Grinch, The

Totaalbeoordeling:

3.4
DVD

Grinch, The (DVD)
Samenvatting

Het is kersttijd, iedereen in Who-dorp is in opperbeste stemming en is bezig met het versieren van de huizen en de kerstbomen. En kersttijd betekent ook dat er veel, heel veel cadeaus worden gegeven en gekregen. Het is allemaal wel een beetje overdreven, vindt Cindy Lou Who (Taylor Momsen), dochter van Lou Lou Who (Bill Irwin), de plaatselijke postman. Kerstfeest moet volgens Cindy toch meer inhouden. De enige die niet blij is, is Grinch (Jim Carrey), die ten Noorden van Who-dorp op de berg Mt. Crumpit woont. Grinch houdt niet van kerstfeest en al het gedoe erbij. Niemand weet eigenlijk waarom niet, maar waarschijnlijk omdat zijn hart twee maten te klein is.
Als Cindy Lou Grinch toevallig ontmoet, krijgt zij medelijden met hem. Waarom vinden de inwoners van Who-dorp Grinch eigenlijk niet aardig? Cindy komt erachter dat de baby’s in het Who-dorp vliegend onder paraplu’s komen. En door een rare wind is Grinch terecht gekomen bij twee oude vrouwen. Maar door zijn andere uiterlijk werd Grinch niet geaccepteerd en bespot. Zo is hij alleen boven op de berg, waar het afval van Who-dorp wordt gestort, terecht gekomen.
Volgens Cindy moet het toch mogelijk zijn om elkaar te vergeven en te accepteren en zo gezamenlijk kerstfeest te vieren. En aldus wordt alles voorbereid, burgemeester Mayor May Who (Jeffrey Tambor) zal Grinch ontvangen. Maar ten overstaan van alle bewoners van Who-dorp loopt het allemaal verkeerd en wordt Grinch wederom bespot. Grinch vindt dat er dan maar eens geen kerstfeest in Who-dorp gevierd moet worden. Die nacht, de nacht voor kerstfeest, steelt Grinch alle kerstbomen, kerstversieringen en pakjes. Er zal geen gelach meer zijn in Who-dorp, er zal alleen het huilen van de teleurgestelde Who-inwoners zijn. Althans, dat dacht Grinch. Maar dat pakt toch iets anders uit….

Commentaar

Met deze live-action versie van het kinderverhaal Dr. Suess’ How The Grinch Stole Christmas is een wel heel bijzondere en erg fantasievolle kerstfilm gemaakt. Al in 1957 schreef Theodor Suess Giesel (als kinderboekenschrijver bekend geworden onder het pseudoniem Dr. Suess) dit nu klassiek geworden kerstverhaal. Altijd heeft Giesel een verfilming afgewezen. Enige uitzondering is de animatieversie uit 1966, met de verstelstem van Boris Karloff. Want alleen in animatie kon de fantasievolle wereld van Dr. Suess tot leven worden gebracht. Theodor Giesel overleed in 1991 aan de gevolgen van kanker. Audrey Giesel, de weduwe van Giesel, heeft producent Brian Grazer en regisseur Ron Howard uiteindelijk toestemming gegeven voor de verfilming. Wetende dat de hedendaagse filmindustrie met computeranimaties, special effects en grimage veel heeft bereikt, had zij er vertrouwen in dat de Seussiaanse fantasiewereld op een juiste manier gerealiseerd kon worden. Nu staat bij de film wel ‘gebaseerd op’, want men heeft (uiteraard) de nodige vrijheden genomen bij de verfilming van het verhaal.
In de rol van de afschuwelijke, boosaardige, smerige, stinkende en ronduit onvriendelijke groene Grinch zien we, hoe kan het ook anders, de extravagante Jim Carrey. Carrey is 92 dagen achtereen elke ochtend vroeg gedurende 2½ uur geschminkt om zo het groene monster te worden, om dan vervolgens aan het einde van de draaidag in één uur tijd weer afgeschminkt te worden. Onwillekeurig valt toch wel de treffende gelijkenis op met het andere groene monster waarmee Carrey beroemd werd, The Mask. Omdat alle bewoners van Who-dorp er iets anders uitzien dan ons mensen, betekende dit elke dag een grote klus voor alle grimeurs. De make-up heeft in 2001 dan ook (terecht) diverse prijzen, waaronder een Oscar®, gekregen. In de Universal studio’s is het dorpje Who gebouwd, één van ’s werelds grootst gebouwde sets in een studio.
Naast de onnavolgbare prestaties van Jim Carrey valt ook de stem van Anthony Hopkins direct op als verteller van het verhaal. Hopkins heeft alle vele malen zijn stem geleend als verteller en doet het ook hier weer erg goed met zijn warme, sonore stemgeluid en mooie duidelijke articulatie.
De prachtige muziek van James Horner, die al vaker met het duo Gazer / Howard heeft samengewerkt, voegt aan de gecreëerde fantasiewereld, nog eens dat extra schepje magie toe.

