Taken

Recensent:
Arnold van Oostrum
03-04-2009

Totaalbeoordeling:

8
Blu-ray

Taken (Blu-ray)
Samenvatting

Voormalige geheim agent Bryan Mills (Liam Neeson) is door zijn vroegere werk vervreemd geraakt van zijn dochter Kim (Maggie Grace) en haar moeder Lenore (Famke Jansen). Lenore is ondertussen hertrouwd met een rijke zakenman. Het contact met zijn dochter is beperkt tot haar verjaardagen. Kort na haar 17de verjaardag vraagt Kim zijn toestemming voor een Europese vakantie. Kim zegt met andere vriendinnen in Parijs musea te gaan bezoeken. Omdat Bryan weet hoe de wereld in elkaar zit en haar nog te jong vindt, geeft hij eerst geen toestemming. Dit tot grote ergernis van zowel Kim als Lenore. En dus zwicht Bryan, onder de conditie dat Kim hem in Parijs elke dag even belt. Kort voor vertrek komt Bryan erachter dat de trip iets meer inhoudt dan alleen een bezoek aan Parijs. De naïeve Kim en haar vriendin Amanda (Katie Cassidy) worden bij aankomst op het vliegveld Parijs al direct aangeschoten door een aardige jongen, die hen uitnodigt de taxi met hem te delen. Kort daarna worden Kim en Amanda op brute wijze ontvoerd uit hun appartement. Kort voor de ontvoering belt Kim haar vader, die via de telefoon de ontvoerders hoort praten. Bryan komt direct in actie. Via enkele oud-collega’s komt hij erachter dat de ontvoerders Albanezen zijn en dat het om vrouwenhandel gaat. Bryan heeft maximaal 96 uur om zijn dochter weer terug te vinden.

Commentaar

Taken is vooral een actiefilm, waarin de zoektocht van een vader naar zijn dochter centraal staat. Een zoektocht waarbij geen middel geschuwd wordt om resultaat te bereiken. Wat dat betreft lijkt Taken veel op een film als Man on Fire of Death Sentence. In de zijlijn komt daarbij nog een ander aspect naar boven en dat is corruptie en vrouwenhandel. Jonge meisjes die alleen op reis zijn en in hun naïviteit in den vreemde het slachtoffer worden van criminelen. Ze worden verslaafd gemaakt en als seksobject doorverkocht. Dit onderwerp kwam beter naar voren in een film als Trade. Het script voor Taken is geschreven door Fransman Luc Besson en de Amerikaan Robert Mark Kamen. Deze twee hebben al vaker samengewerkt, onder meer bij The Fifth Element. De Franse regisseur Pierre Morel is bij dit duo ook geen onbekende, hij heeft als cameraman meerdere keren met Besson samengewerkt. Met het positief ontvangen Banlieu 13 / District 13 maakte Morel zijn regiedebuut. Het trio Morel, Besson en Mark Kamen maakt van Taken ook net iets meer dan een doorsnee actiefilm. Dankzij flitsend camerawerk, strak gechoreografeerde actiescènes en een emotioneel hart in het verhaal, komt Taken toch boven het gemiddelde maaiveld van dit soort actiefilms uit. Daarbij zet Liam Neeson een zeer overtuigende actieheld neer. Zijn rol lijkt hier veel op die van de eenzame held Denzel Washington in Man on Fire. Gezien de andersoortige rollen (drama) die Liam Neeson eerder heeft gespeeld, is dit toch een verrassend resultaat. Overige rollen van bijvoorbeeld Famke Jansen, Leland Orser en Maggie Grace blijven echt beperkt tot bijrollen met slechts korte momenten zichtbaarheid. De actie en de snelheid van de film zorgen voor een verhoogd adrenalinegehalte, waardoor de 90 minuten zo voorbij zijn. Taken is niet meer dan een onderhoudende actiefilm, maar daar is zo op zijn tijd ook niets mis mee.

Warner Home Video heeft Taken in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc en in standaard kwaliteit op DVD. In deze bespreking van de Blu-ray Disc uitgave maken we een korte vergelijking met de eerdere DVD uitgave. De bespreking van de DVD release kun je hier nog eens teruglezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Misdaad, Thriller
Regio: B
Jaar: 2008
Speelduur: 94 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Frans
  • PCM 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888002773

Extra's

  • Trailer
  • Making Of

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920 * 1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat er geen PAL versnelling is toegepast. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc (waarvan 29 GB gebruikt). Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) coderingsmethode.

