Silence of the Lambs, The


Silence of the Lambs, The (Blu-ray)
Samenvatting

Clarice Starling (Jodie Foster) is een jonge ambitieuze FBI studente, de beste van haar klas. Tijdens een oefening op de stormbaan krijgt Clarice de opdracht zich te melden bij FBI special agent Jack Crawford (Scott Glenn). Op zijn kamer ziet Clarice vele krantenknipsels over een seriemoordenaar met de bijnaam Buffalo Bill. Een seriemoordenaar die al 5 meisjes heeft vermoord, waarbij hij bij alle meisjes een deel van hun vel heeft weggesneden. Clarice krijgt van Crawford de opdracht te gaan praten met de gruwelijke Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins). Omdat Dr. Lecter zijn slachtoffers letterlijk ‘rauw lust’ heeft hij de bijnaam Hannibal The Cannibal gekregen. Dr. Hannibal, zelf een psycholoog, zit gevangen in een psychiatrische inrichting. Wanneer Clarice tegenover Hannibal zit, voelt zij zich erg onzeker. Hannibal weet angstvallig veel over haar en weet op een intrigerende wijze psychologisch met haar te spelen. Dr. Hannibal wil alleen meewerken als Clarice persoonlijke dingen over zichzelf vertelt. Als tegenprestatie geeft Hannibal Clarice een hint over Buffalo Bill. Dan wordt de dochter van een senator gevangen genomen door Buffalo Bill. Clarice probeert bij een tweede gesprek meer van Hannibal te weten te komen en belooft hem overplaatsing. Eenmaal overgeplaatst weet Hannibal op gruwelijke wijze te ontsnappen. Iedereen is bang dat Hannibal nu achter Claire aankomt.

Commentaar

The Silence of the Lambs behoeft bij filmliefhebbers eigenlijk geen introductie meer. De film is een klassieker op het gebied van thriller en horror en heeft al menig regisseur en schrijver tot voorbeeld gediend. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Thomas Harris wist regisseur Jonathan Demme, gesteund door het bijzonder voortreffelijke spel van Jodie Foster en Anthony Hopkins, een intrigerende en beklemmende thriller neer te zetten. De beklemmende sfeer weet Demme vooral te creëren door veelvuldig gebruik te maken van extreme close-ups. De versterking van het onbehagelijke gevoel wordt daarbij nog eens versterkt door de strakke, intense blik van acteur Anthony Hopkins als Dr. Hannibal Lecter. Zijn monotone, kalme stemgeluid doet de rest. Anthony Hopkins speelde later nog twee keer de rol van Dr. Hannibal Lecter; in Hannibal en Red Dragon. De thrillerachtige en beklemmende, onbehaaglijke sfeer van de film weet regisseur Demme ook tot stand te brengen met een sterke visuele kracht. De camerastandpunten en belichting zijn zo gekozen dat deze bijdragen aan de opbouw van het verhaal. De spanning wordt niet alleen opgebouwd door hetgeen je op het scherm ziet, maar vaker nog door wat je juist niet ziet. De suggestie is in deze film ook een sterk wapen gebleken. De suggesties zit ook bij de horrorachtige scènes, waar Demme juist deze scènes kort maar heftig laat zien. Componist Mark Shore zorgde voor een adequate muziekscore, die de onbehaaglijke sfeer van de film goed ondersteunt. In 1991 heeft The Silence of the Lambs de vijf belangrijkste Oscars gekregen; die voor beste film, beste acteur, beste actrice, beste regisseur en beste script. Er zijn maar weinig films die deze zogenaamde top vijf Oscar prijzen hebben gewonnen. Daarnaast heeft de film nog vele andere nominaties gekregen en prijzen gewonnen en heeft het een hoge notering in de IMDB top 250.

Fox heeft The Silence of the Lambs nu in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc. Zo’n acht jaar geleden was de film al uitgebracht als een zeer uitgebreide Special Edition dubbel DVD. Bij een filmklassieker als deze verwacht je een bijzondere Blu-ray Disc release. Helaas stelt Fox Home Entertainment hier zwaar teleur. Lees hieronder verder waarom. Onze bespreking van de eerdere 2-DVD uitgave kun je hier nog een terug lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Horror, Thriller
Regio: B
Jaar: 1991
Speelduur: 118 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626031253

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 1.85:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920 * 1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat er geen PAL versnelling is toegepast. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 25 GB single layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de minder efficiënte MPEG-2 video coderingsmethode.

Voor de Special Edition DVD release was de film acht jaar geleden opnieuw gemasterd, waarbij de DVD uitgave een zeer fraai beeld liet zien. Het lijkt erop dat Fox Home Entertainment dezelfde bron heeft gebruikt voor deze Blu-ray Disc uitgave. De beeldkwaliteit van deze High Definition is redelijk. De indruk die het beeld achterlaat is wisselend en de opmerking hierover hebben deels betrekking op de intentie van de regisseur. Zo hebben veel binnen opgenomen scènes juist weinig verzadigde kleuren en oogt alles erg soft. Beide lijken hier stijlkeuzes van de regisseur te zijn. Want helder belichte buitenscènes zien er wel weer goed verzadigd en ook wat scherper uit. Toch is de algehele indruk van het beeld erg soft en mist het fijne details. Contrast en zwartniveau zijn voldoende. Bij sommige scènes oogt zwart meer donkergrijs. Schaduwdetail is goed, waarbij ook in de donkere scènes alles goed te onderscheiden is. Het beeld is nagenoeg vrij van ongerechtigheden, alleen filmgrain is wel zeer nadrukkelijk aanwezig. Als geheel geeft deze High Definition transfer wel een iets betere kijkindruk dan de DVD uitgave, al is het verschil maar erg klein. De film is verdeeld in 29 tracks. De ondertiteling (wit) is duidelijk en staat prima geplaatst in het beeld.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige audiotrack is alleen beschikbaar in DTS HD Master Audio 5.1 (48 kHz, 24 bit). Mocht je nog geen DTS HD MA audiodecoder hebben, dan wordt deze soundtrack gedecodeerd als een ‘gewone’ DTS 5.1 surroundtrack (bitrate 1509 kb/s).

