Fifth Element, The

Recensent:
Marcel den Haan
05-08-2010

Totaalbeoordeling:

8.5
Blu-ray

Fifth Element, The (Blu-ray)
Samenvatting

Begin 20e eeuw wordt een schrikbarende ontdekking gedaan. Elke vijfduizend jaar zal de aarde aangevallen worden door het ultieme kwaad. De planeet kan alleen gered worden door iets wat het vijfde element genoemd wordt. Halverwege de 23e eeuw zijn de vijfduizend jaar bijna verstreken en beweegt een grote zwarte bol zich richting aarde. Korben Dallas (Bruce Willis) is taxichauffeur in de drukke lucht boven New York City. Ineens valt er een vrouw door het dak van zijn zweeftaxi en zijn instincten zeggen hem dat hij haar moet helpen. Korben helpt de vrouw ontsnappen aan de politie, waarna hij met behulp van een priester, Vito Cornelius (Ian Holm), erachter komt dat de vrouw het vijfde element is. Deze Leeloo (Milla Jovovich) is de enige die de aarde kan redden van de ondergang, maar dan moet ze wel in het bezit zijn van vier bijzondere stenen. Het drietal moet nu op zoek naar de stenen, die ook begeerd worden door de slechte Zorg (Gary Oldman). Hij ziet de vernietiging van de aarde wel zitten. Een race tegen de klok begint en wie zal als overwinnaar uit de strijd komen?

Commentaar

Het hier besproken The Fifth Element was één van de eerste pogingen van de Franse regisseur Luc Besson om een internationale film te maken. Het resultaat is een knotsgekke sciencefiction/actiefilm met bizarre personages gebeurtenissen. De basis van het verhaal is redelijk simpel. Een groot kwaad komt richting de aarde om de planeet te vernietigen. Aan Bruce Willis de taak om samen met de vreemde Leeloo dit te voorkomen. De manier waarop dit allemaal is uitgewerkt, kan gezien worden als de grootste kracht van de film. Visueel is het allemaal een genot om naar te kijken, met fraaie sets, goede effecten en bovendien bizarre outfits. Aan de kleinste details is gedacht en tijdens het kijken zie je steeds nieuwe dingen in de achtergrond. De kleding is ontworpen door de excentrieke Jean-Paul Gaultier en hier heeft hij zich helemaal laten gaan. De sets zijn kleurrijk en vooral het New York van de toekomst ziet er erg goed uit. Toch staat of valt een film nog altijd met het verhaal. Zoals gezegd is het gegeven vrij simpel, maar op een manier geschreven dat het toch onderhoudend blijft. De makers lijken het ook allemaal niet te serieus te nemen. De lol straalt er dan ook vanaf, iets dat wordt aangevuld door de optredens van de cast. De lijst met acteurs die hun medewerking verleenden aan deze prent is dik in orde. In de hoofdrol zien we Bruce Willis. Hij is zoals altijd overtuigend en komt sympathiek over. De rol van Leeloo wordt gespeeld door Milla Jovovich, die met deze rol echt doorbrak. De chemie tussen haar en Willis is uitstekend en ze weet het vreemde karakter goed over te brengen. In de rol van slechterik zien we Gary Oldman. Dit is waarschijnlijk één van de meest bizarre personages die hij gespeeld heeft en hij kan zich dan ook lekker uitleven in de over-the-top gedragingen van zijn karakter. Verder zien we nog Ian Holm en Chris Tucker voorbij komen. De laatste wordt door veel mensen gezien als een vrij irritant figuur. Als je dit vindt, moet je deze film maar aan je voorbij laten gaan. Hier speelt hij namelijk een personage dat zo irritant is, dat het hem bijna lukt om de hele film te verpesten. Gelukkig valt er nog genoeg te genieten waardoor The Fifht Element met recht een favoriete film van veel mensen is geworden. Perfect is het allemaal niet, maar o zo vermakelijk!

