Black Death

Totaalbeoordeling:

7.2
Blu-ray

Black Death (Blu-ray)
Samenvatting

In het jaar 1348, tijdens de Middeleeuwen, heerst over heel Europa de pest. Ook tot in Engeland is deze besmettelijke ziekte doorgedrongen. De jonge monnik Osmund (Eddie Redmayne) heeft veel werk aan het opruimen van mensen die zijn gestorven aan de pest. Zijn geliefde Averill (Kimberly Nixon) smeekt Osmund om het klooster met haar te verlaten, maar hij kan dat niet. Averill vertrekt alleen en zegt dat ze op hem zal wachten. Als Ulric (Sean Bean), een afgezant van de bisschop, naar het klooster komt voor een reisgeleide, biedt Osmund zich direct aan. Hij ziet hierin een kans om uit het klooster weg te komen. Het gezelschap is op weg naar een klein dorp in een moeras, waar volgens geruchten geen pest heerst en dat geleid wordt door Langiva (Carice van Houten), een vrouw die dode mensen weer tot leven kan brengen. Volgens Ulric is hier de duivel aan het werk en deze goddelozen moeten zo snel mogelijk gestraft worden. Voor Osmund krijgt deze reis naar het dorp een onverwachte persoonlijke wending.

Commentaar

Black Death is de meest recente film van de Britse regisseur Christopher Smith (Creep, Severance, Triangle). Het is een film die zich afspeelt in de Middeleeuwen en gaat vooral over religie, geloof en vertrouwen. De pest is pas sinds een aantal jaren actief, maar het is al duidelijk hoe dodelijk deze ziekte is, die uiteindelijk aan miljoenen mensen het leven kost. Door de uiterlijke kenmerken werd de pest ook wel de Zwarte Dood genoemd en het is dus direct duidelijk waar de titel van deze film op slaat. Black Death wordt omschreven als horrorfilm. Maar dat is niet echt een terechte benaming. Je zou verwachten dat er, in een film waar de doden weer tot leven komen, zombies rondlopen. Maar die krijgen we niet te zien. En ondanks dat er veel met zwaarden en bijlen wordt gezwaaid en geslagen is het ook geen standaard slasher-film. De gruweldaden blijven voornamelijk buiten beeld. Het geluid zorgt hier voor een huiveringwekkende sfeer en laat weinig aan de verbeelding over. De horrorelementen zijn wel aanwezig, maar je zou de film beter kunnen omschrijven als een historische thriller, dat dekt de lading beter.
De film heeft een fascinerend plot. Het verhaal gaat niet alleen over een aantal mannen dat op zoek gaat naar een dorp waar de doden weer tot leven worden gewekt, maar een veel interessanter deel van het verhaal gaat ook over de verering en afwijzing van God. In die tijd kon men lang niet alles wetenschappelijk verklaren en veel werd aan God of de duivel toegewezen. Dat zien we in deze film duidelijk naar voren komen. De groep, onder leiding van Ulric, is er heilig van overtuigd dat zij de wil van God volgen en dat er alles aan gedaan moet worden om de goddelozen te vernietigen. Terwijl de bewoners van het dorp juist alle ellende rond de pest aan God toewijzen. Zij vinden dat het enige wat je kan redden de afwijzing God is. Voor beide gedachten valt wat te zeggen en het is dan ook aan de kijker welke ideologie voor hem of haar het meest overeenkomt met zijn of haar ideeën.
Black Death is een Britse film, maar is volledig gefinancierd vanuit Duitsland. Ook alle opnames vonden in Duitsland plaats, in de staat Saksen-Anhalt, in het voormalige Oost-Duitsland. En dat niet alleen vanwege het Duitse geld, maar ook omdat daar de locaties uitstekend waren. De regisseur en de meeste acteurs zijn Brits, maar er is ook een grote rol weggelegd voor Carice van Houten, die Langiva speelt, de 'heks' van het dorp waar de doden weer tot leven gewekt worden. Ook Famke Janssen kwam ooit in aanmerking voor deze rol, maar het draaischema was niet in haar agenda in te plannen. Een kleinere rol is er voor Tygo Gernandt, die één van de leden van het gezelschap speelt. Zijn rol is beperkt en problemen met het dialect zijn niet aan de orde, want hij heeft geen tekst. De film zal zeker niet de internationale doorbraak zijn van Gernandt, maar het is altijd leuk om Nederlandse acteurs in buitenlandse producties te zien. En met zijn uiterlijk is Gernandt zeer geschikt om deze rol te spelen. Blikvanger is Sean Bean, die zijn rol in The Lord of the Rings nog eens dunnetjes overdoet. Hij heeft eenzelfde uiterlijk, inclusief de kleding en een vergelijk is dus al snel gemaakt. Alleen is zijn rol hier wel uitgesprokener. Hij is een religieuze fanaticus, die leeft naar God en alles wat daar van afwijkt is heiligschennis. Maar uit naam van God mag veel en het doden van mensen hoort daar ook bij.
Visueel is de film niet zo heel bijzonder. De locaties en kleding zijn prima, zonder dat er flink uitgepakt is. Je kan merken dat het budget vrij beperkt was. Mogelijk dat de beperkte middelen ook het camerawerk hebben beïnvloed. Er is veel uit de hand gedraaid en dat levert vaak een (te) bewegende camera op. Soms werkt dat sfeerverhogend, maar vaak is het bewegende beeld iets te gortig en stoort het. Ietsje minder snel en wild had geen kwaad gekund. Dat neemt niet weg dat Black Death een fascinerende film is, die je ook op een bepaalde manier aan het denken zet. Hoewel de film een horror-stempel opgedrukt heeft gekregen is het veel meer dan dat. Ook niet-horrorfans, zoals ik, kunnen deze film wel degelijk eens uitproberen. Er zit veel meer in dan je in je eerste instantie denkt.

