Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1

Recensent:
Rene Cloosterman
08-04-2011

Totaalbeoordeling:

5.5
DVD

Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1 (DVD)
Samenvatting

Na de dood van Perkamentus kan niemand er meer omheen: Heer Voldemort is terug en heeft alweer een aardige kring Dooddoeners om zich heen verzameld. Voor Harry Potter (Daniel Radcliffe), Ron Wemel (Rupert Grint) en Hermelien Griffel (Emma Watson) is het duidelijk dat teruggaan naar Zweinstein voor een nieuw schooljaar geen optie is. Ze besluiten met zijn drieën op zoek te gaan naar de resterende Gruzielementen en moeten een manier zien te vinden hoe ze deze kunnen vernietigen. Harry komt erachter dat hij eigenlijk maar heel weinig weet van Perkamentus. Perkamentus heeft hen alle drie iets nagelaten, maar ze moeten nog ontdekken hoe deze dingen hen kunnen helpen in hun zoektocht. Ondertussen moeten ze uit de handen van de Bloedhonden zien te blijven. Deze aanhangers van Voldemort jagen op alle halfbloedtovernaars en andere ongewenste personen, waarvan Harry nummer 1 is op de lijst.

Commentaar

Harry Potter en de Relieken van de Dood - deel 1 is het zevende deel uit de Harry Potter-serie. Het is gebaseerd, net als de eerdere delen, op de gelijknamige boeken van J.K.Rowling. Steven Kloves heeft net als de eerdere delen de boeken bewerkt tot scenario. De regie is in handen van David Yates, die ook deel 5 en 6, Harry Potter en de Orde van de Fenix en Harry Potter en de Halfbloed Prins heeft gemaakt. Het zevende boek van Rowling is in twee films opgedeeld. Sommige beweren dat die keuze vooral een financiële was, maar dat betwijfel ik. Het boek heeft zo veel lagen en verhaallijnen die bij elkaar komen, dat het ondoenlijk was dit in één film bij elkaar te brengen. Nu al worden veel van de onderliggende lijntjes, die wel in het boek prachtig bij elkaar komen, in de film niet gebruikt of genoemd. Toch is het boek goed bewerkt, omdat het verhaal ook voor degenen die de boeken niet hebben gelezen nog steeds goed te volgen is. Toen ik de film de eerste keer zag miste ik wel een aantal scènes uit het boek die het verhaal net even wat meer humor en lichtvoetigheid hadden kunnen geven. Door deze scènes niet in de film te gebruiken wordt het verhaal nog donkerder en serieuzer. Op zich geen verkeerde keuze en het werkt in de film heel goed, maar ergens is het ook wel weer jammer. De acteurs zijn wederom gegroeid in hun rol en in hun acteerprestaties. De complimenten die ik de acteurs Radcliffe, Grint, Watson en Wright maakte in de recensie van Harry Potter and the Halfblood Prince gaan ook voor deze film zeker weer op. Deze film is wel soberder, omdat zich niet zoveel scènes afspelen met veel andere mensen dan Harry, Ron en Hermelien, maar het is wederom spannend en het duistere en eenzame uit het boek komt ook in de film goed tot uiting.
Cameraman Bruna Delbonnel, die het camerawerk van de vorige twee Harry Potter-films verzorgde, was bang in herhaling te vallen. Voor deze film en ook voor het nog uit te komen tweede deel is Eduardo Serra gevraagd de camera te bedienen. Dat doet hij erg goed. De natuurbeelden zijn prachtig en erg sfeervol en ook de magische scènes zijn mooi in beeld gebracht. Ook componist Nicholas Hooper van deel 5 en 6 heeft bedankt voor de eer voor deze twee laatste films. Hij vond de druk op zijn gezin tijdens de opnames van deze films te groot. Ervoor in de plaats is de zeer ervaren componist Alexandre Desplat gekomen (The King's Speech, Fantastic Mr. Fox). Het kan niet gezegd worden dat het echt opvalt dat iemand anders de muziek heeft geschreven, maar dat is misschien juist alleen maar goed. Het is tenslotte een serie.
Dit deel zou trouwens in 3D worden uitgebracht, maar in laatste instantie is daar toch van afgeweken. Het bleek te ingewikkeld om dat op het laatste moment nog voor elkaar te krijgen. Nu zal het tweede deel en tevens het allerlaatste deel van de serie rondom Harry Potter, wél in 3D worden uitgebracht. Releasedatum in Nederland op 14 juli 2011.
Voor fans van Harry Potter is Harry Potter en de Relieken van de Dood - deel 1 uiteraard een must. Het is, net als met het boek, knap hoe dit verhaal in elkaar steekt. Dat het na zes films (zes boeken) nog steeds spannend is en je nog steeds aan het boek of het beeld gekluisterd zit om te weten hoe het gaat eindigen. Als je het boek hebt gelezen weet je dat natuurlijk wel, maar hoe zullen ze dat allemaal in beeld hebben gebracht? Hulde aan Rowling en hulde aan de filmmakers.

