Harry Potter and the Half-Blood Prince

Recensent:
Ludo Keeris
19-11-2009

Totaalbeoordeling:

8.1
DVD

Harry Potter and the Half-Blood Prince (DVD)
Samenvatting

Eindelijk is de gehele toverwereld ervan overtuigd dat Heer Voldemort is teruggekeerd. Harry Potter (Daniel Radcliffe), Ron Wemel (Rupert Grint) en Hermelien Griffel (Emma Watson) gaan voor een nieuw schooljaar terug naar Zweinstein. Draco Malfidus (Tom Felton) is ook weer terug en voert duidelijk iets in zijn schild. Harry probeert er achter te komen wat het is, maar Perkamentus (Michael Gambon) wil dat hij zich vooral richt op de nieuwe professor in toverdranken, Hildebrand Slakhoorn (Jim Broadbent). Deze is namelijk in het bezit van een herinnering die essentieel is om Heer Voldemort beter te begrijpen. De herinnering kan mogelijk meer duidelijkheid geven over hoe ze Heer Voldemort kunnen verslaan. Harry doet met behulp van een geleend boek voor het vak Toverdranken, dat toebehoorde aan de Half-Bloed Prins, allerlei ontdekkingen. Na vele avonturen komt hij erachter wie de Half-Bloed Prins is.

Commentaar

Harry Potter and the Half-Blood Prince, die als Nederlandse naam Harry Potter en de Half-Bloed Prins heeft gekregen, is het zesde deel uit de serie over Harry Potter. Het is gebaseerd, net als de eerdere delen, op de gelijknamige boeken van J.K. Rowling. Scenarioschrijver Steven Kloves heeft het boek bewerkt tot een filmscript. De regie was wederom in handen van David Yates, die ook Harry Potter and the Order of the Phoenix heeft gemaakt en tevens de nog uit te komen delen Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 & 2 voor zijn rekening neemt. De oorspronkelijke releasedatum voor de bioscoop was 17 november 2008, maar werd verschoven naar 17 juli 2009. Dit omdat Warner Brothers hoopte zo meer publiek te trekken, maar het schijnt dat de schrijversstaking in Hollywood ook een reden was om de datum te verschuiven. Op de planning van de nog uit te komen delen heeft het in elk geval geen invloed gehad, die staan gepland voor respectievelijk 2010 en 2011.
Harry Potter and the Half-Blood Prince is een mooie, spannende film geworden. Het verhaal rond Harry Potter begint zijn climax te bereiken en de personages worden volwassener. Dat merk je in hun gedrag en beslissingen die ze nemen, maar tegelijk zijn ze ook nog heel jong en vliegen de hormonen in het rond. De belangrijkste acteurs, allen dezelfde als in de eerste vijf delen, zijn ook volwassener in hun rol. Met als uitzondering het vriendinnetje van Ron, Belinda (gespeeld door Jessie Cave). Zij zet een leuke puberale rol neer, welke ook enigszins tenenkrommende momenten kent. Je kan merken dat Daniel Radcliffe, Rupert Grint en Emma Watson al een aantal films samen hebben gedaan. Ze zijn zeer overtuigend in hun rol en gaan ook heel vriendschappelijk en gemoedelijk met elkaar om. Veel volwassener is ook Ginny Wemel (gespeeld door Bonnie Wright). Wright zet een prachtige uitgebalanceerde jonge vrouw neer, die vanuit een innerlijke rust een belangrijke rol gaat spelen in het leven van Harry Potter. Jim Broadbent is heel leuk als de behaagzieke Hildebrand Slakhoorn. Helen McCrory doet haar intrede als Narcissa Malfidus, de moeder van Draco. Zij was voor Harry Potter en the Order of the Phoenix gevraagd om Bellatrix te spelen, maar dat kon niet doorgaan omdat ze op dat moment zwanger was. Nu speelt ze dus de zus van Bellatrix. Een andere nieuwkomer is Dave Legeno in de rol van Fenrir Vaalhaar, een weerwolf. Hij zet een echte enge weerwolf neer, die je echt niet in het donker wilt tegenkomen.
Cameraman Bruna Delbonnel en regisseur David Yates maakten mooie beelden en wisten een paar verrassende, kleine details in de film aan te brengen die een prachtig beeld geven van hoe mensen naast elkaar bestaan en toch in zo'n verschillende wereld lijken te leven. Aan de ene kant zie je pubers die de liefde aan het ontdekken zijn, aan de andere kant is er een eenzame tiener die een levensgevaarlijke opdracht moet uitvoeren en daarin helemaal alleen staat. Dat wordt in een paar beelden verteld en dat is knap gedaan. Zodra de film begint zit je ook direct helemaal in het verhaal. De special effects zien er weer goed uit en komen iets minder bombastisch over dan in vorige delen. Of misschien zijn we het nu al wat meer gewend, dat kan natuurlijk ook. Enige minpunt, als je daar al van kan spreken, is dat de wezens die uit het water oprijzen in de grotscène wel heel veel lijken op Gollum uit Lord of the Rings.
Al met al is deze zesde Harry Potter film zeker de moeite waard. De film volgt mooi in alle belangrijke grote lijnen het boek, met hier en daar een kleine aanpassing om het op beeld beter over te laten komen. Dat doet het boek echter in geen geval tekort. Een aanrader dus.

