Ghost Writer, The

Totaalbeoordeling:

8.1
Blu-ray

Ghost Writer, The (Blu-ray)
Samenvatting

De voormalig premier van Engeland, Adam Lang (Pierce Brosnan) is bezig met zijn memoires, maar de man die het verhaal op papier zet, een zogenaamde. ghostwriter, komt onder mysterieuze omstandigheden om het leven. Het verhaal moet wel af en er wordt een nieuwe ghostwriter (Ewan McGregor) gevonden. Die heeft weinig zin in de klus, maar het verdient goed. Hij vertrekt naar een eiland bij Amerika, waar Lang een modern huis bezit waar hij met zijn vrouw Ruth (Olivia Williams) woont. De ghost writer is nog maar amper gearriveerd, of Lang wordt ervan beschuldigd dat hij verdachten van terrorisme heeft uitgeleverd aan de CIA, terwijl hij wist dat ze gemarteld zouden worden. Binnen geen tijd is de wereldpers aanwezig rond het huis. De ghostwriter probeert het verhaal van de originele schrijver te doorgronden en komt daarbij bijzondere gegevens tegen. Kloppen alle gegevens wel en hoe is de originele schrijver nu precies om het leven gekomen? De ghostwriter vertrouwt de zaak in ieder geval steeds minder.

Commentaar

Er zat vijf jaar tussen Polanski's vorige film Oliver Twist en The Ghost Writer. Maar dan komt hij wel met een uitstekende film op de proppen vol spanning, mysterie en goed acteerspel. Het oorspronkelijke verhaal is van Robert Harris, die zijn eigen boek 'The Ghost' samen met Polanski verwerkt heeft tot scenario.
Hoewel dat scenario geheel fictief is, bevat het wel verwijzingen naar bestaande personen. Zo staat Adam Lang voor oud-premier Tony Blair, en Ruth Lang voor diens vrouw Cherie Blair. Voordat Robert Harris aan zijn boek begon was hij reporter bij de BBC en een politiek columnist, die Tony Blair openlijk steunde. Totdat Blair de inval in Irak steunde. Harris was het hier niet mee eens en staakte zijn support aan Blair. Het heeft hem wel veel materiaal voor zijn boek, en dus later scenario, opgeleverd. Harris en Polanski kennen elkaar al van het Pompeïï-project, een nooit tot stand gekomen verfilming van Harris' boek. Dat kwam door de acteursstaking van 2007. The Ghost Writer is wél tot stand gekomen, hoewel dat ook niet zo vanzelfsprekend was. Het verhaal speelt zich voor het grootste gedeelte af in Amerika. Regisseur Polanski kan Amerika niet in, omdat er een arrestatiebevel tegen hem loopt. Hij zou dan bij aankomst direct gearresteerd worden wegens het vermeende seksueel misbruik van een 13-jarig meisje in 1977. Daarom kon er niet in Amerika gefilmd worden en heeft men bijna alles in Duitsland opgenomen. Je zou het niet zeggen, want het lijkt sprekend op Amerika, inclusief auto's, nummerborden en wegbewijzering. De opnames buiten het huis van oud-premier Lang zijn op het schiereiland Sylt, vlakbij de Deense grens gemaakt. Dat moet voor het eiland Martha's Vineyard doorgaan en als je daar ooit geweest bent, merk je wel dat er weinig overeenkomsten zijn. Maar voor de overige kijkers valt het absoluut niet op dat het hier een Duitse locatie betreft. Toch is het een klein wonder dat de film dit jaar de bioscopen heeft gehaald. Vanwege het geval van het seksueel misbruik van het meisje kreeg Polanski huisarrest in zijn Zwitserse chalet, wachtend op een uitleveringsbevel van Amerika. Uiteindelijk kwam dat bevel er niet, maar Polanski was niet in staat om de film op een normale manier af te maken. Uiteindelijk heeft hij uit noodzaak veel vanuit zijn huis gedaan.
Allemaal leuk, die extra informatie, maar hoe is de film zelf? Daar hoeven we ons gelukkig niet druk over te maken, want The Ghost Writer is een uistekende thriller. Polanski weet op een simpele manier een spanning op te bouwen, die de kijker de hele film door in z'n greep houdt. Dat begint al bij de openingsscène op de veerboot, waar een auto eenzaam en alleen achterblijft. Verder wordt er niets uitgelegd, later komen we wel te weten wat dit betekent. Zo zijn er meer scènes, waarbij er op een, naar het lijkt, eenvoudige manier toch spanning wordt opgebouwd. Het prachtige camerawerk en de doordachte composities geven de film alleen maar meerwaarde en versterken de spanning. En ondanks die spanning is er ruimte voor een vleugje cynische humor, die we wel vaker in het werk van Polanski zijn tegengekomen. Ook weet hij de acteurs zo aan te sturen dat ze uitstekende prestaties neerzetten. Vooral van Ewan McGregor krijgen we een van zijn beste rollen ooit te zien. Ook Kim Cattrall, Pierce Brosnan en Olivia Williams zetten puike acteerprestaties neer. Polanski mag dan inmiddels al 77 jaar oud zijn, versleten is hij nog lang niet. Het is te hopen dat hij nog vaak films als The Ghost Writer kan en mag maken.