Warner heeft Harry Potter en de Relieken van de Dood - Deel 1 uitgebracht op Special Edition 2-DVD en Special Edition 2-Blu-ray Disc. De bespreking hieronder betreft de DVD. Onze BD-bespreking kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Familie, Fantasy
Regio: 2
Jaar: 2010
Speelduur: 140 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.40:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888073636

Extra's

  • Extra scènes
  • Focus Points
  • Behind the Soundtrack
  • The Wizarding World of Harry Potter

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Harry Potter en de Relieken van de Dood - deel 1 (SE) is geschoten op 35mm-film met het beeldformaat 2.40:1 en is na een digitaal transferproces in zijn oorspronkelijke beeldformaat anamorf op de DVD gezet. Over het algemeen is de beeldkwaliteit van deze DVD is redelijk tot goed, maar is zeker niet foutloos. De film was in de bioscoop al erg donker, maar de DVD-versie gaat nog een stapje verder, zo lijkt het. Deze zevende Harry Potter-film lijkt optisch namelijk een stuk donkerder dan de analoge bioscoopversie. Slechts in enkele korte scènes is er daglicht te zien, maar zelfs dan lijkt die helderheid enigszins getemperd. Dit past uiteraard prima bij het verhaal, maar zorgt zeker voor een DVD-transfer voor de nodige uitdagingen. Om het uiterst sombere verhaal te benadrukken, heeft men ervoor gekozen om donkere en vaak blauwgroene filters te gebruiken. Dit heeft echter grote gevolgen voor het kleurenbeeld in het algemeen. De hele presentatie krijgt hierdoor namelijk een grijs en mat uiterlijk. Ook de huidskleuren neigen behoorlijk naar grijs en doen wat onwerkelijk aan. Omdat alles zo enorm donker is zijn kleine details niet altijd goed zichtbaar. Echter zijn deze aanpassingen een bewuste keuze van de regisseur geweest, want in de bioscoopversie was dit namelijk ook al zo. De scherpte en scherptediepte daarentegen zijn dik in orde. Onderwerpen en omgevingen zijn scherp en zelfs in de extreem donkere scènes blijft deze scherpte redelijk behouden. Doordat er gekozen is om de film achteraf flink donker te maken heeft men onder goede lichtcondities kunnen filmen en blijft de filmgrain enigszins beperkt. Toch blijft er behoorlijk veel grain zichtbaar en vooral in de donkere delen heeft de compressie hier last van. Als je goed kijkt zijn er overal wel wat artefacten zoals compressieblokken en posterisatie zichtbaar. Dit is niet echt storend, maar wel wat slordig. De stilistisch aangepaste scènes passen perfect bij het nogal sombere verhaal. Regisseur David Yates creëert hiermee een heerlijke sfeer die goed overeenkomt met het originele geschreven verhaal. Over het algemeen is de beeldkwaliteit goed, maar valt toch een klein beetje tegen.

Geluidskwaliteit

De DVD-versie van Harry Potter en de Relieken van de Dood - deel 1 (SE) is voorzien van een Engelse, Duitse en Nederlandse Dolby Digital 5.1-audiotrack (384kb/s). Het geluid is dik in orde. De dialogen zijn in dit zevende deel belangrijker dan ooit. Deze dialogen klinken erg helder en worden netjes in het middenkanaal weergegeven. De film zit boordevol met gedetailleerde omgevingsgeluiden en geluidseffecten. Deze maken vrijwel continu gebruik van de surrounds en creëren zo een ruimtelijk en zeer actief geluidsbeeld. Tijdens de actiescènes wordt er zelfs nog een schepje bovenop gedaan. De surrounds gaan behoorlijk te keer en ook de subwoofer laat goed van zich horen. De muziektrack, gecomponeerd door Alexander Deplat, klinkt erg sfeervol en volgt het beeld op de voet. Ondanks dat er gekozen is voor een iets andere muziekstijl, blijft de sfeer van Harry Potter grotendeels behouden. Maar je moet er wel even aan wennen. Een heel klein minpuntje is de wat lage bitrate van de audio. Niet dat deze echt laag is, maar een iets hogere bitrate had de track net even een extra “bite” kunnen geven. Maar desalniettemin een zeer goede geluidstrack die je “meetrekt” in de film. Een schoolvoorbeeld van een prima geluidstrack.

