Apollo 13

Totaalbeoordeling:

8.5
Blu-ray

Apollo 13 (Blu-ray)
Samenvatting

Jim Lovell (Tom Hanks) is werkzaam bij de NASA, in het Amerika van de jaren ’70. Hij wil maar één ding en dat is voet op de maan zetten. Hij heeft er dan ook lang op moeten wachten, maar nu is het dan eindelijk zover. Door ziekte van de originele vluchtleider worden Jim en zijn team ingezet op Apollo 13. Hij is dan ook erg blij, maar zijn vrouw wat minder. Zij heeft geen goede gevoelens bij de reis naar onze maan, iets dat snel wordt omgezet in werkelijkheid. Tijdens de vlucht, die aanvankelijk goed verloopt, doen er zich een aantal grote problemen voor. Jim en zijn team moeten nu alles op alles zetten om weer veilig voet op aarde te kunnen zetten. In de tussentijd valt de media, die eerst nauwelijks interesse had in een zoveelste vlucht naar de maan, de vrouwen van de teamleden lastig. Dit alles voor een goed verhaal, maar hun aandacht is uiteraard bij hun mannen in de ruimte. Jim moet in de tussentijd samen met zijn teamleden Fred (Bill Paxton) en Jack (Kevin Bacon) zien te overleven in een vijandige omgeving, met een teruglopende voorraad zuurstof.

Commentaar

Apollo 13 vertelt het waargebeurde verhaal van de mislukte reis naar de maan van de dertiende Apollo missie. Dit zou de derde keer worden dat mensen op de maan zouden lopen, maar tijdens de reis ging er van alles mis. Commandant van het schip, Jim Lovell, schreef over zijn ervaringen in het boek Lost Moon: The Perilous Voyage of Apollo 13. Dit boek was de basis voor de hier besproken film, die geregisseerd werd door Ron Howard. Waargebeurde films kunnen nogal eens verzanden in een flinke dosis sentiment en tranentrekkerij. Ook Apollo 13 heeft diverse momenten waarop dit van toepassing is, maar over het algemeen is het een film die weet te boeien en te vermaken. Het verhaal is volgens kenners een erg goede vertelling van wat er zich daadwerkelijk heeft afgespeeld in de ruimte. Deze feiten zijn op zich al spannend en dramatisch genoeg en daarom hoefden de makers nauwelijks van deze feiten af te wijken. De prent is goed geschreven, met een vlot tempo en voldoende karakterontwikkeling. Als kijker worden we afwisselend meegenomen naar de mannen in het ruimtevaartuig en hun geliefden op aarde. Deze wisselingen zorgen ervoor dat het nooit saai wordt en je op meerdere vlakken meeleeft met de karakters. Qua uiterlijk is het ook allemaal dik in orde. Howard en zijn team wilden een zo nauwkeurig mogelijke film maken. De sets zien er dan ook uitstekend uit. Je hebt nergens het idee dat de astronauten zich gewoon in een nagebouwde cabine bevinden. Voor de scènes waarin zij gewichtloos moesten zijn, werden vluchten gemaakt met een speciaal toestel van NASA. Dit toestel maakt enkele steile afdalingen waardoor gewichtloosheid kan worden gesimuleerd. Voor dit doeleinde werden voor de film vele honderden vluchten uitgevoerd, iets dat aangeeft hoe ver de makers wilden gaan om alles goed in beeld te brengen. Ook de cast lijkt alles te geven en leeft zich uitstekend in. De rollen van de drie astronauten worden gespeeld door Tom Hanks, Kevin Bacon en Bill Paxton. Hanks is sterk als vanouds, maar Bacon en Paxton weten zich naast hem goed staande te houden. Het drietal weet de wanhoop en onderlinge spanningen goed over te brengen. Hierdoor komt het geheel authentiek en realistisch over. Naast deze drie mannen zien we nog Ed Harris en Gary Sinise. Ook zij zetten sterke rollen neer. Apollo 13 stamt alweer uit 1995, maar de prent heeft nog niks aan kracht ingeleverd. Ook mensen die de film al eens gezien hebben, kunnen deze makkelijk nog eens bekijken. Want ook al weet je hoe het allemaal zal eindigen, de film blijft spannend en bovendien erg goed gemaakt.