Taken heeft een prima High Definition behandeling gekregen, waarbij het HD beeld er scherp en gedetailleerd uitziet. Wat dat betreft is deze Blu-ray Disc uitgave een hele verbetering ten opzicht van de DVD uitgave. Ook aspecten als kleurverzadiging en kleurnuancering zijn beter dan op de DVD. Een groot gedeelte van de film speelt zich in matig verlichte en nachtelijke scènes af. Ook bij deze donkere beelden blijft de detaillering goed, dankzij een goed schaduwdetail. Ook hier duidelijk verbetering ten opzichte van de DVD. De optionele ondertiteling heeft een mooi klein lettertype en is prima leesbaar. De film is opgedeeld in 13 hoofdstukken. De ondertiteling is geheel in het zichtbare filmvlak geplaatst.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Het lijkt erop dat Warner bij haar Blu-ray Disc releases er een gewoonte van maakt om de Engelse soundtrack in drie opties aan te bieden. Ook deze uitgave heeft een lossless gecomprimeerde Dolby TrueHD 5.1 surroundtrack (24 bit, 48 kHz), een DTS 5.1 surroundtrack (1509 kb/s) en een ongecomprimeerde LPCM 2.0 stereotrack (bitrate 1536 kb/s). Wederom ontgaat ons het nut van de LPCM 2.0 track. De beide 5.1 surroundtracks klinken uitstekend. De nadruk ligt hierbij op de drie voorste kanalen. De achterkanalen worden in split-surround (stereo) gebruikt voor de omgevingsgeluiden en de ruimtelijkheid van de muziek. De dynamiek van de soundtrack is prima met een goede balans tussen hard en zacht geluid. Vooral bij de actiescènes komt de soundtrack goed tot leven met een veelvuldig gebruik van de surroundkanalen en het LFE-kanaal voor het diepere laag. De dialogen zijn goed te volgen en komen zoals gebruikelijk uit de centerspeaker. Uiteraard is de lossless Dolby TrueHD 5.1 surroundtrack op alle terreinen de beste. Dynamiek, detail, controle en diepte laag en surroundbeleving zijn bij deze track zeer goed en heeft daarmee de absolute voorkeur. Heb je echter nog geen apparatuur met High Definition audiodecoders, dan wordt de Dolby TrueHD track in dit geval als een ‘gewone’ Dolby Digital 5.1 surroundtrack weergegeven (bitrate 640 kb/s). In dat geval kun je beter kiezen voor de full bitrate DTS 5.1 track, die dan beter klinkt.

Extra's

Na keuze voor Frans of Nederlands begint de film direct. De Blu-ray Disc maakt gebruikt van een pop-up menu, waarbij het menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Beeldkwaliteit van de extra’s is 576i PAL resolutie, tenzij anders aangegeven. Het geluid is LPCM 2.0 stereo. Alles is Nederlands ondertiteld.

Trailer (2 min)
De originele bioscooptrailer van Taken.

Making Of (18 min)
Een standaard achter de schermen featurette met beelden op de set, interviewfragmenten en filmfragmenten.

Conclusie

Een voormalig geheim agent moet al zijn eens geleerde vaardigheden gebruiken om zijn door vrouwenhandelaren ontvoerde dochter weer terug te vinden. Liam Neeson speelt heel verrassend deze geheim agent, die geen hardhandig middel te veel is om zijn doel te bereiken. Taken is wat dat betreft een onderhoudende, maar ook harde actiefilm geworden met een hoog tempo en veel geweld. Deze Blu-ray Disc uitgave van Warner heeft goede beeld- en geluidskwaliteit. De extra’s zijn wat mager.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Elessar  |  31-08-2012

Is het jullie opgevallen dat Neeson zijn ogen dicht heeft op de achterkant van het hoesje (NL-uitgave)? :lol:
Lees meer >

Roger B.  |  22-08-2012

oke duidelijk, dan kan ik gewoon de nl versie bestellen, bedankt ! (y)
Lees meer >

lennox-06  |  22-08-2012

oke duidelijk, dan kan ik gewoon de nl versie bestellen, bedankt !
Lees meer >

Roger B.  |  22-08-2012

maar de extended blijkt kwartier langer te duren ?, en de webshops laten orginele lengte zien dus 94 minuten ? Verschil is 2,5 minuten. Van de zelfde site over...
Lees meer >

lennox-06  |  22-08-2012

maar de extended blijkt kwartier langer te duren ?, en de webshops laten orginele lengte zien dus 94 minuten ?
Lees meer >

Roger B.  |  22-08-2012

ja dat weet ik, maar dat is al een tijdje. Vraag is of de extended harder cut ook binnenkort komt? De Nederlandse is de extended harder cut. Van DVD compare ...
Lees meer >

lennox-06  |  22-08-2012

ja dat weet ik, maar dat is al een tijdje. Vraag is of de extended harder cut ook binnenkort komt?
Lees meer >

Johan1967  |  22-08-2012

komt er een nl uitgave van taken extended harder cut nog uit ? Wat ik heb begrepen, is dat deze versie standaard in Nederland is uitgebracht. Zie ook de discus...
Lees meer >

lennox-06  |  22-08-2012

komt er een nl uitgave van taken extended harder cut nog uit ?
Lees meer >

Tarkus  |  22-10-2011

Opnieuw bekeken op blu-ray. Heb niets te wijzigen aan mijn eerdere commentaar. Commentaar 2009: Sterke vertolking van Liam Neeson, die sterk doet denken aan Ja...
Lees meer >

nlamste3  |  06-03-2010

Heerlijke film! Heb hem inmiddels alweer 3 maal gekeken. Mooi beeld en geluid. Er is maar 1 minpuntje, en dat is dat de NL ondertiteling waarschijnlijk door een...
Lees meer >

SillentWolf  |  16-09-2009

Deze heb ik al een paar maand geleden gezien. Echt een hele goede film. Vanmiddag toch maar de BR versie gehaald.
Lees meer >

Marc T.  |  15-09-2009

Wat was dit een leuke actiefilm! Liam is best cool!
Lees meer >

Marcel den Haan  |  11-09-2009

Gister eindelijk kunnen kijken en heb me goed vermaakt. Een lekkere ouderwetse actiefilm met goed gemaakte actiescenes. OK, het plot is niet al te origineel, ma...
Lees meer >

Ron-G  |  07-06-2009

Leuke en onderhoudende film, komt ietwat traag opgang, maar als de actie begint is het een film die je goed onderhoud, soms wat cliché shots die al meer gebruik...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Drugs Geweld Grof Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:3
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 20
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.