Alice in Wonderland (2010)

Totaalbeoordeling:

5.9
Blu-ray

Alice in Wonderland (2010) (Blu-ray)
Samenvatting

Alice (Mia Wasikowska) is alweer 19 jaar oud, als ze naar een grote familiebijeenkomst moet. Ze wordt uitgehuwelijkt, maar daar heeft Alice helemaal geen zin in. Ze is meer bezig met de konijnen die rond het landhuis rennen. Als ze één van de konijnen volgt valt ze pardoes in diens hol. Na een lange val komt ze terecht in de magische wereld van Underland. Het blijkt dat het konijn haar opzettelijk naar Underland heeft gelokt, want als zij dé Alice is, dan is zij de enige die het Larieloeder kan verslaan. Alice gelooft er niets van dat ze dé Alice is, ze denkt dat ze in een bizarre droom verzeild is geraakt. Als de Rode Koningin (Helena Bonham Carter) te horen krijgt dat er een Alice in Underland is, stuurt ze haar troepen op haar af om haar onschadelijk te maken. Op de vlucht voor de troepen komt Alice bij de Hoedenmaker (Johnny Depp) terecht, die haar helpt zich te verbergen. Om het Larieloeder te kunnen verslaan, moet ze het Worpelzwaard in handen zien te krijgen. Maar dat blijkt zich nu juist in het kasteel van de Rode Koningin te bevinden. Met hulp van haar trouwe metgezellen probeert Alice het zwaard in handen te krijgen om zo de Witte Koningin (Anne Hathaway) te helpen.

Commentaar

Als er één woord is dat niet op Tim Burton van toepassing is, dan is het: eenheidsworst. Hij weet altijd met iets nieuws en origineels te komen. Alice in Wonderland wijkt in alles af van zijn vorige film, Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street. Of het zouden de acteurs moeten zijn, die zijn voor een groot deel wel hetzelfde. In plaats van een muzikale horrorfilm komt hij nu met een sprookjesachtige fantasyfilm. De kleurrijke fantasiewereld van Alice in Wonderland roept eerder herinneringen op aan Big Fish, al zijn de verhalen niet te vergelijken. De vergelijking zit 'm in de fantasiewereld die Burton heeft gecreëerd. Het verhaal van zijn meest recente film is gebaseerd op de wereldberoemde boeken van Lewis Carroll Alice's Adventures in Wonderland en Through the Looking Glass. Maar Burton zou Burton niet zijn als hij er niet een hele eigen draai aan zou geven. Zo noemt hij het land waar Alice in terecht komt niet Wonderland maar Underland. Dat de film toch Alice in Wonderland heet komt doordat Alice de naam verkeerd heeft verstaan en dacht dat ze in Wonderland was. Burton wordt alom geroemd vanwege zijn inventiviteit en het visuele spektakel in zijn films. Dan komen de fans met Alice in Wonderland niets te kort. Wederom is dit een film vol visuele pracht en praal, waarbij kleur, decor en kleding van een ware schoonheid zijn. Wie de film meerdere kijkbeurten geeft komt elke keer weer nieuwe details tegen. Vooral in de achtergrond gebeurt er ontzettend veel, wat je in eerste instantie nauwelijks opvalt, omdat je dan toch meer op het verhaal let. Ja, het verhaal. Meestal is dat in films van Burton dik in orde, maar dit keer is het toch anders. Het ontbreekt dit keer toch aan originaliteit. Het verhaal is voorspelbaar en nauwelijks spannend. De karakters zijn inventief gebaseerd op de originele karakters uit de verhalen van Carroll, maar het ontbreekt hen aan dynamiek en bevlogenheid. De Rode Koningin, gespeeld door Helena Bonham Carter, is hierop een positieve uitzondering. Zij is pittig, gemeen en haar "Kop eraf!" credo is een leuke rode draad door de film heen. Johnny Depp, een van de meest getrouwe verschijningen in Burton's films, haalt dit keer niet het niveau van andere films. Zijn uiterlijk is prachtig, maar het karakter van Hoedenmaker (Mad Hatter in de Engelse taal) is te eendimensionaal. De visuele schoonheid daarentegen maakt heel veel goed en maakt deze film zeker te genieten en een must voor Burton-fans.
De film zorgde voor nogal wat ophef omdat bioscoopketens, onder leiding van Pathé, in eerste instantie weigerden om de film in de eigen bioscopen uit te brengen. De bioscoopexploitanten vonden de verschijningstermijn van de DVD en Blu-ray Disc veel te kort. In eerste instantie wilde Disney de film al na 12 weken op schijf uitbrengen, wat Pathé en consorten tegen de borst stuitte en ze vonden het dan beter om de film helemaal niet te vertonen. Uiteindelijk werd er water bij de wijn gedaan en was de film alsnog in de bioscopen te zien, waaronder in een 3D-versie. 12 Weken later is er dan toch de DVD en Blu-ray Disc! Disney heeft beloofd om het distributiebeleid voor toekomstige releases aan te passen, waarna de bioscoopexploitanten tevreden waren. Nu kunnen wij dus al voor de zomer genieten van Alice in Wonderland op DVD en Blu-ray Disc.

