Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1

Recensent:
Ludo Keeris
08-04-2011

Totaalbeoordeling:

8
Blu-ray

Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1 (Blu-ray)
Samenvatting

Na de dood van Perkamentus kan niemand er meer omheen: Heer Voldemort is terug en heeft alweer een aardige kring Dooddoeners om zich heen verzameld. Voor Harry Potter (Daniel Radcliffe), Ron Wemel (Rupert Grint) en Hermelien Griffel (Emma Watson) is het duidelijk dat teruggaan naar Zweinstein voor een nieuw schooljaar geen optie is. Ze besluiten met zijn drieën op zoek te gaan naar de resterende Gruzielementen en moeten een manier zien te vinden hoe ze deze kunnen vernietigen. Harry komt erachter dat hij eigenlijk maar heel weinig weet van Perkamentus. Perkamentus heeft hen alle drie iets nagelaten, maar ze moeten nog ontdekken hoe deze dingen hen kunnen helpen in hun zoektocht. Ondertussen moeten ze uit de handen van de Bloedhonden zien te blijven. Deze aanhangers van Voldemort jagen op alle halfbloedtovernaars en andere ongewenste personen, waarvan Harry nummer 1 is op de lijst.

Commentaar

Harry Potter en de Relieken van de Dood - deel 1 is het zevende deel uit de Harry Potter-serie. Het is gebaseerd, net als de eerdere delen, op de gelijknamige boeken van J.K.Rowling. Steven Kloves heeft net als de eerdere delen de boeken bewerkt tot scenario. De regie is in handen van David Yates, die ook deel 5 en 6, Harry Potter en de Orde van de Fenix en Harry Potter en de Halfbloed Prins heeft gemaakt. Het zevende boek van Rowling is in twee films opgedeeld. Sommige beweren dat die keuze vooral een financiële was, maar dat betwijfel ik. Het boek heeft zo veel lagen en verhaallijnen die bij elkaar komen, dat het ondoenlijk was dit in één film bij elkaar te brengen. Nu al worden veel van de onderliggende lijntjes, die wel in het boek prachtig bij elkaar komen, in de film niet gebruikt of genoemd. Toch is het boek goed bewerkt, omdat het verhaal ook voor degenen die de boeken niet hebben gelezen nog steeds goed te volgen is. Toen ik de film de eerste keer zag miste ik wel een aantal scènes uit het boek die het verhaal net even wat meer humor en lichtvoetigheid hadden kunnen geven. Door deze scènes niet in de film te gebruiken wordt het verhaal nog donkerder en serieuzer. Op zich geen verkeerde keuze en het werkt in de film heel goed, maar ergens is het ook wel weer jammer. De acteurs zijn wederom gegroeid in hun rol en in hun acteerprestaties. De complimenten die ik de acteurs Radcliffe, Grint, Watson en Wright maakte in de recensie van Harry Potter and the Halfblood Prince gaan ook voor deze film zeker weer op. Deze film is wel soberder, omdat zich niet zoveel scènes afspelen met veel andere mensen dan Harry, Ron en Hermelien, maar het is wederom spannend en het duistere en eenzame uit het boek komt ook in de film goed tot uiting.
Cameraman Bruna Delbonnel, die het camerawerk van de vorige twee Harry Potter-films verzorgde, was bang in herhaling te vallen. Voor deze film en ook voor het nog uit te komen tweede deel is Eduardo Serra gevraagd de camera te bedienen. Dat doet hij erg goed. De natuurbeelden zijn prachtig en erg sfeervol en ook de magische scènes zijn mooi in beeld gebracht. Ook componist Nicholas Hooper van deel 5 en 6 heeft bedankt voor de eer voor deze twee laatste films. Hij vond de druk op zijn gezin tijdens de opnames van deze films te groot. Ervoor in de plaats is de zeer ervaren componist Alexandre Desplat gekomen (The King's Speech, Fantastic Mr. Fox). Het kan niet gezegd worden dat het echt opvalt dat iemand anders de muziek heeft geschreven, maar dat is misschien juist alleen maar goed. Het is tenslotte een serie.
Dit deel zou trouwens in 3D worden uitgebracht, maar in laatste instantie is daar toch van afgeweken. Het bleek te ingewikkeld om dat op het laatste moment nog voor elkaar te krijgen. Nu zal het tweede deel en tevens het allerlaatste deel van de serie rondom Harry Potter, wél in 3D worden uitgebracht. Releasedatum in Nederland op 14 juli 2011.
Voor fans van Harry Potter is Harry Potter en de Relieken van de Dood - deel 1 uiteraard een must. Het is, net als met het boek, knap hoe dit verhaal in elkaar steekt. Dat het na zes films (zes boeken) nog steeds spannend is en je nog steeds aan het boek of het beeld gekluisterd zit om te weten hoe het gaat eindigen. Als je het boek hebt gelezen weet je dat natuurlijk wel, maar hoe zullen ze dat allemaal in beeld hebben gebracht? Hulde aan Rowling en hulde aan de filmmakers.