De nadruk van de rustig klinkende soundtrack ligt op de voorste kanalen, waarbij de dialogen veelal heel subtiel met geluiden worden ondersteund. Juist deze subtiele geluiden vallen bij de DTS HD MA track veel beter op. Neem bijvoorbeeld de scène waarin Clarice voor het eerst met Dr. Hannibal gaat praten. Heel subtiel klinken dan omgevingsgeluiden en muziek, die de onbehaaglijke sfeer benadrukken. Het hierbij aanwezige laag is zelfs verbluffend en was op de DVD lang niet zo duidelijk. De dialogen zijn altijd zeer goed te volgen en komen zoals gebruikelijk uit het centerkanaal. De sfeergeluiden klinken goed gedetailleerd en ruimtelijk. Dankzij het ruim aanwezige laag klinkt het ook mooi vol. De filmmuziek heeft voornamelijk een stereobeeld en beperkt zich tot de voorste kanalen. De muziek klinkt in vergelijking met de sfeergeluiden wat scherper, waarbij het laag minder is. Af en toe worden de achterkanalen gebruikt voor een enkele effecten

Extra's

De Blu-ray Disc start direct met de film. De Blu-ray Disc maakt gebruikt van een pop-up menu. Bij Blu-ray Discs wordt het menu weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het keuzemenu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt slechts één extra, wat gezien de status van de film en de samenstelling van de eerdere Special Edition DVD uitgave toch wel een dikke tegenvaller is. Helemaal omdat de Amerikaanse Blu-ray Disc release wel een aantal uitgebreide extra’s heeft meegekregen.

Trailer
De bioscooptrailer van The Silence of the Lambs in MPEG-2 1080p HD kwaliteit.

Conclusie

The Silence of the Lambs is een klassieker onder de thrillers. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Thomas Harris wist regisseur Jonathan Demme, gesteund door het bijzonder voortreffelijke spel van Jodie Foster en Anthony Hopkins, een intrigerende en beklemmende thriller neer te zetten. Jodie Foster speelt een FBI agente in opleiding die in het kader van een moordonderzoek in aanraking komt met de psycholoog Dr. Hannibal Lecter, die opgesloten zit in een psychiatrische inrichting. Fox Home Entertainment heeft de film uitgebracht op Blu-ray Disc. De kwaliteit van het beeld is redelijk goed, evenals de kwaliteit van het geluid. Deze uitgave heeft slechts één kort extra, wat een dikke tegenvaller is.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Fox Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Arnold van Oostrum  |  04-04-2009

Klopt, deze stond al sinds 2007 op de rol. Achteraf blijkt dus dat ze gewoon gewacht hebben om hem uitbrengen en niet om er beter versie van te maken. Dat klopt...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  04-04-2009

Hier ook een positieve review over het beeld van HighDefDigest: This Blu-ray definitely improves upon the latest DVD versions from MGM, as well as the previou...
Lees meer >

Daan de G.  |  04-04-2009

Daar geloof ik dus echt niks van: http://www.blu-ray.com/movies/movies.php?id=283&show=review Gaat over de US versie.
Lees meer >

Dai  |  04-04-2009

Waardeloze uitgave, ik koop de regiovrije US-uitgave wel. Heb hem net bekeken de US-uitgave en ik werd er niet vrolijk van. Pure luiheid, er is een pip aanwezi...
Lees meer >

homernt  |  01-04-2009

Vreemde uitgave. ook de cover klopt niet met Fox' recente uitgaves. Die hebben al een specifiekere cover art. Deze back cover is nog van de 1e salvo's Blu-ray's...
Lees meer >

Hellboy  |  31-03-2009

Jammer dat het niet de blu-ray is geworden die het eigenlijk had moeten worden. Ik sla de versie mooi over en ga hem binnekort weer kijken op dvd :)
Lees meer >

Frank  |  31-03-2009

Ik heb ook het vermoeden dat deze titel een tijd op de plank heeft gelegen. Ik denk echter niet dat de MPEG-2 codec er wat mee te maken heeft, want de US-releas...
Lees meer >

nmbs  |  31-03-2009

Vreemde uitgave. ook de cover klopt niet met Fox' recente uitgaves. Die hebben al een specifiekere cover art. Deze back cover is nog van de 1e salvo's Blu-ray's...
Lees meer >

Frank  |  31-03-2009

Waardeloze uitgave, ik koop de regiovrije US-uitgave wel.
Lees meer >

jeanreno  |  31-03-2009

4,5 bolletjes voor een van de beste films aller tijden...?? ik weet dat er gezegd wordt dat over smaak niet valt te twisten maareh...
Lees meer >

nlamste3  |  31-03-2009

Wat een ontzettend slechte en teleurstellende uitgave van een briljante film!!! GEEN extra's!!! Oh, sorry, ik zag de trailer over het hoofd ;-) Dit soort uitg...
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  31-03-2009

Inderdaad, zwaar frustrerend, maar dan blijf ik met veel plezier naar de DVD-versie kijken. Laten ze eerst maar eens met een degelijke release komen! :nono:
Lees meer >

Werner  |  31-03-2009

D'r zou toch eigenlijk eens DRINGEND paal en perk moeten gesteld worden aan dit soort beschamende, extraloze releases, en dat terwijl er in de USA met éénzelfde...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.