Knowing

Totaalbeoordeling:

4.7
DVD

Knowing (DVD)
Samenvatting

In 1959 wordt in Amerika een tijdscapsule begraven door de kinderen van een school. De kinderen maken allemaal tekeningen over hoe het leven er over vijftig uit zal zien, die vervolgens met de capsule begraven zullen worden. Wanneer de vijftig jaar verstreken zijn wordt de capsule weer opgegraven. De inhoud wordt verdeeld onder de kinderen die nu op de school zitten. Eén van die kinderen is de zoon van John Koestler (Nicolas Cage), een slimme leraar aan het prestigieuze MIT. Het blijkt dat zijn zoon geen tekening heeft gekregen, maar een blad vol met nummers. In eerste instantie is John niet echt geïnteresseerd in de nummers, maar al snel gaat hij op onderzoek uit. Hij komt erachter dat de nummers alle grote rampen van de afgelopen vijftig jaar hebben voorspeld. Er zijn echter nog drie datums over op het blad en John zet alles op alles om die rampen te voorkomen.

Commentaar

Nicolas Cage heeft inmiddels een aardige carrière opgebouwd in Hollywood. De laatste jaren wisselt hij echter goede films af met minder goede, sommige zelfs ronduit slecht. Films als Ghost Rider, The Wicker Man en Bangkok Dangerous zullen niet de analen van de filmgeschiedenis ingaan als klassiekers. Helaas kan ook Knowing niet de topper genoemd worden waarnaar Cage zo hopeloos op zoek lijkt. Echt veel kan Cage hier ook niet aan doen, hoewel zijn optreden niet snel voor een Oscar in aanmerking zal komen. Het grootste struikelblok van deze prent is vooral het script. Dit is namelijk een rommeltje en een bij elkaar geraapt zooitje van verschillende genres. Tijdens de promotiecampagne en in trailers wordt Knowing verkocht als zijnde een rampenfilm. Dit is slechts een onderdeel van het verhaal. Waren de makers bij dit gegeven gebleven, dan was het misschien nog best een aardige film geworden. Het gegeven van het blad vol nummers dat alle grote rampen voorspelt is namelijk best een interessante. Op de één of andere manier houden filmkijkers wel van een lekkere rampenfilm op zijn tijd en mits goed uitgewerkt had dit idee best potentie gehad. De rampen zijn op zich ook goed gevonden, hoewel de effecten helaas wel te wensen overlaten. De schrijvers van het script vonden het alleen nodig om allerlei subplots in het verhaal te stoppen, die alleen maar afleiden van wat in het begin is neergezet. Tegen het einde is er helemaal geen redden meer aan en ontspoort het geheel als een goederentrein op volle vaart. De vele gaten in het verhaal worden dan pijnlijk duidelijk en vooral het einde is er één dat veel kijkers de wenkbrauwen zal doen fronsen. Niet alleen is dit einde nogal vergezocht, onlogisch en past het totaal niet bij de sfeer van een rampenfilm, maar ook wordt het sluitstuk van het verhaal veel te lang doorgetrokken. Het christelijke sausje dat over dit einde is gegoten is niet voor iedereen weggelegd en is ook gewoon onnodig. Zoals gezegd wordt de hoofdrol gespeeld door Nicolas Cage. Hij weet helaas niet overtuigen in zijn rol, vooral wanneer hij emoties van verdriet en radeloosheid neer moet zetten. Hij komt nog het best tot zijn recht wanneer hij al rennend probeert de rampen te voorkomen, maar wanneer er iets meer van hem gevraagd wordt, valt hij genadeloos door de mand. Het moet gezegd worden, met een script zoals dit valt het ook niet mee om er wat van te maken. De rest van de cast is duidelijk ondergeschikt aan zijn rol en dat is zeker spijtig. Vooral de mooie Rose Byrne had wel iets meer te doen mogen hebben, in plaats hiervan wordt ze op een gegeven moment gewoon aan de kant gezet. Alles bij elkaar opgeteld komen we tot de conclusie dat Knowing een mislukte film is geworden. Het verhaal is te vergezocht en te doorspekt met religieuze boodschappen om te overtuigen. De makers lijken niet te weten wat ze nou willen vertellen. Tegen het einde proberen ze alles losse eindjes aan elkaar te knopen, iets wat uiteindelijk niet lukt.