JustBridge heeft Black Death uitgegeven op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder bespreken we de BD. Onze recensie van de DVD kun je hier nog eens nalezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Horror, Thriller
Regio: B
Jaar: 2009
Speelduur: 102 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: JustBridge Entertainment
EAN: 8711983441200

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Black Death staat in een beeldformaat van 1.78:1 op deze Blu-ray Disc uitgave, wat gelijk is aan het originele formaat. De film staat op een 25 GB enkellaags disc, waarvan ruim 23 GB is gebruikt. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering.

De DVD kreeg een onvoldoende voor de beeldkwaliteit en de vraag is of de Blu-ray Disc een betere kwaliteit heeft. Dat is zo, maar groot zijn de verschillen niet. Het contrast en de helderheid zijn al beter en ook komen we bij de Blu-ray Disc nauwelijks compressiefoutjes tegen. Ook het zwartniveau is beter dan bij de DVD. Maar de kwaliteit heeft wel erg te lijden onder de hoge ruis, die een combinatie is van filmgrain en beeldruis. De filmgrain geeft het beeld wel een filmische en historische feel, maar de scherpte en detaillering hebben erg te lijden onder de totale hoeveelheid korrel. En tel daarbij ook nog de beeldruis op, zodat het allemaal heel soft en groezelig oogt. Vooral in donkere delen zijn scherpte en schaduwdetail ondermaats. De kleuren zien er ook niet zo heel geweldig uit. Het is niet ongebruikelijk dat in films van deze tijdsperiode en met dit onderwerp weinig kleuren voorkomen, maar de huidtinten zien er niet natuurlijk uit. De gezichten zijn veel te bleek van uiterlijk. Alles bij elkaar opgeteld krijgt de transfer net een krappe voldoende, meer zit er helaas niet in.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid is er de keuze uit drie sporen: een Dolby Digital 2.0 (192 kb/s), een Dolby Digital 5.1 (640 kb/s) en een DTS-HD Master Audio 5.1 (24bit/48kHz) track. De meest interessante track is de DTS-HD MA track. Geluid speelt een belangrijke rol in de film, omdat het de suggestie van het beeld versterkt. Veel gebeurt er buiten beeld, maar door het geluid weet je toch wat er gaande is en het versterkt de sfeer van de film. Het geluid richt zich voornamelijk op de frontkanalen, waarbij de surroundkanalen vooral gebruikt worden voor muziek en – erg mooie – omgevingsgeluiden. Dialogen hebben een mooi warme klank en zijn prima te volgen. Het accent van Carice van Houten, die Engels spreekt in de film, is minimaal. Het LFE-spoor komt af en toe in het geheel voor, maar heel diep gaat het laag niet. Het geluid kent veel mooie details, die via het DTS-HD MA kanaal goed overkomen. Een prima geluidstrack.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een statisch menuscherm in 1.78:1 beeldformaat. Er staan geen extra's op deze uitgave. Daarvoor moet je bij de Britse uitgave zijn, die een flink aantal extra's heeft.

Conclusie

Een monnik wijst een groep afgezanten van de bisschop de weg naar een afgelegen dorp waar geen pest heerst. Volgens geruchten zou dat komen door goddelozen die de doden weer tot leven kunnen wekken. Black Death is een aardige film die in de boeken staat als horrorfilm, maar eigenlijk meer de eigenschappen heeft van een historische thriller. De Nederlandse acteurs Carice van Houten en Tygo Gernandt spelen in deze film. De beeldkwaliteit van deze Blu-ray Disc is slechts redelijk. Vooral de scherpte en detaillering zijn ondermaats. Geluidstechnisch is het prima in orde, met een goed verzorgde soundtrack. Het betreft hier een kale Blu-ray Disc, zonder extra's. Liefhebbers daarvan moeten uitwijken naar de Britse BD-uitgave van deze film.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Rob van Gestel  |  16-08-2011

Dank voor de tip!
Lees meer >

Colonel Mortimer  |  16-08-2011

Vrij aardige film. De blu ray kun je deze week voor 4 euro kopen bij MM.
Lees meer >

Rob van Gestel  |  14-08-2011

Indien er liefhebbers zijn, ik heb deze te koop voor 7 euro incl verzenden. Graag persoonlijk bericht.
Lees meer >

RobinB  |  08-08-2011

Verassende film, niet zo heel bijzonder maar heeft mij wel verrast.
Lees meer >

Tarkus  |  07-08-2011

De rol van Carice van Houten in deze film beviel me wel, en ze doet het lang niet slecht. Eddie Redmayne echter lijkt wel zijn rol uit 'Pillars Of The Earth' op...
Lees meer >

-Jaap-  |  24-09-2010

Aspect ratio klopt helaas niet:cry:, want deze film is op Super16 gedraaid met Hawk anamorphics.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.