Terminator 2: Judgement Day – Skynet Edition

Recensent:
Koen Koene
15-09-2009

Totaalbeoordeling:

9.3
Blu-ray

Terminator 2: Judgement Day – Skynet Edition (Blu-ray)
Samenvatting

Het is tien jaar geleden dat Sarah Connor (Linda Hamilton) het doelwit was van een moordlustige Terminator-robot uit de toekomst. Haar zoon John (Edward Furlong) zal ooit de verzetsleider worden die het opneemt tegen supercomputer Skynet. Daarom zendt Skynet nu een nieuwe, nog dodelijkere Terminator (Robert Patrick) naar onze tijd om John te elimineren. Het verzet stuurt daarop een ouder model Terminator (Arnold Schwarzenegger) naar het heden, om John te beschermen. Een gevecht tussen twee onoverwinnelijke moordmachines is het gevolg, waarbij de winnaar het lot van de mensheid zal bepalen.

Commentaar

Vraag iemand wat het eerste is dat bij hem/haar opkomt als hij/zij de term “Terminator” hoort, en je zult vrijwel zeker het volgende antwoord krijgen: een zonnebril dragende Arnold Schwarzenegger die met een zwaar Oostenrijks accent “I’ll be back” zegt. Het fenomeen Terminator behoeft dus eigenlijk geen introductie. Voor het handjevol mensen dat geen van de delen uit de reeks (vier stuks inmiddels) heeft gezien volgt toch een korte samenvatting. Het begon allemaal in 1984: na de eerste succesvolle Terminator-film geregisseerd te hebben had regie-legende James Cameron (Aliens, The Abyss, True Lies, Titanic) al direct vele ideeën voor een vervolg. Hij moest echter maar liefst zeven jaar wachten voor hij de film daadwerkelijk mocht realiseren. Maar het uiteindelijke resultaat was het lange wachten waard. De film is namelijk van begin tot eind een aktiespektakel dat zijn weerga niet kent, waarbij een prima verhaal wordt ondersteund door grote aantallen geweldige stunts en effecten. Bij het realiseren van de geavanceerde effecten vervulde de computer een belangrijke rol. In The Abyss bewees Cameron al een pionier te zijn op het gebied van door de computer vervaardigde effecten, maar met Terminator 2 ging hij nog een flinke stap verder. De specialisten van Industrial Light & Magic (ILM) mochten zich als gevolg flink uitleven bij deze productie, met de T-1000 als indrukwekkend middelpunt van de revolutionaire computertechnieken. Toen vele jaren geleden de T-1000 uit druppels kwik samensmolt tot een menselijke gedaante zal de mond van menig bioscoopbezoeker dan ook van verbazing zijn opengevallen. Naast digitale spelen echter ook traditionele effecten een grote rol, in de vorm van explosies, make-up-effecten, robots en miniaturen. Deze effecten zijn zo subliem dat ze zelfs in deze moderne tijd nog weten te overtuigen. Mede hierdoor heeft Terminator 2: Judgment Day achttien jaar na de oorspronkelijke release nog niets van zijn kracht verloren en is het nog steeds een van de toppers uit het genre!

Terminator 2 is een film die in vele versies te koop is. Bijvoorbeeld als 1-disc DVD-uitgave, als 2-disc Ultimate Edition of als 3-disc DVD-versie. Daarnaast heeft Universal onlangs de Director\'s Cut van de film op Blu-ray Disc uitgebracht. Aan dit rijtje kan nu nóg een uitgave toegevoegd worden, namelijk de hier besproken “Skynet Edition” op BD (eveneens van Universal). Deze bevat drie verschillende versies van de film: de bioscoopversie (136 min), de Director\'s Cut (153 min) en de Extended Cut met alternatief einde (156 min). Laatstgenoemde is te selecteren door in het menu met de afstandsbediening de code “82997” (de datum van de “Dag des Oordeels”) in te voeren. Qua aanwezige versies is het dus ongetwijfeld de ultieme uitgave, maar geldt dat ook voor de overige gebieden? Je leest het hieronder.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie
Jaar: 1991
Speelduur: 136 min
Verpakking: Steelbook
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
 • Dolby Digital 2.0 - Engels (headphone)
 • Dolby Digital 2.0 - Spaans
 • DTS 5.1 - Portugees
 • DTS-HD HR 5.1 - Castiliaans
 • DTS-HD HR 5.1 - Italiaans
 • DTS-HD MA 6.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Italiaans, Spaans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582700114