De Nederlandse geluidstrack daarentegen is een stuk minder van kwaliteit. De dialogen klinken nogal vlak en verdrinken af en toe in de muziek- en geluidseffecten.

Extra's

Harry Potter en de Relieken van de Dood - deel 1 (SE) bestaat uit twee discs. Op de tweede disc zijn alle extra’s te vinden. Deze extra’s zijn voorzien van Engels Dolby Digital 2.0 (192kbit/s) geluid. Nederlandse ondertitels zijn optioneel.

Opmerking: Onze recensie-exemplaar van Harry Potter en de Relieken van de Dood - deel 1 (SE) bevatte een fout in het hoofdmenu. Welke taal je ook selecteert, je komt altijd in een Duits menu terecht.

Extra scènes (13 min.)
Een achttal waarschijnlijk verwijderde scènes. Het is helaas niet duidelijk of deze achteraf zijn verwijderd of dat deze nooit zijn gebruikt.

The Seven Harry’s (6 min.)
Een kleine featurette waarin de cast en crew uitleggen hoe de scène met de zeven Harry´s is gemaakt. Elke acteur vertelt een stukje over zijn rol en hoe lastig het is om alles correct uit te voeren. Vooral Daniel Radcliffe had er duidelijk heel veel moeite mee.

On the Green With Rupert, Tom, Oliver and James (13 min.)
We volgen dit viertal (in de film Ron, Draco, George en Fred) een dagje bij het golfen op een golfterrein in Wales. Twaalf minuten kijken naar vier pubers op een golfterrein. Niet bijster interessant.

Don, Rupert and Emma’s running competition (3 min.)
In de scène in het bos moet er een flink stukje gerend worden. Wie is het snelste?

The Wizzarding World of Harry Potter (7 min.)
In Juni 2010 is er in het Universal Orlando Resort in Florida een Harry Potter attractie geopend. We zien de groots opgezette opening met een aantal acteurs uit de film en krijgen een kleine rondleiding door de attractie.

The Last Days of Privet Drive (3 min.)
Deze showcase laat de laatste draaidag zien op Privet Drive (het huis van Herman en Petunia Duffeling). De acteurs Richard Griffith, Fiona Shaw en Harry Melling vertellen in het kort hun ervaringen.

Hagrid’s Motorbike (4 min)
Een korte showcase die het ontwerp en stunts laten zien van de motor van Hagrid. We krijgen te zien hoe de stunts in elkaar zitten en maken kennis met de stuntman (en tevens de double van Harry Potter) Marc Mailley.

Magical Tents! (3 min.)
Een praatje met set-decorator Stephanie McMillan en producer Stuart Craig. Aangezien tenten veel voorkomen in Harry Potter 7, is hier erg veel werk in gestoken. Je krijgt hier te horen waarom er bijvoorbeeld voor een bepaald soort tent is gekozen. En hoe laat je een tent zweven?

Death Eaters Attack Café (3 min.)
Welke stunts waren nodig om de scène in het café te maken? Het lijkt een simpele scène, maar in de praktijk blijkt dit helemaal niet zo eenvoudig. Het blijkt een moeilijkere scène dan eerst gedacht.

Creating Dobby and Kreacher (4 min.)
Een kleine showcase die laat zien hoe de moderne motion caputuring technieken worden toegepast. Ook wordt er terug gekeken naar het prille begin van Harry Potter, toen deze technieken nog niet beschikbaar waren. Stemacteur Toby Jones komt ook even voorbij en vertelt over zijn ervaringen met het karakter Dobby.

The Return of Griphook (4 min.)
Een interview met acteur Warwick Davis. Davis komen we in veel films van Harry Potter tegen, maar vrijwel altijd in de vorm van een Goblin. ook laat men zien hoe de transformatie van mens naar Goblin in zijn werk gaat.

Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1: Behind the soundtrack (4 min.)
Hoe is de Harry Potter 7 soundtrack tot stand gekomen? En hoe heeft men de muziek van Harry Potter kunnen vernieuwen? De twee producers vertellen samen met componist Alexander Deplat precies hoe dat is gedaan.


