Good, the Bad and the Ugly, The

Recensent:
Marcel den Haan
23-07-2009

Totaalbeoordeling:

8.5
Blu-ray

Good, the Bad and the Ugly, The (Blu-ray)
Samenvatting

Tijdens het hoogtepunt van de Burgeroorlog doolt een meedogenloze en mysterieuze revolverheld (Clint Eastwood), bekend als ‘The Man With No Name’, rond in het Wilde Westen. Hij heeft geen huis, geen familie of vrienden en geen metgezellen … totdat hij twee vreemdelingen, Tuco (Eli Wallach) en Sentenza (Lee van Cleef) ontmoet, die net zo meedogenloos en afstandelijk zijn als hijzelf. Deze drie mannen, samengebracht door het noodlot, smeden samen een plan om een fortuin aan gestolen goud op te sporen. Het samenwerken verloopt moeizaam voor de bandieten. Al gauw komen ze er achter dat, in hun gevaarlijke zoektocht in een door oorlog verscheurd land, overleven de grootste uitdaging is…

Commentaar

The Good, the Bad and the Ugly is de derde film van Sergio Leone uit de zogenaamde Dollar-trilogie. De film valt te beschouwen als een prequel ten opzichte van de andere Dollar-toppers, A Fistful of Dollars en For a Few Dollars More. Op het vlak van kwaliteit is dit deel veruit de beste van de drie en ook wordt de prent vaak gezien als één van de betere, misschien wel de beste, in het genre van de spaghettiwestern. De film kan zich ook moeiteloos meten met andere westerns, zoals die vooral in Amerika werden gemaakt. Op veel vlakken overstijgt The Good… zelfs de Amerikaanse westerns, waarvan de verhalen vaak herhalend zijn. Ook nu na zoveel jaar weet het verhaal nog steeds te boeien, ook al is het gegeven vrij simpel te noemen. Drie mannen zijn op zoek naar een verborgen schat, waarbij twee van hen tegen wil en dank moeten samenwerken om achter de locatie te komen. Er ontstaat een race tegen de klok wie als eerste de schat zal bereiken, maar het fortuin opeisen lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Ondanks dit simpele uitgangspunt verveelt de film geen moment, ondanks de speelduur van bijna drie uur.
Films van Sergio Leone, en vooral zijn westerns, staan bekend om enkele specifieke stijlen en manieren van filmen. Lange close-ups en wijde panoramashots wisselen elkaar af. Vooral de laatste scene, waarin de drie mannen elkaar confronteren, blinkt hier in uit. Leone laat ons verschillende indrukwekkende scènes zien, die worden afgewisseld met kleinere en intiemere momenten. Het ene moment bevinden we ons in een huis met kleine kamers, het andere moment op een slagveld van de Amerikaanse Burgeroorlog. Alles is even mooi in beeld gebracht, ondersteund door de inmiddels legendarische muziek van Ennio Morricone. Zijn soundtrack past perfect bij de beelden op het scherm en weet fraai emoties te vertalen door middel van muzieknoten. Naast het onderhoudende verhaal, de fraaie scènes en de mooie muziek, weet ook de cast te overtuigen. De drie hoofdrolspelers zetten memorabele rollen neer die hun verdere carrière zouden vormgeven. Clint Eastwood speelt de stille revolverheld en ook al is zijn personage de goede van het stel, echt volledig goed is hij niet te noemen. Eli Wallach steelt de show met zijn vertolking van de clowneske Tuco, die je zonder blikken of blozen een kogel in de rug zal schieten. De slechterik uit de titel wordt gespeeld door Lee van Cleef, die met zijn markante kop en dito uitstraling een perfecte “bad guy” weet neer te zetten. Alles bij elkaar kunnen we The Good, the Bad and the Ugly een ware klassieker noemen die zowel fans van westerns zal aanspreken als mensen die doorgaans minder met dit genre hebben. De fraaie cinematografie, de mooie muziek en de goede prestaties van de cast zijn allemaal het bekijken meer dan waard.

