RocknRolla

Recensent:
Alexander de Mol
15-05-2009

Totaalbeoordeling:

6
Blu-ray

RocknRolla (Blu-ray)
Samenvatting

De Londense onderwereld komt extra in beweging als een Russische magnaat, Uri Omovich (Karel Roden) een geweldige deal in de aanbieding heeft. Gangsterbaas en onroerend goedkoning Lenny Cole (Tom Wilkinson) heeft de touwtjes in het zich snel ontwikkelende Londen in handen en gaat met de Rus in zee. Als een teken van goede wil geeft Omovich zijn kostbare geluksschilderij ter bruikleen aan Cole, van wie het schilderij prompt van de muur gestolen wordt. Kruimeldief One-Two (Gerard Butler) met zijn ‘Wild Bunch’-maten Mumbles (Idris Elba) en Handsome Bob (Tom Hardy) proberen dankzij sexy accountant Stella (Thandie Newton) een slaatje uit de ontwikkelingen in de Londense onderwereld te slaan. Ondertussen is men ook op zoek naar de doodgewaande en aan harddrugs verslaafde rockster Johnny Quid, die wel eens verdachte nummer 1 kan zijn ten aanzien van de verdwijning van het schilderij.

Commentaar

Met RocknRolla tapt regisseur Guy Ritchie weer uit het bekende vaatje. Herkenbare humor, snedige dialogen, plot twists en strakke editing. Niets nieuws onder de zon dus. Maar het moet gezegd, het smaakt weer ouderwets goed. Het geflopte Swept Away was een draak van een film die Ritchie vermoedelijk onder dwang van zijn ex-vrouw Madonna heeft moeten maken. Revolver was al wat beter, maar was zo abstract dat weinigen echt geboeid werden, ondergetekende incluis. Maar met RocknRolla blijft de schoenmaker weer ouderwets bij zijn leest en lijkt de oude glans van Guy Ritchie zoals gezegd weer voor een groot deel terug. Niet volledig, want daarvoor blijft de film in mijn beleving wat achter bij zijn succesprojecten Lock, Stock & Two Smoking Barrels en Snatch. Momenteel is de regisseur bezig met de verfilming Sherlock Holmes met in de hoofdrollen Robert Downey Jr. als Sherlock Holmes en Jude Law als Watson. Daarin keert ook Mark Strong (‘Archie’ in RocknRolla) terug.
Ritchie’s RocknRolla kent een uiterst rustige opbouw, maar komt uiteindelijk ouderwets op stoom. Waar in Lock, Stock & Two Smoking Barrels en Snatch een belangrijke rol was weggelegd voor respectievelijk antieke geweren en een diamant, is het in RocknRolla een geluksschilderij. De eigenaar is de Rus Uri Omovich (Karl Roden), die niet geheel toevallig overeenkomsten vertoont met een echte rijke Rus in Londen, Roman Abramovich. Junkie Johnny Quid wordt op voortreffelijke wijze gespeeld door Toby Kebbell. Kebbell heeft zichzelf een streng dieet opgelegd (1 maaltijd per dag) om de junkie rockster letterlijk en figuurlijk gestalte te geven. Ook aardig om Gerard Butler in de rol van One-Two te zien na ‘King Leonidas’ uit 300. Een ander die er wat mij betreft uitspringt is Mark Strong, die de rol van Lenny Cole’s rechterhand Archie vertolkt.
Aan de zogenaamde box office deed RocknRolla het eigenlijk niet zo goed. Het is te hopen dat de release op DVD en Blu-ray dit tegenvallende resultaat een beetje goedmaakt. In ieder geval om te zorgen dat de voor de productie verspijkerde 18 miljoen dollar weer wordt binnengehaald. Het beoogde vervolg The Real RocknRolla lijkt daarom voorlopig nog ver weg. Dit alles neemt niet weg dat RocknRolla voor de fans weer prima verteerbaar is.

Warner heeft RocknRollazowel op DVD als op Blu-ray Disc uitgebracht. Hieronder een bespreking van de BD-uitgave. De bespreking van de DVD uitgave lees je hier.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Komedie/Humor, Misdaad
Regio: B
Jaar: 2008
Speelduur: 114 min
Verpakking: Elite Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - EAD
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888028551

Extra's

  • Audiocommentaar regisseur Guy Ritchie en acteur Mark Strong
  • Guy’s Town
  • Deleted scene: Will you put the cigarette out?
  • Blokes, Birds and Backhanders: Inside RocknRolla
  • Digitale kopie van RocknRolla

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld op deze Blu-ray disc heeft de oorspronkelijke verhouding van 2.40:1 meegekregen. Het High Definition beeld heeft een beeldresolutie 1080/24p resolutie. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 25 GB disc waarvan 23,2 GB beschreven is. Voor encodering van het beeld heeft Warner Home Video gebruikt gemaakt van de SMPTE VC-1 coderingsmethode.

