District 9

Recensent:
Marcel den Haan
12-03-2010

Totaalbeoordeling:

8.4
DVD

District 9 (DVD)
Samenvatting

De aarde is bezocht door buitenaardse wezens. Een groot schip met garnaalachtige aliens hangt in het luchtruim boven Johannesburg. De wezens zijn de laatste van hun ras en ze beschikken helaas niet over de technologische expertise van hun uitgestorven soortgenoten. De aliens worden ondergebracht in een speciaal kamp, waar zij samen kunnen leven. Ze krijgen echter te maken met racisme en vooroordelen. Twintig jaar na hun komst zijn de leefomstandigheden in het kamp zeer slecht. De MNU, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de aliens, besluit dat het tijd wordt ze te laten verhuizen. Wikus Van De Merwe (Sharlto Copley) is de baas over deze opdracht, die echter anders loopt dan gepland. Door een bizar ongeluk komt Wikus ineens wel heel dichtbij de wezens te staan, waardoor hij gedwongen wordt op de vlucht te slaan. Nu moet hij rennen voor zijn leven en ziet hij de wereld door de ogen van de buitenaardse bezoekers.

Commentaar

District 9 is een film van de hand van Neill Blomkamp. De in Johannesburg geboren regisseur was ook verantwoordelijk voor het script, waarvoor hij zelfs genomineerd werd voor een Oscar. Peter Jackson trad op als producent en zijn naam is dan ook groot te lezen op de hoes van de DVD. Dit soort reclame is natuurlijk altijd handig, maar echt nodig was het niet in dit geval. District 9 is namelijk een prima film die op een aantal vlakken weet te verbazen en over de gehele linie weet te overtuigen. Het script is gebaseerd op de korte film van Blomkamp, genaamd Alive in Joburg. Het verhaal neemt ons mee naar een sloppenwijk in Johannesburg, waar een buitenaards ras in erbarmelijke omstandigheden moet leven. De opzet is verder vrij simpel, maar het geheel weet vanaf het begin te boeien. Dit wordt moeiteloos tot het einde vastgehouden, waarna je als kijker van een prima portie actie en science-fiction hebt kunnen genieten. Blomkamp gebruikt allerlei onorthodoxe manieren van filmen, die in het begin even moeten wennen, maar als snel niet meer opvallen. De aliens zijn vrijwel allemaal gemaakt in de computer en zien er uitstekend uit. Zeker voor een prent met een budget van ‘maar’ 30 miljoen euro ziet het er allemaal goed uit. Momenten van drama en actie wisselen elkaar af, aangevuld met de nodige bloederige momenten. Dit is zeker geen film die het alleen moet hebben van schieten en achtervolgingen. Het verhaal heeft een diepere laag die tot nadenken kan stemmen, waarbij ook een moraal niet ontbreekt. Dit ligt er niet te dik bovenop, waardoor het verhaal niet teveel lading meekrijgt. De cast bestaat louter uit onbekenden. Hoofrolspeler Sharlto Copley heeft de rol te danken aan het feit dat hij ook te zien was in de korte film. Hij zet een prima rol neer, geen enkel moment heb je het idee naar een beginner te kijken. Dit optreden leverde hem zelfs een rol op in de nieuwe film rond het A-Team, waar hij gestalte geeft aan Murdock. De rest van de acteurs hebben een duidelijke ondergeschikte rol, maar zetten allemaal een goed optreden neer. District 9 is een goed gemaakte en onderhoudende film, waarvan fans van science-fiction en actie zeker zullen genieten. Een zekere aanrader!

Sony heeft District 9 op DVD en Blu-ray Disc uitgebracht. Hieronder is de bespreking van de DVD te lezen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie, Science fiction, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2009
Speelduur: 107 min
Verpakking: Eco-box Keepcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Spaans
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609591736

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Filmmaker's Log

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de schijf in het formaat 1.85:1. Zoals gezegd wordt er gebruik gemaakt van diverse manieren van filmen, waarbij veel scènes uit de hand geschoten zijn en moeten doorgaan voor nieuws- en beveiligingscamera’s. Deze manier van filmen levert niet altijd een even scherp beeld op. Veel scènes hebben een wat soft uiterlijk. Er is een duidelijk verschil te zien tussen de normale beelden en die van bijvoorbeeld de nieuwscamera’s. De transfer is wel mooi schoon en beschadigingen zijn niet aanwezig. De kleuren komen natuurlijk over, maar soms wat uitgewassen. Ook hier is er een verschil te zien tussen de verschillende manieren van filmen. Contrast, zwartniveau en schaduwdetail zijn alle ruim voldoende. Filmgrain is aanwezig, maar niet overdreven hoeveelheid. Het geeft de transfer een zekere rauwheid mee, die ervoor zorgt dat het allemaal niet te digitaal overkomt. Er zijn diverse momenten van edge enhancement zichtbaar en ook aliasing komt hier en daar voorbij. Gelukkig blijft dit allemaal binnen de perken.
De film is verdeeld in 28 hoofdstukken, de optionele ondertiteling is duidelijk leesbaar.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 formaat (448 kb/s) op de DVD. De track presteert naar behoren en weet goed gebruik te maken van alle aanwezige kanalen. De film bevat namelijk behoorlijk wat actiescènes en hier is de track mooi ruimtelijk. De surrounds laten effecten horen in split-surround, tijdens de rustige momenten zijn hier omgevingsgeluiden te horen. Het LFE-kanaal ondersteunt het geluidsbeeld met een diepgaand laag. De subwoofer krijgt soms een behoorlijke hoeveelheid laag te verwerken, maar gelukkig altijd prima gedoseerd. De dialogen zijn goed te volgen en komen netjes uit de centerspeaker. De frontspeakers laten een goede scheiding van de kanalen horen. Ruis of beschadigingen zijn niet aanwezig. Over de gehele linie een track die weet te overtuigen en goed past bij de sfeer van de film.

