Lord of the Rings Trilogie

Recensent:
Ludo Keeris
06-04-2010

Totaalbeoordeling:

9.2
Blu-ray

Lord of the Rings Trilogie (Blu-ray)
Samenvatting

De Hobbit Frodo Baggins (Elijah Wood) krijgt een bijzondere ring in zijn bezit. Zijn oude vriend, de tovenaar Gandalf (Ian McKellen), vertelt hem dat dit 'The One Ring' is. Een ring, krachtiger dan alle andere magische ringen, een ring met duistere krachten. Die ring is het instrument van absolute macht en kan ervoor zorgen dat 'Sauron, The Dark Lord' weer over Middle Earth kan regeren. Frodo moet samen met een toegewijd reisgenootschap bestaande uit mensen, een dwerg, een elf, hobbits en Gandalf zorgen dat de ring naar Mount Doom gebracht wordt, de plaats waar de ring lang geleden gesmeed is. Ondertussen is er een pact gesloten tussen de torens van Barad-dúr en Orthanc. De tovenaar Saruman kweekt met behulp van Sauron een gigantisch Uruk-hai leger om de volkeren van Middle-earth mee uit te roeien. ‘The Fellowship’ valt langzaam uiteen; de twee Hobbits Merry en Pippin worden weggevoerd door een bende Uruk-hai, achternagezeten door Gimli (John Rhys-Davies), Aragorn (Viggo Mortensen) en Legolas (Orlando Bloom). Frodo en diens trouwe metgezel Sam (Sean Astin) vervolgen de moeilijke tocht naar Mordor, die nog eens extra bemoeilijkt wordt door De Ring, die een steeds grotere last wordt voor de gekwelde Frodo. Tijdens een wanhoopsdaad om De Ring te bemachtigen wordt het schepsel Gollem, een van de vorige bezitters van De Ring, gevangengenomen door Sam en Frodo. Gollem komt goed van pas, aangezien hij de weg naar Mordor goed kent. Saruman verliest de strijd bij Helms Deep, maar hij is nog niet verslagen. Hij verzamelt zijn leger wederom om een laatste beslissende slag uit te delen aan de volkeren van Middle Earth. Saurons voornaamste doelwit is de mensenstad Minas Tirith in het koninkrijk Gondor. De strijd van Frodo en Sam wordt ook immer zwaarder naarmate ze dichter en dichter bij Mount Doom komen. En dan mogen we ook niet Gollem vergeten, wiens obsessie voor de ring weleens het einde kan betekenen voor de twee dappere Hobbits. Mount Doom komt in zicht, maar lukt het om De Ring voorgoed te vernietigen?

Commentaar

"One Ring to rule them all, One Ring to find them. One Ring to bring them all and in darkness bind them". Meer dan 100 miljoen lezers over de hele wereld kennen deze woorden uit J.R.R. Tolkiens driedelige epos In the ban van de Ring. Regisseur Peter Jackson verfilmde het verhaal over de strijd tussen goed en kwaad en brengt Middle Earth en haar bewoners op spectaculaire manier tot leven. Ondertussen heeft bijna iedereen al van The Lord of the Rings gehoord. Het is een uitermate succesvolle filmtrilogie, die sinds zijn première in de bioscopen de filmcultuur enigszins heeft gewijzigd. Vanaf dat moment bleek namelijk bijna geen boek meer onverfilmbaar. De technische mogelijkheden waren eindelijk zover dat zelfs een zeer gecompliceerd boek als In de ban van de Ring verfilmd kon worden.
Elk boek is apart verfilmd, wat heeft geleid tot The Fellowship of the Ring, The Two Towers en The Return of the King. Samen duren deze drie films bijna 9 uur, maar ze zijn uitermate onderhoudend en boeiend. Natuurlijk is het geen 9 uur achter elkaar actie en avontuur. Maar het tempo valt soms wel heel erg terug als Sam, Gandalf, Aragorn of een van de andere karakters een lange monoloog houdt. Zelfs Gollem houdt regelmatig een dialoog met zijn alter ego Smeagol. Soms heb je echter pauzes nodig. De boog kan niet 9 uur lang gespannen staan. In de films worden de actiescènes dus regelmatig afgewisseld met rustmomenten, al wordt de zoetsappigheid soms wel wat ver doorgevoerd. De drie delen samen vormen uiteindelijk één geheel en zijn eigenlijk niet afzonderlijk van elkaar te bekijken. Het kan natuurlijk wel, maar dan mis je veel van het verhaal en veel uitdrukkingen en personages zullen dan onduidelijk blijven. De karakters worden gedurende de films steeds verder uitgediept. The Two Towers is een logisch vervolg op The Fellowship of the Ring, waarbij The Return of the King weer naadloos aansluit op The Two Towers. Het is daarom ook logisch dat de Blu-ray Disc release een boxset is met daarin alle drie de delen verzameld. Elk deel is ook afzonderlijk te koop, maar uiteindelijk zul je toch alle drie de delen naast elkaar willen hebben en bekijken. Er zijn nog steeds veel fans van deze filmcyclus die elk jaar de gehele trilogie kijken. Met de films nu beschikbaar op Blu-ray Disc zal de kijkbeleving alleen nog maar meer toenemen. Het wachten is nu nog op de extended versies op Blu-ray Disc, dan is het Lord of the Rings-verhaal weer compleet.