Extra's

 • Deleted Scenes
 • Trailers
 • Audiocommentaar
 • BD Live
 • Interactieve modules

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van Terminator 2 heeft op de Skynet Edition BD-uitgave de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 50GB dual layer disc (45,1GB beschreven). Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 codec.

Vergelijken we deze HD-transfer met die van de Director’s Cut BD-uitgave, dan valt op dat de Skynet Edition iets minder scherp en gedetailleerd is. Kleuren ogen wat uitgesmeerd, waardoor de allerfijnste details verloren gaan (zie onderstaande screenshots en vergelijk ze met de screenshots bij de recensie van de DC-uitgave). De oorzaak van dit probleem is onbekend. Het zou iets met het toepassen van ruisonderdrukking te maken kunnen hebben, al wordt dit vanuit Universal ontkend. Wat de oorzaak ook mag zijn, een verbetering is het niet, al is de scherpte van de Skynet Edition alleszins acceptabel. Ook qua kleurweergave is er een verschil, zij het minimaal. Bij de Skynet Edition ogen de huidtinten namelijk een tikje roder. Het verschil is echter te klein om een duidelijke voorkeur aan te kunnen geven. Op de overige gebieden zijn de prestaties vergelijkbaar. Zo is het zwartniveau dik in orde en ontbreken storende compressieartefacts, zoals posterisatie en macro-blocking. Wel is op momenten behoorlijk wat edge enhancement te zien, maar dat is bij de DC-transfer niet anders. Al met al is de beeldkwaliteit van de Skynet Edition goed genoeg voor een nette voldoende, maar het had beter gekund. Je hoeft maar naar de DC-uitgave te kijken voor het bewijs.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De Director’s Cut BD-uitgave had al een uitstekende DTS-HD Master Audio track, en dat is op de Skynet Edition niet anders. Al is het wel vreemd dat op de cover en in het menu wordt aangegeven dat het om een discrete 6.1-track zou gaan, terwijl de aanwezige track gedecodeerd wordt als 5.1. Vermoedelijk gaat het om een additioneel matrix achterkanaal, getuige ook de bij de track aanwezig DTS 5.1-ES core. Hoe dan ook, er staat je een uitstekende audioervaring te wachten. Het DTS-HD MA spoor (24bit/48kHz) blinkt vooral uit in zijn agressiviteit. Met name bij de actiescènes worden alle kanalen optimaal benut en vliegen de effecten je om de oren. Het LFE-kanaal wordt eveneens volop aangesproken, met een krachtig laag tot gevolg. Ook de detaillering en dynamiek zijn erg goed. Dialogen komen netjes uit het midden en zijn altijd prima verstaanbaar. Ruis ontbreekt. Een uitstekende track dus, die mede vanwege het agressieve karakter prima geschikt is als demonstratiemateriaal.

Extra's

In tegenstelling tot de kale DC-uitgave, bevat de Skynet Edition wel het nodige extra materiaal (tenzij anders vermeld met Nederlandse ondertiteling). Op de cover belooft men zelfs dat het schijfje “al het bonusmateriaal dat ooit op DVD en Blu-ray verschenen is” bevat. Nu is dat niet helemaal waar, maar dat het een uitgebreid pakket is staat buiten kijf. Veel van de extra’s van de overige uitgaven zijn overigens verwerkt in de diverse picture-in-picture tracks (zie hieronder) en niet los vanuit het menu te selecteren. Dat is dus een nadeel als je naar een bepaalde extra op zoek bent.