Dutch Filmworks heeft The Ghost Writer uitgegeven op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder bespreken we de BD.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 2010
Speelduur: 128 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch Filmworks
EAN: 8715664080795

Extra's

  • De Cast
  • Interview met Roman Polanski
  • Fictie of Werkelijkheid?

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Ghost Writer staat in een beeldformaat van 2.35:1 op deze Blu-ray Disc uitgave, wat gelijk is aan het originele formaat. De film staat op een 25 GB enkellaags disc, die bijna in z'n geheel is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 videocodering.

Dit is een uitgave met een heel mooie beeldtransfer, die het prachtige camerawerk eer aan doet. Het beeld oogt strak, scherp en heeft een heel mooie dieptewerking. De licht aanwezige filmgrain zorgt voor een zeer filmische aanblik. Het contrast is uitstekend en alle details zijn zeer goed zichtbaar. Het zwartniveau had op een paar momenten iets strakker kunnen zijn. Zelfs de grauwe luchten tijdens de storm op het eiland zien er nog gedetailleerd uit. Het kleurgebruik is bewust wat terughoudend. Felle kleuren zijn niet veel aanwezig, maar dat maakt het beeld des te sfeervoller. Het nadeel van deze scherpe HD-transfer is dat het duidelijk zichtbaar is dat het uitzicht in de werkkamer van Lang via green screen is gedaan. Een wat mindere transfer had dit misschien kunnen verdoezelen. Maar als dat het enige minpunt is, waar hebben we het dan over?

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Voor het geluid van The Ghost Writer is er de beschikking over een Dolby Digital 5.1 (640 kb/s) track en een DTS-HD Master Audio 5.1 (16bit/48kHz) track in de oorspronkelijke Engelse taal. Daarnaast is er nog een Franstalige DD 5.1 track beschikbaar. De film start standaard met het Dolby Digital 5.1 geluid, dus je moet dat handmatig omzetten naar het DTS-HD MA geluid, wat toch de voorkeur krijgt boven het DD 5.1 geluid.
Het geluid is wat minder krachtig dan het beeld, maar het klinkt nog wel erg goed. Het geluid leunt sterk op de voorste kanalen, waarbij de surroundkanalen slechts incidenteel aan bod komen met zachte omgevingsgeluiden en muziek. Het is dan wel een dialoog georiënteerde film, maar het geluid in de achterste kanalen is opvallend weinig. Dialogen zijn uitstekend te volgen en komen keurig uit het midden. Ook de wat zachtere passages komen goed over. Het is een vrij ingetogen geluidstrack, met nauwelijks ruimtelijke werking, maar het geluid op zich klinkt uitstekend.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft geen menu. Na een aantal promotietrailers start de film direct. Via een pop-up menu zijn de geluids- en ondertitelinstellingen aan te passen. En hier zijn ook de extra's te selecteren, die allemaal in 1.78:1 HD-beeldformaat zijn en alle voorzien zijn van Nederlandse ondertiteling.

