Disc release van Bridge Entertainment stelt een beetje teleur. De film heeft redelijke HD beeldkwaliteit, maar scoort minpunten omdat het beeld onnodig interlaced is en de 4% PAL beeldversnelling is toegepast. Het geluid scoort met een ongecomprimeerde PCM 5.1 track wel goede punten. Als toevoeging bij de film een aardige set met extra materiaal. Radeloos is als film een uitstekend Nederlands filmproduct.

Laatste reacties

nmbs  |  10-03-2009

Wel vreemd dat andere Blu-ray's van hun wel 1080p/24p zijn. Kan ik bevestigen: The Contract & XIII The Conspiracy
Lees meer >

-Jaap-  |  09-03-2009

Meen je dat nou?:x Aan de screenshots is duidelijk te zien dat het echt HD is, ondanks de tekortkomingen. Waarschijnlijk heeft men gebruik gemaakt van een HD t...
Lees meer >

BrianB  |  09-03-2009

Ik denk eerlijk gezegd dat dit gewoon een geupscalede versie van de dvd-master is. Dat zou ook meteen de PAL-speedup verklaren, die absoluut niet thuishoort op ...
Lees meer >

Russo  |  09-03-2009

het lijkt mij toch niet zo moeilijk dat als er een HD transfer gemaakt word, deze gewoon als 1080p over te zetten in plaats van converteren naar 1080i?
Lees meer >

nmbs  |  09-03-2009

Kan er iemand contact opnemen met Bridge dat ze eens kijken hoe DFW nu hun Blu ray's op de markt brengt. Het enige wat wij vragen: 24p/1080p Verder: goede revi...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:8
Extra's:7
1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.