Warner heeft Harry Potter en de Relieken van de Dood - deel 1 uitgebracht op Special Edition 2-DVD en Blu-ray Disc. De bespreking hieronder betreft de BD. Onze DVD-bespreking kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Familie, Fantasy
Regio: B
Jaar: 2010
Speelduur: 146 min
Verpakking: Keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
 • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
 • Dolby Digital 5.1 - Duits
 • Dolby Digital 5.1 - Frans
 • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
 • Dolby Digital 5.1 - Vlaams
 • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888073674

Extra's

 • Extra scènes
 • Focus Points
 • Maximum Movie Mode
 • Het Verhaal Achter het Verhaal
 • Trailers en Spots
 • Behind the Soundtrack
 • The Wizarding World of Harry Potter

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Harry Potter en de Relieken van de Dood - deel 1 staat in een beeldformaat van 2.35:1 op deze Blu-ray Disc-uitgave, wat gelijk is aan het originele formaat. De film staat op een 50 GB dubbellaags disc, die voor bijna 42 GB is beschreven. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de MPEG-4 AVC videocodering.

Zoals in onze DVD-bespreking te lezen is, heeft de DVD wat moeite met het donkere beeld en de detaillering. De Blu-ray Disc weet daar beter mee om te gaan. Ook hier is het beeld erg donker en ziet het er donkerder uit dan in de bioscoop. Maar door de hogere resolutie blijft de detaillering behoorlijk goed overeind. In de donkerste delen is nauwelijks meer iets te onderscheiden, maar dat is ook een bewuste keuze geweest van de makers. Het beeld ziet er mooi scherp uit en het heeft een mooie dieptewerking. Het kleurenpalet is aan de fletse kant, maar dat past wel bij de sfeer van deze Harry Potter-film. Compressiefouten doen zich niet voor en ook overige artefacten beperken zich tot een absoluut minimum. Met deze Blu-ray Disc is gelukkig weinig mis.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk. Wil je de screenshots bekijken in Full HD-resolutie? Neem dan een Platinum Member account!

Geluidskwaliteit

De enige lossless geluidstrack op deze Blu-ray Disc van Harry Potter en de Relieken van de Dood - deel 1 is een DTS-HD Master Audio 5.1 (24bit/48kHz) track in de Engelse taal. Daarnaast zijn er nog Dolby Digital 5.1 (640 kb/s) tracks beschikbaar in het Nederlands en Vlaams. Het lossless geluid laat een uitstekende indruk achter. Het klinkt zeer gedetailleerd met veel dynamiek. Alle kanalen, inclusief surroundkanalen en het LFE-kanaal, worden de gehele film door flink gebruikt. Het LFE-kanaal heeft een diep en strak laag. Bij aktiescènes gaan alle remmen los, luister maar eens naar de achtervolgingsscène van Hagrid en Harry Potter op de zijspan.
De Nederlandse en Vlaamse nasynchronisaties zijn duidelijk gericht op een jonger publiek. De stemmen staan veel meer op de voorgrond en de dynamiek is een stuk minder dan bij het DTS-HD MA spoor. Door de lagere bitrate is ook de detaillering een stuk minder. De stemmen zijn niet altijd even overtuigend, maar voor kleinere kinderen voldoende. De vraag is echter of zij deze film niet veel te eng vinden.

Extra's

De Blu-ray Disc-uitgave bestaat uit twee discs, die beide een mooi geanimeerd menu hebben. De meeste extra's staan op de tweede schijf. Alle extra's zijn in HD-resolutie en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Disc 1

Maximum Movie Mode
Jason Isaacs, die Lucius Malfidus speelt in de film, introduceert de Maximum Movie Mode. Dat is een interactieve rondleiding door de film, waarbij je allerlei extra informatie krijgt. Je krijgt ook een overzicht van alle belangrijke momenten in de voorgaande Harry Potter-films en een introductie tot het laatste deel.