A-Film heeft de films van The Lord of the Rings al eerder in diverse uitvoeringen op DVD uitgebracht. De versies die nu worden uitgebracht op Blu-ray Disc zijn te vergelijken met de standaard DVD-releases. De recensies van die versies van The Fellowship of the Ring, The Two Towers en The Return of the King kun je eventueel nog eens nalezen. Hieronder vind je de bespreking van de Blu-ray Disc.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur, Fantasy
Regio: B
Jaar: 2001
Speelduur: 559 min
Verpakking: Boxset
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD 5.1 - Frans
  • DTS-HD 6.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777931585

Extra's

  • Trailers
  • TV Spots
  • Behind the Scenes
  • Documentaires
  • Previews

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De HD-transfers op de Blu-ray Discs worden gepresenteerd in het originele 2.40:1 beeldformaat. Deze uitgave bevat drie keer een 50GB dubbellaags disc, waarvan per disc ruim 44GB is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de VC/1 codering.

De DVD's hadden al een uitstekende beeldkwaliteit en de Blu-ray Disc versies doen er nog een schepje bovenop. Alle drie de films zien er uitstekend uit. Eigenlijk valt er weinig of niets op aan te merken. De scherpte is bijzonder goed en ook het contrast en schaduwdetail zijn uitstekend verzorgd. Het beeld heeft een mooie dieptewerking, zoals je van een goede HD-transfer mag verwachten. De kleuren zijn niet altijd even verzadigd, maar dit is een bewuste keuze van de makers geweest. Een heel enkele keer is in een scène wat lichte beeldruis waar te nemen en hier en daar zien de special effects er al weer een beetje gedateerd uit, wat in zo'n scherpe HD-transfer dan extra opvalt. Maar het zal nergens het kijkplezier bederven. Kortom, het zijn prima beeldtransfers die uitstekend de sfeer van de films overbrengen en weergeven hoe de makers ze bedoeld hebben.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk

Geluidskwaliteit

Het geluid van de films staat in een DTS-HD Master Audio 6.1 (24 bit/48 Khz) geluidstrack in de originele Engelse taal op de discs. Er is ook nog een Franse DTS-HD Master Audio 5.1 track aanwezig, maar die laten we hier voor het gemak buiten beschouwing. Om kort te zijn; het geluid klinkt werkelijk fenomenaal! Ook bij de DVD's was het al dik in orde, maar in vergelijking met de Blu-ray Discs is het kinderspel. Het geluid klinkt zeer gedetailleerd met een uistekende dynamiek. Dialogen zijn uitstekend te volgen, ook de zachte passages. Alle kleine geluidseffecten worden duidelijk weergegeven en zijn duidelijk in het geluidsbeeld geplaatst. De ruimtelijke werking is prachtig en krijgt nog een extra dimensie door de 6.1 codering, waarbij in de surroundkanalen ook een middenkanaal aanwezig is. Het LFE-kanaal laat zeer regelmatig van zich horen door middel van een uitgebalanceerd laag, dat niet heel erg diep gaat. De geluidstracks van de Blu-ray Discs zijn bij uitstek geschikt als demomateriaal.

Extra's

De discs hebben eenvoudige menuschermen in 1.78:1 beeldformaat en het themamuziek uit de films als achtergrondgeluid. Tijdens het bekijken van de films is er ook een pop-up menu op te roepen om instellingen aan te passen. De films worden tijdens dit pop-up menu niet onderbroken. Bij elke film hoort een aparte DVD met extra's, die gelijk is aan de DVD met extra's uit de 2-disc DVD-uitgave. Deze box bestaat dus uit 6 discs die in één keepcase zitten. Daaromheen zit een stevige kartonnen box, waarbij het blauwe Blu-ray Disc logo is te verwijderen, zodat je een compleet zwarte box overhoudt.

