Terminator: The Sarah Connor Chronicles - Seizoen 1

Recensent:
Patrick van den Hul
30-06-2009

Totaalbeoordeling:

8.1
DVD

Terminator: The Sarah Connor Chronicles - Seizoen 1 (DVD)
Samenvatting

De TV-serie The Sarah Connor Chroniclesspeelt zich af na Terminator 2: Judgment Day . Na de turbulente gebeurtenissen uit die periode worden de Connors weer achterna gezeten door Skynets blikkerige creaties uit de toekomst. John Connor (Thomas Dekker) is inmiddels een tiener en in die rol soms opstandig ten opzichte van zijn moeder Sarah (Lena Headey). Na meermalen op het nippertje te zijn ontsnapt komen de Connors tot de conclusie dat rennen geen zin heeft. Het houdt een oneindig kat-en-muisspel in stand. Ze gaan in de aanval en wel tegen de bron van alle kwaad: de geboorte van Skynet. Als ze dit kunnen voorkomen, zullen alle fatale gevolgen nooit plaatsvinden. Ze krijgen hierbij hulp van de mooie Cameron Phillips (Summer Glau) en Derek Reese (Brian Austin Greene). Maar niets is wat het lijkt en beiden zijn verbonden aan de Connors en vormen een link met de toekomst. Aanvankelijk wordt deze kleurrijke club ook nog opgejaagd door FBI Agent James Ellison (Richard T. Jones), maar na een confrontatie met een van de gewetensloze machines die dood en verderf zaait onder zijn collega’s, besluit Ellison de Connors te helpen. Deze hulp kunnen ze goed gebruiken want een uitzonderlijk krachtige robot die als Cromartie (Garret Dillahunt) door het leven gaat, heeft het op ze gemunt. Het gevaar is daarmee nog niet geweken want de samenzwering reikt verder dan alleen Skynet en heeft ook betrekking op het Amerikaanse leger. Een ijzingwekkende strijd op leven en dood zal de toekomst van de mensheid bepalen.

Commentaar

De Terminator franchise begon in de jaren ’80 met de films van James Cameron. Ze zaten bomvol actie en zijn belangrijke stappen in de carrières van Cameron en hoofdrolspeler Arnold Schwarnezegger. Nog steeds worden ze algemeen beschouwd als belangrijke mijlpalen in het actiegenre. Een vervolg kon dan ook niet uitblijven en in 2003 was er dan ook Terminator 3: Rise of the Machines dat lauw ontvangen werd. Dit jaar was het de beurt aan alweer het vierde deel uit de serie: Terminator: Salvation. Wellicht niet helemaal toevallig startte vorig jaar deze TV-serie, van dezelfde makers als de derde film. De stijl van dat deel wordt duidelijk doorgezet in de serie. Actie voert absoluut de boventoon en het mag gezegd worden: deze ziet er indrukwekkend uit. De productiewaarde is van een zodanig niveau dat het nauwelijks te onderscheiden is van de gemiddelde bioscoopfilm. Het budget is daar dan ook naar. Hierdoor was de serie niet winstgevend genoeg en lijkt het erop dat er – na het eerste seizoen op deze DVD en het tweede seizoen dat net in de VS is uitgezonden - geen derde seizoen gaat komen. In dit eerste seizoen is gekozen voor een duidelijke link met de films, iets wat de fans zeker zal bekoren. Alle vertrouwde elementen zijn aanwezig en de langere speelduur van een serie biedt ruimte voor meer verhaallijnen en uitdieping van de personages. Dit komt echter niet helemaal goed uit de verf, mede doordat er amper adempauze is tussen alle actie door. Dit maakt dat er op een gegeven moment bij de kijker een bepaald verzadigingsniveau wordt bereikt. Er wordt nog getracht het verhaal wat interessanter te maken door hier en daar een verrassende wending erin te verwerken. Echter zijn deze nogal afgezaagd. De cast is in ieder geval prima op dreef. Lena Headey zet een overtuigend vrouwelijke en tegelijk stoer Sarah Conner neer en Thomas Dekker – hoewel geen acteertalent – is geloofwaardig als een oudere versie van de jonge John Connor uit deel 2. Daarnaast zijn er bekende gezichten als Summer Glau en Garret Dillahunt te ontdekken. Vooral Glau doet haar rol uit Serenity nog eens dunnetjes over en dit is zeker genietbaar. Terminator: The Sarah Conner Chronicles kan het beste omschreven worden als gelijkwaardig aan de nieuwe films. Een spectaculaire verpakking met weinig inhoud. Het is afhankelijk van je interesse in de wereld van Skynet of deze opzet je ook gedurende de speelduur van een serie geboeid kan houden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Science fiction
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 370 min
Verpakking: Amaray Triple Keep Case (with slipcase)
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Duits
 • Dolby Digital 2.0 - Pools
 • Dolby Digital 2.0 - Spaans
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888000120