Alice in Wonderland is door Walt Disney zowel uitgegeven op DVD als Blu-ray Disc. De hieronder besproken uitgave betreft de BD. De bespreking van de DVD kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Familie, Fantasy
Regio: B
Jaar: 2010
Speelduur: 109 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 ES - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 EX - Vlaams
  • DTS-HD MA 6.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Italiaans
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418260491

Extra's

  • Promotietrailers
  • De Hoedenmaker
  • Op Zoek Naar Alice
  • Bijzonder Wonderland
  • DVD

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Alice in Wonderland staat in een beeldformaat van 1.78:1 op deze Blu-ray Disc uitgave, waar de hoes overigens 1.85:1 vermeldt. Deze film staat op een 50 GB dual layer disc, waarvan een kleine 33 GB is gebruikt. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) codering.

Alice in Wonderland heeft in de bioscopen zowel in 2D, 3D als in IMAX-versie gedraaid. De versie die op de Blu-ray Disc en DVD staat is de 2D-versie. De Blu-ray Disc heeft een zeer gedetailleerd en kleurrijk beeld. Je komt ogen en tijd te kort om alle details in je op te nemen. Het geheel ziet er sfeervol uit en ondanks dat veel uit een computer komt, ziet het beeld er zeer levendig en natuurlijk uit. Alle achtergronden van Wonderland zijn CGI, maar het ziet er zeer overtuigend uit. Er is een mooie dieptewerking en de transfer laat in dit geval duidelijk de kracht van HD zien. We komen geen noemenswaardige arte-facten tegen en de scherpte is bijzonder goed. Enig puntje van kritiek is het matige zwartniveau, daar zit nog verbetering in. Voor de rest is dit een zeer filmische en mooie transfer.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Er zijn nogal wat mogelijkheden aanwezig qua geluid op deze Blu-ray Disc. De belangrijkste geluidstrack is een DTS-HD Master Audio 6.1 (24bit/48kHz) track in de Engelse taal. Daarnaast zijn er nog een DTS-ES 5.1 (1509 kb/s) track in de Nederlandse taal en een Dolby Digital 5.1 EX (640 kb/s) in de Vlaamse taal beschikbaar. Ook is er nog een Audio Descriptie aanwezig in de Engelse taal. Volop keuze dus. Als we het DTS-HD MA geluid beluisteren dan krijgen we een dynamische, bij vlagen zeer krachtige, geluidstrack voorgeschoteld. Alles klinkt zeer gedetailleerd en helder. Dialogen zijn uitstekend te volgen en volgen qua perspectief de plaatsing van de karakters. Dus wie links in beeld staat, is ook in de linkerspeaker te horen. De surroundspeakers worden veelvuldig gebruikt door geluidseffecten, omgevingsgeluiden en muziek. Bij enkele actiescènes komt het LFE-kanaal stevig in actie met een mooi, strak laag. De Nederlandstalige track is ook goed verzorgd. Ook hier zijn de dialogen zo gemixt dat ze de karakters in beeld volgen qua plaatsing in het geluid. De dialogen staan wel iets meer op de voorgrond dan nodig. Het Dolby Digital-geluid van de Vlaamse versie is duidelijk minder gedetailleerd dan de andere tracks, maar voldoet nog steeds uitstekend. Welke versie je ook kiest, Alice in Wonderland beschikt over prachtige geluidstracks die voor een heerlijke filmbeleving zorgen.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft menuschermen in de stijl van de aftiteling van de film, waarbij een fragment uit de filmmuziek als achtergrondgeluid is gebruikt. Tijdens de film is er ook een pop-up menu oproepbaar, maar dat brengt je terug naar het hoofdmenu. De uitgave komt in een standaard keepcase, met daaromheen een kartonnen sleeve met mooie reliëfopdruk. De hieronder beschreven extra's zijn allemaal voorzien van Nederlandse ondertiteling en zijn alle, met uitzondering van de DVD, in HD-resolutie.

De Hoedenmaker (6 min)
Een kort item over de Hoedenmaker, de rol van Johnny Depp. Die heeft zelf de schetsen gemaakt van het karakter, waarna kleding en make-up aan de slag zijn gegaan om het levensecht te maken.

Op Zoek Naar Alice (6 min)
Ook over Alice is er een kort item. Het karakter van Alice wordt nader belicht. En hoe bepaalde attributen tot stand zijn gekomen, haar kleding is bedacht en hoe moeilijk het is om te spelen tegen een paar tennisballen voor green screen.