The Fellowship of the Rings

Disc 1

Trailers (15 min)
Een aantal teasers en trailers van de film The Fellowship of the Ring en het nieuwe computerspel Aragorn's Quest. De filmtrailers hebben een beeldformaat van 2.35:1, die van het computerspel 1.78:1. De trailers hebben geen Nederlandse ondertiteling.
De trailers zijn in HD-resolutie.

Disc 2

Welcome to Middle Earth (17 min)
De eerste van drie documentaires over het maken van de film. Deze heeft als hoofdlijn de boeken van Tolkien en hoe ze bewerkt zijn tot film.

Quest for the Ring (21 min)
Een Making Of, waarbij we een goede indruk krijgen hoe de film gemaakt is en hoe het opnameproces was. Er is twee jaar continue gedraaid om de drie films af te maken.

A Passage to Middle Earth (42 min)
Deze voor Sci-Fi channel gemaakte documentaire gaat nog iets dieper in op de details en achtergronden van het maken van de film. De belangrijkste crew- en castleden vertellen over hun betrokkenheid bij de films. Een aantal fragmenten zit ook in de eerste twee documentaires.

Featurettes (40 min)
15 featurettes die gemaakt zijn voor lordoftherings.net. Het zijn korte filmpjes tussen de 1½ minuut en 5 minuten die ieder een klein onderdeel uit de film of de karakters laat zien.

Trailers (7 min)
Twee teasertrailers en een bioscooptrailer van The Fellowship of the Ring. Het zijn dezelfde als op de eerste disc, alleen dan in SD-formaat.

TV Spots (3 min)
Zes verschillende reclamefilms van 30 seconden, gemaakt voor televisie. Ze zijn bedoeld voor verschillende zenders als MTV, of hebben een specifiek onderwerp, zoals de TV-spot waarbij vermeld wordt dat de film een Oscarnominatie heeft gekregen.

Videoclip "May It Be" van Enya (4 min)
Het nummer "May It Be" van Enya is de aftitelsong van de film. Hiervan is ook een videoclip gemaakt. De clip is op dit recensie-exemplaar echter volledig verkeerd gecomprimeerd, waardoor er alleen maar compressiefouten zijn te zien.

Special Extended DVD Review (3 min)
Een voorproefje van de Extended DVD-uitgave, die ten tijde van de eerste uitgave van de DVD nog niet bestond. Inmiddels weten we wat die Extended Version DVD precies inhoudt.

Behind-the-scenes: Preview of The Two Towers (11 min)
Een korte Making Of van The Two Towers, de tweede film uit de trilogie. Ten tijde van de release van de DVD van Fellowship of the Ring was de tweede film nog niet in de bioscopen verschenen. We krijgen de nieuwe acteurs te zien die pas vanaf deel twee meespelen. Verder zien we hoe het schepsel Gollem gespeeld wordt door Andy Serkis en de landschappen van Rohan, waar een groot deel van The Two Towers zich afspeelt.

The Two Towers Videogame Preview (3 min)
Een vooruitblik op het videospel van EA, dat ten tijde van de DVD-release nog moest verschijnen.

The Two Towers

Disc 1

Trailers
Een teasertrailer en de bioscooptrailer van The Two Towers, plus een trailer van de gehele trilogie en van het videospel Aragorn's Quest. De filmtrailers hebben een beeldformaat van 2.35:1, die van het computerspel 1.78:1. De trailers hebben geen Nederlandse ondertiteling.
De trailers zijn in HD-resolutie.

Disc 2

On the Set Featurette (14 min)
Een Amerikaanse TV-special waarin je een kijkje achter de schermen krijgt bij The Two Towers. In deze featurette zijn vooral de acteurs en de crewleden aan het woord over het verhaal van de tweede film, afgewisseld met beelden van de set. Ook vang je een glimp op van hoe sommige effect-shots zijn gemaakt, zoals bijvoorbeeld Gollum en Treebeard. De featurette eindigt met een trailer van de film.

Return to Middle-earth (43 min)
Wederom een TV-special, ditmaal van Warner Brothers. Deze gaat wat dieper in op hoe het filmen van de trilogie de levens van jonge acteurs als Elijah Woofd en Sean Astin beïnvloed heeft. Wat vooral interessant is aan deze featurette is om te zien hoe de acteurs de tijd doodden buiten het filmen om.

Korte film: “The Long and Short of It” (7 min)
Sean Astin (die de rol van Samwise Gamgee speelt) had het idee om op een zondag tussen de opnames door deze korte film te schieten. Hij vroeg cast en crewleden om mee te helpen en zo stelde hij zijn eigen mini-crew samen met deze grappige korte film als gevolg. Sean Astin geeft aan het begin van de film nog een korte introductie.