Audiocommentaar
In het menu “Sensorsysteembesturing” tref je de volgende twee interessante commentaartracks aan.
- Productiecommentaar: Een toelichting die opgebouwd is uit interviewfragmenten. Op deze manier passeren de meningen en ervaringen van 26 cast- en crewleden de revue.
- Schrijver/Manager commentaar: Een meer traditioneel commentaar, verzorgd door James Cameron en schrijver William Wisher. De heren weten veel te vertellen over de film. Zowel qua techniek als verhaal komt er een hoop aan bod. Ook is er ruimte voor anekdotes.

Interactieve Modules
Onder deze menu-optie vind je de picture-in-picture extra’s, dus de extra’s die tijdens het afspelen van de film in beeld verschijnen. Sommige van deze extra’s kunnen gelijktijdig worden ingeschakeld.
- Visueel inpluggen: Selecteer je deze extra, dan worden op diverse momenten “Making Of”-achtige zaken (interviews, beelden achter de schermen, etc.) afgespeeld in een venster.
- Triviadatamodule: Een Engelstalige triviatrack, vol feiten en weetjes over de film.
- Productiedatamodule: Engelstalige achtergrondinformatie over de productie.
- Gelinkte datamodules: Deze optie geeft je op bepaalde momenten de mogelijkheid om (beeldvullende) interviews, productiefoto’s en storyboards te bekijken.
- Broncode: Onderin beeld loopt de tekst uit het script mee met de getoonde beelden.
- Schematische diagrammen: In een venster worden de storyboards van de betreffende scène getoond.
- Quizmodule: Wat weet je allemaal over T2? Bewijs het hier. Tijdens de film verschijnen quizvragen in beeld (meerkeuze), die je kunt beantwoorden met de afstandsbediening.
- Processortesten: Verschillende eenvoudige mini-games, die gerelateerd zijn aan hetgeen op het scherm wordt getoond. Zo moet je bijvoorbeeld kleren voor de Terminator vinden, een pinautomaat kraken en John Connor beschermen. De spelletjes zijn in het Nederlands.

Extra Data
- Visuele campagne: een collectie van vijf verschillende trailers, allemaal met 1080p beeld en DD 2.0-geluid. De trailers zijn alleen Engels ondertiteld.
- Beëindigde gegevens: Twee verwijderde scènes, “T1000’s zoektocht” en “Future Coda”. Optioneel commentaar is aanwezig.
- Dyson Protocollijst: Een lijst van mensen en instanties die mee hebben gewerkt aan de totstandkoming van deze BD-uitgave.

Skynet online
Dit menu-item brengt je naar de BD Live extra’s. Vereiste is dat je een Profile 2.0 speler hebt met toegang tot internet. Als dat het geval is, dan kun je de volgende Engelstalige extra’s bekijken (met de belofte dat er regelmatig nieuwe zaken toegevoegd zullen worden):
- More deleted scenes: Scripts en storyboards van een aantal ongebruikte scènes.
- Picture gallery: Een verzameling productiefoto’s. De meeste zijn ook al in de picture-in-picture extra’s voorbijgekomen.
- More exclusive Terminator 2 videos: Een featurette, getiteld “T2: On the set” (8 min), en een vergelijking tussen de verschillende talen. Voor je de video’s kunt bekijken, moet je ze eerst downloaden naar de speler.
- Japanese trailer: De titel zegt het al, de Japanse trailer van de film.
- Terminator 2 BD-Live community: Toegang tot diverse “community”-extra’s, zoals een forum, gebruikers-galerijen, etc.

Conclusie

James Camerons Terminator 2 behoeft eigenlijk geen verdere toelichting. Vrijwel alle filmliefhebbers zullen deze geslaagde actieklassieker in een of andere vorm – op DVD, BD of misschien zelfs VHS – in de kast hebben staan. Nu kunnen ze daar eventueel een nieuwe versie aan toevoegen. Na de eerdere (kale) Director\'s Cut uitgave op Blu-ray Disc, komt Universal nu namelijk met de “Skynet Edition” op BD. Deze bevat drie verschillende versies van de film, heeft een uitstekende geluidskwaliteit en een ruime hoeveelheid extra’s. Al is het een minpuntje dat het meeste extra materiaal alleen als picture-in-picture track te bekijken is. Opvallend genoeg is op beeldgebied de DC-uitgave de betere. De Skynet Edition oogt namelijk iets minder scherp en gedetailleerd. Dat neemt niet weg dat het schijfje de liefhebber veel te bieden heeft, maar de ultieme uitgave is het net niet. Volgende keer beter.