De film is ook in het Nederlands nagesynchroniseerd. Deze Nederlandse nasynchronisatie is erg goed gedaan met een goede prestatie in het lipsynchroon zijn. De Nederlandse stemmen zijn onder andere van Joost Prinsen (Grinch), Isa Hoes (Betty Lou) en Henk van Ulsen als de verteller. Maar hoe goed Joost Prinsen het ook doet, Jim Carrey is absoluut niet na te doen.

Een klein, veel voorkomend foutje op de hoes. Hier wordt namelijk de Amerikaanse speeltijd van 105 minuten vermeld. Deze PAL-versie van de film heeft een speelduur van ruim 100 minuten.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2000
Speelduur: 101 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
 • DTS 5.1 - Nederlands
 • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
 • Dolby Digital 2.0 - Hongaars
 • Dolby Digital 5.1 - Engels
 • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Turks, En vele andere
Uitgever: Columbia Tristar Home Video
EAN: 8712609748994

Extra's

 • verwijderde scenes
 • filmografieën van cast en crew
 • Originele bioscooptrailer
 • Bloopers
 • Trailer van The Grinch spel
 • Documentaire: achter de schermen
 • Vijf Documentaires
 • 3 Grinchy recepten voor de feestdagen
 • DVD-ROM: interactieve spelletjes, screensavers en extra filminformatie
 • Muziekvideo – Faith Hill ‘Where are you Christmas’
 • Max’s Speelhuisje met 6 activiteiten voor de kinderen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het oorspronkelijke filmbeeld heeft een beeldverhouding van 1.85:1 en staat ook zo anamorf op de DVD. De beeldkwaliteit is zeer goed, maar niet perfect. Met name door een, in sommige scènes, wat tegenvallend contrast komen de zeer kleurrijke beelden niet optimaal tot hun recht. Door een foutje in het contrast is zwart niet echt zwart maar eerder donkergrijs. Hierdoor zijn de kleuren ook iets aan de fletse kant. Het is niet dat het beeld slecht is, maar het had beter gekund. Door het contrast en de kleurinstelling op je televisie iets aan te passen ontstaat een goed beeld. De scherpte en detaillering zijn goed, alhoewel het beeld soms wat aan de softe kant is. Maar of dat nu aan de transfer ligt of zo bedoeld is, weet ik niet. Het is een nieuwe film dus het beeld is ook vrij van ongerechtigheden. Kortom, een goed beeld maar een tegenvallend contrast.
De film is verdeeld in 20 tracks. De DVD is van het type DVD-9, wat betekent dat hij enkelzijdig, dubbellaags is. De laagwisseling heb ik niet gemerkt, uitstekend. De ondertiteling (wit) is duidelijk, maar een mooi klein lettertype en staat goed geplaatst in het beeld.

Geluidskwaliteit

Columbia heeft de film uitgebracht als een dubbel DVD. Twee DVD’s waren nodig om ruimte te maken voor zowel de originele Engelstalige track in Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 Kb/s) en in DTS 5.1 (bitrate 754 Kb/s) en de Nederlandse nasynchronisatie, ook in Dolby Digital 5.1 (bitrate 384 Kb/s) en in DTS 5.1 (bitrate 754 Kb/s). Dan is er ook nog een Hongaarse nasynchronisatie in DD2.0 surround (bitrate 192 Kb/s).
De DVD’s zijn identiek en hebben een nummer om ze van elkaar te onderscheiden. Op DVD UE1 staan beide Engelse soundtracks en de Hongaarse soundtrack. Op DVD UE6 staat nog een keer de Engelstalige DD5.1 track en beide Nederlandse soundtracks.
Voor deze recensie zijn beide Engelstalige en Nederlandstalige tracks beluisterd.