De film is al eerder op DVD verschenen, de laatste keer in 2004. Toen bracht Fox een Special Edition uit met opgeknapt beeld en geluid en meerdere interessante extra’s. Onze recensie van deze uitgave is hier te vinden. De hier besproken Blu-ray Disc is al enige tijd verkrijgbaar en in deze recensie vergelijken we deze uitgave met de eerder genoemde DVD uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Western
Jaar: 1966
Speelduur: 178 min
Verpakking: Elite Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
 • Dolby Digital 2.0 - Hongaars
 • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
 • Dolby Digital 2.0 - Turks
 • DTS 5.1 - Frans
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Fox / MGM
EAN: 8712626041399

Extra's

 • Deleted Scenes
 • Trailers
 • Audiocommentaar (2x)
 • Leone’s West
 • The Leone Style
 • The Man Who Lost the Civil War
 • Reconstructing The Good, the Bad, and the Ugly
 • Il Maestro

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.35:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode. De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

The Good, the Bad and the Ugly stamt uit 1966 en is dus alweer zo’n 43 jaar oud. Dit is uiteraard af te zien aan het beeld, maar over het algemeen is een indrukwekkend High Definition beeld te zien. De leeftijd is vooral terug te zien in enkele kleine beschadigingen en witte spetters. Het beeld werd speciaal voor de Special Edition uitgave op DVD gerestaureerd. We kunnen zeggen dat de betrokkenen uit de print hebben gehaald wat er in zit. Behalve de eerder genoemde beschadigingen zijn er geen noemenswaardige problemen te vinden. De compressiefoutjes van de DVD komen hier niet voor, en ook de edge enhancement ontbreekt. Filmgrain is nog wel aanwezig, maar in acceptabele mate. Gelukkig heeft Fox bij deze titel geen of niet al te veel DNR (Digital Noise Reduction) toegepast. Dit heeft nogal eens wat versmeerde beelden en een wazig beeld tot gevolg, maar gelukkig in dit geval dus niet. De scherpte is prima, zeker voor een film uit 1966. Op sommige momenten oogt het beeld wat soft, maar dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de extreme close-ups en gebruikte filmtechnieken. Het detail is ruim voldoende en het beeld laat een goede hoeveelheid diepte zien. De kleuren ogen warm, de lucht mooi diep blauw en de huidskleuren natuurlijk. Het zwartniveau is van een goed niveau, evenals het contrast en schaduwdetail. Samenvattend kunnen we zeggen dat de film er nog nooit zo goed heeft uitgezien. Uiteraard is de beeldkwaliteit niet te vergelijken met moderne films, maar de transfer is een duidelijke stap voorwaarts ten opzichte van de DVD.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De film is te bekijken met een Engelse DTS-HD MA 5.1 track (24 bit/48 kHz), een Franse DTS 5.1 track (754 kb/s) en drie Dolby Digital 2.0 tracks (224 kb/s) in de talen Turks, Hongaars en Italiaans. In tegenstelling tot de DVD uitgave is hier dus wel de originele Italiaanse soundtrack aanwezig. Deze klinkt zoals je mag verwachten. Een goed klinkend stereogeluid, dat niet al te flets klinkt door het voldoende aanwezige laag. Voor de meesten onder ons is de Engelse track echter de belangrijkste, ook door het feit dat dit geluid in de hoogste kwaliteit op de uitgave te vinden is. De track is afkomstig van de restauratie voor de Special Edition DVD, waar toen een nieuwe mix is gemaakt van de Engelse monotrack. Het resultaat is een geluidsbeeld dat zich voornamelijk op de voorste kanalen concentreert. Het gebruik van de surrounds is spaarzaam en ook het LFE kanaal wordt maar mondjesmaat bij het geheel betrokken. Tijdens enkele scènes met ontploffingen is een redelijk diepgaand laag te horen uit de subwoofer. De surrounds worden vooral voor het weergeven van de muziek gebruikt. Een enkele keer zijn hier wat omgevingsgeluiden aanwezig. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en zijn goed te volgen. Ze klinken echter op sommige momenten wat blikkerig en hol, ongetwijfeld een resultaat van het feit dat de dialogen later ingesproken zijn. De frontspeakers laten het overige geluid horen, waaronder de muziek. Dit onderdeel van het geluid klinkt veruit het best en de fraaie klanken van Ennio Morricone’s soundtrack worden mooi scherp en gedetailleerd weergegeven. In direct vergelijk met de DVD klinkt het geluid op deze Blu-ray Disc zeker beter. Ondanks de restauratie zijn nog wel de beperkingen van het originele monogeluid hoorbaar, evenals de leeftijd van de film. Het geluid krijgt echter een nette voldoende, maar moet het uiteraard afleggen tegen moderne films. Vooral op het gebied van ruimtelijkheid en dynamiek blijft de track wat achter, maar gezien de leeftijd van de film dus nog altijd voldoende.