The Fifht Element is al meerdere malen op DVD verschenen, zowel in standaard uitgaven, Superbit en als Special Edition. Lees hier onze beknopte recensie van de standaard uitgave op DVD. Op de één of andere manier lijkt de film vervloekt als het gaat om uitgaven op DVD en Blu-ray Disc. Vooral op het laatste formaat waren er de nodige strubbelingen. Zo was de eerste Amerikaanse Blu-ray behoorlijk slecht van kwaliteit, waarna er een tweede release volgde met geremasterd beeld en geluid. Deze uitgave is nog altijd één van de betere op dit medium. Ook de Nederlandse release op Blu-ray Disc had wat voeten in de aarde. Zo had de eerste uitgave een verkeerde beeldverhouding en bleek het te gaan om een workprint, die alles behalve gereed was om uit te brengen. Zo waren er tijdscodes in beeld te zien en microfoons van de crew. Dutch Filmworks corrigeerde dit probleem door een verbeterde versie uit te brengen. Die versie is gebruikt voor deze bespreking.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur, Science fiction
Regio: A, B, C
Jaar: 1997
Speelduur: 126 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch Filmworks
EAN: 8715664075753

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft een 2.35:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van DVD. De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van Microsoft’s VC-1 compressiemethode.

Zoals hierboven te lezen valt, is het visuele aspect één van de sterke punten van de film. Deze transfer vertaalt dit alles uitstekend naar het scherm. De vele felle kleuren zien er prima uit. Ze ogen lekker fel en goed verzadigd. Ook zijn er veel verschillende schakeringen te zien, iets dat vooral opvalt tijdens de overzichtsscènes van het futuristische New York. Het beeld heeft een prima scherpte met veel detail. De kleinste details zijn goed zichtbaar, zowel op de voorgrond als achtergrond. De transfer is verder mooi helder, waarbij contrast en schaduwdetail er goed uitzien. Het zwartniveau is ook dik in orde, waarbij de verschillende tinten zwart goed te onderscheiden zijn en bovendien natuurlijk ogen. Artefacten zijn niet aanwezig. Wel is er constant een lichte hoeveelheid filmgrain in het beeld te zien, maar niet genoeg om af te leiden. Een prima beeldkwaliteit dus en één die goed past bij het visuele karakter van de film. Hoe deze uitgave zich verhoudt tot de referentiekwaliteit van de geremasterde uitgave in Amerika kunnen we helaas niet zeggen, aangezien deze niet in ons bezit is. Wel gebruiken beide uitgaven een andere codec en staat de Amerikaanse uitgave op een 50GB disc en de Nederlandse op een 25GB schijf.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Voor het geluid heb je de keuze uit twee geluidssporen, namelijk een lossless DTS-HD Master Audio 5.1 track (16bit/48kHz) en een standaard Dolby Digital 5.1 track (640 kb/s). Liefhebbers kiezen uiteraard voor de DTS-HD track. Deze track klinkt erg dynamisch en ruimtelijk. Tijdens de vele actiescènes worden alle kanalen benut, waarbij vooral de natuurlijke verdeling over de kanalen opvalt. De surrounds worden hier constant gebruikt voor het weergeven van effecten. Het LFE-kanaal laat een diepgaand laag horen, dat nergens overdreven aanwezig is. Ook tijdens de rustige momenten weet het geluid te overtuigen. Kleine details zijn nu goed hoorbaar. De dialogen zijn altijd goed te volgen en komen netjes uit het centerkanaal. Een uitstekend klinkende track die mooi helder klinkt en bovendien geen beschadigingen of ruis bevat. Mensen die geen DTS geluid af kunnen spelen zijn aangewezen op de standaard Dolby Digital track. Deze track klinkt prima, voor zover het formaat het toelaat. Op het gebied van dynamiek, detail en laag is de DTS track toch echt de betere.

Extra's

Na het opstarten van de schijf en het laten zien van enkele waarschuwingsschermen, wordt direct met de film begonnen. Er is geen hoofdmenu aanwezig, alleen een pop-up menu waar gekozen kan worden tussen de twee audiotracks en de keuze voor het aan- of uitschakelen van de ondertiteling.

Deze uitgave bevat geen extra’s.