Extra's

De fraai vormgegeven menu’s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1. Het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s). De uitgave bevat helaas niet veel extra’s, maar deze leveren wel een aardige blik op de totstandkoming van de film. Alle extra’s hebben 1.78:1 anamorf beeld en Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid.

Audiocommentaar
Het commentaar tijdens de film levert nog de meeste informatie op. Regisseur en schrijver Neill Blomkamp vertelt over het maken van de film en het schrijven van het verhaal. Zo horen we dat hij geïnspireerd werd door zin jeugd in Johannesburg tijdens de Apartheid. Verder veel technische informatie, bijvoorbeeld over het ontwerp van de aliens en de effecten.

Deleted Scenes (23 min.)
Hier zijn 22 verwijderde scènes te vinden, die achter elkaar te bekijken zijn of los van elkaar.

The Alien Agenda: A Filmmaker’s Log (34 min.)
Een extra die bestaat uit drie onderdelen, waarbij elk deel uitleg geeft over een aspect van het maken van de prent. Zo gaat het eerste deel in op het bedenken van de film, het tweede over de opnames en het derde deel over het afwerken.

Trailers
Vier trailers van andere Sony uitgaven.

Conclusie

District 9 is een onderhoudende en goed gemaakte science-fiction film, die het verhaal vertelt van een ras van buitenaardse wezens. Zij leven in erbarmelijke omstandigheden in een sloppenwijk in Johannesburg, waar ze te maken hebben met racisme en vooroordelen. Er wordt besloten de aliens te laten verhuizen, maar de leider van het project raakt door een bizar ongeluk wel erg dicht betrokken bij de wezens. Fans van actie en science-fiction zullen zich prima vermaken met deze film, die de twee genres goed weet te combineren. Het verhaal weet te vermaken tot het einde, de actie is goed gemaakt. De DVD heeft een beeld- en geluidskwaliteit die ruim voldoende zijn. Er zijn niet veel extra’s aanwezig, maar degene die wel te bekijken zijn weten te overtuigen.

Laatste reacties

Filmfan Leroy  |  05-05-2010

Ik denk dat je verkeerd hebt gepost. Die quote zit niet in dit topic. :lol: __________________ Wel ;) Denk dat die ene reactie dan verwijderd is, maarja.
Lees meer >

Bjorn Schierboom  |  03-05-2010

.
Lees meer >

Filmfan Leroy  |  01-05-2010

Vreemd? In het blu ray topic van Avatar zeg je dit: Dit is het District 9 topic, of heb ik het onjuist en maakt hij een vergelijking met deze film :P?
Lees meer >

Coen P.  |  01-05-2010

goeie film en blijft lang in u hoofd rondspoken Vreemd? In het blu ray topic van Avatar zeg je dit: 'verhaal niet origineel voor de rest oke maar niet meer ...
Lees meer >

yves VALK  |  01-05-2010

goeie film en blijft lang in u hoofd rondspoken
Lees meer >

Ron-G  |  24-04-2010

Wauw wat een topper deze film......heb van het begin tot eind zitten genieten, SF van hoog niveau, een goed verhaal met diepgang en je tot nadenken aanzet, afge...
Lees meer >

Camera Obscura  |  11-04-2010

Maar de film is het zelfde?? Ja, jij bent degene met dat Duitse steelbook. Jij zou ons moeten vertellen wat erop staat. :lol:
Lees meer >

Frank  |  11-04-2010

Ja, de film is hetzelfde.
Lees meer >

Rob van Gestel  |  11-04-2010

Maar de film is het zelfde??
Lees meer >

Marcel den Haan  |  10-04-2010

Bij de Nederlandse uitgave krijg je een ander menu, één in de alien stijl en één in mensen stijl.
Lees meer >

Rob van Gestel  |  10-04-2010

Heb vandaag de duitse steelbook binnen gekregen met nl ondertiteling.(blu ray) De film zelf heeft me angenaam verrast, want ik wist niet goed wat ik er van moes...
Lees meer >

Harold RG  |  07-04-2010

District 9 is een goed gemaakte SyFy film. met een intelligent script goed acteerwerk. Het is een film die je niet snel vergeet, dankzij de samenwerking met Pet...
Lees meer >

dreamc  |  22-03-2010

Dit was echt m'n favoriete film het vorig jaar. Een science fiction film zoals ik deze nog niet eerder gezien heb. Zeer origineel en met verschrikkelijk goede e...
Lees meer >

nlamste3  |  13-03-2010

Geweldige film. Vooral die hoofdpersoon. Mooi gemaakt, en ook nog een maatschappelijke visie gegeven. Net als Dawn of the Dead een fantasy setting gebruikt om e...
Lees meer >

Morlock  |  12-03-2010

Helaas is de steelbook niet meer te verkrijgen :sad: Availability: sorry this title is deleted Geweldige film overigens (y) Indeed!! Een van de betere films!...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
8.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 14
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.