Extra's

Na het opstarten van de schijf kom je terecht in het hoofdmenu. Hier zijn alle instellingen te maken en de extra’s te selecteren. Tijdens het afspelen van de film is een pop-up menu op te roepen, waar je de optie hebt om terug te keren naar het hoofdmenu of de diverse instellingen direct te maken. De aanwezige extra’s op de uitgave zijn vrijwel gelijk aan de DVD uitgave. De Blu-ray Disc bevat wel een extra audiocommentaar.
De extra’s worden weergegeven in de resolutie 480p en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).

Audiocommentaar
Op de uitgave zijn twee audiocommentaren te vinden. De eerste was ook op de DVD te vinden en is ingesproken door filmhistoricus Richard Schickel. Het tweede commentaar is nieuw en wordt verzorgd door schrijver Christopher Frayling. Beide mannen zijn experts op het gebied van film en spaghettiwesterns. Ze hebben dan ook meer dan genoeg te vertellen over het genre en regisseur Sergio Leone. Diverse feitjes en weetjes passeren de revue en vooral Frayling laat zien een begaafd verteller te zijn. Zijn commentaar is dan ook iets leuker om naar te luisteren.

Leone’s West (19 min.)
In deze informatieve documentaire komen historicus Richard Schickel, producer Alberto Grimaldi, Clint Eastwood, Eli Wallach en Mickey Knox, die de Engelse vertaling onder zijn hoede heeft genomen, aan het woord. Het spaghetti-westerngenre en het werk van Leone komen uitgebreid aan bod. Interessante documentaire.

The Leone Style (23 min.)
Ook deze documentaire belicht, niet gek met zo’n titel, het werk van regisseur Sergio Leone. Dezelfde mensen als bij de vorige documentaire komen aan het woord. Hier krijgen we meer te horen over de kenmerkende stijl van Leone en zijn manier van werken.

The Man Who Lost the Civil War (18 min.)
Deze documentaire geeft de kijker een stuk achtergrondinformatie over het verloop van de Burgeroorlog. Hiermee wordt duidelijk gemaakt in welke context The Good, the Bad and te Ugly zich afspeelt. In deze documentaire worden aan de hand van foto’s, tekeningen, schilderijen e.d. belangrijke ontwikkelingen van de Amerikaanse Burgeroorlog toegelicht.

Reconstructing “The Good, the Bad and the Ugly” (11 min.)
De technisch georiënteerde en boeiende documentaire maakt tijdens de intro meteen duidelijk dat Sergio Leone niet stond te trappelen om voor de Amerikaanse release het mes in de film te zetten. Toen The Good, the Bad and te Ugly in Rome in première ging duurde de film bijkans 178 minuten. Hiervan bleven uiteindelijk, tegen de zin van Leone in, nog maar 161 minuten over in de Amerikaanse bioscoopversie. In 2002 heeft een technische partner van MGM (Triage Labs) een Engelse versie gereconstrueerd, gebaseerd op de versie zoals deze in 1966 in Rome werd getoond. Hiervoor moesten overigens ook de nodige dialogen alsnog in het Engels worden gedubd. Een interessant item voor mensen die geïnteresseerd zijn in het restauratieproces van een film.

Il Maestro: Ennio Morricone and The Good, the Bad and the Ugly - Part One (7 min.)
Filmmuziek historicus John Burlingame licht de unieke muziek van de van huis uit klassiek opgeleide Ennio Morricone toe. Sergio Leone was van mening dat de traditionele filmmuziek menig western heeft verpest. Juist daarom wilde hij originele filmmuziek en met Morricone heeft hij dit ook daadwerkelijk gevonden.

Il Maestro: Ennio Morricone and The Good, the Bad and the Ugly - Part Two (12 min.)
In deel 2 komen we wederom John Burlingame tegen die uitgebreid ingaat op Ennio Morricone’s muzikale omlijsting. Ondanks dat Burlingame duidelijk vanaf een uitgewerkte tekst voorleest en we daarnaast slechts een stilstaand beeld met foto van Morricone en poster krijgen voorgeschoteld, is deze featurette zeker het bekijken (lees: beluisteren) waard.

Deleted Scenes
Hier zijn drie verwijderde en langere scènes te bekijken, waaronder de verlengde Tuco torture scene en de gereconstrueerde scène, The Socorro Sequence. Deze zijn los op de DVD te vinden, maar hier dus verzameld onder de noemer verwijderde scènes.

Trailers
De originele bioscooptrailer en een Franse trailer van de film.

