Terminator 3: Rise of the Machines

Totaalbeoordeling:

8.6
Blu-ray

Terminator 3: Rise of the Machines (Blu-ray)
Samenvatting

John Connor (Nick Stahl) heeft geen gemakkelijk leventje. In een toekomst waar een wereldomvattende strijd tussen mens en machine woedt zal hij namelijk een cruciale rol spelen bij de overleving van de mensheid. En daar zijn de machines uiteraard niet zo blij mee. En dus sturen ze een brute moordrobot, een zogenaamde T-1000 Terminator, terug in de tijd om daar de jonge Connor om het leven te brengen. Het verzet heeft echter ook de beschikking over een Terminator, type T-800, die ze herprogrammeren en eveneens terugsturen in de tijd, met als doel Connor te redden van de dood. De Terminator van het verzet mag dan een stuk minder geavanceerd zijn dan die van de tegenstander, toch weet hij de moord te verijdelen. De Dag des Oordeels passeert zonder de voorspelde bommenregen, en het noodlot lijkt afgewend. Maar dan wordt er wederom een Terminator gestuurd vanuit de toekomst, de dodelijk moderne T-X (Kristanna Loken), met maar één doel: het omleggen van de toekomstige verzetshelden. Inclusief de nu volwassen Connor. Maar er is hulp nabij, in de vorm van de oude vertrouwde T-800 (Arnold Schwarzenegger).

Commentaar

Vele jaren schreeuwden de fans van James Camerons blockbuster Terminator 2 (T2) uit 1991 om een vervolg. Na lang wachten was het in 2003 eindelijk zover. De productie van het derde deel verliep echter niet zonder problemen. Terug naar juni 2000: Schwarzenegger kondigt aan dat Terminator 3 (T3) er nu toch echt aan zit te komen, en dat men bezig is met onderhandelingen over script en regisseur. James Cameron staat daarbij hoog op het verlanglijstje, maar helaas meldt deze al gauw dat hij geen trek heeft in de regieklus. Ridley Scott wordt getipt als mogelijke vervanger, maar uiteindelijk valt de keus op Jonathan Mostow (U-571). Intussen is ook de zoektocht naar de cast in volle gang. Men probeert de ‘oude bekenden’ van T2 te contracteren, maar dit lukt slechts deels: Linda Hamilton (Sarah Connor) bedankt voor de eer, maar naast Schwarzenegger weet men wel Edward Furlong (John Connor) te strikken. Het duurt echter niet lang voordat de jonge acteur op straat staat, naar verluid vanwege zijn drugsgebruik en roerige gedrag. Ook is men nog steeds op zoek naar een actrice om de slechte vrouwelijke Terminator te vertolken. Voor deze rol wordt o.a. \'onze\' Famke Janssen overwogen, maar in februari 2002 wordt bekend gemaakt dat de onbekende Kristanna Loken te zien zal zijn als ‘Terminatrix’. Als het script na vele herschrijvingen dan ook nog goed gekeurd wordt, en men Nick Stahl optrommelt als vervanger van Furlong en Clarie Danes als zijn tegenspeelster, kan het filmen eindelijk beginnen. Met een ongekend hoog budget van 170 miljoen dollar gaat men van start, en in juni 2003 beleeft Terminator 3 zijn Amerikaanse première. De grote vraag is natuurlijk: kan T3 tippen aan zijn legendarische voorganger? Het antwoord hierop is “nee”, maar dat wil niet zeggen dat het een slechte film is. Als popcorn-film is T3 namelijk zeker geslaagd. Aan explosies, effecten, stunts en algeheel spektakel geen gebrek, dus de liefhebber van groots opgezette en goed uitgewerkte actie kan zijn hartje ophalen. Verhalenderwijs kan de film echter minder verrassen, vooral omdat de opzet – slechte, geavanceerde Terminator uit de toekomst wil John Conner vermoorden, terwijl een goedaardige, antieke Terminator hem moet beschermen – exact hetzelfde is als die van T2. Dit betekent ook dat de actiescènes deels bestaan uit verplichte nummertjes als ‘De Grote Autoachtervolging’ en ‘Het Handgemeen tussen Terminator en Terminator’. Toch doet Mostow zijn best om ook deze obligate onderdelen wat vernieuwends mee te geven. Al met al is Terminator 3 dan ook een zeer vermakelijke big-budget actiefilm, ook al is het niet de allesomvattende verrijking van de Terminator-mythologie waar de fans wellicht op gehoopt hadden.

Terminator 3: Rise of the Machines is al lange tijd op DVD verkrijgbaar, als 1-disc uitgave en als uitgebreide 2-disc versie. Onlangs heeft Sony de film ook in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc. De recensie van de BD-uitgave lees je hieronder.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie
Jaar: 2003
Speelduur: 109 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
 • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
 • Dolby TrueHD 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Arabisch, Engels, Frans
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609659351

Extra's

 • Storyboards
 • Trailers
 • Audiocommentaar (2x)
 • Documentary
 • BD Live
 • Sgt. Candy Deleted Scene
 • Dressed to Kill
 • Toys in Action
 • TerminatorVision

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Terminator 3 heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.40:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 50GB dual layer disc (34,1GB beschreven). Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de H264/MPEG-4 AVC codec.