The Making of: “The Long and Short of It” (8 min)
In deze featurette zien we hoe het filmen ging van Sean Astin´s korte film The Long and Short of It. Leuk om te zien is hoe de rollen van de crewleden steeds wisselen, waardoor dit haast een satirische documentaire wordt.

Lordoftherings.net Featurettes (32 min)
Hier staan 8 korte featurettes zoals die ook te zien waren op Lordoftherings.net. Elk van de featurettes behandelt een bepaald onderwerp van de productie.

Trailers & TV-spots
Op de schijf staat zowel de teaser als de bioscooptrailer (beide anamorf met 5.1 geluid). Ook kun je 16 Amerikaanse TV-spots bewonderen, die gelukkig ook allemaal achter elkaar bekeken kunnen worden met een “Play All” optie.

“Gollum´s Song” Music Video (4 min)
Het emotionele Gollum nummer, ook te horen tijdens de aftiteling en gezongen door de getalenteerde Emiliana Torrini, is hier te bewonderen samen met clips uit de film en beelden van de zangeres.

Special Extended DVD Edition Preview (5 min)
Een voorproefje van de Extended Version DVD-uitgave, die ten tijde van de eerste uitgave van de DVD nog niet bestond. Inmiddels weten we wat die Extended Version DVD precies inhoudt.

Special Preview of Return of the King (12 min)
Hier krijg je alvast een voorproefje van The Return of the King, het derde deel van de trilogie. Deze film was ten tijde van de DVD-release van The Two Towers nog niet uitgebracht.

The Two Towers Videogame Preview (3 min)
Een korte vooruitblik op het videospel van The Two Towers.

The Return of the King

Disc 1

Trailers (12 min)
Twee trailers van The Return of the King plus de trailer van de gehele trilogie en van het videospel Aragorn's Quest. De filmtrailers hebben een beeldformaat van 2.35:1, die van het computerspel 1.78:1. De trailers hebben geen Nederlandse ondertiteling.
De trailers zijn in HD-resolutie.

Disc 2

Trailers & TV-spots
Op de disc vinden we twee bioscooptrailers terug van The Return of the King. Een lange bioscooptrailer van om en nabij de drie minuten en een kortere teasertrailer van een krappe minuut. Beide trailers hebben anamorf beeld en 5.1 geluid, klasse! Ook zijn er 13 korte TV-spots beschikbaar, die desgewenst achter elkaar te zien zijn met de Play All optie.

The Quest Fulfilled: A Director´s Vision (23 min)
In deze documentaire zien we een samenvatting van al het werk dat ging zitten in het maken van deze enorme trilogie. Onder andere Peter Jacksons moeilijkheden om een studio te vinden die het avontuur aandurfde worden behandeld.

A Filmmaker´s Journey: Making "The Return of the King" (27 min)
Deze Making Of featurette gaat dieper in op de derde en laatste film uit de trilogie. Leden van de cast en crew vertellen over de betekenis van de film en in breder perspectief over Tolkiens bedoelingen met het verhaal. Een afsluitende featurette, die wellicht geen wereldschokkend nieuwe informatie bevat, maar toch interessant is om te zien.

National Geographic Special - "The Lord of the Rings: The Return of the King (52 min)
Deze documentaire werd oorspronkelijk uitgezonden op National Geographic Channel. Het is een uitermate interessante documentaire, die handelt over enkele diepere aspecten van personages als Aragorn, Gandalf en anderen. Een waardevolle toevoeging die enkele belangrijke personages uit de trilogie in een breder historisch perspectief plaatst.

Lordoftherings.net Featurettes
Er zijn zes korte featurettes op deze disc te vinden, oorspronkelijk te zien op de website van de Lord of the Rings films. Elk van de featurettes behandelt in het kort een aspect van de film.

The Lord of the Rings Trilogy Supertrailer (6 min)
Dit is een dik zes minuten durende trailer van de gehele trilogie. Uiteraard met anamorf beeld en 5.1 geluid is dit een trailer die vooral leuk is voor demonstratie doeleinden. Niet enorm interessant qua toegevoegde waarde dus.

Video Games Special Look (3 min)
Tot slot een drie minuten durende promo voor de videospellen van Electronic Arts. Eigenlijk is dit gewoon een lange reclamespot die verder inhoudelijk weinig met de films te maken heeft.