Apollo 13 is al meerdere malen op DVD verschenen. Eerst als een standaard uitgave, later als een 2 Disc Special Edition. Lees hier onze, enigszins beknopte, recensie van de standaard DVD. Hieronder volgt de bespreking van de Blu-ray Disc.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Drama, Thriller
Regio: B
Jaar: 1995
Speelduur: 140 min
Verpakking: Elite Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
 • DTS 5.1 - Duits
 • DTS 5.1 - Frans
 • DTS 5.1 - Japans
 • DTS 5.1 - Pools
 • DTS 5.1 - Portugees
 • DTS 5.1 - Russisch
 • DTS 5.1 - Thais
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582759211

Extra's

 • Audiocommentaren
 • U-Controller
 • Lost Moon: De overwinning van de Apollo 13
 • Conquering Space: De maan en verder
 • Lucky 13: Het verhaal van de astronauten
 • What's New

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Apollo 13 heeft op deze Blu-ray Disc uitgave het originele beeldformaat van 2.35:1 behouden. De film staat op een 50 GB dubbellaags disc die bijna in z'n geheel is gebruikt. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) codering.

De transfer van deze uitgave scoort op een aantal punten erg hoog, maar ook op een aantal zaken wat minder. Laten we beginnen met de positieve punten. Hier zijn vooral het zwartniveau en schaduwdetail te noemen. De donkere scènes in de ruimte zien er dan ook uitstekend uit. De momenten waarin het ruimtevaartuig door de ruimte zweeft behoren zonder twijfel tot de beste uit de film. Op het gebied van detail en scherpte scoort het beeld iets minder goed. Deze twee zaken zijn namelijk nogal wisselend gedurende de gehele speelduur. Het ene moment zit je te kijken naar een haarscherp beeld met veel detail, waarna ineens een scène volgt met een soft ogend en troebelig beeld. Dit wordt versterkt door de constant aanwezige beeldruis, die ook varieert in hoeveelheid. De kleuren worden goed weergegeven. Echt felle kleuren komen niet veel voor, maar het kleurenpalet oogt realistisch en goed verzadigd. Naast de beeldruis zijn er eigenlijk geen artefacten waar te nemen. Een transfer dus die wisselend is op een aantal punten, maar over de gehele linie een dikke voldoende scoort. In direct vergelijk met de DVD is deze uitgave ook een flinke stap voorwaarts.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Qua geluid valt er genoeg te genieten, vooral voor de mensen die in staat zijn om HD-geluid af te spelen. De DTS-HD Master Audio track (24bit/48kHz) in de originele Engelse taal klinkt namelijk erg goed, zowel tijdens de rustige momenten als de scènes met meer actie. Het eerste gedeelte van de film bestaat vooral uit dialogen, welke prima worden weergegeven door de centerspeaker. Deze zijn goed te volgen en klinken mooi helder. Dan is het moment aangebroken dat de mannen de ruimte in worden geschoten. Deze scène laat horen hoe goed de track eigenlijk te noemen is. Vanuit alle kanalen worden geluiden op je afgevuurd, met een prima ondersteuning van het LFE-kanaal. Deze laat een zeer diepgaand laag horen, waarbij je haast denkt dat je hele huis wordt gelanceerd. Tijdens de scènes die zich afspelen in de ruimte laat de track vele kleine geluidjes horen van binnenin het vaartuig. Het kraken van het metaal, sissende lucht en andere subtiele effecten zijn met veel detail te horen. De surrounds zijn eigenlijk constant actief met deze geluiden. De muziek wordt prima weergegeven door de frontspeakers, waar een breed stereogeluid te horen is. Een uitstekende track, zeker voor een film die al wat ouder is.

Extra's

De uitgave start met een taalkeuze menu. Hierna zijn diverse waarschuwingschermen te zien, waarna je terecht komt in het hoofdmenu. Hier zijn alle instellingen te maken en de extra’s te selecteren. Er is tijdens het kijken van de film een pop-up menu op te roepen, dat over het actieve beeld wordt weergegeven. Alle extra’s hebben 480p beeld en Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid.