Interview met Roman Polanski (9 min.)
Het is een interview met Polanski, waarin hij vertelt dat hij al lang samenwerkt met Robert Harris, de schrijver van het boek en scenario. Ook gaat hij in op de manier van casting en wat hij spannend vindt aan een karakter dat geen naam heeft. Zijn mening over het filmen in een studio i.p.v. een echt huis wordt duidelijk weergegeven. Ondertussen krijgen we veel beelden van de set te zien, waarin we zien hoe Polanski te werk gaat. Het interview heeft een matige geluidskwaliteit, maar het is nog wel goed te volgen.

The Cast (12 min.)
Standaard interviews met de meest belangrijke castleden, die vooral vertellen hoe geweldig het was op de set en om met elkaar te filmen.

Fictie of Werkelijkheid? (11 min.)
Dit betreft een interview met schrijver Robert Harris, die ook het scenario van The Ghost Writer heeft geschreven. Hij vertelt over de structuur van het scenario en hoe hij het karakter van de oud-premier heeft gebaseerd op Tony Blair.

Conclusie

Nadat de vorige schrijver onder verdachte omstandigheden is overleden, moet een nieuwe ghost writer de memoires afmaken van de voormalige premier van Engeland, die in opspraak komt vanwege het gedogen van martelingen. The Ghost Writer is een spannende, goed geacteerde thriller van Roman Polanski, die de film afmaakte terwijl onder hij huisarrest stond. Deze Blu-ray Disc heeft een uitstekende beeldkwaliteit en een geluidstrack die prima klinkt, maar weinig ruimtelijkheid heeft. Een paar extra's, met het interview met Polanski als interessantste, vervolmaken deze prima release.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch Filmworks.

Lees meer

Laatste reacties

JT H.  |  10-01-2011

Ik wil graag weten of deze (NL DFW) release de ongecensureerde versie is zoals-ie hier in de bioscoop is geweest, dus niet de USA PG-13 versie waarbij bijna all...
Lees meer >

-Jaap-  |  09-01-2011

Ik wil graag weten of deze (NL DFW) release de ongecensureerde versie is zoals-ie hier in de bioscoop is geweest, dus niet de USA PG-13 versie waarbij bijna all...
Lees meer >

theregiment  |  03-12-2010

Vandaag Blu-ray gehaald: al bij de eerste scene haperend beeld en geluid dat niet synchroon loopt. Meteen teruggebracht en omgeruild bij een andere Media Markt....
Lees meer >

stevenbron  |  28-11-2010

Vandaag Blu-ray gehaald: al bij de eerste scene haperend beeld en geluid dat niet synchroon loopt. Meteen teruggebracht en omgeruild bij een andere Media Markt....
Lees meer >

Coen P.  |  24-11-2010

Mhm, nu deze in de 3 voor 30 schappen ligt ga ik hem toch snel ff halen (y)
Lees meer >

vrollie33  |  30-10-2010

nou sorry hoor ik heb hem gezien en vond het een langdradige vervelende film had er zoveel meer van verwacht was zeer teleurgesteld
Lees meer >

Rogier Burghout  |  12-10-2010

Het gebeurt niet vaak dat een "who-dunnit" film me de hele weg blijft boeien maar deze heeft me de hele film vastgehouden. En voorderest kan ik het niet beter v...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  12-10-2010

Schoolvoorbeeld van een effectieve thriller: aangenaam tempo, onheilspellende locaties en belichting, strak opgevoerde spanning en uitstekende acteerprestaties....
Lees meer >

Coen P.  |  11-10-2010

Interessante film lijkt me dit, transfer is dus dik in orde (y)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

9 Angst Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
7.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.