Notting Hill

Recensent:
Koen Koene
16-12-2010

Totaalbeoordeling:

7.8
Blu-ray

Notting Hill (Blu-ray)
Samenvatting

William Thacker (Hugh Grant) is de eigenaar van een boekenwinkeltje in de Londense wijk Notting Hill. Als op een dag de wereldberoemde actrice Anna Scott (Julia Roberts) zijn winkeltje binnenstapt, is hij meteen onder de indruk. Maar het is natuurlijk volstrekt ondenkbaar dat zij iets met een simpele boekverkoper te maken zou willen hebben, zo denkt William. Het blijft daarom bij gekeuvel over koetjes en kalfjes, en met het vertrek van Anna uit de winkel lijken alle kansen voor William verkeken. Het is immers zeer onwaarschijnlijk dat hij haar nog ooit in levende lijve zal zien. Het lot komt echter tussenbeide, wanneer William nog dezelfde dag tegen Anna opbotst in Portobello Road. Het is voor beiden het begin van een verhaal vol humor en romantiek.

Commentaar

Binnen het genre van de romantische komedie ("romkom") is er niet bepaald een tekort aan films. Daartussen zit - bijna vanzelfsprekend - een flinke berg dertien-in-een-dozijn-producties, voorbestemd voor de bodem van de aanbiedingenbak, maar er zijn ook films die er bovenuit springen. Notting Hill is zo'n film. Deze in 1999 verschenen romantische komedie, geregisseerd door Roger Michell (Changing Lanes), is namelijk een vermakelijk geheel met een prima combinatie van (tamelijk droge) humor en (niet al te zoetsappige) romantiek. En natuurlijk, je kunt al op voorhand voorspellen hoe het verhaal ongeveer zal gaan lopen; het basisgegeven van het romkom-genre - twee mensen ontmoeten elkaar, worden na aanvankelijke karakterbotsingen verliefd, raken door een misverstand uiteen en komen uiteindelijk weer bij elkaar - is al bijna zo oud als de mensheid zelf. Met diverse kleine plotwendingen geeft Notting Hill een eigen draai aan de formule, maar echt heel vernieuwend is de film qua verhaal niet te noemen. Dat is echter helemaal niet erg, want ondanks het vrij voorspelbare karakter is Notting Hill zoals gezegd een erg vermakelijk geheel. Ook het acteerwerk helpt daaraan mee. Natuurlijk in de eerste plaats dat van hoofdrolspelers Hugh Grant en Julia Roberts, beiden goed op dreef en perfect gecast. Zelfs als je geen liefhebber bent van Grant en/of Roberts zul je moeten toegeven dat ze in Notting Hill een uitstekende en geloofwaardige chemie laten zien. En dat is uiteraard essentieel voor een film als deze. En dan zijn er nog de bijrollen. Die zijn eveneens stuk voor stuk goed ingevuld, met de hilarische vertolking van Rhys Ifans als hoogtepunt. Ifans speelt de excentrieke huisgenoot, een mafketel met het hart op de goede plek, die met zijn uitspraken en gedrag regelmatig de lachers op zijn hand krijgt. Zelfs de allergrootste zuurpruim, al dan niet verplicht tot het kijken van Notting Hill door diens partner ("Ik heb laatst ook die Seagal-film meegekeken"), zal de lach niet kunnen onderdrukken ("Zie je wel dat je de film leuk vindt!"). Ifans vertolking zorgt voor een prima balans naast Hugh Grants rustige, droge manier van acteren. Al deze zaken maken Notting Hill tot een van de betere films in het genre, waarmee het een aanrader is voor liefhebbers van romantische komedies.

Notting Hill is al geruime tijd op DVD verkrijgbaar. De film is onlangs ook uitgebracht op Blu-ray Disc. De recensie van de BD-uitgave lees je hieronder.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Komedie, Romantiek
Regio: B
Jaar: 1999
Speelduur: 124 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • DTS 5.1 - Duits
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Italiaans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582791570

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Videoclips
  • Spotlight op de Locatie
  • Seizoenswandeling over Portobello Road
  • Filmtips van Hugh Grant

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Notting Hill heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 50GB dubbellaags disc. Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 codec.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: deze HD-transfer is niet zonder problemen. Te beginnen met de flinke hoeveelheid edge enhancement, resulterend in een hinderlijke witte omranding van voorwerpen en personen. Tevens lijkt er enige ruisonderdrukking te zijn toegepast, getuige de wasachtige uitstraling van bijvoorbeeld gezichten. Een ander probleem is het feit dat het beeld continu trilt, iets wat in de ene scène meer opvalt dan in de andere. Toch zijn er ook positieve aspecten. Zoals de kleurweergave, een tikje flets maar ruim voldoende. En het prima zwartniveau. Ook is de print erg schoon; er zijn totaal geen opvallende vuiltjes en beschadigingen te vinden. De minpunten hebben echter de overhand, met een (lichte) onvoldoende tot gevolg.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

Het geluid van Notting Hill is als DTS-HD Master Audio 5.1-track (24bit/48kHz) op de BD aanwezig. Net als bij het beeld valt ook op het geluid van dit schijfje wel wat aan te merken. Dat de ruimtelijkheid tegenvalt kunnen we de track niet echt aanrekenen. Notting Hill is immers een film die grotendeels om dialogen draait, met weinig momenten waarop volop surroundgebruik gepast is. Hooguit zijn wat subtiele omgevingsgeluiden of flarden van de muziek aan de achterkant te horen. De nadruk ligt dus duidelijk op de voorkant. Op zich zou een wat actiever surroundgebruik niet misstaan hebben, maar dat is niet echt een enorme tekortkoming. Dat diepe subwooferactiviteit ontbreekt zal ook niemand verbazen. Wat is dan het voornaamste minpunt van de track? Nou, dat heeft te maken met de klank van de dialogen. De spraak heeft namelijk een scherp randje en zit op bepaalde momenten tegen oversturing aan. Het klinkt allemaal vrij gedateerd en beperkt (ook de muziek ontbreekt het wat aan dynamiek en helderheid), zodat je niet het idee hebt dat je naar een lossless track aan het luisteren bent. De track klinkt echter niet dermate slecht dat deze bestraft moet worden met een onvoldoende, maar meer dan een magere voldoende is toch echt niet verdiend.