De soundtrack is prachtig, vooral geholpen door de ontzettend mooie muziek van James Horner. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen. De surround speakers worden voornamelijk gebruikt voor de ruimtelijkheid en een enkel effect. De soundtrack klinkt vol en mooi ruimtelijk, met voldoende laag en een goede detaillering in het hoog. De subwoofer wordt slechts incidenteel gebruikt.
Ik heb niet veel verschil tussen de DD5.1 en de DTS 5.1 track kunnen horen, behalve dat de DTS track zoals gebruikelijk harder klinkt.
Zowel de Engelstalige als de Nederlandstalige track klinken gelijk. In alle gevallen een uitstekende soundtrack. De dialogen zijn duidelijk te verstaan en komen netjes uit de centerspeaker.

Extra's

Alle extra’s staan op beide DVD’s. Ook de menu’s zijn op beide DVD’s volledig identiek.
De breedbeeld menuschermen zijn prachtige animaties uit de film. Bij het hoofdmenu duurt het 35 seconden voordat de keuzes op het beeld staan. De filmmuziek dient als achtergrondmuziek (DD2.0 surround – 192 Kb/s). Het aantal extra’s is zeer groot en ze zijn bijna allemaal voorzien van Nederlandse ondertiteling, klasse!

De extra’s zijn:

‘Spotlight on Location’, beeldformaat 1.33:1 standaard met DD2.0 – 192 Kb/s geluid. Een promotionele minidocumentaire met een tijdsduur van ruim 7 minuten, bestaande uit korte interviewfragmenten en fragmenten uit de film.

‘Deleted Scenes’, beeldformaat 1.85:1 letterbox met DD2.0 – 192 Kb/s geluid. Een zevental verwijderde scènes (tijdsduur 9½ minuten) die achter elkaar worden getoond, helaas zonder enige toelichting over het waarom.

‘Outtakes’, beeldformaat 1.85:1 letterbox met DD2.0 – 192 Kb/s geluid. Enkele lachwekkende bloopers van Jim Carrey op een rijtje gezet. Tijdsduur ruim 3 minuten.

‘Who School’, beeldformaat 1.33:1 standaard met DD2.0 – 192 Kb/s geluid. Een korte, bijna 6 minuten durende, documentaire die laat zien hoe de acteurs zich hebben voorbereid als inwoner van het Who-dorp. De bewegingen, de effecten, de stunts, alles. Hier is ook de deelname van Cirque de Soleil te zien.

‘Makeup Application and Design’, beeldformaat 1.33:1 standaard met DD2.0 – 192 Kb/s geluid. Een bijna 7 minuten durende documentaire over het wonder van de make-up in deze film.

‘Seussian Set Decoration’, beeldformaat 1.33:1 standaard met DD2.0 – 192 Kb/s geluid. Een korte documentaire van ruim 5 minuten over het ‘tot leven brengen’ van de fantasiewereld van Dr. Seuss.

‘Visual Effects’, beeldformaat 1.33:1 standaard met DD2.0 – 192 Kb/s geluid. Een bijna 11 minuten durende documentaire waarin we zien hoe de digitale effecten aan de film zijn toegevoegd. Het is verbazend te zien hoeveel computeranimaties er eigenlijk in de film zitten. Sommige scènes worden in splitscreen getoond met boven het opgenomen beeld en onder het met computers aangepaste beeld.

‘Theatrical Trailer’, beeldformaat 1.85:1 letterbox met DD2.0 – 192 Kb/s geluid. Een korte trailer van ruim 1 minuut.

‘Wholiday Recipes’, een aantal Engelstalige breedbeeld tekstschermen met drie Who-recepten, Martha’s Onion Wreaths, Cool Mt. Crumpit York Peppermint Pattie Brownies en Hershey’s Peanut Blossoms. Zonder geluid.

‘By the Numbers’, een Engelstalige breedbeeld tekstscherm met enkele interessante getallen in relatie tot de film. Zonder geluid.