Conclusie

Voldemorts krachten worden steeds sterker. Nu hij ook het ministerie van magie in zijn macht heeft, lijkt niets hem meer te kunnen stoppen. Aan Harry, Ron en Hermelien de taak om het werk van Perkamentus voort te zetten. Er gebeuren echter een aantal dingen waar zelfs Harry niet op had gerekend... Regisseur David Yates zet in Harry Potter en de Relieken van de Dood - deel 1 wederom een mooi en sfeervol werk neer. Het Harry Potter-sausje is niet meer zo opvallend als de eerdere delen, maar is toch nog voldoende aanwezig om de Potter-fans tevreden te houden. Wel krijg je de indruk dat dit deel een flinke aanloop is naar deel twee. Het beeld van deze DVD-versie is erg donker en vertoont wat kleine probleempjes, maar scoort toch een voldoende. De geluidstrack is een feest voor de oren en verdient een dikke pluim. Ook de vele extra’s zien er prima verzorgd uit en zijn een mooie aanvulling op de film.

Laatste reacties

Tarkus  |  06-07-2011

Over het vorige deel was ik al niet erg opgetogen en ook over dit deel ben ik dat niet. Ik vind de film saai, bijna geen actie en ook de special effects zijn mi...
Lees meer >

marcelb7  |  12-04-2011

Opmerking: Onze recensie-exemplaar van Harry Potter en de Relieken van de Dood - deel 1 (SE) bevatte een fout in het hoofdmenu. Welke taal je ook selecteert, je...
Lees meer >

pietdvd  |  10-04-2011

Delete scene met een Konijn. http://www.shockya.com/news/2011/04/09/harry-potter-and-the-deathly-hallows-chasing-rabbits-deleted-scene/
Lees meer >

Pieter D  |  09-04-2011

Ja, HBP had hier inderdaad een Engelstalige titel, en de DVD van Deathly Hallows Part 1 die ik nu in Vlaanderen gekocht heb, heeft ook een Engelse titel (zoals ...
Lees meer >

RWLover  |  09-04-2011

Ja die bedoelde ik ook, is al sinds de vorige film dat de titel er in het Engels op staat. Ik bedoelde meer dat de tekst op de achterkant (dus de beschrijving v...
Lees meer >

pietdvd  |  09-04-2011

Welke versie heb jij dan, Pieter? Ik heb gewoon de Nederlandse DVD (met sleeve), en daarop staat alle tekst toch alleen maar in het Nederlands. De Nederlandse ...
Lees meer >

Pieter D  |  09-04-2011

Dat ben ik zeker van plan... ;) Ja, voor zover ik weet is dit de eerste keer dat WB ons met zoiets opzadelt. Ik heb de 6 andere films altijd op de dag van rel...
Lees meer >

RWLover  |  09-04-2011

Dat is wel vervelend inderdaad. Ik zeg: terugbrengen en er in Nederland een halen/bestellen ;) Is het overigens de eerste keer dat dit het geval is bij de Belgi...
Lees meer >

Pieter D  |  09-04-2011

Echt? Dan is deze tweetalige cover blijkbaar enkel voor België blijkbaar, want het is ook de gewone DVD editie met sleeve maar alles in het Nederlands én het Fr...
Lees meer >

RWLover  |  09-04-2011

Welke versie heb jij dan, Pieter? Ik heb gewoon de Nederlandse DVD (met sleeve), en daarop staat alle tekst toch alleen maar in het Nederlands.
Lees meer >

Pieter D  |  08-04-2011

Ik ben een grote Potter-fan en vond dit de beste film tot nu toe. Ook het boek sprak me zeer aan en de manier waarop ze het verfilmd hebben is fantastisch. Ove...
Lees meer >

Rene Cloosterman  |  08-04-2011

Bij deel 6 kon ik er nog in komen (ook al vond ik daar ook al een min punt), maar zeer jammer dat de Nederlandse titel niet word vermeld. Harry Potter en de Rel...
Lees meer >

Ingmar B.  |  08-04-2011

Vond t een geweldige film ; en gisteren ook al binnengekregen op dvd. Krijg zelfs nog een exemplaar binnen van een prijsvraag ; samen met een authentieke tovers...
Lees meer >

pietdvd  |  08-04-2011

Bij deel 6 kon ik er nog in komen (ook al vond ik daar ook al een min punt), maar zeer jammer dat de Nederlandse titel niet word vermeld. Harry Potter en de Rel...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:7
4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.