Harry Potter and the Half-Blood Prince is door Warner Bros. zowel uitgebracht op DVD als Blu-ray Disc. Hieronder bespreken we de DVD-versie. Onze bespreking van de Blu-ray Disc kun je hier vinden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Fantasy
Regio: 2
Jaar: 2009
Speelduur: 147 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Vlaams
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Fins, Noors, Zweeds
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888036716

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Close-up met de Cast
  • Oefeningen van Eén Minuut
  • J.K. Rowling: een Jaar in het Leven
  • Wat Heb Je in Gedachten?
  • Voorproefje

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld kent een anamorfe beeldverhouding van 2.40:1, wat overeenkomt met het originele filmformaat. De transfer ziet er goed uit met een ruim voldoende scherpte. Het contrast is wat aan de hoge kant, waardoor het beeld een wat harde uitstraling krijgt. Er zitten vrij veel donkere scènes in de film en op die momenten is de detaillering in het zwart niet zo goed. Details zijn daar nog nauwelijks te onderscheiden. Een enkele keer is lichte aliasing te zien, maar niet in een storende vorm. Ook zien we wat beeldruis en zijn in de achtergrond soms wat lichte compressiefoutjes waar te nemen. Ondanks de genoemde kritiekpuntjes wil dat niet zeggen dat het beeld slecht is. Zeker niet. Er valt voldoende te genieten van deze film met deze beeldkwaliteit. De lat ligt tegenwoordig erg hoog en deze film haalt dat net niet, maar zit er wel dicht tegenaan.
De film telt 30 hoofdstukken, die ook via het menu zijn te selecteren. De optionele ondertiteling is goed verzorgd en staat met één regel in het beeldvlak geplaatst. De Nederlandse ondertiteling maakt gebruik van de Nederlandse vertaling qua naamgeving. De personages hebben dezelfde Nederlandse namen als in de boeken.

Geluidskwaliteit

De film kent drie geluidssporen, alle drie in het Dolby Digital 5.1 (384 kb/s) formaat. Het zijn de originele Engelstalige track, alsmede een Nederlandstalige en Vlaamstalige nasynchronisatietrack. Helaas heeft Warner Bros. ook bij deze Harry Potter film niet voor de maximale bitrate gekozen. Dat horen we toch wel terug in de detaillering van het geluid. Over het algemeen is het een prima klinkende geluidstrack met veel ruimtelijke werking, waarbij alle kanalen ruimschoots aan bod komen. De surroundkanalen worden in split-surround gebruikt voor muziek, atmosferen en regelmatig ook geluidseffecten. Ook het LFE-kanaal spreekt regelmatig een woordje mee, al had het laag wat robuuster mogen zijn. De dialogen zijn over het algemeen goed te volgen, waarbij Daniel Radcliffe (Harry Potter) wel de neiging heeft om veel binnensmonds te mompelen. Tijdens dialogen staat de rest van het geluid wat op de achtergrond. Bij aktiescènes is er meer dynamiek en is er ook meer balans.
De Nederlandse en Vlaamse nasynchronisatie zijn duidelijk van een minder niveau. Vooral de Nederlandstalige track klinkt vrij dof en is ook vrij zacht. De vraag is echter of deze tracks veel gebruikt gaan worden. De film is, gezien ook de leeftijdsaanduiding van 12 jaar en ouder, niet geschikt voor al te jeugdige kijkers. Kinderen van boven de twaalf zouden voldoende in staat moeten zijn om de ondertiteling te lezen.

Extra's

Beide discs hebben een menuscherm in 1.78:1 anamorf beeldformaat. Deze Special Edition bestaat uit twee schijven. Alle extra's staan op de tweede disc. Naast de hieronder genoemde extra's is het mogelijk om een digitale kopie te downloaden. Deze versie is alleen te bekijken met Windows Media Player en is te bekijken tot 18 november 2010. Op de Deleted Scenes na hebben alle extra's een beeldformaat van 1.78:1. De extra's beschikken over Nederlandse ondertiteling, behalve waar vermeld.

Close-up met de Cast (29 min)
Een aantal mensen uit de cast bespreken een bepaald onderdeel van het filmmaken. Zo neemt Daniel Radcliffe een kijkje in de montagekamer van Mark Day, brengen Matthew Lewis en Tom Felton een bezoek bij de special effects man Matthew Harlow, helpt Bonnie Wright mee aan het opbouwen van het decor en brengt Emma Watson een bezoekje aan make-up dame Amanda Knight.

Oefeningen van Eén Minuut (7 min)
James en Oliver Phelphs, Bonnie Wright, Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Tom Felton en Emma Watson krijgen ieder een minuut de tijd om hun karakters in alle zes de Harry Potter films te beschrijven.