‘Production Notes’, een groot aantal Engelstalige breedbeeld tekstschermen met achtergrond informatie over de totstandkoming van de film. Zonder geluid.

‘Cast & Filmmakers’, het bekende biografie en filmoverzicht van de belangrijkste spelers en betrokkenen bij de film. Gepresenteerd als Engelstalige breedbeeld tekstschermen zonder geluid.

‘DVD-ROM Materials’. Als je de DVD in een PC-DVD speler stopt, wordt gevraagd of je de Interactual speler wilt installeren. Als je dat doet, wordt ook enige persoonlijke informatie gevraagd met de melding dat deze gegevens via internet naar Interactual worden gestuurd. Foei, het lijkt Microsoft wel! Na installatie krijg je een soort plattegrond te zien met een vergrootglas met vier keuzemogelijkheden; Mt. Crumpit, The Post Office, Cindy Lou’s Home en The Theatre. Deze keuzes geven toegang tot spelletjes, screensavers, wallpapers en extra filminformatie op internet.

‘Grinch Game Trailer’, beeldformaat 1.33:1 standaard met DD2.0 geluid. Een kort, ruim 1 minuten durend, promotiefilmpje van Interactive voor het DVD-ROM spel van The Grinch.

‘Faith Hill "Where Are You Christmas" Music Video’, beeldformaat 1.85:1 letterbox met DD2.0 – 192 Kb/s geluid. Een muziekvideo van ruim 4 minuten met Faith Hill die het liedje ‘Where are you Christmas’ zingt.

Dan is er op het hoofdmenu (Main Menu) van de schijf nog een keuze te vinden die heet ‘Hey Kids Press Here - Max’s Playhouse’. Bij deze keuze kom je in Max’s speelhuisje met nog extra materiaal speciaal voor de kinderen. Helaas zijn deze extra’s niet aangepast voor onze Nederlandse jeugd en is alles Engelstalig. En dat is nou jammer!
Het menu heeft twee keuzemogelijkheden:
- Fun & Games!
- Music Time!

Onder ‘Fun & Games! vinden we:
‘Rhyme Time’, een paar schermen met vier Engelstalige vierregelige rijmpjes die afgemaakt moeten worden. Is het rijmpje klaar, dan wordt het nog eens voorgelezen door een karakter uit de film.

‘How Do I Find Things?’, beeldformaat 1.33:1 standaard met DD2.0 – 192 Kb/s geluid. Een korte video die de kinderen uitleg geeft over het gebruik van de cursortoetsen op de afstandsbediening van de DVD speler. Een kort spelletje om te oefenen. Nederlands ondertiteld.

‘Dress the Grinch’, een schermpje met acht keuzes, waarbij bij elke keuze de kleding van de Grinch veranderd. Tja …

‘The Care And Feeding of the Grinch’, een verhalenboekje waarbij je zelf kunt lezen of voorgelezen worden door Max, de hond. Tijdsduur bij voorlezen ruim vier minuten, voorzien van achtergrondgeluid (DD2.0 – 192 Kb/s). Maar helaas alles Engelstalig.

Onder ‘Music Time! de keuzes:
‘Sing-Along songs’, twee liedjes ‘Where Are You Christmas’ en You’re a mean one Mr. Grinch’ worden getoond terwijl de tekst onderin het beeld staat. Het fragment komt rechtstreeks uit de film (1.85:1 anamorf beeld), dus welke taal (Engels of Nederlands) en type geluidsspoor (Dolby Digital of DTS) getoond wordt, is afhankelijk van de keuze die je bij de film hebt gemaakt (op het menuscherm Languages). Curieus is wel dat wanneer de Nederlandse versie gezongen wordt er Engelstalige tekst in beeld staat. En dat is nou jammer.

Ook op dit menu weer de keuze voor de muziekvideo van Faith Hill.

Bij de DVD zit nog een Nederlandstalige inlay van 6 pagina’s, met ‘productie aantekeningen’, een tracklisting en een korte Nederlandstalige uitleg van de spelletjes in Max’s speelhuis.