Conclusie

The Fifth Element van regisseur Luc Besson vertelt het verhaal van een groot kwaad dat richting de aarde komt om het te vernietigen. Bruce Willis speelt een karakter dat dit moet zien te voorkomen, met de hulp van een priester en een vrouw die omschreven wordt als het vijfde element. De film is een bizarre mix van personages, uitdossingen en kleurrijke sets. Actie is volop aanwezig en het verhaal weet te vermaken. Deze Blu-ray Disc heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit. Er zijn geen extra’s te vinden op de uitgave, iets dat toch altijd jammer blijft. De prent is nog altijd een aanrader voor mensen die houden van sciencefictionfilms met veel actie.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch Filmworks.

Lees meer

Laatste reacties

DarkElf  |  19-10-2012

US remastered versie, net nadat DFW hun eerste release hadden verkloot, en ik wou niet wachten tot dat in orde kwam. Ik moet mezelf corrigeren, ikzelf bekijk d...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  18-10-2012

Ik heb de film op DVD gehad en nu blu-ray, dus ik kan vergelijken tussen de DD5.1 en de HD mix (Dolby TrueHD in mijn geval) en het verschil is wel gigantisch ho...
Lees meer >

DarkElf  |  18-10-2012

Ik heb de film op DVD gehad en nu blu-ray, dus ik kan vergelijken tussen de DD5.1 en de HD mix (Dolby TrueHD in mijn geval) en het verschil is wel gigantisch ho...
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  17-10-2012

heeft de steelbook ook HD audio, of alleen DD5.1 zoals de cover aangeeft? Ja...... als ik toch eens dat tientje kreeg voor elke fout op hun covers......schatr...
Lees meer >

e-shole  |  16-10-2012

heeft de steelbook ook HD audio, of alleen DD5.1 zoals de cover aangeeft?
Lees meer >

maniac e  |  10-10-2012

Voor die prijs niet nadenken maar kopen geen extra's boeiend voor 5 euro kan je niet wakker liggen lijkt me.
Lees meer >

DVDProfilersFilmgek  |  06-10-2012

Ik zag bij MM Maastricht de Steelbook Blu-Ray liggen voor 4.99. Alleen staat hierop het beeldformaat aangegeven met 1.78:1. Weet iemand of de Steelbook versie d...
Lees meer >

jeanreno  |  03-10-2012

Ik zag bij MM Maastricht de Steelbook Blu-Ray liggen voor 4.99. Alleen staat hierop het beeldformaat aangegeven met 1.78:1. Weet iemand of de Steelbook versie d...
Lees meer >

BrianB  |  09-08-2010

Klopt idd, daar heb je gelijk in. Ik ging er ten onrechte van uit dat de NL/ZWE en de US release van dezelfde master zijn genomen. En door het feit dat de openi...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  09-08-2010

Sorry, maar dit heeft er niets mee te maken. Je ziet vaak genoeg dat er Blu-ray's worden uitgebracht die ieder een verschillende master gebruiken. Het heeft voo...
Lees meer >

BrianB  |  09-08-2010

In je laatste stelling vind ik dan (eindelijk) eens een onderbouwing waar ik het wel mee eens ben. Heb je een goede master, dan kan je idd een goede 4K of een ...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  08-08-2010

Je geleuter is subjectief, en een gebed zonder einde. Zelfs al toon ik de histogrammen van beide transfers, geloof je het nog niet, je bent nu bezig met discus...
Lees meer >

hstadman  |  08-08-2010

Ok, laat die histogram maar eens zien dan...wat is dan de ijkwaarde in dat histogram wat de correcte stand laat zien? Waar is die op gebaseerd? Alles wat je no...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  08-08-2010

Het bewijs zit in de film, allemaal felle of donkere kleuren. Overigens een histogram liegt niet, die laat de koude cijfertjes zien en dan IS de sony transfer ...
Lees meer >

hstadman  |  08-08-2010

Nogmaals, het is JOUW interpretatie dus JOUW waarheid. En ik vel hier geen waarde oordeel alleen dat het jouw mening is en dus waarheid voor jou maar dus niet p...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:0
9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 26
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.