De beeldkwaliteit van RocknRolla op Blu-ray is goed. Het eerste dat opvalt is de bewerking, in dit geval desaturatie, van kleuren. Het beeld is dusdanig bewerkt dat het een bruin getinte, enigszins verwassen ogende look heeft. Ook het contrast is gemanipuleerd om RocknRolla deze specifieke uitstraling te geven. Het zwartniveau boet door diezelfde bewuste bewerking ook wat aan kracht in. Het schaduwdetail op deze Blu-ray Disc is beter dan dat op de DVD. Over het algemeen is de scherpte van het plaatje goed, maar door de beeldbewerking heeft het iets aan natuurlijke scherpte ingeboet. Het is zeker niet de meest scherp ogende HD transfer op de markt. Ik wil niet de indruk wekken dat het tegenvalt, maar het had op momenten scherper gekund. Het beeld is verder zo fris als maar zijn kan, waarmee de conclusie gerechtvaardigd lijkt dat de bovengenoemde kanttekeningen bewuste stijlkeuzes zijn. De optionele ondertiteling staat voor een gedeelte in de film en voor een gedeelte in de zwarte balk. Hoewel het geen referentie HD transfer is of eigenlijk lijkt, steekt de Blu-ray uitgave nog altijd met de spreekwoordelijke kop en schouders boven de DVD release uit.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Deze Blu-ray bevat, naast een aantal voor ons niet relevante audiotracks, het originele Engelstalige geluid verpakt in een Dolby TrueHD 5.1 track (48 kHz, 16 bit) met een gemiddelde bitrate van 1537 kb/s. Deze klinkt door de hogere resolutie gedetailleerder dan de Dolby Digital 5.1 soundtrack op de DVD uitgave. RocknRolla is echter sterk dialooggedreven en is daarbij voer voor liefhebbers van Engelse dialecten. Ondertiteling is in een aantal gevallen geen overbodige luxe. Het geluid concentreert zich vooral op de voorste kanalen, waarbij de achterkanalen bij een aantal scènes hun aandeel opeisen. Het LFE-kanaal wordt uitstekend gebruikt om de soundtrack een lekker laag te geven. Deze Blu-ray Disc van RocknRolla kan bogen op een toereikende geluidsbelevenis.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een statisch menu dat handmatig opgeroepen moet worden, de film begint namelijk automatisch. Tijdens de film kun je ook een pop-up menu oproepen voor het kiezen van de extra’s, zonder dat de film onderbroken wordt. Het bonusmateriaal staat voor een deel in high definition op deze disc. De extra’s zijn voorzien van Nederlandstalige ondertiteling.

De disc begint met SD trailers van Body of Lies en Appaloosa.

Audiocommentaar regisseur Guy Ritchie en acteur Mark Strong
Guy Ritchie en Mark Strong, die de rol van Archie vertolkt, verzorgen het audiocommentaar. Ritchie en Strong, die een groot deel van de film als voice-over te horen is, kunnen het goed met elkaar vinden in deze vermakelijke en bij vlagen informatieve commentaartrack.

Blokes, Birds and Backhanders: Inside RocknRolla (15:03 min)
‘Blokes, Birds and Backhanders: Inside RocknRolla’ is er eentje uit de categorie standaard promotionele ‘achter de schermen’-documentaires met interviews en fragmenten uit de film die het filmproject en alle betrokkenen meestentijds bewieroken. Deze feature ontbreekt op de DVD uitgave. (1080i)

Guy’s Town (8:32 min)
Deze feature is eigenlijk een verlengstuk van de making of waarbij in het bijzonder wordt gekeken naar de stad waar de film zich afspeelt: Londen. (1080i)

Deleted scene: Will you put the cigarette out? (2:00 min)
Een korte verwijderde scene waarin One-Two aan zijn conditie aan het werk is en daarbij wordt gestoord door zijn maten van ‘The Wild Bunch’ en een rokerige sigaret.

Daarnaast bevat de Elite Blu-ray keepcase (tijdelijk) een coupon met autorisatiecode waarmee je een digitale kopie van RocknRolla via de website van Warner Home Video kan downloaden. Deze is overigens niet compatibel met Apple (iPod) apparaten.

Conclusie

Londen’s onroerend goed magnaat en gangsterbaas Lenny Cole sluit een deal met de Rus Uri Omovich zodat laatstgenoemde een bouwproject kan realiseren. De deal loopt anders dan gepland door de inmenging van een doodgewaande rock ’n roll junk, een geluksschilderij, een groepje kruimeldieven met een schuld en een geslepen accountant. Guy Ritchie keert verstandigerwijs terug naar zijn vertrouwde formule. Hoewel het niveau van Lock, Stock and Two Smoking Barrels en Snatch niet gehaald wordt, is het toch weer dicht bij zijn oude vorm.
Op audiovisueel gebied overtreft deze prima Blu-ray uiteraard de DVD uitgave. Hoewel deze schijf niet opgezet zal worden als referentiemateriaal, volstaat zowel beeld als geluid ruimschoots. De extra’s vallen zowel in kwantiteit als kwaliteit enigszins tegen, al is de digitale kopie een aardige extra service. Fans van de films van Guy Ritchie kopen natuurlijk de beste versie die van RocknRolla voor handen is. En dat is niet verrassend en zonder enige twijfel deze Blu-ray Disc uitgave.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Richard B.  |  20-05-2012

Ik vond hem goed. Het is wel vrij typisch de "Ritchie-stijl" maar dan nog is ie beter dan het gros van andere hedendaagse films. Ritchie maakt eigenlijk de film...
Lees meer >

Coen P.  |  17-05-2009

Toevallig gister gezien. Vond hem een tegenvaller. Ritchie is iig na het geweldige Lock, Stock en Snatch er niet beter op geworden...
Lees meer >

scheur  |  17-05-2009

Film heeft mij kunnen boeien, maar dit wordt geen aanschaf, daarvoor zijn er teveel andere BR's die ik wel graag wil hebben....;-)
Lees meer >

Rood  |  16-05-2009

Ik vond Revolver nog wel redelijk, in het begin althans, daarna raakte ik ook de draad kwijt. Heb daarom deze bewust gemeden, als het inderdaad weer terug is na...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  15-05-2009

Deze kort in de collectie gehad, maar snel weer weggedaan. Nee, ik vond dit geen goede film. Typisch ritchie van de laatste tijd, veel gepraat maar weinig verte...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:5
3.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 14
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.