Bride Flight

Recensent:
Ludo Keeris
15-07-2009

Totaalbeoordeling:

6.1
Blu-ray

Bride Flight (Blu-ray)
Samenvatting

Frank (Rutger Hauer) is een succesvolle wijnboer in Nieuw Zeeland en het is tijd voor de nieuwe druivenoogst als hij wordt getroffen door een hartaanval. Drie vrouwen op leeftijd ontvangen ieder een rouwbrief. Dit geeft aanleiding om herinneringen aan vroeger op te halen. In 1953 is er een beroemde vliegtuigrace gaande tussen Londen en Nieuw Zeeland. Welk vliegtuig is het snelst aan de andere kant van de wereld? Aan boord van een KLM vliegtuig zijn een jonge Frank (Waldemar Torenstra) en drie jonge vrouwen die naar Nieuw Zeeland gaan om te trouwen. Hun aanstaande echtgenoten zijn reeds eerder naar deze nieuwe bestemming vertrokken. Ada (Karina Smulders), een wereldvreemde jongedame van streng gereformeerde afkomst. Esther (Anna Drijver) is een vrijgevochten joodse jonge vrouw, die het niet ziet zitten om joodse kinderen op deze verderfelijke wereld te zetten. En Marjorie (Elise Schaap) wil juist zoveel mogelijk kinderen. Niemand realiseert zich op dat moment dat door deze vlucht hun levens altijd met elkaar verbonden zullen blijven.

Commentaar

Bride Flight is de achtste speelfilm van Ben Sombogaart, die eerder Kruistocht in Spijkerbroek en De Tweeling maakte. Met deze laatste wist hij zelfs een Oscarnominatie in de wacht te slepen. De verwachtingen voor het 6 miljoen euro kostende Bride Flight zijn dan ook hooggespannen. Die verwachtingen worden grotendeels waargemaakt, maar niet helemaal. Het meest besproken element van deze film is de aanwezigheid van Rutger Hauer, die voor het eerst in bijna dertig jaar weer in een Nederlandse film speelt. Zijn rol duurt slechts vijf minuten, maar hij zorgt wel dat de film meteen impact heeft. Het verhaal wordt daarna verteld vanuit diverse invalshoeken. De voornaamste personages zijn de drie (jonge) vrouwen, die naar Nieuw Zeeland zijn gekomen om met hun echtgenoten een nieuw bestaan op te bouwen. De realiteit is echter geheel anders dan iedereen dacht. En dan is er nog Frank, de verbindende factor tussen de vrouwen. De sterke acteerprestaties van met name de drie jonge actrices trekt deze film over een gemiddeld niveau heen. Het verhaal zelf kent eigenlijk teveel plotlijnen om als kijker bij alle personages betrokken te raken. Dat lukt wel bij Ada, een mooie rol van Karina Smulders, vooral ook omdat zij het meest te lijden heeft in haar nieuwe bestaan. Met Ester en Marjorie, respectievelijk gespeeld door Anna Drijver en speelfilmdebutante Elise Schaap, heb je als kijker toch een mindere band, al weten ze beiden te overtuigen in hun rol. Maar voor het verhaal was het misschien beter geweest om op één persoon gefocust te zijn en van daaruit het verhaal te vertellen. Nu gebeuren er een aantal dingen waar je op het eerste gezicht geen raad mee weet. Daardoor blijft de film soms wat oppervlakkig, terwijl het zeker materiaal bevat om juist meer diepgang te hebben.
Bride Flight ziet er prachtig uit met een geweldige art-direction en mooi camerawerk. Dat geeft een duidelijke meerwaarde aan het geheel. Dit en de sterke acteerprestaties maken dat deze film wel degelijk boven een gemiddeld niveau uitstijgt. Al kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat er toch iets meer in had gezeten.

Bride Flight is door A-Film zowel op DVD als op Blu-ray Disc uitgebracht. Hieronder bespreken we de Blu-ray Disc uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: B
Jaar: 2008
Speelduur: 130 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Audiodescriptie
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777927304

Extra's

  • Trailer
  • verwijderde scenes
  • Making Of
  • Videoclip
  • Teaser
  • Interview met Rutger Hauer
  • Interview met Marieke van der Pol
  • Polygoonfragment