Extra's

 • Deleted Scenes
 • Making Of
 • Bloopers
 • Audiocommentaren
 • Storyboard
 • Audities

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Dit eerste seizoen van de serie is in de originele beeldverhouding van 1.78:1 op anamorfe wijze op de 3 disks geplaatst. In totaal zijn er 9 afleveringen. De scherpte en de hoeveelheid detail in het beeld zijn bovengemiddeld voor een TV-serie. Heel sporadisch is er een compressieblokje te zien, maar dit is nauwelijks noemenswaardig. Tijdens sommige scènes is er aardig wat grain zichtbaar, wat in dit geval bewust is en wordt gebruikt als stijlelement. De kleuren ogen wat uitgewassen om de grimmige toekomstvisie weer te geven. Een begrijpelijke keuze, maar het maakt de presentatie wat minder ‘spetterend’. Het contrast is goed en tijdens sommige actiemomenten opgeschroefd naar recordhoogten. Hier is ook de camera fors in beweging met als gevolg een verlies aan scherpte. Al met al een transfer die zeker overtuigt. Elke aflevering is verdeeld in 8 hoofdstukken. De lengte per aflevering varieert enigszins, maar ligt gemiddeld iets boven de 40 minuten. De Nederlandse ondertiteling is goed verzorgd maar véél te hoog in beeld gepositioneerd.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige audio is te beluisteren in Dolby Digital 5.1 formaat (384 kb/s). Zoals het een Terminator-productie betaamt is de serie niet verstoken van frequente en grootse actiesequenties. Waar de meeste TV-series daar wat steekjes laten vallen, houdt deze track prima stand. Het volume gaat redelijk los en de actie heeft voldoende impact. De sturing is dan weer niet optimaal en had wel wat actiever mogen zijn. De achterste speakers zijn wel in gebruik, maar met weinig gevoel voor richting. Dialogen zijn altijd goed verstaanbaar en komen uit de middelste speaker. Een track die de serie ook tijdens de actiemomenten goed ondersteunt, maar hier en daar wat kleine steekjes laat vallen.

Extra's

Waar de DVD-uitgave van onze Britse buren verstoken is van extra’s, worden we hier wel getrakteerd op een gezonde dosis. Net als de serie zijn deze te zien in een beeldverhouding van 1.78:1. De audio is DD2.0 (192kb/s) en er is Nederlandse ondertiteling beschikbaar, tenzij anders vermeld.

Audiocommentaren
Over de disks verspreid is er bij 3 van de afleveringen een commentaartrack te besluiteren. De pilot aflevering, de finale en de derde episode. Bij elke aflevering zijn andere personen aan het woord en het betreft steeds een mix van cast- en crewleden. Helaas is er bij de commentaren geen ondertiteling beschikbaar.

Verwijderde scènes (19 min.)
Eveneens verspreid over de disks zijn een aantal verwijderde scènes te vinden. Van de aflevering ‘The Demon Hand’ is een langere versie beschikbaar van 52 minuten.

DVD-1

Creating the Chronicles (39 min.)
Een driedelige algemene making of. Achtereenvolgens gaan ze over hoe de makers de serie wilden koppelen aan de filmfranchise en over het maken van twee specifieke afleveringen.

Gag reel (4 min.)
De gebruikelijke verzameling grappen en grollen.

DVD-2

Audities (12 min.)
De auditievideo’s van castleden Thomas Dekker, Lena Headey en Richard T. Jones.

Dansrepetitie (2 min.)
Een video waarin we een dansrepetitie van Summer Glau zien. Ze is oorspronkelijk opgeleid als ballerina.

