Shawshank Redemption, The

Recensent:
Arnold van Oostrum
30-03-2009

Totaalbeoordeling:

9.6
Blu-ray

Shawshank Redemption, The (Blu-ray)
Samenvatting

In 1949 wordt bankier Andy Dufresne (Tim Robbins) veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf, nadat hij schuldig is bevonden aan de moord op zijn vrouw en haar minnaar. Dit ondanks het feit dat hij volhoudt onschuldig te zijn. Andy wordt naar de zwaarbewaakte Shawshank gevangenis gestuurd, waar de streng religieuze gevangenisdirecteur Norton (Bob Gunton) de scepter zwaait. Samen met hoofdbewaker Hadley (Clancy Brown) houdt Norton er een regiem van strenge tucht op na. In de gevangenis raakt Andy bevriend met Ellis ‘Red’ Boyd Redding (Morgan Freeman). Red is de man die in de gevangenis tegen betaling alles kan regelen. Andy vraagt een kleine ‘steenhamer’ om in de cel zijn archeologische hobby weer op te pakken. De eerste maanden zijn niet makkelijk voor Andy, als de gewelddadige bende de Zusters hem dwingen tot seksuele \'diensten\'. Maar Andy ondergaat in de gevangenis alles met een uitstraling van ongenaakbare rust. Naast de vriendschap met Red houden nog twee dingen Andy op de been. Samen met de oudere Brooks (James Whitmore) bouwt hij de gevangenisbibliotheek om en Andy krijgt speciale privileges als hij de bewakers helpt met hun belastingaangifte. Uiteindelijk leidt dit laatste ertoe dat Andy de boekhouding van directeur Norton mag doen. En zo lijkt Andy de rest van zijn dagen in de Shawshank gevangenis te slijten. Of toch niet?

Commentaar

Ondanks de nog jonge leeftijd van The Shawshank Redemption van regisseur Frank Darabont, hij maakte de film in 1994, behoort deze film al tot de categorie ‘filmklassiekers’. In 1995 kreeg The Shawshank Redemption zeven Oscar nominaties, waaronder die voor beste film, beste script en beste acteur (Morgan Freeman), maar geen van de beeldjes werd gewonnen. Aanvankelijk was de film geheel niet succesvol. In de jaren ’90 deed de bioscooprelease het slecht. Het succes kwam eigenlijk pas in de jaren ’00. The Shawshank Redemption werd een van de meest gehuurde titels op video en groeide daarmee in de daaropvolgende jaren uit tot één van de meest bejubelde films.
The Shawshank Redemption is gebaseerd op het korte Stephen King verhaal “Rita Hayworth & Shawshank Redemption”. Stephen King is vooral bekend van zijn horrorthrillers, maar heeft ook enkele bijzondere gevangenisverhalen geschreven. The Shawshank Redemption is een verhaal over hoop, vriendschap en overleving binnen de muren van een streng bewaakte gevangenis. Wat Rita Hayworth met Shawshank van doen heeft, wordt wel duidelijk als je de film bekijkt. Zij heeft alles te maken met de sublieme ontknoping van het verhaal. Regisseur Frank Darabont kreeg de rechten voor de verfilming voor slechts één dollar van Stephen King. Stephen King stimuleerde jonge filmmakers door hen de rechten van zijn korte verhalen voor slechts één dollar te verkopen. Darabont kreeg van regisseur Rob Reiner een bod van 2½ miljoen dollar om de rechten aan hem te verkopen, maar Darabont besloot uiteindelijk om het verhaal zelf te gaan verfilmen. In 1983 had Darabont ook al een kort verhaal van King verfilmd, getiteld The Woman in the Room. De film is geproduceerd door Castle Rock Entertainment, de productiemaatschappij die opgericht is door Rob Reiner.
De acteerprestaties zijn van grote klasse. Tim Robbins zet een indrukwekkende rol als Andy Dufresne neer. Aanvankelijk was de rol van Dufresne aangeboden aan acteur Tom Hanks, maar die had met Forrest Gump op dat moment andere verplichtingen. Darabont en Hanks werkten daarna wel samen in Darabont’s verfilming van Stephen King’s The Green Mile, dat ook een gevangenisverhaal is. Acteur Tom Cruise weigerde de rol en heeft naar verluid daar achteraf veel spijt van gehad. Gelukkig maar dat Cruise de rol weigerde en Tim Robbins uiteindelijk de kans kreeg de rol te spelen. De andere hoofdrol wordt gespeeld door Morgan Freeman. Volgens velen is dit één van Freeman’s beste rollen die hij heeft gespeeld. Andere prachtige rollen zijn van Bob Gunton als de gevangenisdirecteur Norton, Clancy Brown als de sadistische hoofdbewaker en James Whitmore als de grijze bibliothecaris die zich alleen nog maar binnen de gevangenismuren vertrouwd voelt. Cameraman Roger Deakins heeft alles fraai in beeld gebracht, ook dit leverde een Oscar nominatie op. The Shawshank Redemption is een film die je gezien moet hebben.