Conclusie

De Hobbit Frodo Baggins krijgt een bijzondere ring met magische en duistere krachten in z'n bezit. Frodo moet samen met een toegewijd reisgenootschap, bestaande uit negen personen, zorgen dat de ring naar Mount Doom gebracht wordt om vernietigd te worden. The Lord of the Rings trilogie, verfilmd door Peter Jackson, is inmiddels bij bijna iedereen wel bekend. De drie films zijn nu verschenen op Blu-ray Disc en zitten in één box. Ze zijn echter ook afzonderlijk te koop, maar eigenlijk zijn de films niet los van elkaar te bekijken, ze vormen samen één geheel. De BD-uitgaves hebben een uitstekende beeldkwaliteit en een uitzonderlijk goede geluidskwaliteit. Elke film heeft een eigen DVD met extra's, die geheel gelijk is aan de DVD met extra's van de 2-disc DVD-uitgave. Voor wie die al kent is er weinig nieuws te beleven, behalve dat een aantal trailers nu in HD-formaat zijn. Al met al echter een uitstekende BD-uitgave, nu is nog het wachten op de Extended Versions op Blu-ray Disc.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door A-Film Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Ed Lewis  |  30-06-2011

Absoluut, alleen wist ik niet van het bestaan van dat topic...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  18-06-2011

Ik zag dat hij bij de Wehkamp in prijs gezakt was en nu met korting voor iets meer dan 53 euro te bestellen was. Ik weet niet of dat alleen voor vaste klanten g...
Lees meer >

Ed Lewis  |  16-06-2011

Ik zag dat hij bij de Wehkamp in prijs gezakt was en nu met korting voor iets meer dan 53 euro te bestellen was. Ik weet niet of dat alleen voor vaste klanten g...
Lees meer >

monstermuis  |  07-06-2011

Zojuist antwoord ontvangen van DVD Outlet: Beste Henry, Het gaat inderdaad een 15 disc boxset worden, de info van de toeleverancier is helaas onjuist, we...
Lees meer >

hstadman  |  06-06-2011

Ik zie wel wie de scherpste aanbieding heeft als de set uitkomt. Dit is echt een set waar iedereen graag mee wil stunten.;)8-)
Lees meer >

Henry Leenheers  |  06-06-2011

Zojuist antwoord ontvangen van DVD Outlet: Beste Henry, Het gaat inderdaad een 15 disc boxset worden, de info van de toeleverancier is helaas onjuist, w...
Lees meer >

monstermuis  |  06-06-2011

Ik zit ook te denken aan dvdoutlet, maar aangezien er geen afbeelding bij zit, twijfel ik nog, bij cosmox is hij ook al 59,95 zonder verzendings kosten. Misschi...
Lees meer >

theregiment  |  06-06-2011

Bij Bol.com is de prijs verlaagd van 79 euro naar 69 euro. Bij mijn "Hofleverancier" DVD-Outlet kost hij nog maar 54 euro. Maar daar is sprake van een 12-discs ...
Lees meer >

Henry Leenheers  |  05-06-2011

Bij Bol.com is de prijs verlaagd van 79 euro naar 69 euro. Bij mijn "Hofleverancier" DVD-Outlet kost hij nog maar 54 euro. Maar daar is sprake van een 12-discs ...
Lees meer >

De_Hollander  |  04-06-2011

zou kunnen ja, ik weet het ook niet anders, en je hebt gelijk als per film over 2 BD50 wordt verdeeld dan klopt de optel som niet van 15 discs
Lees meer >

MissShadows  |  04-06-2011

Niet als ze een film verdelen over 2 discs en zelfs al deden ze dat niet, er staat in die zin alleen waaruit de box bestaat: 3 lange films met zoveel uur aan ex...
Lees meer >

De_Hollander  |  04-06-2011

http://www.dvdoutlet.nl//cgi-bin/web_store/web_store.cgi Zou dit wel de juiste zijn? Staat maar 12 discs. Wel goede prijs. Als je goed leestkom je er wel aa...
Lees meer >

De_Hollander  |  04-06-2011

Ach met de kortingen die er zijn heb ik de set besteld voor 52+- euro inclusief verzenden (en dan heb ik het over de NL versie) Dus dat vind ik een heel mooi ...
Lees meer >

monstermuis  |  04-06-2011

http://www.dvdoutlet.nl//cgi-bin/web_store/web_store.cgi Zou dit wel de juiste zijn? Staat maar 12 discs. Wel goede prijs.
Lees meer >

MissShadows  |  17-05-2011

Een ander voorbeeld is de theatrical editions van LOTR op Bluray. Bij release was deze zoiets van 60 euro en binnen een jaar was deze bij V&D 35 euro
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:8
9.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 137
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.