Geanimeerd storyboard
De storyboard versie van de actiescène in de school uit de eerste aflevering.

Conclusie

Sarah Connor moet haar zoon John Connor beschermen tegen de Terminators, de nietsontziende en meedogenloze machines die de mensheid willen vernietigen. Haar zoon is namelijk voorbestemd om de verzetsleider te worden. Het eerste seizoen van Terminator: The Sarah Connor Chronicles biedt weinig verrassingen, maar veel vermaak. Het zal geen nieuwe fans werven maar bestaande fans kunnen hun lol niet op met vele nieuwe uren onvervalste actie. Qua productiewaarde doet de serie niet onder voor een film. Na enige tijd kan er echter een gevoel van verzadiging optreden vanwege een overdosis aan actie. De DVD is goed verzorgd met goed – doch niet uitstekend – beeld en geluid. Daarnaast een aantal extra’s, waarvan de making of het meest de moeite waard is. Het tweede seizoen dat 22 afleveringen heeft is in de VS inmiddels uitgezonden. Een derde seizoen zal er helaas waarschijnlijk niet komen.

Laatste reacties

Joris Springer  |  02-07-2009

Ik vond de serie wel tof, heb dan ook de Blu-ray van de serie besteld, vond dit toch wel een serie die ik wel wilde hebben in 1080P want ik vond het er heel erg...
Lees meer >

dewallef  |  01-07-2009

Ik vindt toch dat seizoen 2 netjes wordt afgesloten, zo kan je het over het "verrassende" einde hebben van de Sarah Connor Chronicles Seizoen 2, een derde seizo...
Lees meer >

Selco  |  01-07-2009

SuperDre, seizoen 2 loopt ook af met een behoorlijke klifhanger waardoor voor mij de geloofwaardigheid er helemaal vanaf is. Ik hoop dat het nog een seizoen 3 k...
Lees meer >

Werner  |  01-07-2009

Serie die nogal amateuristisch overkomt. Acteerwerk is matig Als het met Summer Glau is, mag het voor mijn part voor de rest over opdrogende verf gaan, dan k...
Lees meer >

SuperDre  |  30-06-2009

Na inmiddels 4 bioscoopfilms heeft Terminator zijn weg naar TV gevonden. De tv-serie was er eerder dan de 4e bioscoopfilm, dus je zin klopt niet... Maargoed...
Lees meer >

Erwin vd H  |  30-06-2009

Ik vond het wel een leuke serie. Prima vermaak, maar ook niet meer dan dat. Een half jaartje geleden was de Engelse BR al rond de 20 euro, dus voor het geld hoe...
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  30-06-2009

De correcte benaming van de aflevering is The Demon Hand. Bedankt Werner, heb het zojuist aangepast.
Lees meer >

Marcel den Haan  |  30-06-2009

hoofdrolspeler Arnold Schwarnezegger. Die ken ik niet, broer van?....:mrgreen: Verder goede recensie, maakt me wel nieuwsgierig.
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  30-06-2009

Klopt, kan er niets meer van herinneren........:confused:..........Says it all.... :) Maar als terminator je ding is zal ik hem niet voorbij laten gaan (voor...
Lees meer >

Jeroen D  |  30-06-2009

Serie die nogal amateuristisch overkomt. Acteerwerk is matig, vooral Sarah Conner is niet overtuigend. Verder wel een redelijke leuke serie die je echter zo wee...
Lees meer >

Werner  |  30-06-2009

Van de aflevering ‘The God Hand’ is een langere versie beschikbaar van 52 minuten. De correcte benaming van de aflevering is The Demon Hand.
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  30-06-2009

Heb de 1ste serie op Blu ray en deel 2 komt daar ook al op uit binnenkort. Op zich leuk om een keer te zien maar het was mij niet goed genoeg om vaker te zien. ...
Lees meer >

Tuvok  |  30-06-2009

Erg spijtig dat deze serie is gestopt. Keek er met veel plezier naar. Dat de serie veel gekost heeft, is goed te zien. Prachtige productie met dito special effe...
Lees meer >

Jordy van Buel  |  30-06-2009

Klinkt toch wel ok, binnekort maar eens aanschaffen voor een mooie prijs :)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:6
9.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 16
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.