Aan de beeldkwaliteit van deze BD-uitgave hoeven we weinig woorden vuil te maken. De HD-transfer van Terminator 3 oogt namelijk uitstekend. Te beginnen bij de overwegend goede scherpte en detaillering, zoals verwacht een flinke verbetering van de DVD. Ook de kleurweergave is prima. Hetzelfde geldt voor het zwartniveau en schaduwdetail. Ook de donkerdere scènes zijn dus prima te volgen. Bovendien ontbreken zaken als compressieartefacting en printbeschadigingen. Ruis en grain zijn eveneens niet aanwezig. Wel is op momenten wat minimale edge enhancement te zien, maar dit is totaal niet storend. En dus is het een HD-transfer waar weinig op aan te merken valt.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Dat Terminator 3 bol staat van het actiespektakel is ook te merken aan het geluid. De aanwezige Dolby TrueHD 5.1-track (16bit/48kHz) zet namelijk van begin tot eind een zeer agressief geluidsbeeld neer. Dat begint al direct na het starten van de film, wanneer het slagveld van de toekomst wordt getoond. Vanaf dit moment blijft de track continu uitermate actief. Zelfs tijdens de adempauzes tussen het actiegeweld. Al maakt het geluid natuurlijk de meeste indruk tijdens de actiescènes, met schoten, explosies en andere effecten die van alle kanten komen. De ruimtelijkheid is dan ook uitstekend. Bovendien laat het spoor een hoeveelheid laag horen waar de hele straat van mee kan genieten. De klank is eveneens dik in orde, en qua dynamiek en detaillering profiteert het geluid duidelijk van het lossless karakter van het spoor. Dialogen komen netjes uit het midden en zijn ook tijdens het actiegeweld goed verstaanbaar. Al met al een uitstekende track dus, die zeker demonstratiepotentie heeft.

Extra's

Voor de BD-release van Terminator 3 is een groot deel van de extra’s van de DVD-versie overgenomen. Niet aanwezig zijn het “T3 Visual Effects Lab” (over de effecten), de “Skynet Database” en de “Terminator Timeline”. Daar krijg je dan wel het BD-exclusieve “TerminatorVision” voor terug. Alle extra’s hebben, tenzij anders vermeld, een resolutie van 480i, DD 2.0 geluid en Nederlandse ondertiteling.

TerminatorVision
Wie deze optie inschakelt, krijgt op bepaalde momenten in de film een venster te zien waarin achter-de-schermen-materiaal wordt afgespeeld (picture-in-picture), inclusief toelichting van de regisseur. Voor deze extra is een BD-speler nodig die Profile 1.1 of hoger ondersteunt.

Audiocommentaar 1
Op de eerste van de twee aanwezige audiocommentaren hoor je castleden Kristanna Loken, Claire Danes, Nick Stahl en Arnold Schwarzenegger. De toelichtingen zijn apart opgenomen en later samengevoegd. Bij Danes is regisseur Jonathan Mostow aanwezig als gesprekspartner. Aangezien geen van de sprekers veel technische know-how heeft blijven de onderwerpen beperkt tot het acteerwerk, de onderlinge samenwerking, de personages en het verhaal. En dat is helaas niet altijd even boeiend.

Audiocommentaar 2
Op de tweede commentaartrack hoor je alleen Jonathan Mostow. Deze track is een stuk interessanter dan de eerste. De regisseur komt namelijk wél met een berg aan interessante info, bijvoorbeeld over het opnameproces, de effecten, het werken met ‘digital doubles’ en de locatiescouting. Hij legt alles zeer helder uit, en geeft veel inzicht in de totstandkoming.

Documentary (13 min)
Onder deze algemene noemer vind je de gebruikelijke promotionele Making Of, met de welbekende combinatie van filmfragmenten en weinigzeggende interviews over verhaal en personages.

Storyboards (4 min)
Een vergelijking tussen de storyboards van een scène en het eindresultaat.

Dressed to Kill (2 min)
Hierin belicht men kort de kleding van de personages, waaronder uiteraard de karakteristieke Terminator-outfit (zonnebril, leren jack).

Toys in Action (7 min)
Todd McFarlane, striptekenaar en eigenaar van McFarlane Toys, komt aan het woord over het gedetailleerde T3-speelgoed dat zijn bedrijf maakt. Weinig meer dan een lange reclame.

Making the Videogame (9 min)
Een blik op de totstandkoming van het T3-computerspel, waarbij men de nodige hulp kreeg van de cast en crew van de film. Ook dit is in feite een verkapt reclamefilmpje.

Sgt. Candy Deleted Scene (2 min)
Een scène die, uitgaande van de vorige featurette, werd opgenomen voor de computergame van de film. Dit fragment schept helderheid waarom de Terminator eruitziet zoals hij doet.

Terminal Flaws (3 min)
Een korte compilatie van bloopers.