Focus Points

The Last Days of Privet Drive (3 min)
De eerste draaidag van de film betreft het afscheid van Harry met zijn oom, tante en neef. Er wordt teruggeblikt op 10 jaar Harry Potter. Voor de familie is de serie nu klaar.

Hagrid's Motorbike (4 min)
Hagrid heeft een hele speciale motor, een zijspan dat door de lucht en ondersteboven kan rijden. Dat lijkt simpel, maar bij de opnames komt daar nog veel bij kijken. Hier wordt een tipje van de sluier opgelicht over hoe dat allemaal in z'n werk gaat.

Magical Tents (2 min)
In deze film komen een aantal tenten voor, van heel groot tot heel klein. Een paar tenten werden ook al in eerdere Harry Potter-films gebruikt.

Death Eaters Attack Café (3 min)
In de scène waarin de Dooddoeners een café aanvallen wordt veel gebruik gemaakt van stuntdubbels. In dit item leggen de stuntdubbels uit hoe ze zich voorbereiden en waar ze op moeten letten om zoveel mogelijk op de acteurs te lijken.

Creating Dobby and Kreacher (4 min)
Dobby en Kreacher hebben een redelijk groot aandeel in de Harry Potter-films. Beide karakters zijn digitale wezens. In de laatste films werd bij de opnames gewerkt met echte stand-ins, die Dobby en Kreacher voor moesten stellen. Dat maakt het voor de acteurs een stuk makkelijker om hun spel te spelen. Vroeger moesten ze acteren tegen tennisballen en stokken.

The Return of Griphook (4 min)
Warwick Davis speelde in eerder Harry Potter-films al de rol van professor Flitwick en een bankbediende. In Harry Potter en de Relieken van de Dood speelt Davis de rol van Griphook, een veel donkerder karakter dan de eerder rollen. Davis is erg blij dat hij deze rol heeft mogen spelen.

Disc 2

Het Verhaal Achter het Verhaal
Vijf featurettes over de film.

The Seven Harrys (5½ min)
In een scène in de film veranderen een aantal karakters in Harry Potter. In deze featurette wordt uitgelegd hoe deze scène opgenomen is. Daniel Radcliffe legt op een leuke manier uit hoe hij die momenten op de set heeft beleefd.

On the Green (14 min)
Vlak voordat de opnames van de film klaar waren ging Rupert Grint met zijn vrienden Ollie, James en Tom een weekendje golfen in Wales. Hier doet hij verslag van dat weekend. Er wordt gesproken over de film, maar er wordt ook een hoop lol gemaakt. Tussendoor praten ze over wat het werken aan zo'n grote en populaire serie met je doet, vooral de bekendheid speelt een grote rol.

Dan, Rupert and Emma's Running Competition (3 min)
Bij de achtervolging in het bos proberen Daniel, Emma en Rupert zo hard mogelijk te lopen. Het is meer een onderlinge competitie wie nu eigenlijk het hardst kan rennen.

Godric's Hollow - The Harry and Nagini Battle (6 min)
Na een introductie van Godric's Hollow en een blik op hoe deze prachtige set is gebouwd, gaat het item verder over het gevecht tussen Harry Potter en de slang Nagini. De special effects-mensen vertellen hoe deze slang tot leven is gekomen.

The Frozen Lake (4 min)
In een belangrijke scène in de film, bij het bevroren meer, staan Ron en Harry tegenover elkaar. Het is een van de weinige scènes met inhoud die tussen hen beiden is. We krijgen te zien hoe deze scène is opgenomen.

Extra Scenes (11 min)
Een overzicht van acht scènes die niet in de film terecht zijn gekomen. Het is duidelijk dat een aantal in een vroeg stadium van de montage is gesneuveld. Daarvan zijn het beeld en geluid namelijk helemaal niet bewerkt. In de andere scènes is dat beter verzorgd.

Behind the Soundtrack (4 min)
Dit is de eerste Harry Potter-film waarbij Alexandre Desplat de muziek heeft verzorgd. We mogen een kijkje nemen bij de opnames van de filmmuziek en Desplat vertelt over zijn manier van werken. Producer David Heymen legt uit waarom Desplat is gekozen als componist voor de filmmuziek.

The Wizarding World of Harry Potter (6 min)
In Orlando, Florida is Universal's Wizarding World of Harry Potter geopend in het bijzijn van een aantal hoofdrolspelers. Dit item laat zien hoe dit attractiepark tot stand is gekomen.