Recentelijk is The Shawshank Redemption door Dutch Filmworks uitgebracht onder het label Essential Cinema. Dutch Filmworks heeft The Shawshank Redemption nu uitgebracht in High Definition op Blu-ray Disc uitgebracht. In deze recensie bekijken we de Blu-ray Disc uitgave en maken we een korte vergelijking met de eerdere DVD uitgave. Onze bespreking van deze DVD uitgave kun je hier nog een terug lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Thriller
Jaar: 1994
Speelduur: 143 min
Verpakking: Karton Box
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664064238

Extra's

  • Audiocommentaar

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het 1.78:1 beeldformaat. Dat is hetzelfde beeldformaat als op de DVD en daarmee een (hele) kleine afwijking van het oorspronkelijke 1.85:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920 * 1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat er geen PAL versnelling is toegepast. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 25 GB single layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 (Advanced Profile 3) coderingsmethode.

Het High Definition beeld ziet er zeer fraai uit. Kleuren zijn goed verzadigd en ogen natuurlijk. Het beeld is scherp en heeft een zeer goede detaillering. De ragfijne belijning van de gevangenishemden leidt nu niet tot lichte aliasing of moiré, wat bij de DVD nog wel het geval was. Bij de begin- en eindtitels valt een lichte telecine woble (wiebelen van het beeld) op, maar dit is verder niet storend. Edge enhancement is niet toegepast. Het beeld oogt schoon en is vrij van artefacten. Filmgrain is niet aanwezig. Als geheel een zeer fraai beeld dat de sfeer van de film uitstekend tot zijn recht laat komen. Zoals gebruikelijk laat de Blu-ray Disc een scherper en gedetailleerder beeld zien dan de DVD. Ook de schaduwdetaillering is bij deze HD uitgave beter, evenals de kleurbalans. De film is verdeeld in 20 chapterstops. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk, heeft een mooi klein, goed leesbaar lettertype en staat netjes onder in het beeld geplaatst.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 640 kb/s) op de Blu-ray Disc. De nadruk van deze soundtrack ligt op de voorste drie kanalen. Het merendeel van de filmgeluiden beperkt zich tot de frontspeakers. De filmmuziek van Thomas Newman komt met een goede stereospreiding uit de frontspeakers. De surrounds worden heel subtiel gebruikt om het geheel een ruimtelijk karakter te geven, al zijn de surrounds meestentijds nauwelijks hoorbaar. De subwoofer wordt voornamelijk gebruikt om op enkele momenten de muziek extra laag te geven. De dialogen komen, uiteraard, goed te verstaan uit de centerspeaker.
De Blu-ray Disc heeft een iets hogere bitrate voor het geluid dan de DVD uitgave. Hierdoor klinkt de soundtrack iets voller en gedetailleerder dan de DVD uitgave. Mede door de rustige soundtrack is het verschil niet zo heel erg groot, maar wel hoorbaar.

Extra's

De film start direct zonder tussenkomst van een menuscherm. Voor de taal-/ondertiteling instelling en de scènekeuze maakt deze Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken.

Audiocommentaar
Als enig extra op deze Blu-ray Disc uitgave vind je het begeleidend audiocommentaar van schrijver/regisseur Frank Darabont. Dit commentaar is zeer de moeite waard en informatief. Daarbij is Frank Darabont een aangenaam spreker om naar te luisteren. Het commentaar is Nederlands ondertiteld en te vinden onder de setup opties.

Helaas dus geen andere extra’s, zoals die wel op de Amerikaanse uitgave te vinden zijn.

De Blu-ray Disc is verpakt in een kartonnen doosje, dat net iets dikker is als de Amaray Blu-ray Disc keepcases. In de doos zit alleen de Blu-ray Disc schijf.