Trailers
Trailers van twee andere Sony-uitgaven, te weten The Da Vinci Code en The International. Tevens is een algemene Blu-ray promotrailer aanwezig. De trailers hebben een resolutie van 1080p.

CineChat
Deze extra geeft je – na registratie – de mogelijkheid om tijdens het bekijken van de film te chatten met andere kijkers. Om deze optie te kunnen gebruiken is een Profile 2.0 BD-speler met internetverbinding nodig.

BD Live
Optie waarvoor je eveneens een Profile 2.0 BD-speler nodig hebt met internetverbinding. Na selectie krijg je een menu te zien met diverse keuzen. Voor alle Blu-ray Disc titels van Sony Pictures is de BD Live content op dit moment hetzelfde, namelijk promomateriaal van allerlei Sony titels.

Conclusie

Na lang wachten verscheen in 2003 eindelijk het derde deel in de Terminator-reeks. Met Terminator 3: Rise of the Machines is het regisseur Jonathan Mostow niet gelukt om zijn voorganger te overtreffen, maar gezien de status van deze klassieker was dat misschien ook wat te hoog gegrepen. Waar hij wel in geslaagd is, is in het neerzetten van een vermakelijke actiefilm vol spektakel. Typisch zo\'n film die in High Definition perfect tot zijn recht kan komen. De BD-versie stelt wat dat betreft niet teleur, met strak HD-beeld en zeer agressief lossless geluid. Voor de extra\'s heeft men veel van het materiaal van de DVD-uitgave overgenomen, plus enkele BD-exclusieve zaken. Het totaalpakket bevat helaas flink wat oninteressante promotionele toevoegingen. Qua extra’s is het dus een beetje een tegenvaller. Gaat het je echter om de film zelf, dan is de BD-versie van harte aan te raden.

Laatste reacties

jurgen42u  |  22-07-2013

Thanks Frank! Dan kan ik met een gerust hart mijn UK bd houden.
Lees meer >

Frank  |  22-07-2013

Weet er iemand of de UK editie, die als enige in de wereld een 12 rating heeft dezelfde cut is als de NL? www.dvdcompare.net geeft aan dat de disc uncut is, bbf...
Lees meer >

jurgen42u  |  22-07-2013

Weet er iemand of de UK editie, die als enige in de wereld een 12 rating heeft dezelfde cut is als de NL?
Lees meer >

scorpius  |  01-07-2009

Ik blijf het een goede film vinden. En het beeld en geluid op deze blu-ray is echt van zeer goede kwaliteit. Toppertje!
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  26-06-2009

Wat is de definitie van een goede set? Is dat een set met goede klankeigenschappen, die zorgt voor meer beleving, of beide?. In mijn geval beide. Een goed...
Lees meer >

Gerco Stuivenberg  |  26-06-2009

Maar misschien hoor je juist minder verschil als je een echt goede set hebt. Ik bedoel, dan klinkt dd zelfs al zeer goed.... :) Klank en beleving zijn 2 verschi...
Lees meer >

BOERenSKIN  |  26-06-2009

hoi allemaal wie weet wanneer deel 1 komt Europa weet ik niet. In VS al lang uit http://bluray.highdefdigest.com/11/terminator.html
Lees meer >

BrianB  |  25-06-2009

De verschillen zullen niet enorm zijn, maar wel groot genoeg om ze te kunnen merken. Je kunt natuurlijk ook zeggen dat je een wereldse hifi-set nodig hebt om h...
Lees meer >

HUYG  |  24-06-2009

Begin deze film wel meer te waarderen, na een aantal kijkbeurten. Moest eerst erg wennen aan casting van Stahl en Danes. Mooie BD.
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  24-06-2009

De verschillen zullen niet enorm zijn, maar wel groot genoeg om ze te kunnen merken. Je kunt natuurlijk ook zeggen dat je een wereldse hifi-set nodig hebt om ...
Lees meer >

Gerco Stuivenberg  |  24-06-2009

De verschillen zullen niet enorm zijn, maar wel groot genoeg om ze te kunnen merken. Je kunt natuurlijk ook zeggen dat je een wereldse hifi-set nodig hebt om h...
Lees meer >

Nyarlathotep  |  24-06-2009

Zeker tussen PCM en DTS hd ma zul je denk ik geen verschil horen. PCM is echt ongecomprimeerd, en de ander is lossless gecomprimeerd. Ik ben benieuwd wie het v...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  24-06-2009

Je hoeft het niet serieus te nemen, maar bedenk wel dat die 2 formaten verschillend zijn en dus niet hetzelfde. ;) Ik neem het ook niet serieus hoor wat een b...
Lees meer >

Gerco Stuivenberg  |  24-06-2009

Je hoeft het niet serieus te nemen, maar bedenk wel dat die 2 formaten verschillend zijn en dus niet hetzelfde. ;)
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  24-06-2009

Misschien tijd om wat huiswerk te maken? Op de sites van Dolby en van DTS is nl. voldoende informatie te vinden over beide formaten. Al lijken de verschillen ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:6
9.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 22
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.