J.K. Rowling: Een Jaar in het Leven (50 min)
Een documentaire van de Britse schrijver en filmmaker James Runcie over het leven van schrijfster J.K. Rowling. Opgenomen tijdens het schrijven van Harry Potter and the Deathly Hallows. Aan het begin van de documentaire is er een waarschuwing dat er spoilers voor kunnen komen uit dat verhaal. Runcie gaat in op het verleden van Rowling, waarbij enkele facetten ook terugkomen in de verhalen rond Harry Potter. Soms is het erg privé, wat we te zien krijgen.

Wat Heb Je in Gedachten? (7 min)
Tom Felton (Draco Malfidus) vraagt een aantal van zijn collega-acteurs wat het eerste in hen opkomt bij een bepaalde vraag. "Welke muziek vind je het leukst?" of "welk boek neem je mee naar een onbewoond eiland?". Dat soort vragen.

De Tovenaarswereld van Harry Potter: Voorproefje (12 min)
Een film over het Universal Orlando Resort in Florida, Amerika, waar het kasteel van Zweinstein is nagebouwd als pretpark. Het is nog allemaal toekomstmuziek, omdat het park nog niet af is. Scènes uit de voorgaande Harry Potter films illustreren de voorbeelden. Het is een veredelde promotiefilm en alles wordt wel heel rooskleurig en fantastisch voorgespiegeld.

Deleted Scenes (7 min)
Een aantal scènes, of delen van scènes die niet in de uiteindelijke versie terecht zijn gekomen. Het beeldformaat is 2.40:1.

Conclusie

Harry Potter krijgt van Perkamentus de opdracht om belangrijke informatie los te krijgen bij de nieuwe leraar Hildebrand Slakhoorn. Deze informatie is nodig om Voldemort te kunnen bestrijden. Harry Potter doet door middel van een geleend boek, dat ooit aan de Half-Bloed Prins toebehoorde, veel nieuwe ontdekkingen. Harry Potter and the Half-Blood Prince is het zesde deel uit de reeks en borduurt verder op het overbekende thema. Dit deel is wat minder duister dan z'n voorganger. Ook worden de tovenaarsleerlingen langzaamaan volwassen, wat we ook terugzien in de onderlinge liefdesperikelen. Er worden weer een paar nieuwe elementen toegevoegd aan het verhaal, maar voor het grootste gedeelte gaat men verder op de bekende weg. Deze 2-disc DVD-uitgave heeft een voldoende beeld- en goede geluidskwaliteit. Op de tweede disc staan een aantal extra's, waarvan de een wat interessanter is dan de ander. Voor alle Harry Potter fans wederom een verplichte aanschaf.

Laatste reacties

Ingmar B.  |  22-11-2009

De film in de bioscoop al gezien, en ook op dvd gehaald. Het is een erg leuke film, naar mijn mening na het 3e deel de beste film. De extra van J.K is mooi gem...
Lees meer >

MrSissor  |  22-11-2009

Goedemiddag Gisteren heb ik deze film gezien en ik moet zeggen hoewel ik een HP fan ben. vind ik dit deel abosoluut ver onder de maat en van een dusdanig nive...
Lees meer >

martini  |  20-11-2009

Docu over Rowling's leven is zeker goed. Enige jammer aan de 2disc (net zoals bij alle delen) is dat er geen making of op staat..
Lees meer >

Frank  |  20-11-2009

Deel 4 had ook een trailer van de film.
Lees meer >

Pieter D  |  19-11-2009

De documentaire geeft ook een fantastische kijk op haar privé-leven en de druk die toen destijds op haar schouders rustte. Ik vond het de beste extra op de disc...
Lees meer >

DVD Watcher  |  19-11-2009

De speelduur is 2 uur, 27 minuten (géén 47 minuten zoals Ludo schrijft) en 12 seconden. Dat maakt afgerond 147 minuten. Ja ok, dan klopt het idd wel. Alleen...
Lees meer >

Frank  |  19-11-2009

De speelduur is 2 uur, 27 minuten (géén 47 minuten zoals Ludo schrijft) en 12 seconden. Dat maakt afgerond 147 minuten.
Lees meer >

Frank  |  19-11-2009

De film duurt 1 uur, 27 minuten en 12 seconden. Dat maakt 147 minuten. Hoe Ludo aan 2 uur en 47 minuten komt is me een raadsel.
Lees meer >

DVD Watcher  |  19-11-2009

De speelduur is precies 2 uur, 47 minuten en 12 seconden. Dat ronden we af naar 147 minuten. Zal misschien aan mij liggen, maar moet het geen 167 minuten zijn...
Lees meer >

Ludo Keeris  |  19-11-2009

De speelduur is precies 2 uur, 47 minuten en 12 seconden. Dat ronden we af naar 147 minuten. Er staat geen trailer bij de Close-up met de Cast. Vreemd genoeg s...
Lees meer >

pietdvd  |  19-11-2009

Mis een opmerking, dat voor de bioscoop release de film 9 jaar en ouder rank kreeg. Moet de speelduur ook niet 148 minuten zijn (De film is vast gesteld op 153 ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
8.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.