Warner heeft Knowing uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. Hieronder volgt onze bespreking van de DVD-uitgave. Lees hier onze recensie van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Drama, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2009
Speelduur: 116 min
Verpakking: FlexBox Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888036198

Extra's

  • Trailer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Knowing staat anamorf op de DVD in het originele formaat van 2.35:1. De film is geheel opgenomen met HD-camera’s, iets dat duidelijk is terug te zien aan het beeld. De transfer oogt namelijk mooi scherp en laat voor een DVD aardig wat detail zien. Het beeld is vrij donker, op enkele scènes na aan het begin van de film. Ook de meeste scènes die zich buiten afspelen komen wat donker en somber over, dit om het apocalyptische sfeertje wat beter over te laten komen. Deze scènes zijn allemaal prima te volgen dankzij een uitstekend schaduwdetail en contrast. De verschillende tinten zwart worden goed weergegeven, evenals de kleuren. Deze komen doorgaans natuurlijk over, soms neigen ze wat richting oververzadiging. Dit is dan vooral zichtbaar in de huidtinten van de personages. Artefacten zijn niet tot nauwelijks aanwezig, het beeld oogt mooi schoon. Hier en daar is wat lichte beeldruis te zien, maar dit slechts een enkele keer. Een zeer goede beeldkwaliteit die laat zien waartoe DVD nog altijd in staat is.
De film is verdeeld in 12 hoofdstukken, de optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk leesbaar.

Geluidskwaliteit

Het geluid tijdens de film wordt verzorgd door een Dolby Digital 5.1 track (384 kb/s) in de originele Engelse taal. Tijdens de rustige momenten richt de track zich op de voorste kanalen. Dialogen klinken helder, zijn goed verstaanbaar en komen netjes uit de centerspeaker. De frontspeakers laten de overige geluiden horen en de muziek. Scheiding van de kanalen is aanwezig, maar in minimale mate. Tijdens deze rustige momenten laten de surrounds omgevingsgeluiden horen, die een fraaie ambiance neerzetten. Wanneer we getrakteerd worden op de verschillende rampen in de film, slaat het karakter van de track ineens om. Dan verandert het geluid ineens in een dynamisch geheel met veel laag en effecten uit de surrounds. Uiteraard houden we van een dynamisch geluid met veel richting, maar het doel van deze track lijkt vooral te bestaan uit het zo hard mogelijk laten horen van effecten. Echt subtiel is het geluid op deze momenten niet te noemen en soms is het allemaal net iets te luid. Ook het LFE-kanaal gaat hier iets te ver door, met een donderend laag dat de ruiten laat trillen. Beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig. Liefhebbers van hard geluid met veel laag komen dus wel aan hun trekken bij deze track, maar een iets gebalanceerder en natuurlijker gemixt geluid had wel op zijn plaats geweest. Alles bij elkaar toch een aardig klinkende track.

Extra's

De menu’s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1, met Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid.

Trailer (2 min.)
Er zijn geen filmgerelateerde extra’s op deze uitgave te vinden, slechts deze originele bioscooptrailer van de film.
Het beeld is 2.35:1 anamorf, het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

Knowing is een erg matige film over een man die in het bezit komt van een blad vol nummers. Deze nummers voorspellen alle grote rampen van de laatste vijftig jaar, met nog drie rampen te gaan. Uiteraard gaat de beste man op pad om deze rampen te voorkomen. Tot zover werkt de film op zich wel, maar de verandering van toon in het verhaal werkt helaas totaal niet. Het verhaal ontspoort zelfs geheel tegen het einde van de prent. Het slot past niet bij de rest van het verhaal en wordt veel te ver uitgetrokken. Deze DVD-uitgave van de film heeft een prima beeldkwaliteit. Ook het geluid is goed verzorgd, hoewel de track soms wel erg luid kan zijn. Extra’s zijn nauwelijks aanwezig.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

-Jaap-  |  23-10-2009

Het slaat natuurlijk allemaal nergens op, maar ik vond het eigenlijk best vermakelijke flauwekul. Hier is mijn visie op de film: http://www.filmboob.nl/filmre...
Lees meer >

theta  |  22-10-2009

hmm, heb toch wel wat slechtere films gezien die een gelijke of hogere waardering krijgen. Ieder z'n oordeel maar de reviewer waardeert de film toch iets te la...
Lees meer >

scherpschutter  |  22-10-2009

Het slaat natuurlijk allemaal nergens op, maar ik vond het eigenlijk best vermakelijke flauwekul. Hier is mijn visie op de film: http://www.filmboob.nl/filmre...
Lees meer >

Bas Hokke  |  21-10-2009

Ik vond het best een aardige film totdat het duidelijk werd dat ze gered werden door ailiens Dat vond ik echt de grootste anti-climax die ooit verfilmd is Dan...
Lees meer >

Jeroen D  |  21-10-2009

Gewoon een verschrikkelijk slechte film, meer kan ik er niet van maken.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
4

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:4
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 11
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.