Conclusie

‘The Grinch’ is een gezellige familiefilm, speciaal voor Kerst. Ontzettend knap en fantasierijk is de Who-wereld van Dr. Seuss tot leven gebracht. Met goed spel, Carrey blijft leuk, en erg mooie muziek van James Horner. De film is zowel beschikbaar in de originele Engelse taal als in een Nederlands nagesynchroniseerde versie.
De dubbel DVD heeft een goede geluidskwaliteit. De beeldkwaliteit valt door een niet optimaal contrast een beetje tegen, maar is verder wel goed. De vele extra’s, bijna allemaal Nederlands ondertiteld, zijn zeer uitgebreid en vormen een mooie aanvulling op de film. Alleen jammer dat de extra’s bedoeld voor de kinderen nu juist niet in het Nederlands beschikbaar zijn. Verder een goed verzorgde DVD van Columbia die het predikaat DVD.nl TOPPER krijgt. En natuurlijk een absolute aanrader voor de kerstdagen.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Sneaker  |  08-03-2005

Een erg mooie film, een schitterende kerstfilm, een terechte Topper. Hier kan ik het alleen maar mee eens zijn maar dan wel vooral rond de kerst tijd. Is gewoo...
Lees meer >

Sneaker  |  02-03-2005

Door al dat sneeuw helemaal in de kerststemming vandaag en dus maar naar de Grinch gekeken. Het is echt een hele goede film. Erg goed acteerwerk van de cast (vo...
Lees meer >

Jaded  |  10-04-2002

Bij mij duurde het even eer ik in sfeer van de film kwam. Ik heb hem 2 keer moeten zien voor ik er echt kon van genieten. Het is een aparte film, waar je echt...
Lees meer >

J. Rim  |  08-04-2002

mmoie film. Vlak voor kerst hebben mijn vrouw en ik die gehuurd in de bibliotheek en pas geleden geocht toen hij in de aanbieding was. Mooie beelden, echt apart...
Lees meer >

Rossi  |  06-01-2002

Ook de extra's mogen er zijn, NL-ondertiteld en zelfs extra's speciaal voor de kinderen. Grappig, want juist de extra's speciaal voor kinderen zijn NIET N...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  06-01-2002

Graag wil ik nog reageren op de toegekende TOPPER status voor deze DVD. TOPPER hoeft niet te betekenen dat het produkt op ALLE fronten perfecte kwaliteit heeft....
Lees meer >

Luther Hartog  |  06-01-2002

Ik dacht ook dat je alleen Topper werd als de film subliem op DVD wordt gezet.
Lees meer >

Atreides  |  06-01-2002

Ik had begrepen dat hier vooral op technische aspecten en niet op inhoudelijke wordt gereviewed. Ik moest daar eerst aan wennen, want inhoudelijk zijn Hannibal,...
Lees meer >

Edwin vd Zwaard  |  05-01-2002

De kwalificatie TOPPER slaat op de humor, de kostuums, de algehele film en de acteerprestaties.. Hoe de film op DVD is gezet, zegt verder niets over de kwali...
Lees meer >

Rossi  |  05-01-2002

Ik vind de kwalificatie TOPPER onterecht, ik vind de kleuren ronduit slecht te noemen. De film toont flets, grauw en koud. De warmte die de film uit zou moeten...
Lees meer >

Atreides  |  05-01-2002

Ik vind de kwalificatie TOPPER onterecht, ik vind de kleuren ronduit slecht te noemen. De film toont flets, grauw en koud. De warmte die de film uit zou moeten ...
Lees meer >

Luther Hartog  |  28-12-2001

Oh man wat ben ik blij, ik heb deze TOPPER gewonnen bij altijdwinnen.nl :D :D :D :D :) :) :) :)
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  28-12-2001

Ik heb die van mij enkele weken geleden bij de Mediamarkt gekocht, maar deze had geen inlay! Hoe kan ik hier alsnog aankomen?Er mee terug gaan naar Mediamarkt....
Lees meer >

Rossi  |  26-12-2001

Iedereen heeft recht op zijn eigen smaak... Maar toch heb je je vermaakt .. dus ondanks dat je de komiek Jim C. niet al te goed vind, toch de film kan waar...
Lees meer >

Edwin vd Zwaard  |  26-12-2001

Ik heb Jim Carrey nooit echt leuk gevonden, in geen enkele film. Op 1 of andere manier heb ik een hekel aan die kerel. Maar dat ligt wellicht meer aan mij ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
?

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:-
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:9
3.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 156
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.