Laatste reacties

Koroshiya Ichi  |  10-03-2018

Vergelijking tussen 3 uitgaves: http://caps-a-holic.com/c_list.php?c=4415 Als je regio A kan afspelen, dan raad ik van harte de US 2015 Release aan. Blijft een...
Lees meer >

Joslyn  |  10-03-2018

Ik heb één van mijn favorite films nog niet op blu-ray: T2 - Judgement Day. Nu kwam ik per ongeluk de remastered edition tegen. Dit is de blu-ray uitgave nadat ...
Lees meer >

DVD Watcher  |  12-09-2012

Komt deze skynet editie nog in de winkels te liggen volgend jaar ofzo? Denk niet dat ze hem opnieuw in de schappen gaan leggen. Misschien ooit als een ander...
Lees meer >

lennox-06  |  12-09-2012

Komt deze skynet editie nog in de winkels te liggen volgend jaar ofzo?
Lees meer >

Roger B.  |  05-06-2012

Dat is niet de steelbook, maar de gewone amaray versie. De steelbook staat echt wel voor 28 gbp om amazon :cry: Oké,had niet begrepen dat je de steelbook zocht...
Lees meer >

jurgen42u  |  05-06-2012

Zie hem bij Amazon.uk voor 8,11 GBP. Dat is niet de steelbook, maar de gewone amaray versie. De steelbook staat echt wel voor 28 gbp om amazon :cry:
Lees meer >

scorpius  |  04-06-2012

€ 14,71 bij amazon.de (steelbook uitgave): http://www.amazon.de/Terminator-Steelbook-Blu-ray-Arnold-Schwarzenegger/dp/B002HLJ0DI/ref=sr_1_9?ie=UTF8&qid=1338846...
Lees meer >

Roger B.  |  04-06-2012

Die skynet editie is wel heel duur in de UK. zie prijzen op amazon van 28 GBP. Is die niet ergens anders goedkoper te verkrijgen? Zie hem bij Amazon.uk voor 8...
Lees meer >

jurgen42u  |  04-06-2012

Die skynet editie is wel heel duur in de UK. zie prijzen op amazon van 28 GBP. Is die niet ergens anders goedkoper te verkrijgen?
Lees meer >

jamiev  |  29-05-2012

heb je de starwars dvd nog,daar staat ook een optomizer op,gebruik ik nog vaak voor sommige beeldinstellingen.
Lees meer >

Marc T.  |  29-05-2012

Ik wilde gebruik maken van de zogenaamde THX optimizer op deze disc, maar ik krijg hem niet aan de praat. Ik zie linksonder in het beeld "AUDIOTESTEN" staan en ...
Lees meer >

Mark van L.  |  06-12-2011

Steelbook SKY net edition, met alle 3 versie's (HD) en veel extra's (SD)
Lees meer >

Xenomorph  |  06-12-2011

en bij videoland op de Kruisstraat/Woenselsemarkt , had men dus de blue ray terminator 2 skynet edition, of was dit de terminator 2 steelcase edition? Welke ver...
Lees meer >

Mark van L.  |  06-12-2011

Oeps, Videoland op de Kruisstraat/Woenselsemarkt ! Hallo Max ben gisteren toevallig in Eindhoven geweest, en had via internet 2 adressen voor moviemax in eind...
Lees meer >

Frank  |  05-12-2011

Hallo Franklin, ik ben niet zo thuis in de termen en afkortingen die jullie hier op het forum gebruiken. Wat is de amaray?, is deze met NL sub?en welke versie b...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
9.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 50
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.