Conclusie

The Shawshank Redemption is een verhaal over hoop, vriendschap en overleving binnen de muren van een streng bewaakte gevangenis. Tim Robbins speelt de tot levenslang veroordeelde bankier, Morgan Freeman is de ritselaar binnen de gevangenis waarmee hij bevriend raakt. Frank Darabont verfilmde het korte verhaal van Stephen King. De film is in vijftien jaar tijd uitgegroeid tot een ‘klassieker’ met de status van ‘beste film aller tijden’. De beeld- en geluidskwaliteit van deze Dutch Filmworks Blu-ray Disc uitgave zijn prima in orde. De uitgave heeft alleen het audiocommentaar van regisseur Frank Darabont als extra, overige extra’s moet je bij deze uitgave missen. The Shawshank Redemption is een film die je gezien moet hebben.

Laatste reacties

gompier  |  31-03-2013

De film won 7 Oscars, en dat is dan ook zeer terecht.Genomineerd voor 7 oscars; 0 gewonnen. ;)
Lees meer >

Tarkus  |  30-03-2013

Inmiddels was het alweer 5 jaar geleden dat ik deze film nog eens had bekeken, maar nog steeds maakt deze prent een grote indruk op me. Het is een fantastische ...
Lees meer >

Rob van Gestel  |  13-10-2011

Een fantastische film die je op blu ray voor rond de 5 euro weleens tegen komt.
Lees meer >

pjblack  |  12-10-2011

Vandaag de Blu ray versie bekeken. Blijft een fantastische film natuurlijk. De film is op blu ray bijzonder fraai gemaakt. Helaas zag ik toch nog 2 witte vlekje...
Lees meer >

TJ Weissel  |  02-04-2009

Ik begrijp je wel. Feit blijft dat veel maatschappijen de volle 50gb niet benutten en als er dan extra's opstaat, gaat het vaak ook nog ten koste of van beeld o...
Lees meer >

hstadman  |  02-04-2009

Ik spreek altijd voor mijzelf, en ik haal er al helemaal geen gros van de mensen bij. Ik zei als NLAMSTE3 mijn mening dat de consument niet zit te wachten op ka...
Lees meer >

TJ Weissel  |  01-04-2009

3 bolletjes inderdaad voor het audiocommentaar. Omdat het een prima audiocommentaar is. De waardering is niet alleen voor het aantal extra's, dat zou een 1 zijn...
Lees meer >

nlamste3  |  01-04-2009

Spreek voor jezelf... Ik zit niet te wachten op onnodig dure (2-disc) uitgaves waar een hoop extra's op staan die ik toch niet kijk. De film is voor mij het b...
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  01-04-2009

Laten we het hier over deze specifieke BD-uitgave hebben. Het moge duidelijk zijn dat iedereen verschillend is in de waarde die hij/zij hecht aan extra's.
Lees meer >

BrianB  |  01-04-2009

Onzin, dvd.nl hoort bij die 20%....80% intereseert het niet. Jij hoort dus bij de 20% liefhebbers, daar hoort blu-ray dus ook bij, dat hier zo'n 15-20% bedraagt...
Lees meer >

hstadman  |  01-04-2009

onzin, ik heb zelfs dvds liggen die ik alleen om de extra's gekocht heb, of waarvan ik de film nog niet heb gezien (wizard of oz, pirates 3) :) Onzin, dvd.nl ho...
Lees meer >

Gast_09  |  31-03-2009

Face it: 80-90% kijkt niet eens de extra's! onzin, ik heb zelfs dvds liggen die ik alleen om de extra's gekocht heb, of waarvan ik de film nog niet heb gez...
Lees meer >

Michael Hamers  |  31-03-2009

Volgens mij zijn Blu Ray kopers, dusdanige filmfanaten dat ze een brok geld voor al deze apparatuur overhebben - om zo het beste beeld en geluid in huis te hale...
Lees meer >

Fonzie  |  31-03-2009

Volgens mij zijn Blu Ray kopers, dusdanige filmfanaten dat ze een brok geld voor al deze apparatuur overhebben - om zo het beste beeld en geluid in huis te hale...
Lees meer >

hstadman  |  31-03-2009

Dus iedereen die extra's wil mag er ook nog eens een 2-disc dvd bij kopen? Snap jij het wel? Die 80 tot 90 procent klopt gewoon niet. Zodra een blu-ray minder ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Dolby Digital 5.1 geluid
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:6
9.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 28
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.