Bijzonder Wonderland (7 min)
Een groot deel van de film bestaat uit computergraphics. De acteurs spelen voor een green screen, waarna in de computer veel details worden aangepast en bijgevoegd. Het is een heel arbeidsintensief werk en voor de acteurs is het niet makkelijk om de hele dag in een studio met groene schermen te werken.

DVD
De DVD-versie van Alice in Wonderland. Lees onze DVD-recensie hier.

Conclusie

Alice komt voor de tweede keer in haar leven in Wonderland terecht. Ze krijgt te horen dat zij de enige is die het Larieloeder kan verslaan, maar Alice twijfelt daar aan. Met hulp van de Hoedenmaker gaat zij toch op zoek naar het Worpelzwaard, waarmee het Larieloeder kan worden verslagen. Alice In Wonderland is een visueel zeer aantrekkelijke film, maar het ontbreekt aan een boeiend en spannend verhaal. Het verhaal is vrij voorspelbaar, hoewel het behoorlijk afwijkt van het originele verhaal. De uitgave op Blu-ray Disc is uitstekend verzorgd met een heel goede beeldkwaliteit en uitstekende geluidskwaliteit. De extra's zijn echter wat beperkt. De film die we te zien krijgen is de 2D-versie, geen 3D-versie. Fans van Burton zullen tevreden zijn met deze film, maar voor de allerkleinsten is deze film niet echt geschikt.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Richard B.  |  13-02-2011

Dat snap ik niet...je gaat een film die je matig vindt, toch kopen alleen omdat hij goedkoop is. Dan ben je nog altijd duurder uit, omdat je 'm anders nooit gek...
Lees meer >

rogue  |  13-02-2011

Voor 2,50 (een exemplaar zonder hoesje bij de Blokker) kon ik hem toch niet laten liggen. ;) Na een 2e kijkbeurt vind ik hem nog steeds erg matig, maar hij bev...
Lees meer >

Richard B.  |  13-02-2011

Voor 2,50 (een exemplaar zonder hoesje bij de Blokker) kon ik hem toch niet laten liggen. ;) Na een 2e kijkbeurt vind ik hem nog steeds erg matig, maar hij b...
Lees meer >

RaySchans  |  12-01-2011

Vaak worden 3d films die met een speciale 3d tv gekeken dient te worden mbv shutter brillen onderuit gehaald door mensen die in de laatste 3 jaar een full hd mo...
Lees meer >

Franklin1975  |  11-01-2011

Mijn vrouw heeft afgelopen zomer Step Up 3D in de bios gezien en mocht de plastic zonnebril-achtige #D meenemen en op de pootjes staat het Real3D logo gedrukt. ...
Lees meer >

crocs  |  11-01-2011

Jammer van al die verschillende soorten 3D. 3D-films met een rood/blauw kartonnen brilletje kan ik prima bekijken via mijn bluray op tv en hoop dat dit met Real...
Lees meer >

Franklin1975  |  10-01-2011

Bij Tim Burton is het volgens mij typisch het geval van "love him or hate him". Maar voor mij begint het op "love him AND hate him" te lijken. LOVE: Batman en ...
Lees meer >

Oakey  |  02-01-2011

"ongeïnspireerd" is wat mij betreft de juiste omschrijving van de kwaliteit van deze film. Vanwege het prachtige uiterlijk zou ik deze film nooit echt "slecht" ...
Lees meer >

Richard B.  |  01-01-2011

"ongeïnspireerd" is wat mij betreft de juiste omschrijving van de kwaliteit van deze film. Vanwege het prachtige uiterlijk zou ik deze film nooit echt "slecht" ...
Lees meer >

Frank  |  01-01-2011

3D-films met een rood/blauw kartonnen brilletje kan ik prima bekijken via mijn bluray op tv en hoop dat dit met Real3D ook zo is. Films die je met een polarisat...
Lees meer >

Franklin1975  |  01-01-2011

Jammer van al die verschillende soorten 3D. 3D-films met een rood/blauw kartonnen brilletje kan ik prima bekijken via mijn bluray op tv en hoop dat dit met Real...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  30-12-2010

En van welke winkel ben je?, of kom je altijd zo met de deur in huis....:mrgreen:
Lees meer >

RaySchans  |  30-12-2010

Gisteravond de 3d versie gekeken bij mij thuis. Had de film al op film1 gezien van UPC maar nu voor het eerst in 1080p hd en 3d. Ik wist niet wat ik mee maakte,...
Lees meer >

langejan  |  29-07-2010

Hoi Ludo, ik neem jouw ook niets kwalijk, zoals gezegd..kan gebeuren :lol: langejan
Lees meer >

Ludo Keeris  |  27-07-2010

Oh, mijn nederige excuses, heer langejan. Helaas, wij maken ook wel eens een fout. En het klopt dat een review dan totaal onbruikbaar wordt, als de speelduur ni...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

9 Angst DTS HD Master Audio 6.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:2
4.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 42
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.