Conclusie

Voldemort´s krachten worden steeds sterker. Nu hij ook het ministerie van magie in zijn macht heeft, lijkt niets hem meer te kunnen stoppen. Aan Harry, Ron en Hermelien de taak om het werk van Perkamentus voort te zetten. Er gebeuren echter een aantal dingen waar zelfs Harry niet op had gerekend... Regisseur David Yates zet in Harry Potter en de Relieken van de Dood - deel 1 wederom een mooi en sfeervol werk neer. Het Harry Potter sausje is niet meer zo opvallend als de eerdere delen, maar is toch nog voldoende aanwezig om de Potter-fans tevreden te houden. Wel krijg je de indruk dat dit deel een flinke aanloop is naar deel twee. Het beeld en geluid van deze Blu-ray Disc-uitgave is uitstekend. Ook de vele extra’s zien er prima verzorgd uit en zijn een mooie aanvulling op de film.

Laatste reacties

Franklin1975  |  19-10-2011

Beide Deathly Hallows delen komen ook in 1 box met 3D en 2D versies. Trek je portemonnee maar open :S Heb sinds vorige week deel 1 voor 10 euro kunnen kopen (2...
Lees meer >

Frenkel  |  15-10-2011

Begrijp ik nou goed dat deel 1 van de Relieken van de Dood nu toch op 3D uitkomt...?? In de UK en Duitsland al geruime tijd te preorderen, en volgens Amazon.c...
Lees meer >

Samba-boy  |  15-10-2011

Begrijp ik nou goed dat deel 1 van de Relieken van de Dood nu toch op 3D uitkomt...?? Ik dacht dat dat niet lukte met de filmprints? Dat alleen deel 2 in 3D ...
Lees meer >

John Tak  |  14-10-2011

Begrijp ik nou goed dat deel 1 van de Relieken van de Dood nu toch op 3D uitkomt...??
Lees meer >

Roy Langeveld  |  20-05-2011

Idd een prima beslissing om het boek te splitsen in twee films, het komt het tempo en de verhaallijnen duidelijk ten goede. Vooral in de vorige film was naar mi...
Lees meer >

monstermuis  |  17-05-2011

Deze film wordt 1 van mijn eerste blu ray's. Ik heb de andere delen op dvd, dus ik ben erg benieuwd.
Lees meer >

derooy  |  10-04-2011

ja heb hem al gezien op youtube: http://www.youtube.com/watch?v=NFcDWPEusds&feature=related kleine beginscene van 2,5 minuut over de deathly hallows nou all...
Lees meer >

chesterkesvp  |  10-04-2011

Volgens de recensie op blu-ray.com staat de vooruitblik niet op het exemplaar dat ze ontvangen hebben, maar zou het wel op het exemplaar dat in de winkels komt ...
Lees meer >

Frank  |  10-04-2011

en de 2e waar is de belovende part 2 opening of is die alleen in amerika exclusief ofzo? of kan je die pas na de 15e zien wanneer amerika hem ook verkoopt...? V...
Lees meer >

derooy  |  10-04-2011

ik ben erg blij met de bluray,lang op gewacht! alleen 2 minpuntjes: de cover van de bluray versie vind ik minder geslaagd dan de dvd versie waarin je de 3...
Lees meer >

Sander Haarmans  |  10-04-2011

Ik denk dat ik toch nog wacht dat deel 2 uit komt op BD, dan heb je deel 1 + 2 waarschijnlijk wel in een mooie uitgave samen.
Lees meer >

-Jaap-  |  10-04-2011

NL versie heeft ook (beperkt) in de bios gedraaid (wat nog altijd een grotere markt is dan de Vlaamse die dus ook hun eigen dub hadden) Maar het wordt voorname...
Lees meer >

BobT  |  10-04-2011

Wel Bob, ik ben met mijn dochter van 10 de Vlaamse versie van HP-7 in de bios in Antwerpen wezen kijken. (Dus hoe dan ook betreffen het hier biosversies.) Verg...
Lees meer >

Andrew-Kenneth  |  09-04-2011

Ik heb er nooit bij stilgestaan dat ze nog steeds Nederlandse en Vlaamse nasynchronisaties maken voor de latere Potter films. Die zijn toch niet in de bios uit...
Lees meer >

BobT  |  09-04-2011

Ik heb er nooit bij stilgestaan dat ze nog steeds Nederlandse en Vlaamse nasynchronisaties maken voor de latere Potter films. Die zijn toch niet in de bios uit...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.