Conclusie

In The Good, the Bad and the Ugly zit ‘The Man With No Name’ (Clint Eastwood), tegen de achtergrond van de Amerikaanse Burgeroorlog, achter een schat aan met een waarde van tweehonderdduizend dollar. Maar ook ‘The Bad’ (Lee van Cleef) en ‘The Ugly’ (Eli Wallach) zitten achter deze schat aan. De film is nog altijd een klassieker en aan te raden voor fans van westerns, maar ook voor de doorsnee filmfan. De manier waarop de prent gemaakt is, met een fraaie cinematografie en goede muziek, zorgt ervoor dat iedereen deze film minimaal eenmaal gezien moet hebben De stijl van Leone, met lange close-ups en wijde shots, zal niet iedereen bevallen, maar er valt genoeg te genieten voor vrijwel iedere filmfan. De beeldkwaliteit van deze Blu-ray Disc is ruim voldoende: de film heeft er nog nooit zo goed uitgezien. Ook het geluid is dik in orde en naast de Engelse track is deze keer ook de Italiaanse soundtrack aanwezig. De aanwezige extra’s zijn vrijwel gelijk aan de DVD uitgave en zijn interessant om naar te kijken. Een prima uitgave van een uitstekende film.

Laatste reacties

Tarkus  |  10-08-2011

Uitstekende western met drie legendarische hoofdrolspelers, waarvan Clint Eastwood ongetwijfeld de bekendste is. Maar de ganse cast is goed zonder uitzonderinge...
Lees meer >

Nico Mos  |  08-04-2010

Nee, dat kan niet. Er is namelijk geen andere uitgave met Nederlandse ondertitels. Ik neem aan dat er wel engelse subs op zitten (die op play.com staat en i...
Lees meer >

Frank  |  08-04-2010

Nee, dat kan niet. Er is namelijk geen andere uitgave met Nederlandse ondertitels.
Lees meer >

GHR  |  08-04-2010

Kan ik op de een of andere manier hier in Nederland ook aan de juiste versie komen en dan met NLO.
Lees meer >

-Jaap-  |  07-04-2010

Ik ben bang dat het oude wijn in nieuwe zakken is! :(
Lees meer >

Nico Mos  |  07-04-2010

Zou de drieluik, die in juli uitkomt (A fisfull of dollars, for a few dollars more en the G. the B. and the Ugly) (veel) beter zijn??
Lees meer >

Coen P.  |  07-04-2010

Tja, als Marko met een oude 35mm print een veel beter beeld op het doek krijgt, dan zou ik het ook wel weten! @ Jaap, www.dvd.nl zoekt nog recensenten, wellic...
Lees meer >

BrianB  |  07-04-2010

Er was volgens mij van begin af aan al gezegd dat deze Blu-ray niet erg goed was. En waarom zou je een recensie niet aan kunnen passen op wat later uitgebracht ...
Lees meer >

Jordy van Buel  |  07-04-2010

Volgens mij lopen jullie een beetje voorbij aan het feit dat Marcel vorig jaar zomer geen referentiemateriaal had op Blu-ray gebied. Hij kon de Nederlandse Blu-...
Lees meer >

Robbie_2008  |  07-04-2010

Heb hier de MONDO HE versie uit Italie en mensen ik kan jullie garanderen dat die de Nederlandse versie flink te kakken zet. Beeld is vele malen scherper, kleur...
Lees meer >

-Jaap-  |  03-04-2010

En Marcel, geef AUB hier commentaar op en pas je recensie aan!
Lees meer >

Frenkel  |  03-04-2010

Binnenkort komt de "The man with no nameTrilogy" uit op BD en hopelijk krijgen de andere films een betere behandeling (en TGTBATU een nieuwe transfer, al is dat...
Lees meer >

-Jaap-  |  24-07-2009

Tja, als Marko met een oude 35mm print een veel beter beeld op het doek krijgt, dan zou ik het ook wel weten!
Lees meer >

Pulse  |  24-07-2009

Op mijn 4mtr. brede scherm zijn de tekortkomingen van deze blu-ray pijnlijk zichtbaar. Prutswerk en doodzonde. Ik vond het beeld best goed voor een film uit ...
Lees meer >

BrianB  |  24-07-2009

Waarom komen er dan DC uit? Dit geldt ook bij oudere films. Dit is misschien meer om willen van tijdsdruk of de studio(lengte van de film, rating) dat de regiss...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:7
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 22
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.