2012

Recensent:
Marcel den Haan
16-03-2010

Totaalbeoordeling:

6.9
Blu-ray

2012 (Blu-ray)
Samenvatting

De aarde is in gevaar. Dit wordt onder andere ontdekt door wetenschapper Adrian Helmsley (Chiwetel Ejiofor). Hij komt er achter dat de aarde van binnen uit begint op te warmen, dit onder invloed van stralingen van de zon. Uiteindelijk zal dit er toe leiden dat de aardkorst begint te smelten, uiteraard met rampzalige gevolgen voor alle bewoners van de planeet. Bij toeval leert schrijver Jackson Curtis (John Cusack) van dit naderende onheil, iets dat hem doet besluiten zijn kinderen te redden van de ondergang. De regering heeft namelijk enkele reusachtige arken laten bouwen om het voortbestaan van de mensheid te garanderen. Er ontstaat een race tegen de klok wanneer Jackson en zijn gezin proberen de arken te bereiken. Langzaam maar zeker begint de aarde om hun heen in elkaar te zakken. Jackson begint aan een levensgevaarlijke tocht die alles van hem zal vragen.

Commentaar

Regisseur Roland Emmerich heeft in zijn carrière al heel wat losgelaten op onze geliefde planeet. Zo liet hij de aarde onder aanval komen van buitenaardse wezens (Independence Day) en walste onder zijn leiding een reusachtige hagedis New York City plat (Godzilla). Zijn laatste film belooft ook weer niet veel goeds voor de mensheid als het einde der tijd is aangebroken. Hiermee haakt hij in op wat eens de hype was rond het einde van de mensheid in 2012. In dat jaar houdt de kalender van de oude Maya’s er mee op en zijn wij volgens hen de pineut. Inmiddels lijkt alle rumoer rond het einde der tijden wat getemperd te zijn. Dit door het feit dat er niet veel geloofwaardigheid aan dit verhaal te hechten is, iets dat helemaal overeenkomt met het verhaal van de film. 2012 vraagt namelijk om een uitschakeling van de logische redenering. De kijker wordt dan ook getrakteerd op de meeste bizarre actiescènes, die verder weinig met realisme te maken hebben. De scène met de limousine, bij mensen die de film gezien hebben wel bekend, is hier een mooi voorbeeld van. De prent moet dan ook vooral bekeken worden om de zeer goed gemaakte effecten. Het verhaal is erg simpel te noemen en het grootste minpunt van deze film. We volgen een gezin dat met alle macht probeert te overleven en enkele functionarissen van de regering die er alles aan doen om de mensheid te redden van de ondergang. Hier is eigenlijk alles wel mee gezegd. Het mag duidelijk zijn dat dit script nooit voor een Oscar in aanmerking is gekomen. Toch scoort de prent een nipte voldoende, iets dat alles te maken heeft met de genoemde effecten, de non-stop actie en de toch wel aardig aanwezige spanning. Op dit gebied zit het allemaal goed in elkaar, zelfs met een speelduur van over de 2½ uur. Vooral de effecten weten indruk te maken. Het blijft bizar om te zien hoe de hele wereld als het ware vernietigd wordt en wat de makers hiervoor verzonnen hebben. Deze film laat goed zien waartoe filmmakers tegenwoordig in staat zijn op het gebied van door de computer gegenereerde effecten. Alleen goede effecten en aanwezige spanning zijn echter alleen niet voldoende. Het verhaal moet ook pakkend zijn en bovendien karakters bevatten waarmee je als kijker mee kunt leven. Ook dit is bij 2012 niet echt het geval. Als kijker weet je al van te voren dat er enkele personages zullen sneuvelen. Wie dit zijn doet er eigenlijk weinig toe, een teken dat de karakters weinig tot geen sympathie oproepen. 2012 is dan ook een film geworden die vooral dient als vermaak zonder al te veel na te hoeven denken. Dit kan op zijn tijd ook wel eens lekker zijn, dus zet de prent op en geniet van al wat er op het scherm te zien is. Na afloop ben je het allemaal weer zo vergeten, dus echt erg is het niet dat een echt verhaal ontbreekt.

Sony heeft 2012 op DVD en Blu-ray Disc uitgebracht. Lees hier onze recensie van de DVD. Hieronder volgt de bespreking van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur, Drama
Regio: A, B, C
Jaar: 2009
Speelduur: 158 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
 • Dolby Digital 5.1 - EAD
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
 • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609661453

Extra's

 • Deleted Scenes
 • Audiocommentaar
 • Featurettes
 • Alternate ending
 • BD-Live
 • MovieIQ
 • Interactive Mayan Calander
 • Picture-in-Picture: Roland’s Vision

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.40:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264/MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) coderingsmethode.

