Edge of Darkness

Recensent:
Koen Koene
22-07-2010

Totaalbeoordeling:

7.2
Blu-ray

Edge of Darkness (Blu-ray)
Samenvatting

Thomas Craven (Mel Gibson) is een agent, een oudgediende op de afdeling moordzaken in Boston. Wanneer zijn enige kind, de 24-jarige Emma (Bojana Novakovic) op zijn stoep wordt vermoord, vermoedt iedereen direct dat het om een mislukte aanslag op Thomas gaat. Vastbesloten om de moordenaar van zijn dochter te vinden, gaat Thomas op onderzoek uit. Daarbij komt al snel aan het licht dat de zaken veel minder simpel zijn dan hij in eerste instantie vermoedde. Zijn zoektocht brengt hem namelijk in de gevaarlijke wereld van grote bedrijven die er alles aan doen om hun geheimen te verbergen. Zelfs voor moord schrikken ze niet terug. Thomas is echter vastbesloten de dood van Emma te wreken, al kost dit hem zijn leven…

Commentaar

Op acteergebied is Mel Gibson de afgelopen jaren niet echt heel productief geweest. Na zijn hoofdrol in Signs (2002) leek hij zich meer toe te leggen op zijn regiecarrière en was hij als acteur slechts in een paar bijrolletjes te zien. Met het in 2010 verschenen Edge of Darkness heeft Gibson eindelijk weer eens een hoofdrol te pakken. Is het een geslaagde comeback? Nou, niet helemaal. Edge of Darkness, geregisseerd door Martin Campbell (GoldenEye, Casino Royal), weet namelijk niet volledig te overtuigen. Al ligt dit niet aan het acteerwerk van Gibson. Die zet zijn rol, die van gekwelde vader die voor niks en niemand terugschrikt, namelijk prima neer. Ook op visueel gebied valt er weinig op de productie af te dingen, mede door het degelijke camerawerk, de prima locaties en goede montage. Waarin zitten hem dan de tekortkomingen? Die zitten vooral in het script. Het verhaal van Edge of Darkness, gebaseerd op de gelijknamige geprezen Britse mini-serie uit 1985 (eveneens door Campbell geregisseerd), draait om Thomas Craven. Deze verbitterde agent wil wraak nemen voor de dood van zijn dochter, die op zijn stoep vermoord werd. Vermoedelijk is zij het slachtoffer geworden van een mislukte aanslag op Thomas. Er blijkt echter veel meer te spelen, inclusief Grote Bedrijven met een Verborgen Agenda en Complotten in Hoge Kringen. Alle ingrediënten voor een solide wraakthriller, zou je zeggen. Dat valt echter tegen. Zo verloopt het verhaal namelijk wat warrig, ligt het tempo vrij laag, en bevat het script diverse elementen die niet goed genoeg uitgewerkt worden. Bijvoorbeeld de onderbenutte rol van Ray Winstone als de bikkelharde Engelse “brandjesblusser” Jedburgh. Ander minpunt is de voorspelbaarheid van het verhaal. De doorgewinterde filmkijker zal zonder moeite de wendingen kunnen voorspellen. En degenen die een ruime portie actie verwachten zullen ook bedrogen uitkomen, want het gaat in Edge of Darkness vooral om de zoektocht naar De Waarheid. En ja, daarbij worden wel eens wat klappen uitgedeeld en schoten gelost, maar dit heeft een ondergeschikte rol aan het politieke thriller-aspect van de prent. En ook dat is een aspect dat niet echt lekker uit de verf komt. Daarvoor is het allemaal niet spannend genoeg en weet het langzaam ontvouwende complot niet voldoende te boeien. Toch scoort Edge of Darkness wel een magere voldoende. Ondanks het matige verhaal is het namelijk geen film die je voortijdig af zult zetten. Van een gerespecteerde regisseur als Campbell en een bewezen acteur als Gibson hadden we echter heel wat meer verwacht.

E1 Entertainment heeft Edge of Darkness op zowel DVD als Blu-ray Disc uitgebracht. Hieronder de recensie van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 2010
Speelduur: 116 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: E1 Entertainment
EAN: 8713045222451

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Edge of Darkness heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.40:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 25GB enkellaags disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 codec.

De resulterende HD-transfer laat op de meeste fronten niks te wensen over. Zo is de scherpte dik in orde en oogt het beeld gedetailleerd en filmisch. Qua kleurweergave levert de transfer eveneens goede prestatie. Huidtinten hebben een natuurlijke look en de toon van het beeld varieert op gepaste momenten tussen grauw en levendig. Opvallende edge enhancement is niet aanwezig, maar wel bevatten donkere delen van het beeld hier en daar wat macro blocking. Gelukkig niet in storende mate, al heeft het incidenteel wel een licht negatieve invloed op het schaduwdetail. Het zwartniveau is daarentegen uitstekend. We kunnen dan ook spreken van een solide transfer, zonder grote problemen.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Het geluid van Edge of Darkness is bij de BD-uitgave in de vorm van een lossless DTS-HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz) gegoten. Het geluid heeft een opvallend goede ruimtelijkheid; zoals gezegd is het geen film die bol staat van de actie, maar de track slaagt er desondanks in om continu een mooi kamervullend geluidsbeeld neer te zetten. Dialogen komen netjes uit het midden en worden nooit overstemd door het overige geluid. Ook de dynamiek is uitstekend, wat je vooral goed merkt bij de overgangen tussen rustige delen en de meer actiegerichte scènes. In laatstgenoemde scènes wordt het LFE-kanaal benut om de stevige effecten kracht bij te zetten. Dat volstaat, maar de subwoofer had in dit geval nog wel een tikje dieper in het laag mogen duiken. Dat neemt niet weg dat dit een uitstekende track is, die de audio op overtuigende wijze ten gehore brengt.

Extra's

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Amerikaanse uitgave, die een aantal featurettes bevat, zijn op deze uitgave van E1 Entertainment geen extra’s te vinden.

Conclusie

In de actie/thriller Edge of Darkness, gebaseerd op de gelijknamige Britse mini-serie uit de jaren ’80, zie je hoe een verbitterde agent op zoek gaat naar de man die zijn dochter vermoordde. De film betekent na lange tijd weer eens een hoofdrol voor Mel Gibson. Perfect is deze comeback echter niet te noemen, daarvoor is met name het verhaal te matig. Mede door Gibsons goede vertolking zal het echter geen film zijn die je voortijdig af zult zetten. Maar van een gewaardeerde regisseur als Martin Campbell hadden we een sterkere prent verwacht. De BD-uitgave van de film heeft goed HD-beeld en uitstekend geluid. Er zijn helaas geen extra’s aanwezig.

Laatste reacties

Jeroen D  |  22-07-2010

Wat mij betreft was het het wachten niet waard. Een vreselijke 13 in een dozijn film. Gibson moet z'n priveleven gaan verfilmen......word een stuk leuker dan ...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  22-07-2010

Ik vond de film ook wel meevallen. Vooral hoe de relatie met Emma na haar dood levend wordt gehouden met haar vader vond ik wel wat hebben. De film mag dan niet...
Lees meer >

elvis  |  22-07-2010

ja dat was het waard
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:0
8.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 20
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.