Attic, The

Totaalbeoordeling:

2
DVD

Attic, The (DVD)
Samenvatting

Emma Callan (Elisabeth Moss) verhuist samen met haar vader (John Savage), moeder (Catherine Mary Stewart) en verstandelijk gehandicapte broer (Tom Malloy) naar een oud landhuis. Wanneer Emma de zolder van het huis bekijkt, ziet ze in een oude spiegel ineens een vrouw achter haar staan die sprekend op haar lijkt. Maar als ze zich omdraait is er niemand te bekennen. Wanneer ze dit aan anderen vertelt is er niemand die Emma gelooft. De verschijning laat haar echter niet met rust, en al spoedig begint Emma te vermoeden dat het om haar (overleden?) tweelingzus gaat. Ze gaat op onderzoek uit, waarbij ze hulp krijgt van de bevriende agent John (Jason Lewis). Ze verdenken Emma’s vader ervan meer te weten. Is hun paranoia terecht?

Commentaar

“Van de Master of Horror Mary Lambert”, vermeldt de cover van The Attic. Nou, dat is zacht gezegd nogal overdreven. Toegegeven, regisseuse Mary Lambert was verantwoordelijk voor cultklassieker Pet Sematary (evenals het benedenmaatse vervolg), maar dat maakt haar nog geen “Master of Horror”. En al helemaal niet als je The Attic, een film uit 2008, meetelt. Dat is namelijk amateuristische pulp-horror van de bovenste – of onderste? – plank. De film gaat over een jonge vrouw, gespeeld door Mad Men’s Elisabeth Moss, die geplaagd wordt door de griezelige verschijning van een vrouw die precies op haar lijkt. Ze vermoedt dat het de geest van haar tweelingzus is, maar haar ouders zweren dat ze geen zus heeft (gehad). Ze gaat op zoek naar de waarheid, waarbij ze de hulp krijgt van een bevriende agent. Dit ongeïnspireerde verhaal werkt naar de verplichte wending toe, die de meeste genreliefhebbers al van ver aan zullen zien komen. Een voorspelbaar einde is nog tot daar aan toe, maar ook de weg daar naartoe weet niet te verrassen. Scènes die nergens toe leiden, knullige dialogen, noem het maar op. En spannend is het al helemaal niet; bij het handjevol schrikeffecten gaat het nagenoeg altijd om vals alarm. Ook voor liefhebbers van gore valt er totaal niks te beleven. Voor verhaal en uitwerking hoeft de horrorliefhebber The Attic dus niet in huis te halen. Maar daar blijft het niet bij qua problemen. Ook het acteerwerk is namelijk bedroevend. Elisabeth Moss is het minst slecht, al legt ze het er vrij dik bovenop. Verwacht dus zeker geen prima prestatie zoals die in Mad Men, maar acceptabel is het net. Dat kan echter niet gezegd worden over de acteurs die de vader en de broer spelen. Hun vertolkingen leggen het af bij die van het plaatselijke amateurgezelschap en zorgen onbedoeld voor enkele hilarische fragmenten. Eveneens lachwekkend is het uiterlijk van de film. Mede door fantasieloos camerawerk en dito montage ziet de prent ziet er niet uit als een volwaardige film, maar als een aflevering van een low-budget TV-serie. Nu was het budget voor The Attic inderdaad niet al te hoog, maar dan had Mary Lambert maar moeten proberen om meer geld los te peuteren. Niet dat dat veel uit zou hebben gemaakt, want met een script als dat van The Attic is het überhaupt een kansloze bedoening. Zelfs voor een (zelfbenoemde) “Master of Horror”.

BBI heeft The Attic uitgebracht op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder de recensie van de DVD-uitgave. De recensie van de BD-versie lees je hier.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Horror
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 78 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: BBI-Films
EAN: 8717185534689

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Attic is anamorf op DVD gezet, met een beeldverhouding van 1.78:1. Waarschijnlijk is dit gelijk aan de oorspronkelijke verhouding. Zoals al eerder vermeld ziet The Attic er uit als een low-budget TV-serie. Dit is echter geen probleem van de transfer maar te wijten aan de opnames. Het uiterlijk doet namelijk sterk vermoeden dat de prent op video is geschoten. Als gevolg ziet de weergave er erg clean uit en mist het een filmische look, al valt het op de DVD-versie minder op dan op de BD-uitgave. Op de overige fronten is de kwaliteit van het beeld matig. Zo zijn scherpte en detaillering niet meer dan voldoende. Kleuren zien bovendien wat kil en onnatuurlijk uit, al past dat op zich wel bij de film. Continu is lichte ruis te zien, in donkere scènes wat meer dan in goedverlichte shots. Donkere scènes hebben daarnaast ook te lijden onder het benedenmaatse zwartniveau en schaduwdetail. En een erg vreemd verschijnsel zien we rond 10:15, waarbij in een deel van het beeld ineens zwarte balken verschijnen, zie het tweede screenshot. Resultaat van dit alles is een weergave met de nodige tekortkomingen, deels terug te voeren op het bronmateriaal. Voor een DVD kan het echter net door de beugel, waarmee een krappe voldoende op zijn plaats is.

Geluidskwaliteit

Op geluidsgebied heeft de DVD-uitgave van The Attic drie verschillende tracks te bieden. De eerste is in Dolby Digital 2.0-formaat (224kbit/s), de tweede in Dolby Digital 5.1-formaat (448kbit/s) en de derde in DTS 5.1-formaat (754kbit/s). Voor de recensie beluisterden we de DD 5.1-track en het DTS-spoor. Beide klinken niet bepaald spectaculair, al zal dit deels ook te maken hebben met het beperkte budget. Het geluid klinkt behoorlijk iel, met een beperkte dynamiek, en dialogen staan regelmatig te ver naar voren. Ook is af en toe, met name bij harde geluiden, enige oversturing te horen. Tevens is continu lichte ruis aanwezig. Over de ruimtelijkheid van de tracks valt minder te klagen; het geluidsbeeld heeft voldoende richting en dialogen blijven netjes tot het midden beperkt. Dat kan de tracks, die onderling weinig verschil laten horen, echter niet redden van een (magere) onvoldoende.

Extra's

De DVD-uitgave van The Attic bevat – niet geheel onverwacht – geen extra’s.

Conclusie

Het in 2008 verschenen The Attic is een horrorfilm van de regisseuse die zo’n twintig jaar daarvoor de cultklassieker Pet Sematary afleverde. Laat je dat er echter niet toe verleiden om The Attic in huis te halen. Dit is namelijk pure low-budget pulp, die zelfs niet in de categorie “zo slecht dat het leuk wordt” valt. Beroerd acteerwerk, een ongeïnspireerd verhaal (over een vrouw die geplaagd wordt door een geestverschijning) en een goedkope uitstraling resulteren in een film die zelfs de allergrootste genreliefhebber links kan laten liggen. De DVD-uitgave is kwalitatief ook niet bepaald bijzonder. De beeldkwaliteit is net voldoende, het geluid kan bijzonder weinig indruk maken en extra’s ontbreken. Al is dit laatste, gezien het low-budget karakter van de film, niet echt een grote verrassing.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door BBI-Films.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
3

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:3
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:5
Extra's:0
1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.