De beeldkwaliteit van deze HD-transfer is zeer goed verzorgd. De uitgave is een flinke stap voorwaarts ten opzichte van de DVD. Het beeld oogt goed scherp met veel detail. Het softe karakter van de DVD is hier niet terug te vinden, nu zijn alle scènes zeer scherp te noemen. Het beeld heeft dan ook flink wat diepte en detail, waardoor alle vernietigingen nog beter over komen. Vooral de scènes van bovenaf laten nu dingen zien die niet eerder zichtbaar waren. Zo zien we vele kleine mensjes en voertuigen de diepte in vallen en de verwoesting is in alle glorie te aanschouwen. Soms oogt het beeld iets té scherp, waardoor de transfer een wat digitaal uiterlijk krijgt. De kleuren ogen ook hier enigszins ingetogen, maar dit is een keuze van de regisseur. Verder komen ze natuurlijk over. De donkere scènes zijn goed te volgen, dankzij een uitstekend contrast en schaduwdetail. De aanwezige tinten zwart komen mooi diep over. De artefacten van de DVD zijn hier niet terug te vinden, slechts wat lichte filmgrain is hier en daar zichtbaar. Een uitstekende beeldkwaliteit en een duidelijke stap vooruit ten opzichte van de DVD.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Zoals te lezen is bij de recensie van de DVD is dit een film met veel effecten en dynamiek. Dit komt perfect tot uiting in de DTS-HD Master Audio 5.1 track (48kHz/16bit), die onder andere in de originele Engelse taal op de uitgave te vinden is. Het geluid is zeer ruimtelijk en dynamisch te noemen, met erg veel detail. De track haalt alles uit je apparatuur en kan gezien worden als demonstratiemateriaal. Alle kanalen worden goed bij het geluidsbeeld betrokken, waarbij de surrounds worden gebruikt voor het weergeven van effecten. Tijdens de rustige momenten zijn hier omgevingsgeluiden te horen, zoals de scène waarin duizenden vogels overvliegen. Het LFE-kanaal laat een donderend laag uit de subwoofer horen, waardoor je als kijker bijna op de bank zit te trillen. Het laag is echter op geen enkel moment te overheersend aanwezig, maar het past prima bij het karakter van de film. De actiescènes worden nu nog intenser beleefd en hierdoor wordt de film zelfs een stukje leuker om te kijken. De dialogen zijn tussen al dit geweld goed te volgen. De frontspeakers laten een breed stereogeluid horen, waarbij een goede scheiding van de kanalen te horen is. Geluiden bewegen zich natuurlijk van links naar rechts over het geluidsbeeld. De track klinkt verder mooi helder, beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig. Een zeer goede track, die natuurlijk klinkt en zeer dynamisch. Veel beter dan dit wordt het niet.

Extra's

De schijf laat na het opstarten een hoofdmenu zien, waar je keuzes kan maken met betrekking tot het geluid, de ondertiteling en de extra’s. Ook is een pop-up menu aanwezig dat over het actieve beeld weergegeven wordt, zonder de film te onderbreken. Alle aanwezige extra’s hebben 1080p/i beeld, met Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid en zijn Nederlands ondertiteld.

MovieIQ
De film is te bekijken met de zogenaamde MovieIQ optie. Hierbij krijg je tijdens het kijken naar de film informatie via het internet over de cast, productie en andere facetten van de film. Voor deze extra heb je een Profile 2.0 BD-speler met internettoegang nodig.

Interactive Mayan Calender
Een interactieve kalender, gebaseerd op die van de oude Maya’s. Je hebt onder andere de mogelijkheid om een persoonlijke horoscoop te maken. Voor deze extra heb je een Profile 2.0 BD-speler nodig met internettoegang.

Mysteries of the Mayan Calender (4 min.)
Deze extra is los te vinden op de schijf, maar ook onder de vorige extra. Hier is een korte uitleg te vinden over de kalender die zij gebruikten en wat er volgens hen gaat gebeuren in 2012.

Audiocommentaar
Regisseur en schrijver Roland Emmerich en medeschrijver Harald Kloser leveren commentaar tijdens de film. De twee mannen hebben er duidelijk zin in en zijn in een goede bui. Ze praten op leuke wijze over dingen die op het scherm te zien zijn en vertellen veel over het maken van de film. Ze wisselen goed tussen informatie over de totstandkoming en de ideeën achter het verhaal.

Picture-in-Picture: Roland’s Vision
Na activering van deze extra verschijnt er tijdens het kijken van de film regelmatig een venster onder in het beeld. Hierin zijn interviews met de cast en crew te zien, maar ook beelden van achter de schermen. Een mooie aanvulling op het audiocommentaar.

Designing the End of the World (26 min.)
Hier krijgen we informatie over de vele effecten in de film en hoe deze gemaakt en ontworpen zijn. Interessant om te zien, zeker voor mensen die alles willen weten van filmmaken.