Extra's

Op de BD-uitgave van Notting Hill vind je een klein aantal extra’s. Deze zijn niet nieuw, ze waren al eerder te vinden op onder meer de in Amerika verkrijgbare Ultimate Edition DVD-uitgave. Verder valt op dat de op de UE aanwezige commentaartrack helaas op de BD-versie ontbreekt. Het materiaal heeft een SD-resolutie (480i) en DD 2.0-geluid. Nederlandse ondertiteling is aanwezig.

Spotlight op de Locatie (15 min)
Dit is een standaard promotionele Making Of, zoals gebruikelijk opgebouwd uit (weinigzeggende) interviews, filmfragmenten en achter-de-schermen-materiaal.

Seizoenswandeling over Portobello Road (3 min)
In een van de scènes zie je hoe Hugh Grants personage over de markt wandelt, waarbij gaandeweg de seizoenen veranderen. Deze korte featurette gaat over de totstandkoming van deze scène.

Deleted Scenes (12 min)
Een compilatie van verwijderde fragmenten. Het beeld, waarin allerlei tijdscodes meelopen, is van vrij beroerde kwaliteit.

Filmtips van Hugh Grant (4 min)
De hoofdrolspeler geeft een aantal tips over wat je wel en niet moet doen op een filmset.

Videoclips
Twee videoclips, van het nummer “She” van Elvis Costello en van “You’ve Got a Way” van Shania Twain.

Conclusie

Notting Hill, over de onwaarschijnlijke liefde tussen een boekverkoper (Hugh Grant) en een filmster (Julia Roberts), is een van de betere romantische komedies. De film bevat een prima combinatie van humor en romantiek, waarbij beide elementen goed in balans zijn. Voeg daar de uitstekende vertolkingen aan toe en je hebt een film die, ondanks het voorspelbare verloop, een aanrader is voor genrefans. Voor een prent die zo hoog aangeschreven staat valt de BD-uitvoering erg tegen. Beeld en geluid zijn namelijk niet zonder problemen. Ook qua extra’s is de uitgave geen uitblinker. De bescheiden hoeveelheid materiaal was al eerder op de (R1) DVD-uitgave te bekijken, nieuwe BD-exclusieve extra’s ontbreken. Verder ontbreekt ook de op DVD aanwezige commentaartrack. Een matige uitgave dus, en zeker niet de uitgave die de film verdient.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Pictures Benelux.

Lees meer

Laatste reacties

Richard B.  |  22-01-2011

Vanavond bekeken. Ik vind de kritiek op de beeldkwaliteit ook nogal overtrokken. Ik vond het een heel prettig ogende transfer, en ik merkte eigenlijk niets van ...
Lees meer >

Jethro  |  26-12-2010

(Een ander probleem is het feit dat het beeld continu trilt, iets wat in de ene scène meer opvalt dan in de andere). Waar wordt dit door veroorzaakt, dit komt i...
Lees meer >

simplisico  |  26-12-2010

Als ik die vergelijking zie moet ik zeggen dat de Blu-ray er beter uitziet, echter vooral. Maarrrr, kijk eens naar de bestandsgrote van de gebruikte afbeeldinge...
Lees meer >

Marko Heins  |  17-12-2010

Oordeel zelf: http://screenshotcomparison.com/comparison/11978/picture:2 Moeilijk te beoordelen zo eigenlijk. Ik heb ook de HD-DVD en vond 'm niet tegenvall...
Lees meer >

rogue  |  17-12-2010

Vreemd. Laatst was Notting Hill op TV in HD, en ik vond het beeld eigenlijk wel goed. Ik zou zeggen, dat het dezelfde bron zou zijn. Nog vreemder is dat de beel...
Lees meer >

Lagomorph  |  17-12-2010

Ik snap dat een recensent kritisch moet zijn hoor. Maar de manier waarop je de beeldkwaliteit beschrijft vind ik wel erg op het pixelknuffelen (om de politiek c...
Lees meer >

Pieter Kleine  |  16-12-2010

Vreemd. Laatst was Notting Hill op TV in HD, en ik vond het beeld eigenlijk wel goed. Ik zou zeggen, dat het dezelfde bron zou zijn. Deze blu-ray was blinde aa...
Lees meer >

Mark van L.  |  16-12-2010

Bedankt voor deze recentie. Dit is een van mijn favorite films, en ik had deze dan ook graag op blu ray willen hebben. Maar als ik lees wat je over de beeld ...
Lees meer >

Bettina  |  16-12-2010

Bedankt voor deze recentie. Dit is een van mijn favorite films, en ik had deze dan ook graag op blu ray willen hebben. Maar als ik lees wat je over de beeld ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:5
Geluidskwaliteit:6
Extra's:3
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.