Lost Moon: De overwinning van de Apollo 13 (58 min.)
Een zeer uitgebreide en informatieve documentaire waarin leden van de cast en crew aan het woord komen over de film. Ook praten zij over de vlucht en hoe zij het vonden om aan dit project mee te werken. Door middel van archiefbeelden en interviews krijgen we ook de echte astronauten en betrokkenen te zien en te horen. Zij vertellen iets over de gebeurtenissen aan boord van het ruimtevaartuig en hoe het was om op aarde mee te leven met de drie mannen.

Conquering Space: De maan en verder (48 min.)
Deze documentaire gaat in op de race die ontstond in de jaren ’60 om als eerste land een mens op de maan te zetten. Experts komen aan het woord over deze race en het ruimtevaartprogramma in het algemeen.

Lucky 13: Het verhaal van de astronauten (12 min.)
Een kort overzicht van de gebeurtenissen aan boord van Apollo 13, waar we ook de echte astronauten aan het woord zien. De featurette stamt uit 1995, net na het uitkomen van de film.

Audiocommentaar
Op deze uitgave zijn twee commentaren te vinden. De eerste is van regisseur Ron Howard. Hij vertelt veel over het maken van de film, met veel achtergrondinformatie en feitjes. Hij heeft duidelijk een zwak voor deze prent, aangezien hij met veel plezier praat over zijn project. Het tweede commentaar is van de echte Jim Lovell, samen met zijn vrouw Marilyn. Ook dit commentaar is interessant om te beluisteren, aangezien je nu vanuit eerste hand hoort hoe het was om alles mee te maken in het vaartuig, maar ook op aarde. De twee geven ook aan wanneer de film afwijkt van de werkelijkheid.

U-Controller
Wanneer deze optie geactiveerd is krijg je tijdens het kijken van de film extra informatie in beeld te zien. Je hebt de keuze uit twee soorten, namelijk Het Apollotijdperk en Technische uitleg. Bij de eerste krijg je informatie over de geschiedenis en het verloop van de vlucht en bij de tweede uitleg over de technische zaken in de film.

What’s New
Door middel van BD-Live krijg je toegang tot trailers van Universal. Voor deze optie heb je een Profile 2.0 speler nodig met internetverbinding.

Conclusie

Apollo 13 vertelt het waargebeurde verhaal van dertiende Apollo missie. Tijdens deze vlucht naar de maan ging er van alles fout, waardoor de drie astronauten moesten zien te overleven en een weg terug vinden naar de aarde. De film is pakkend en zit bovendien erg goed in elkaar. Het geheel is duidelijk met liefde gemaakt en oogt ook erg realistisch. De cast zet enkele uitstekende optredens neer. Alles bij elkaar een film die nog steeds weet te vermaken. Deze BD-uitgave heeft een wat wisselende, maar overwegend goede beeldkwaliteit. Het geluid is uitstekend verzorgd. Tot slot zijn er enkele interessante extra’s die een goed beeld geven van het maken van de film en de daadwerkelijke vlucht.

Laatste reacties

peptalk  |  08-10-2010

Is deze dan de moeite om aan te schaffen? een re-release zullen we niet gauw moeten verwachten zekers? Ik vind dit geen teleurstellende transfer. Van de week ...
Lees meer >

jurgen42u  |  08-10-2010

Is deze dan de moeite om aan te schaffen? een re-release zullen we niet gauw moeten verwachten zekers?
Lees meer >

peptalk  |  04-08-2010

Tsja, op blu-ray.com scoort hij ook 4 sterren en omgerekend bij dvdbeaver.com 3 en 1/2e ster....
Lees meer >

-Jaap-  |  04-08-2010

http://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1243394 Mmmmm....
Lees meer >

Estel  |  04-08-2010

Slechte transfer, een stap achteruit tegenover de, gedateerde, doch natuurlijk ogende HD-DVD uitgave. Wederom acht Universal het in dit geval nodig de film t...
Lees meer >

-Jaap-  |  04-08-2010

Erg slordig inderdaad, ik heb wel eens een update van de Japanse site gehaald.
Lees meer >

jeanreno  |  04-08-2010

Over het algemeen zeker een geslaagde transfer van deze film, als je de leeftijd in acht neemt. Ik had alleen een probleem met het afspelen van de Blu-Ray op ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 15
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.