Roland Emmerich: The Master of the Modern Epic (9 min.)
Een featurette rond de schrijver en regisseur van de film. Cast en crew laten zich uiteraard vol bewondering uit over hem, verder zien we beelden van achter de schermen tijdens de opnames.

The End of the World: The Actor’s Perspective (8 min.)
De cast gaat in op het maken van de film en het karakter dat zij neerzetten. Verder geven zij hun visie op de gebeurtenissen die in 2012 zouden moeten plaatsvinden.

Science Behind the Destruction (13 min.)
Een wetenschappelijke kijk op de voorspellingen van de Maya’s en hoe deze naar de film vertaald zijn.

Deleted Scenes (5 min.)
Vijf scènes die de uiteindelijke film niet gehaald hebben.

Alternate Ending (3 min.)
Een ander einde van de film, waar het lot van enkele personages wat gewijzigd is.

BD-Live
Na het activeren van deze extra wordt je naar de pagina van Sony gebracht, waar diverse trailers te bekijken zijn. Op het moment van schrijven waren er geen filmgerelateerde extra’s te bekijken. Voor deze extra heb je een Profile 2.0 BD-speler met internettoegang nodig.

Conclusie

In 2012 zijn we getuige van het einde van de wereld. De aarde begint op te warmen van binnenuit, iets dat ervoor zal zorgen dat de aardkorst zal smelten. We volgen de avonturen van een schrijver en zijn gezin als zij proberen te overleven in een wereld die uit elkaar begint te vallen. De film bevat veel goed gemaakte actiescènes met aardig wat spanning. De effecten zien er uitstekend uit en hier valt dan ook veel te genieten. Het verhaal is wat minder goed verzorgd en eigenlijk gewoon heel erg simpel. Deze BD-uitgave is op technisch gebied uitstekend verzorgd. Vooral het geluid weet indruk te maken, maar ook het beeld ziet er prima uit. Tot slot zijn er een reeks extra’s aanwezig die een aardig beeld geven van het maken van de film, maar ook vaak erg promotioneel zijn.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Sony Pictures Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

De_Hollander  |  17-05-2012

Goeie film, heb de blu-ray inmiddels al 3 keer bekeken, ook het beeld zeer goed. Ook heb ik de film in de bioscoop gezien, dat is wel het mooiste het in de bios...
Lees meer >

DJR  |  17-05-2012

In de bios gezien en dat was een hele zit! Overdaad schaadt dat blijkt wel weer met deze film en de zogenaamd grappige momenten halen de hele ernst van de apoc...
Lees meer >

Richard B.  |  17-05-2012

De eerste anderhalf uur was, ondanks alle cliche's en onwaarschijnlijkheden, best nog wel amusant. De laatste drie kwartier was echter bijna niet te harden: ...
Lees meer >

Richard B.  |  17-05-2012

De eerste anderhalf uur was, ondanks alle cliche's en onwaarschijnlijkheden, best nog wel amusant. De laatste drie kwartier was echter bijna niet te harden: ik...
Lees meer >

Ron-G  |  06-07-2010

Ik vind het meer toB entertainment. Helemaal mee eens (y)
Lees meer >

Michael Hamers  |  06-07-2010

op en top entertainment movie. Die golf water die je ziet aankomen op die berg.... nasty Ik vind het meer toB entertainment.
Lees meer >

Raymond187  |  06-07-2010

op en top entertainment movie. Die golf water die je ziet aankomen op die berg.... nasty
Lees meer >

jerox  |  03-05-2010

Leuke film
Lees meer >

nemesea1982  |  17-04-2010

mooie blu ray , en zeer goede kwaliteit bedankt voor de recensie
Lees meer >

Gerco Stuivenberg  |  13-04-2010

Ondanks dat de fim bijna 3 uur duurt mist deze afwisseling en spanning. Dit maakt een film na verloop van tijd minder boeiend en zorgt er voor dat je op gegeven...
Lees meer >

Rob van Gestel  |  04-04-2010

Is in mijn ogen gewoon een must have op blu-ray.
Lees meer >

Ron-G  |  02-04-2010

Een film die enorm gehyped is en zijn verwachtingen bij mij in ieder geval niet kon waarmaken, wist van te voren natuurlijk dat dit een popcorn film is, maar j...
Lees meer >

Oudlid_X5  |  25-03-2010

Elk woord over 2012 is er één teveel.
Lees meer >

-Jaap-  |  24-03-2010

Je kan goed schrijven!(y)
Lees meer >

Coen P.  |  24-03-2010

Lang leve het klootjesvolk dat deze film als zoete broodjes verorbert en de echt goede films linkser dan (Groen) links laat liggen. Tja, dat is jouw mening ma...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
7.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 33
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.