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Bride Flight staat in de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1 op deze Blu-ray Disc uitgave. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 50 GB dual layer disc (42,4 GB beschreven). Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de H264/MPEG-4 AVC codec. Het beeld ziet er heel filmisch en mooi uit. De scherpte is behoorlijk goed en de detaillering is over het algemeen ook dik in orde. Het contrast is op sommige momenten wat aan de hoge kant, waarbij het beeld wat donker toont. Af en toe is wat lichte filmgrain aanwezig. Een enkele keer is lichte edge-enhancement toegepast. Bij de scènes die zich in het verleden afspelen is de kleurverzadiging (bewust) wat minder dan bij de scènes die zich in het heden afspelen. Deze Blu-ray Disc heeft een fraai beeld dat duidelijk scherper en meer gedetailleerd is dan de DVD uitgave.
De film is onderverdeeld in 12 hoofdstukken. In een aantal scènes wordt Engels gesproken. Daar is Nederlandse ondertiteling beschikbaar. Deze ondertiteling staat met één regel in het zichtbare filmvlak geplaatst. Ook is er ondertiteling voor doven en slechthorenden aanwezig.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Deze Blu-ray Disc heeft een Nederlandstalige lossless gecomprimeerde DTS-HD Master Audio 5.1 soundtrack (16 bit/48 Khz). Het geluid klinkt heel gedetailleerd en heeft een mooie opbouw. De dialogen komen mooi uit het midden en zijn goed verstaanbaar. De atmosfeergeluiden staan wat meer op de achtergrond en worden niet altijd even consequent gebruikt (interieur vliegtuigscènes). Ze klinken wel mooi ruimtelijk. Het geluid kent voldoende dynamiek, waarbij het LFE-kanaal ook regelmatig van zich laat horen. Een mooi opgebouwde geluidstrack. Men heeft de film ook voor blinden en slechtzienden voorzien van Audio Descriptie in Dolby Digital 5.1.

Extra's

Het menu van de BD-uitgave van Bride Flight is in 1.78:1 formaat, met een fragment van de titelsong van Ilse DeLange als achtergrondgeluid. Op deze DVD zijn dezelfde extra’s te vinden als op de DVD-uitgave. Het enige wat de BD-uitgave niet heeft in vergelijking met de DVD is het mooie artwork en een boekje met achtergrondinformatie. De extra’s hebben een resolutie van 720i en DD 2.0-geluid.

Trailer (2 min)
De bioscooptrailer van de film.

Teaser (1 min)
Een korte teaser-trailer, die met korte flitsen een indruk geeft van waar de film over gaat.

Making of (24 min)
Deze Making of laat veel beelden van de filmset zien, terwijl de belangrijkste acteurs en actrices korte statements over de opnames geven. Je krijgt een goede indruk hoe de opnames zijn verlopen.

Interview met Marieke van der Pol (5 min)
Een kort interview met scenarioschrijfster Marieke van der Pol, waarin ze vertelt hoe ze research heeft gedaan voor haar verhaal en waar dat verhaal over gaat.

Interview met Rutger Hauer (4 min)
Een kort interview met Rutger Hauer, in dezelfde setting als in de Making of, waarin hij het heeft over zijn rol in Bride Flight. Hij geeft aan zich nog steeds Nederlander te voelen, ondanks zijn vele reizen. Hij is ook niet van plan om te stoppen met acteren.

Polygoonjournaal fragment Christchurch Race (6½ min)
Een origineel Polygoonjournaal over de oorspronkelijke vliegreis naar Nieuw Zeeland.

Videoclip Ilse DeLange (4½ min)
De videoclip van Miracle, de titelsong van de film, gezongen door Ilse DeLange.

Verwijderde scènes (6 min)
Een aantal verwijderde scènes, zonder commentaar, afkomstig vanaf de montagetafel.

Conclusie

Drie jonge bruiden en een jonge avonturier vertrekken naar Nieuw Zeeland om daar een nieuw leven op te bouwen. Ieder gaat z\'n eigen weg, maar onderling blijven ze contact houden.
Bride Flight is een mooi gemaakte film van Ben Sombogaart, die soms iets te oppervlakkig blijft. Het knokken voor je eigen dromen en daar aan vasthouden is wel een mooi uitgewerkt thema. Deze BD heeft een prima beeld en geluidskwaliteit, die beter zijn dan de standaard DVD-uitgave. Er zijn een aantal extra\'s aanwezig die meer achtergrondinformatie over de film geven. Deze extra\'s zijn dezelfde als op de DVD-uitgave te vinden zijn.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Albert Kostwinder  |  16-07-2009

Vawege datgene wat je benoemt hebben wij ook een onderscheid tussen de verschillende categoriën en geven we niet één beoordeling voor de hele film. Elke film is...
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  16-07-2009

Wat ik hier nog aan toe wil voegen is dat de score voor de film ook niet wordt meegewogen in het bepalen van de topper status van een titel. Een recensent kan e...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  15-07-2009

Vawege datgene wat je benoemt hebben wij ook een onderscheid tussen de verschillende categoriën en geven we niet één beoordeling voor de hele film. Elke film is...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  15-07-2009

Vind ik ook en inderdaad zonder een beetje mening wordt het saai. Daarnaast is het natuurlijk handig als enige richtlijn, maar vind niet dat die mening sterren ...
Lees meer >

-Jaap-  |  15-07-2009

Het wel leuk om te lezen hoe de nieuwe Uwe Boll wordt afgekraakt!:mrgreen: Maar een persoonlijke mening over de film is juist leuk, anders zou het saai worden....
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  15-07-2009

:mrgreen: Nee Maar vind het fout dat de persoonlijk mening van een recensist meeweegt in het eindoordeel. That's my point. Het gaat ons om A - hoe goed is ...
Lees meer >

-Jaap-  |  15-07-2009

Ooit een objectieve recensie gelezen?;-)
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  15-07-2009

Persoonlijk vond ik het een prachtfilm die inderdaad ff op gang moet komen. Wat betreft beeld vind ik je wel dat je de kleine foutjes te zwaar laat wegen want o...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Seks DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
4.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.